Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, LeBomB napisał(a):

No dlatego prawie 200 państw podpisało porozumienie Paryskie, które dąży do tego samego?

I jednocześnie np. coraz więcej prądu produkują z odnawialnych źródeł energii.

Co do wzrostu emisji w tych krajach, to wystarczy się zastanowić dla kogo Chiny w dużym stopniu produkują. Najpierw poprzenosiło się tam produkcję praktycznie wszystkiego, ciągnie się stamtąd mnóstwo produktów i jednocześnie narzeka się że emitują coraz więcej :) 

1. Podpisać nie znaczy honorować/wywiązywać się.

2. Czy emitujący najwięcej w sposób pośredni czy też bezpośredni również się podpisali (vide defekacja na tzw. porozumienie by Mr. President Donald Trump)?

3. Nawet jeśli bym uznał że "porozumienie" jest dla wszystkich wiążące i jest niczym świętość to czy np. Chiny i Indie podpisały?

Bardzo przepraszam szukałem pokrótce. (choćby listy sygnatariuszy) Nie stać mnie (czas) na wnikliwe badania tematu który jest po prostu picem na wodę.

Żebyśmy mieli jasność.  Gaja nie jest mi obojętna i uważam że to co się dzieje coraz bardziej intensywnie to agresja może nawet auto-agresja. Natomiast Ty uważasz że te wydmuszki, te pacynki które zrobią wszystko aby utrzymać się na stołkach te moralne karły, że oni przepychają coś dla jej dobra?

Na tym co przepchną straci przeciętny człowiek. To dla niego będzie szałas. Oni z dużą forsą i wpływami. Wielkie korporacje będą bełkotać o wspieraniu odbudowy ekosystemów jednocześnie zwiększając produkcję i maksymalizując korporacyjne zyski.

Sądzę że wiesz co znaczy aluminium dla organizmów żywych. Wiesz ile potrzeba czasu aby plastik stał się "obojętny" dla gleby czy wody.

I najciekawsze cóż przeczytałem na pewnym produkcie a raczej jego opakowaniu. "Nasza misja mniej plastiku". Zapewne to nawet nie kłamstwo jednak w tym samym czasie pozyskali kolejne rynki. Za nieszczęsną Afrykę się zabrali. Wynik końcowy? Misja zakończona sukcesem. Syf syfem, propaganda propagandą ale na koniec roku zarząd odnotował wzrost przychodów o 7,071.

Nikt poza Tobą czy mną nie myśli w kategoriach żeby było dobrze. Każde działanie pacynek sponsorowanych przez te indywidua ma konkretny cel. Celowo dobiera się jednostki skompromitowane a jeśli nie to się je kompromituje aby nie miały wyboru.

W mojej ocenie ten świat, ta rzeczywistość to coś podstawionego. To dopiero "opium dla mas".

Wygrywa ten kto może dotrzeć do większej ilości ludzi urabiając ich. Ile znasz takich sił. Które przez media mogą tworzyć iluzję?

Życzę Ci wszystkiego co dobre i piękne. Nie jestem ani Twoim wrogiem ani świata na którym przyszło mi żyć.

Opublikowano
20 minut temu, B166ER napisał(a):

1. Podpisać nie znaczy honorować/wywiązywać się.

To fakt, ale porozumienia paryskie są jasne, a porozumienie jest dokumentem, który wymagał ratyfikacji, czego dokonało 170 państw. 

20 minut temu, B166ER napisał(a):

2 i 3

Tak, USA, Chiny i nawet Indie.

Co do reszty, to korporacje też mają swoją granicę. Gdzie? W sile nabywczej ludzi. Maksymalizacja zysków nie może trwać w nieskończoność, co pokazuje choćby obecnie rynek motoryzacyjny w Europie. Upada, bo ktoś kiedyś pomyślał, że jak się będzie częściej psuło to ludzie będą więcej kupowali i się przeliczył, bo okazało się że kupią, ale tańsze, bo skoro droższe też się psuje to po co przepłacać. To dotyczy wielu produktów. Ogólnie temat rzeka, bo tu jest tyle ze sobą zazębionych spraw, że ciężko wskazać nawet kilka konkretnych przyczyn i w zasadzie czynnik ekologiczny tak na prawdę stoi daleko na liście, a stał się dobrym argumentem dla korporacji by wmówić ludziom, że przez to musi być drożej.

Opublikowano

Wszystko się psuje bo akt sprzedaży jest wart więcej. Niźli biologiczny dobrostan. Najpierw wywłaszczy się tych którzy jeszcze coś posiadają następnie co by nie płakali da się im "dochód gwarantowany".

To już nawet nie będzie FIAT money.

Procedury są powielane do womitacji. Nawet nie muszą być oryginalni. Wystarczy że my "ludzie" jesteśmy przewidywalni.

