Ukraina - Rosyjska inwazja 2022
-
Ostatnio przeglądający 1 użytkownik
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez azgan · Opublikowano
Szanuję że Ci się chciało 😅 ale serio dla większości PCuserów i graczy nie ma to żadnego znaczenia 😉 - liczy się to co widać na ekranie kiedy ustawiają suwaki w prawo i to czy warto było wydać miliony monet na nowy sprzęt do tego żeby podziwiać jak najwięcej klateczek przy jak najlepszej grafice. -
Przez SylwesterI. · Opublikowano
W tym ma rację. Co robiły kraje europy przez ostatnie lata jeśli chodzi o uzbrojenie? NIC Bo przyjdzie wujek Sam i nas obroni. -
Przez Vulc · Opublikowano
Sęk w tym, że widzą. Widzą i o problemach piszą. Część przestała grać, o czym zresztą w wątku informowali. Inni czekają na łatki, a większość nawet gry nie kupiła (w sensie Steam, pudełko, etc.), tylko jedzie na GP. To jednak trochę inny obraz od "rzeszy zachwyconych", nie uważasz. Aczkolwiek w kontekście zachwytów i wklejania screenów, to podejrzewam na kogo trafiłeś w wątku. -
Przez sideband · Opublikowano
Wiesz niektórzy są mało wymagający dostali to samo drewno z lepszą oprawą i japa się cieszy. A pisałem przed premierą, że to samo drewno nie przejdzie, a jednak się myliłem -
Przez JeRRyF3D · Opublikowano
Spróbuję @azgan wytłumaczyć. Siedzimy przy dwóch biurkach w robocie. Księgowi. Liczymy "słupki". Ty masz kompa z excelem (RT). Ja mam kartkę papieru i długopis (bez RT). Liczymy słupki - po 100 liczb w słupku. Ty excelem wciskasz enter i masz wynik - w pół sekundy. Zliczone sto liczb! Ja liczę jak piz...a (!) przez 10 min i dochodzę do tego samego wyniku. Wchodzi szef. Zmiana. Jednak policzcie mi ale bez A, B, C i wykreśla nam 20 liczb ze słupka. Ty klikasz enter i masz gotowe - znowu - po pół sekundy! Ja znowu mozolnie liczę przez 10 minut. Skończyłem - uff. Wchodzi szef. Jednak mi jeszcze od tego wywalcie te 7 cyfr a dodajecie te 4. Ty znowu w 1 sekundę gotowy (!) kompem i excelem (RT)... a ja znowu mam 15 minut roboty. A teraz wyobraź sobie, że liczymy nie 100 liczb, a 100 000 liczb, i moje liczenie, to nie jest już 15 min, a 15... godzin. Każda zmiana szefa (otoczenia) - powoduje, że Ty robisz coś w sekundę, a ja 15 minut, albo 15 godzin! Każda zmiana powoduje mój ból i krwawienie z dupy, a dla Ciebie z excelem i RT - żadnego problemu. Tak się projektuje światło. W starych grach musisz z góry ustalić scenę, światło, zmodelować to wszystko, wypalić tekstury i to trwa. Jak już to zrobisz, to dupa w szafie! Zrobione i nie da się tego poprawić. Musisz to ponownie liczyć "na kartce" godzinami, tygodniami. Niektórych rzeczy już nie da się odwrócić. Mając RT, masz wszystko w dupie. Tworzysz scenę i jak koraliki rozrzucasz sobie "światło". Kilka pochodni, kilka świec, dwa reflektory i 4 latarki. Pstryk i RT "sam wszystko liczy". W czasie rzeczywistym. Wchodzi szef dev i żąda zmian. Dodaj jeszcze 5 świec, ale już o zielonym ogniu (!), a odejmij te 2 latarki - pstryk - gotowe ! - GPU liczy to "sama". Ręcznie te zmiany znaczyłyby, że wszystko możesz wywalić do kibla i od nowa projektować całą scenę - tygodniami! Tak to działa. Chodzi o sposób (!) uzyskania światła, odbić itd. - a nie o to , jak to wygląda. Jak Ty liczysz kompem (excelem = RT), a ja na karce, to wynik pewnie w końcu dostaniemy taki sam. Tylko Ty po sekundzie, a ja po 15 godzinach. Zamiast ręcznie miałby to robić grafik (to wcześniej musi wszystko precyzyjnie obmyśleć i zaplanować), to wymyślono, że to wszystko będzie się działa samo i automatycznie. Że wyliczy to karta i jej RT / PT. To jest technika pracy i z tym się nie dyskutuje. Jak kompy kiedyś. Też kosztowały fortunę (jak dziś GPU) i miały 64kb pamięci. Dziś RT to takie stare kompy, które za 10 lat rozwiną skrzydła i zmienią (już zmieniły!) sposób tworzenia gier i wyświetlania grafiki, jako takiej (nie tylko w grach).
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi