GordonLameman 8 436 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego (edytowane) 8 minut temu, Cappucino napisał(a): Przypomnij której? Tej gdzie sie posiłkowałeś głupotami ze strony sklepu sprzedającego oczyszczacze powietrza? Jak ktoś mi z czymś takim wyjeżdża to o czym tu rozmawiać? Ty poważny jesteś? Czy to była jedyna rzecz jaką się posiłkowałem? Czy może zwracałem Ci uwagę na zebrane w tamtym artykule linki, badania i wykresy? Nie zdziwiło mnie to, że nie przeczytałeś 8 minut temu, Cappucino napisał(a): Dziecinada to twoje wpisy, nie tylko do mnie.Wystarczy, że ktoś ma odmienne zdanie i już go atakujesz, za kogo ty się uważasz?? Jesteś tylko kolejnym zwykłym anonimem z sieci któremu coś się wydaje. Nie, nie atakuję. Przedstawiam odmienne zdanie. No chyba że ktoś ordynarnie kłamie, albo odnosi się chamsko. Wtedy odpłacam tym samym. 8 minut temu, Cappucino napisał(a): I to, że coś sobie wyszukasz z sieci nie czyni cię inteligentnym. Człowiek inteligentny jest też zazwyczaj kulturalny, czyli cecha która jest ci skrajnie obca. Ależ ja jestem kulturalny. Do czasu. Jeśli wrzucasz fejki, bzdury i kłamstwa, albo odnosi sz się do mnie chamsko - przestaję być 4 minuty temu, Cappucino napisał(a): Szkoda mi czasu na głupoty i przesiadywanie całymi dniami na jakimś forum. Trzeba mieć niezłe odklejenie by marnować tyle czasu. And yet - you're still here To jest dopiero marnowanie czasu - pisanie na forum, że pisanie na forum to marnowanie czasu. Nic co tutaj piszesz nie jest logiczne, a twoje ataki na mnie są skrajnie infantylne. Może zdrzemnij się? Co więcej, masz ból dupy o to, co ja na tym forum robię i jak kieruję swoim życiem. Widocznie Ty nie potrafisz pisać postów na forum i prowadzić życia. Inni potrafią. Nie wszyscy są jak ty. Niektórzy umieją więcej Edytowane 3 Lutego przez GordonLameman 1
Gość Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego https://www.wnp.pl/rynki/raport-ponad-milion-ukraincow-moze-przyjechac-do-polski-po-zakonczeniu-wojny,909924.html
huudyy 2 838 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego (edytowane) tymczasem politka partii Adriana XDD nawpuszczali gówna z kraju który Leszek ukochał a teraz mamy minimum 1000 przestępców gratis (BO TAK, 10% GRUZINÓW POPEŁNIŁO PRZESTĘPSTWO U NAS) https://www.rp.pl/przestepczosc/art39915151-gruzini-popelniaja-najwiecej-przestepstw-ze-wszystkich-obcokrajowcow-w-polsce Adrian z żyrandola to cieć bez RIGCZu, gdybym mógł, to bym mu w ryj napluł. Edytowane 3 Lutego przez huudyy 4
crush 3 575 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Gruzini to jest dla mnie największy zawód ostatniej dekady migracji. Jaki jest przeciętny "arab" każdy widzi. Ale Gruzini wydawali się zawsze w miarę poukładani jeśli chodzi o ten rejon świata. No cóż... 1
Gość Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 3 minuty temu, crush napisał(a): Gruzini to jest dla mnie największy zawód ostatniej dekady migracji. Jaki jest przeciętny "arab" każdy widzi. Ale Gruzini wydawali się zawsze w miarę poukładani jeśli chodzi o ten rejon świata. No cóż... Przecież to ludzie Wschodu. Same dzikusy.
huudyy 2 838 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 4 minuty temu, crush napisał(a): Gruzini to jest dla mnie największy zawód ostatniej dekady migracji. Jaki jest przeciętny "arab" każdy widzi. Ale Gruzini wydawali się zawsze w miarę poukładani jeśli chodzi o ten rejon świata. No cóż... a dla mnie nie, bo to w dalszym ciągu pochodna homo sovieticusa, tylko z Kaukazkim twistem. Lechu razem z czterema pancernymi zaszczepił w milionach polaków miłość do kraju, z którego pochodził główny twórca wywózek polaków. Chichot losu. 1
crush 3 575 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 10 minut temu, Winter napisał(a): Przecież to ludzie Wschodu. Same dzikusy. 8 minut temu, huudyy napisał(a): a dla mnie nie, bo to w dalszym ciągu pochodna homo sovieticusa, tylko z Kaukazkim twistem. Lechu razem z czterema pancernymi zaszczepił w milionach polaków miłość do kraju, z którego pochodził główny twórca wywózek polaków. Chichot losu. Jasne. Ale jednak w każdym takim kotle są kraje wydające się być lepszymi, choć trochę bliższymi zachodowi - Gruzja, Ukraina, Chorwacja na Bałkanach.