Masz w mojej ocenie słuszność że temat jest rozległy i pełen pułapek. Jednak sądzę że chodzi o intensyfikację kontroli nad niewolnikiem. tylko niewolnik sądzący że ma prawo wyboru jest materiałem najwyżej pożądanym.

Jestem już stary powinienem sobie tego oszczędzić. Tego pisania, spierania się. Wskazywania z ulotną nadzieją że nie będę kolejny raz potraktowany jak świr.

To Wasza przyszłość. To Wy na nią w mniejszym czy większym stopniu przyzwalacie. Sam nie mogę nie chcę i nie mam prawa decydować za Was.

Natomiast kiedy plan zostanie zrealizowany. Dla normalnych ludzi nie będzie już miejsca. Nie będzie jak się postawić.

Życzę Wam wszystkim tego co dobre i piękne.

Opublikowano
49 minut temu, ryba napisał(a):

Czy Warszawa zajmuje 90% pow. kraju? Raptem napisalem 2-3 zdania i sie pogubiles.

Jak dla Warszawy nie wiesz, to może podasz dla Łodzi, Gdańska, Lublina, Białegostoku, Szczecina, Torunia, Bydgoszczy, czy innych miast wojewódzkich?

49 minut temu, ryba napisał(a):

Sposob uzyskania wodoru rowniez podalem, ale mozesz sobie pogooglowac i nagle sie okaze, ze jednak w sumie to tego wodoru mamy calkiem sporo, tylko ukryty :)

Wydajność składowania wodoru w pełnym cyklu prąd -> elektroliza-> wodór -> sprężanie -> zbiornik -> rozprężanie -> ogniwa paliwowe -> prąd to jak pamiętam jakieś 20-25%. Więc jak chcemy się bawić w magazynowanie wodoru, to najpierw musimy kilkukrotnie zwiększyć moc naszych elektrowni czy paneli.

Opublikowano

@B166ER

Popieram Twoje obawy , katastrofa/paliwo/składowanie/itd... , wiem i widzę na własne oczy rządowe inwestycje/projekty/ośrodki/obiekty/infrastrukturę które często mają jakieś nieścisłości/braki/wady/oszczędności (potem się okaże że wybudowana elektrownia za 100mld kosztowała tylko 70 i reszta pieniędzy gdzieś :magik: wyparowała).

Dlatego stawiam na niezależność w postaci elektrowni gazowych (LNG+Hydrogen oraz OZE).

@209458

A co to za problem zabicia ochrony ośrodka i dostania się do środka np. podczas zmiany operatorów , pytanie czy byłeś kiedykolwiek na terenie elektrowni i wiesz jak to wygląda (wewnątrz - przypuszczam że nie).

Mówisz co najmniej kilka , KIEDY , od prawie 50 lat w wielkich bólach stawiają pierwszą i nie mogą postawić. Powiedzmy że w 2030 już stoi i działa , kolejna za +/- 50lat:smiech:, jeżeli patałachy których mamy w rządzie (przeszłym/obecnym/przyszłym) postawią 1 to będzie ogromny sukces (będziemy mieć wtedy konkretny mix energetyczny , atom/węgiel/gaz/oze - wszystkiego po trochu).

Powinno być stawiane kilka już teraz , a najlepiej lata temu , teraz jest płacz i niedowierzanie że prund aż tak podrożał - warunki wstąpienie do UE były znane , co zrobiły rządy przez ten czas NIC.

Podepnę się do pytania skierowanego do Przedmówcy @ryba.

Szukanie dziury w całym , złoża wodoru są miły dodatkiem a nie koniecznością , kłaniają się tutaj nadwyżki z OZE ---> wodór , elektrownie/zbiorniki szczytowo-pompowe można postawić nawet w najgłębszej dziurze na świecie - minusem będzie bardzo kosztowne wykopanie drugiej głębszej dziury.

Wszystko ma straty (technologicznie jak na razie nie do przeskoczenia - trzeba czekać na postęp) , gdyby sprawność wynosiła 100% wtedy mielibyśmy perpetuum mobile.

Opublikowano
28 minut temu, Yahoo86 napisał(a):

warunki wstąpienie do UE były znane , co zrobiły rządy przez ten czas NIC.

A żeby tylko nic. Był taki jeden rząd który uwalił energetykę wiatrową oraz postawił wszystko na węgiel (i to na swój sposób, patrz Ostrołęka czy Jaworzno).

Opublikowano

@kalderon

Mogłem napisać nic dobrego , Beatka w tamtym czasie .... no cóż , co tam jeszcze było oprócz węgla na 1000 lat i dotowania spółek węglowych z środków na OZE (najbardziej kojarzę Bełchatów): powołanie WOT , 500+ , gimnazja likwidacja , mieszkanie+ , obowiązek szkolny 6-latków kaput , plan pinokia (coś tam odpowiedzialnego rozwoju).

Tyle szczerze pamiętam bez szukania/oszukiwania.