Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Keller

To ja Tobie odpowiem.

Nie ma znaczenia, czy jest tzw słaby psychicznie, czy nie, jak jest wojna obowiązują inne zasady.

Nawet tchórz może kopać okopy lub robić inne pożyteczne dla wojska, czy państwa rzeczy.

Skoro musieli go ścigać to znaczy, że było coś na rzeczy.  I tak ma szczęście, że to było na ulicy bo jak by uciekał z frontu, to mógłby dostać kulkę.

Jak zobaczysz nagranie jak policjant strzela do uciekającego, to też powiesz, że mógł go grzecznie poprosić? Też nie będziesz znał okoliczności ale jest mundurowym i zasadniczo musi mieć cel takiego działania. Od oceniania pracowników służb są odpowiednie jednostki.

Burzysz się o jeden filmik, z którego nic nie wynika. Jesteś przekonany, że AK też grzecznie prosiła wszystkich o wykonywanie poleceń? Historia zatacza koło i nic się nie zmieniło przez setki lat i się nie zmieni. Im większe będzie zagrożenie tym mocniej trzeba trzymać ludzi w ryzach. Demokracja jest dobra na czas pokoju, na czas wojny zostanie ograniczona do niezbędnego minimum.

Możemy sobie dyskutować, że w Polsce to by nie przeszło i mam nadzieję, że nie będziemy musieli być w skórze UA, bo możesz zobaczyć wtedy rzeczy, o których się Tobie nie śniło i nikt nie będzie z Tobą dyskutował jakie masz na ten temat zdanie.

Wojsko nie jest strukturą demokracji tylko monarchii.

Art.  79.

"W razie ogłoszenia mobilizacji lub wprowadzenia stanu wojennego wszyscy mężczyźni podlegający powszechnemu obowiązkowi wojskowemu, a uznani za zdolnych do służby wojskowej, mogą być w każdym czasie powołani do odbycia czynnej służby wojskowej."

Za uchylanie się od służby grozi od 3-5 lat i nikt nie będzie grzecznie prosił o stawienie się do ZK.

Ponad 20  lat temu w Polsce, w czasie pokoju, miałem roczną przerwę w nauce i przebywałem za granicą, a nie powiadomiłem o tym WKU.

Prześwietlili mnie od A do Z łącznie z wypytywaniem sąsiadów, wywiadem na uczelni i groziło mi 2 lata w zawiasach tylko dlatego, że nie miałem bladego pojęcia, że miałem taki obowiązek. Po powrocie dostałem przydział 3 lata w desancie, gdzie podstawowa służba trwała 2 lata. Wiesz co by było, gdyby to było w trakcie wojny?
I pomimo wszystko nie mam z tym problemu.

Edytowane przez Norrberrto
  • Upvote 3
Opublikowano
9 minut temu, TheMr. napisał(a):

Sekunda bez kłamstwa to oddech zmarnowany. Od dzisiaj “część” to 240k czyli całość. To holenderska matematyka? 

Chodzi o sam fakt deportacji. I nie chodzi o kryminalistów. Próbuj dalej.

Opublikowano
1 minutę temu, Norrberrto napisał(a):

@Winter Ty masz DID?

Miałeś już usuwać konto :D

Admini się nie spieszą. :E

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Norrberrto napisał(a):

@Keller

To ja Tobie odpowiem.

Nie ma znaczenia, czy jest tzw słaby psychicznie, czy nie, jak jest wojna obowiązują inne zasady.

Nawet tchórz może kopać okopy lub robić inne pożyteczne dla wojska, czy państwa rzeczy.

Słaby fizycznie powtórzę jest często słaby psychicznie, więc do kopania też się nie nadaje. Te "wiele rzeczy" to bzdura. Co najwyżej iść na zwiad by wpaść na minę czy dostać kulkę.

Skoro musieli go ścigać to znaczy, że było coś na rzeczy.  I tak ma szczęście, że to było na ulicy bo jak by uciekał z frontu, to mógłby dostać kulkę.

Jak zobaczysz nagranie jak policjant strzela do uciekającego, to też powiesz, że mógł go grzecznie poprosić? Też nie będziesz znał okoliczności ale jest mundurowym i zasadniczo musi mieć cel takiego działania. Od oceniania pracowników służb są odpowiednie jednostki.

Bezwzględne głaskanie sadystów tak sie kończy. Wszystko usprawiedliwione  co robią.

Burzysz się o jeden filmik, z którego nic nie wynika. 

Wynika, ale Ty to akceptujesz.

możesz zobaczyć wtedy rzeczy, o których się Tobie nie śniło i nikt nie będzie z Tobą dyskutował jakie masz na ten temat zdanie.

Oczywiście, że zobaczę. Tyle, że ja jestem ledwo dyszącym gościem z kategorią A i silną depresją, bezsennością, osteoporozą w rękach, przewlekłymi bólami o silnym znaczeniu, zwyrodnieniami, problemami gastrologicznymi, wysokim tętnem, problemami z pamięcią i koncentracją że gubię rzeczy po sklepach itd. Co daje łącznie ogrom cierpienia codziennie. Ale to nadal kategoria A. Nikogo to nie interesuje. Wojsko mocno ograniczyło specjalnie zmianę kategorii by kwalifikowały się tylko choroby typu brak rąk, a takie ogólne funkcjonowanie człowieka bez znaczenia.

Po powrocie dostałem przydział 3 lata w desancie, gdzie podstawowa służba trwała 2 lata. Wiesz co by było, gdyby to było w trakcie wojny?
I pomimo wszystko nie mam z tym problemu.

To fajnie, że jesteś bezproblemowy, spiszesz się na froncie. Ja mam problem by iść 500m do sklepu i przynieść zakupy co ważą po 5kg, w porywach nieznacznie więcej :D powodzenia dla mnie. Można mnie nazywać tchórzem, jak się spłyca wszystko do takich spraw i każdego obraża kto nie idzie na wojnę, ale nie każdemu natura dała by normalnie funkcjonować nawet w czasie pokoju.

Ale jak to mówisz, taki świat, tacy ludzie, tak było, jest i będzie. Pytanie tylko czy nie jest tak też dlatego że dużo osób ma tą akceptację takiego stanu rzeczy, przyjmuje jak jest. Pamiętajmy że np w USA zniesiono służbę przymusową bo zbuntowali się poborowi i robili tzw fragging czyli zabijali granatami dowódców. Tylko bunt coś dał i dał zmiany.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Keller napisał(a):

Oczywiście, że zobaczę. Tyle, że ja jestem ledwo dyszącym gościem z kategorią A i silną depresją, osteoporozą w rękach, przewlekłymi bólami o silnym znaczeniu, zwyrodnieniami, problemami gastrologicznymi itd. Co daje łącznie ogrom cierpienia codziennie. Ale to nadal kategoria A. Nikogo to nie interesuje.

To fajnie, że jesteś bezproblemowy, spiszesz się na froncie. Ja mam problem by iść 500m do sklepu i przynieść zakupy co ważą po 5kg, w porywach nieznacznie więcej :D powodzenia dla mnie.

No nie do końca. Kwestie zdrowotne to inna inszość i raczej nie będziesz uciekał, gdy każą się Tobie stawić. Najwyżej dostaniesz drona do obsługi, jeżeli w ogóle ktoś będzie miał zamiar Ciebie ciągać. Ale tamten gość dość sprawnie się poruszał ... :)

Druga sprawa, że obecnie połowa 20 latków jest w gorszej kondycji fizycznej niż osoby z przedziału 40-50 ale to nie zmienia faktu, że każdy z nich może powiedzieć, że jest gejem, pacyfistą, czy weganinem i nie idzie do wojska.

Mogę iść o zakład, że po wyborach prezydenckich zostanie przywrócona obowiązkowa służba wojskowa albo przynajmniej jakieś obowiązkowe przeszkolenie i dopiero zacznie się lament.