Gość Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 1 minutę temu, crush napisał(a): Jasne. Ale jednak w każdym takim kotle są kraje wydające się być lepszymi, choć trochę bliższymi zachodowi - Gruzja, Ukraina, Chorwacja na Bałkanach. Chorwaci to poziom wyższy od Polaków, a już tacy Serbowie to poziom Gruzji i Ukrainy. Jeśli miałbym wybrać już na siłę jakiś naród ze wschodu, który uważam za OK to wybrałbym Ormian. W Polsce osiadli od setek lat i bezproblemowi.
adashi 1 637 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego To stwierdzenie o metalach ziem rzadkich to akurat źle wróży Rosji. Bo te złoża są w większości na prawo od Dniepru. Czyli na obszarze, którym zainteresowana jest Rosja, co nie dziwne. A tu bach, jest do tego konkurencja.
Gość Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 1 minutę temu, adashi napisał(a): To stwierdzenie o metalach ziem rzadkich to akurat źle wróży Rosji. Bo te złoża są w większości na prawo od Dniepru. Czyli na obszarze, którym zainteresowana jest Rosja, co nie dziwne. A tu bach, jest do tego konkurencja. To miałoby sens na początku wojny. Teraz Ukraina nie ma kim walczyć.
adashi 1 637 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Ale Rosja nie dostanie całej wschodniej Ukrainy na zasadzie porozumienia mocarstw. Będzie musiała sobie to wywalczyć i zdobyć. Pytanie ile jej to jeszcze zajmie.
Gość Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 1 minutę temu, adashi napisał(a): Ale Rosja nie dostanie całej wschodniej Ukrainy na zasadzie porozumienia mocarstw. Będzie musiała sobie to wywalczyć i zdobyć. Pytanie ile jej to jeszcze zajmie. Pewnie kolejne kilka lat.
areczek1987 901 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego https://tvn24.pl/swiat/specjalny-wyslannik-do-spraw-ukrainy-i-rosji-jakie-poglady-ma-keith-kellogg-nominat-donalda-trumpa-st8198971
moflaw56 0 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego (edytowane) A w cieniu tej wojny na Ukrainie, rozpoczyna się właśnie tzw. "zimna wojna" pomiędzy USA a resztą państw m.in. Chinami kontynentalnymi i RPA. Z tym, że tym razem nie chodzi o energię atomową. Edytowane 4 Lutego przez moflaw56
nemar 190 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego (edytowane) 19 godzin temu, adashi napisał(a): To stwierdzenie o metalach ziem rzadkich to akurat źle wróży Rosji. Bo te złoża są w większości na prawo od Dniepru. Czyli na obszarze, którym zainteresowana jest Rosja, co nie dziwne. A tu bach, jest do tego konkurencja. Z tego co tam niedawno pisali to złoża są cztery, po dwa na każdą stronę Dniepru. Z tych wschodnich jedno zajęli w 2022 r., drugie zaledwie kilka tygodni temu w okolicach Pokrowska. Zachodnie są rzeczywiście poza zasięgiem. Ale ja tam się zastanawiam o co takie halo z tymi złożami. Nikt do nich nie sięgał przez cały okres ZSRR, po rozpadzie też nie. Obstawiam więc, że wcale nie są tak duże, albo położone głęboko lub np. zanieczyszczone. Sporo się obecnie mówi o tym licie, więc może wydobycie będzie teraz opłacalne, ale to raczej nie żadna góra złota. A Trump jak Trump, przeczytał coś na Twitterze i wali bez zastanowienia i pod publikę, która również zaczytuje się w takie newsy. O, już mam: Edytowane 4 Lutego przez nemar 1
adashi 1 637 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego (edytowane) To co wkleiłeś to jest o złożach litu. Metale ziem rzadkich to całkiem inne rzeczy. Cer, dysproz, neodym i inne, jest tego ponad 15. I ogólnie jest tego mało na świecie. Bez porównania mniej niż litu, za wyjątkiem ceru oraz itru, których jest sporo. A używa się tego w zaawansowanej technologii. Prometu w całej skorupie ziemskiej jest podobno tylko kilka kg, bo nie ma trwałych izotopów i się sukcesywnie rozpada, no ale da się go wytworzyć w reaktorach. Edytowane 4 Lutego przez adashi 1
