Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Oldman napisał(a):

Wiadomo ,że rosja wciaz ma rakiety. Potencjał przemysłowy pozwala wystrzeliwac Rosji tylko 200 rakiet miesięcznie. Gdyby rosja była dużo silniejsza mogła by tyle wystrzeliwac w ciągu dnia. Naszczęście ukraińcy aż 83% rakiet zestrzeliwują co widać, że zachodnia pomoc działa. Rosjanie nie mają przewagi w powietrzu. W 1939 roku niemcy dominowali polskie niebo a rosja tego nie może zrobić. Polskie lotnictwo nie istniało już po 48h wojny. Ukraińcy maja bezpieczne tyły.

Edytowane przez łukasz850
  • Haha 1
Opublikowano

No, ale wciąż te 17% sieje strach i terror w całej Ukrainie... A za chwilę jak Trump dojdzie do władzy i te 83% zacznie topnieć.... Ukraina jest w czarnej d. tak czy inaczej... Moim zdaniem co już pisałem tak jak przespali okienko na wejście do NATO tak teraz przespali rozejm... To Naród coś jak Polacy - niezwykle uparty i taki nieustępliwy... Czasami w historii to się przydaje, czasami nie... Im się nie przydało... Nie mają w sobie pragmatyzmu... Trzeba było przełknąć zniewagi i jak była możliwość, kiedy rządził Biden zamiast atakować Kursk, co im nic nie dało oprócz wkur... putlera (a potem jeszcze wysłali rakiety na rosję), to zgodzić się na zamrożenie linii frontu... i zawieszenie na jakiś czas aspiracji do NATO... Był moim zdaniem taki moment jak np. Turcja próbowała załatwić pokój i było najbliżej... No, ale widocznie naczytali się specjalistów, jeszcze z śp. laba, którzy mieli informacje wywiadowcze jakoby to rosja dysponowała jedynie procami na kamyki :D :) Pamiętam jakie tam głupoty wypisywano, jakie to podarte mundury mają rosjanie, jak to nic nie mają. Po roku mieli mieć gospodarkę pogrążoną i zero zdolności bojowej zdaniem tych "specjalistów"...

Pamiętajmy, że i my w historii poznaliśmy się bliżej z Ukraińcami i mimo, że w porównaniu z rosją to praktycznie nic im nie zrobiliśmy to co nam zrobili... Mimo, że i my zostaliśmy napadnięci przez hitlerowców to nie przeszkadzało im się z nimi zbratać. Oni po prostu zamiast pragmatycznie prowadzić politykę międzynarodową i jakoś dogadać się z wielkim, silnym sąsiadem i lawirować pomiędzy wschodem i zachodem - jak choćby Mołdawia, Gruzja a nawet Białoruś to pozwalali sobie na prowokacje. Oczywiście propaganda rosyjska to znacznie wyolbrzymiła, ale tym nie mniej jak się pali publicznie flagi innego kraju to należałoby sprawców ukarać. Wtedy był jeszcze pokój. Tak samo (nie wiem na ile to prawda) dyskryminowali w jakiś sposób kulturę rosyjską itp... Uważam, że wojna to oczywiście skutek imperialnej polityki rosji, ale z drugiej strony brak elementarnej inteligencji w elitach ukraińskich. Trzeba było nawet zaakceptować ten Krym, zacząć rozmowy dwustronne, otworzyć ambasady itp. Wiedzieli lepiej niż my z kim graniczą i wiedzieli, że nie są w NATO.

Życie to niestety nie jest bajka, a pełni frazesów o demokracji i wolności Amerykanie po raz kolejny zostawią kolejny Naród ich własnemu losowi jak to było w Wietnamie, Korei czy Afganistanie....

Opublikowano

@hubio ale żeś popłynął. Może mieli od razu się poddać?

Już widzę jak ruskie stoją na granicy, a ty biegniesz ich witać z kwiatami i z góry przepraszasz za utrudnienia po drodze...
Chyba przespałeś ostatnie dwa lata.

Jedyny rozejm jaki mógł być, to rozbrojona Ukraina i okupowana przez ruskich, co jest równe poddaniu się.