2 minuty temu, hubio napisał(a):

Czy ja źle coś pamiętam, ale czy przed tą zadymą w Gabinecie Owalnym rosja przypadkiem nie zgodziła się na te siły pokojowe, a teraz:

https://wiadomosci.wp.pl/rosja-grozi-nato-lawrow-bedzie-traktowane-jak-udzial-w-wojnie-7132202791148032a

dobrze pamiętasz. To tylko kolejne potwierdzenie, że to jest kłamliwa su..a. 

Zaraz trampek dorobi do tego narrację.

Edytowane przez Norrberrto
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Akurat w normalnym kraju istnieje obrona cywilna czy służba zastępcza, zadania są wtedy trochę mniej fizyczne. Ale pis w swoim nowym ładzie nawet tego nie umieścił. Wszystko jasne. Dlatego nie wierzę, że mówienie Macrona choćby że czeka nas wojna z Rosją to blef by się wzmacniać, to już jest kwestią czasu a teraz budowane są nastroje pod walkę która będzie.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Tego chłopaka co szedł z tym pieskiem to autentycznie mi szkoda... Gościu panicznie bał się... To są właśnie sytuacje gdzie widzimy jak władza kraju, politycy wpływają bezpośrednio na życie ludzi. Tu - "życie" w dosłownym znaczeniu tego słowa. Dlatego Załenski tak szafując tą walką do upadłego szafuje życiem milionów swoich obywateli.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Gregryzzli napisał(a):

Grunt to poczucie własnej wartości...

Dobrze by było gdyby tak jeszcze jakaś większa ilość ludzi niż odbicie w lusterku uważała tych "najlepszych obywateli" za takich. "Najlepsi obywatele" nie srają na własne państwo, a je wspierają i działają na jego korzyść. No, chyba że nie są tak dobrzy jak o sobie myślą i w gruncie rzeczy to ruski przekaz wylewa im się z gęby i nie tylko. Taaa ten kurwin czy jak mu tam to wspaniały obywatel, ba mąż stanu, a jego mądrości powinni nauczać od 1 klasy szkoły podstawowej, taaa, tylko tam gdzieś za uralem.

Najlepsi to wszyscy którzy nie żyją z zasiłku,  pomocy socjalnej ,  nie są złodziejami  itd , wyłączając niepełnosprawnych inwalidów nie z własnej winy , wspierają oni bardzo mocno państwo bo tylko dzieki nim ono istnieje.

16 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@voltq nie, to budowanie nienawiści do całej nacji na podstawie wybryków grupy dzbanów. (Edit: pisząc wybryków delikatnie ująłem po prostu łamanie prawa za które powinni być normalnie karani ci co je złamali, a nie oskarżana cała nacja i budowana narracja wzajemnej nienawiści)

Jako naród zaczynamy robić to samo co Niemcy robili wobec Polaków w latach 90. gdzie utarło się że Polak to kieszonkowiec i złodziej samochodów. Na prawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć?

Tak to budowanie nienawiści do aktualnego rządu w Ukrainie na czele z Żeleńskim i bandytów typu azov prawy sektor banderowcy itd , reszta jest ok

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Norrberrto napisał(a):

To tylko kolejne potwierdzenie, że to jest kłamliwa su..a. 

Zaraz trampek dorobi do tego narrację.

Kłamliwa to racja, ale też może tak być bo widzi ta su..a. że może sobie na to pozwolić po wydarzeniach w Gabinecie Owalnym... Załenski popełnił KOLOSALNY błąd, że dał się sprowokować i dopuścił do tego przed kamerami... Amerykanie z gabinetu Trumpa zarzekają się zresztą, że to nie była żadna zasadzka... Po jaką cholerę on do Vance mówi, żeby nie krzyczał, przerywa Trumpowi? Trzeba było wygarnąć ewentualnie po za kamerami, albo zacisnąć zęby, podpisać co miał do podpisania i robić swoje dla dobra Ukrainy. Zabrakło Załenskiemu elementarnego doświadczenia politycznego i przygotowania. Wiedział gdzie jedzie, do kogo jedzie...Seria pytań była zresztą do Trumpa... Pomijam już ten brak garnituru bo mimo tego pierwsze 40min. administracja Trumpa prowadziła normalną rozmowę.