nemar 190 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego Rzeczywiście ograniczyłem się do litu. Mój błąd. Niemniej nieco podtrzymuję to co napisałem. Ukraina to nie jest niezbadany ląd, przez ostatnie wieki, a szczególnie w czasach ZSRR, przeprowadzono tam mnóstwo badań geologicznych i organizowano wydobycie. Gdyby to było łatwe i tanie, to te złoża już byłyby wyeksploatowane albo ten kraj przynajmniej byłby dziś wielkim światowym potentatem w ich eksporcie. Nie twierdzę, że tego nie można wydobyć i że nie będzie to opłacalne, ale z całą pewnością nie jest to ani proste, ani tanie. Tym samym opłacalność nie będzie jakoś zrywać kapci z nóg. 1 1
adashi 1 637 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego Ale tu wchodzi w grę kontrolowanie tych złóż. Podobnie jest z Grenlandią, tam też są złoża, których na teraz nie opłaca się eksploatować, ale kiedyś zacznie się opłacać. Podobnie Syberia. To jest budowanie przyszłej potęgi. Ukraińskie społeczeństwo jest prawdopodobnie zbyt głupie i to odda. A to jedyne prawdziwe bogactwo. Nie kasa tylko zasoby naturalne. Do Chin USA wprawdzie zbyt mocno nie fika, ale gdyby ot tak dla jaj Chiny zaprzestały eksportu metali ziem rzadkich do USA, to ten kraj by chyba upadł. Te ukraińskie zasoby to wielka szansa dla USA na przyszłą niezależność od Chin w tym zakresie. Nawet jeśli na dziś ich eksploatacja jest nieopłacalna wobec importu z Chin czy Rosji.
Gość Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego Ciemno widzę przyszłość Ukrainy. Demograficznie jest padaka, a teraz jeszcze ktoś obcy pcha łapy po surowce, które przydałyby im się przy odbudowie. 6 minut temu, adashi napisał(a): Ale tu wchodzi w grę kontrolowanie tych złóż. Podobnie jest z Grenlandią, tam też są złoża, których na teraz nie opłaca się eksploatować, ale kiedyś zacznie się opłacać. Podobnie Syberia. To jest budowanie przyszłej potęgi. Ukraińskie społeczeństwo jest prawdopodobnie zbyt głupie i to odda. A to jedyne prawdziwe bogactwo. Nie kasa tylko zasoby naturalne. Do Chin USA wprawdzie zbyt mocno nie fika, ale gdyby ot tak dla jaj Chiny zaprzestały eksportu metali ziem rzadkich do USA, to ten kraj by chyba upadł. Te ukraińskie zasoby to wielka szansa dla USA na przyszłą niezależność od Chin w tym zakresie. Nawet jeśli na dziś ich eksploatacja jest nieopłacalna wobec importu z Chin czy Rosji. Dług USA i zobacz kto jest na drugim miejscu
crush 3 575 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego Tylko, że ona mówi o konflikcie obustronnym, a nie grozi. "Ale" mam do dwóch wypowiedzi. Cytat W październiku 2020 roku, po wyroku TK delegalizującym aborcję eugeniczną Panczenko napisała w mediach społecznościowych, że „wstydzi się za kraj, w którym mieszka”. To niech wyp...ada do kraju z którego jest dumna. Bezużyteczni ludzie tacy jak ona nie są nam tu potrzebni. Cytat W marcu 2023 r. w wywiadzie dla RMF FM Paczenko powiedziała, że społeczność ukraińska w Polsce jest bardzo dobrze zorganizowana. “Dobrze by było, gdyby ktoś reprezentował nas w Sejmie” – oświadczyła. Takiego wała. Putin też chciał reprezentacji mniejszości rosyjskiej na Ukrainie.
MaxaM 1 658 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego (edytowane) 4 godziny temu, nemar napisał(a): Ukraina to nie jest niezbadany ląd, przez ostatnie wieki, a szczególnie w czasach ZSRR Jak dobrze pamiętam, to Ukraina ma bardzo bogate złoża warte krocie i cały myk polega na tym, aby z nich skorzystać (i zarobić), to trzeba posiadać zaawansowaną technologię. Tej technologii nie ma Ukraina, ani nawet Rosja. Albo Zachód 'przejmie' Ukrainę i będzie wydobywać, albo po prostu te złoża dalej będą leżeć odłogiem. Materiał o surowcach: Edytowane 4 Lutego przez MaxaM 1 2
Rekomendowane odpowiedzi