Nawet podczas uzgodnionego zawieszenia broni, ruskie cały czas ostrzeliwały obiekty cywilne.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, hubio napisał(a):

No, ale wciąż te 17% sieje strach i terror w całej Ukrainie... A za chwilę jak Trump dojdzie do władzy i te 83% zacznie topnieć.... Ukraina jest w czarnej d. tak czy inaczej... Moim zdaniem co już pisałem tak jak przespali okienko na wejście do NATO tak teraz przespali rozejm... To Naród coś jak Polacy - niezwykle uparty i taki nieustępliwy... Czasami w historii to się przydaje, czasami nie... Im się nie przydało... Nie mają w sobie pragmatyzmu... Trzeba było przełknąć zniewagi i jak była możliwość, kiedy rządził Biden zamiast atakować Kursk, co im nic nie dało oprócz wkur... putlera (a potem jeszcze wysłali rakiety na rosję), to zgodzić się na zamrożenie linii frontu... i zawieszenie na jakiś czas aspiracji do NATO... Był moim zdaniem taki moment jak np. Turcja próbowała załatwić pokój i było najbliżej... No, ale widocznie naczytali się specjalistów, jeszcze z śp. laba, którzy mieli informacje wywiadowcze jakoby to rosja dysponowała jedynie procami na kamyki :D :) Pamiętam jakie tam głupoty wypisywano, jakie to podarte mundury mają rosjanie, jak to nic nie mają. Po roku mieli mieć gospodarkę pogrążoną i zero zdolności bojowej zdaniem tych "specjalistów"...

Pamiętajmy, że i my w historii poznaliśmy się bliżej z Ukraińcami i mimo, że w porównaniu z rosją to praktycznie nic im nie zrobiliśmy to co nam zrobili... Mimo, że i my zostaliśmy napadnięci przez hitlerowców to nie przeszkadzało im się z nimi zbratać. Oni po prostu zamiast pragmatycznie prowadzić politykę międzynarodową i jakoś dogadać się z wielkim, silnym sąsiadem i lawirować pomiędzy wschodem i zachodem - jak choćby Mołdawia, Gruzja a nawet Białoruś to pozwalali sobie na prowokacje. Oczywiście propaganda rosyjska to znacznie wyolbrzymiła, ale tym nie mniej jak się pali publicznie flagi innego kraju to należałoby sprawców ukarać. Wtedy był jeszcze pokój. Tak samo (nie wiem na ile to prawda) dyskryminowali w jakiś sposób kulturę rosyjską itp... Uważam, że wojna to oczywiście skutek imperialnej polityki rosji, ale z drugiej strony brak elementarnej inteligencji w elitach ukraińskich. Trzeba było nawet zaakceptować ten Krym, zacząć rozmowy dwustronne, otworzyć ambasady itp. Wiedzieli lepiej niż my z kim graniczą i wiedzieli, że nie są w NATO.

Życie to niestety nie jest bajka, a pełni frazesów o demokracji i wolności Amerykanie po raz kolejny zostawią kolejny Naród ich własnemu losowi jak to było w Wietnamie, Korei czy Afganistanie....

Gdyby te rakiety spadały na polskę to by większosc spadla a bezrobocie by wzrosło do 30%. Firmy zagraniczne  uciekły by z polski.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Jaki rozejm przespali, możesz wyjaśnić o czym piszesz? bo chyba nie o tych frazesach co gadał Trump?

https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-tego-chcial-putin-ujawniono-pierwsze-warunki-zawieszenia-bro,nId,7849450

6 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

Gdyby te rakiety spadały na polskę to by większosc spadla a bezrobocie by wzrosło do 30%. Firmy zagraniczne  uciekły by z polski.

Skąd masz te dane wywróżyłes z fusów kawy ?

https://www.google.com/amp/s/bithub.pl/amp/gospodarka/bank-odbudowy-i-rozwoju-ukrainy-blackrock-i-jp-morgan-zacieraja-rece-bez-polski/

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.12.2024 o 02:14, łukasz850 napisał(a):

Polskie lotnictwo nie istniało już po 48h wojny.

To jest akurat bzdura, która nie miała miejsca. Lotnictwo nasze było słabe i niezdolne do podjęcia równorzędnej walki, ale istniało znacznie dłużej niż 48h po ataku Niemiec.

Niemcy wykreowali taki obraz na potrzeby propagandy, a w rzeczywistości nawet nie chciało im się przejrzeć nas pod względem wielu polowych lotnisk. Dość powiedzieć, że nad Warszawą po tygodniu kampanii wrześniowej dalej pojawiały się nasze maszyny. 

Edytowane przez zdunzdun
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.12.2024 o 09:00, hubio napisał(a):

A za chwilę jak Trump dojdzie do władzy i te 83% zacznie topnieć

Jak na razie na to się nie zanosi. Wszyscy straszą Trumpem, a obecnie najprawdopodobniejszy scenariusz jest taki, że jedynie zmniejszy on wsparcie USA z jednoczesnym wymuszeniem na Europie zwiększenia wsparcia finansowego, które, niespodzianka, pójdzie do USA na zakup sprzętu.

Nowy rok zaczął się kolejną wizerunkową klapą Rosji.

Naddniestrze straciło dostęp do rosyjskiego gazu. Co za tym idzie, ich elektrownia nie może pracować. Ta elektrownia dostarczała 80% zapotrzebowania energetycznego Mołdawii zarabiając przy tym kokosy. Ciekawe jak rozwinie się sytuacja w Naddniestrzu po stracie i ciepła i kasy.

Edytowane przez MaxaM
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Jak na razie na to się nie zanosi. Wszyscy straszą Trumpem, a obecnie najprawdopodobniejszy scenariusz jest taki, że jedynie zmniejszy on wsparcie USA z jednoczesnym wymuszeniem na Europie zwiększenia wsparcia finansowego, które, niespodzianka, pójdzie do USA na zakup sprzętu.

Sprawa tej wojny to jest jak dla mnie tragiczny dylemat czy pomagać słabszemu wobec nieuzasadnionego ataku silnego imperialisty czy ratować własny tyłek i planetę przed III wojną światową. rosja zacieśnia współpracę z Chinami, Koreą Płn, Iranem, Turcją i Węgrami i powoli krystalizuje się przyszła (oby Daj Boże nigdy do tego nie doszło) wojna. Te kraje co wymieniłem z jednej strony, a z 2 strony: Polska, UK, Niemcy i pozostałe kraje UE, Japonia, Koera Płd i wielki znak zapytania czy USA jak w 39 by olały (jak będzie Trump lub jego następca polityczny może tak niestety być). Nie mówię, że taka wojna to kwestia 2 czy 3 lat ale jeśli tego teraz się nie uspokoi to idzie w taką stronę. Przy czym narody krajów UE jak i Amerykanie nie chcą dalej w to brnąć więc prędzej czy później wybiorą sobie partie, które będą dążyć do zakończenia tej wojny. No i mamy pewien problem bo 2 z ww krajów formalnie są w NATO, a jeden i w NATO i w UE, a dodatkowo Turcja ma silną armię... Więc mamy zonka po środku Europy... A my jesteśmy w tym momencie państwem frontowym i to bez własnych tak dobrze wyszkolonych żołnierzy rezerwy jak choćby Finlandia.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Szok, niedowierzanie, jestem TAKI ZASKOCZONy, taki scenariusz był całkowicie nieprzewidywalny. No ale czołgi im się niedługo skończą prawda? PRAWDA?

dla mnie to normalny news nic szczegolnego ale wrzucilem bo wg niektórych osób to rosja szoruje brzuchem po dnie i za chwile bedzie strzelać z katapult wyciągnietych z muzeum sredniowecza

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 09:34, 8V32 PcLab napisał(a):

Jaki rozejm przespali, możesz wyjaśnić o czym piszesz? bo chyba nie o tych frazesach co gadał Trump?

Był czas, że ruscy byli skłonni do rozmów. Z perspektywy czasu widać że trzeba było z tego skorzystać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Był czas, że ruscy byli skłonni do rozmów. Z perspektywy czasu widać że trzeba było z tego skorzystać.

byc może byc może, ja jednak jako bardziej prawdopodobną wersje obstawiam ze to były zabiegi zamydlające (rosja w swojej historii wielkrotnie wysyłała sprzeczne sygnały), z perspektywy czasu wydaje mi sie ze zadne panstwo nie jest w stanie zmusić rosji do zakonczenia wojny (moze z wyjątkiem chin) , wiec zakonczenie wojny zalezy wyłącznie obecnie od decyzji rosji (bo na pewno nie od ukrainy)

https://wiadomosci.wp.pl/kijow-ma-w-rekach-coraz-mniej-atutow-pekniec-w-ukrainskiej-obronie-przybywa-7106419545205472a

Edytowane przez Oldman
Opublikowano
10 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Nie, nie byli. Z perspektywy czasu widać że nie było z czego korzystać. Za marne postępy zapłacili stratami w ludziach tylko w 2024 roku na poziomie 470k. 
A ich przemysł jest tak wydajny że biorą ludzi i ciężki sprzęt z Korei. 

• Like 1
  • Upvote 1