Załenski wszystko zrobił nie tak jak należy podczas tego wystąpienia. Tyle w temacie... Można jechać po Trumpie bo też mu się należy, ale to on robił łaskę Załenskiemu, a nie odwrotnie... A teraz już widzimy skutki z kremla np. w postaci tego udziału sił pokojowych..

Mówię wam i ostrzegam - jak nie dojdzie do pokoju to rosja zrówna Ukrainę z ziemią... Europa nie rozpęta IIIWŚ wysyłając tam wojska, a putin póki będzie Trump nie uderzy w NATO. Straci na tym sama Ukraina... Załenski popełnił ogromny błąd.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, hubio napisał(a):

Dokładnie, identycznie na labie napisał jeden forumowicz w stosunku do mnie z tym, że było dokładnie na odwrót jeśli chodzi o poglądy.

To nie chodzi o poglądy same w sobie :) 

Mam takie ogólne pytanie, niekoniecznie nawet związane z tym tematem: jak ma wyglądać jakakolwiek dyskusja jak usuwa się każdy przeciwny pogląd i zostawia jedynie tych co mówią to samo? Tzn rozumiem, że fajnie jest się dowartościować w gronie podobnie myślących ludzi i jechać po każdym kto ma odmienne zdanie, ale wtedy to już nie jest dialog tylko monolog. A już rozwala mnie jak ktoś napisze coś w twoim stylu i dostaje lawinę lajków...

Ale jaka dyskusja?

Ten człowiek sra głupią proapgandą i nie ma prowadzi żadnej dyskusji, tylko wrzuca filmik, zawija się, napisze pięć słów łamaną polszczyzną i powtarza co jakiś czas. 

O jakim dialogu mowa zatem? 

Jego poglądy na "socjal" to bezmyślny kretynizm. 

Nie wiem jakie miałeś ćwiczenia na prawie, ale my mieliśmy takie, że przez 30min. musieliśmy argumentować za jednym poglądem, a potem role się odwracały i dokładnie trzeba było argumentować za całkowicie przeciwstawnymi poglądami...

No i druga strona musiała słuchać tych argumentów. A tutaj czegoś takiego jak słuchanie czy rozumienie nie ma. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, voltq napisał(a):

Polecam wczorajszego Jakubiaka u Gozdi. Pojechał ją mocno. Infantylna kobiecina. :E

Opublikowano

Nie było tylu dezerterów, bo nie było takich możliwości, to raz, a dwa społeczeństwa nastawione były na cenzurowanie nieprzychylnych im danych. Więc bzdury, ale Miller topowo ruską propagandą i Sykulskim jedzie.

• Confused 1
Opublikowano

Czytam sobie czasami ten temat od czasów pclaba i nasuwa mi się jedno pytanie. Sporo osób tutaj pisze od samego początku wojny, że i u nas już za chwilę będzie to samo. A ja pytam jak to w ogóle porównać do siebie? Jak rosja kotłująca się na kawałku ukrainy od 3 lat miałaby akurat nas już zaraz atakować? Oczywiście jestem za tym żeby Polska jak i cała europa się zbroiła bo lepiej dmuchać na zimne, tylko po co w kółko powtarzać, że zaraz będą nam latały rakiety nad głowami? Po co ta panika i straszenie?

Opublikowano
1 minutę temu, KamcioGF napisał(a):

Czytam sobie czasami ten temat od czasów pclaba i nasuwa mi się jedno pytanie. Sporo osób tutaj pisze od samego początku wojny, że i u nas już za chwilę będzie to samo. A ja pytam jak to w ogóle porównać do siebie? Jak rosja kotłująca się na kawałku ukrainy od 3 lat miałaby akurat nas już zaraz atakować? Oczywiście jestem za tym żeby Polska jak i cała europa się zbroiła bo lepiej dmuchać na zimne, tylko po co w kółko powtarzać, że zaraz będą nam latały rakiety nad głowami? Po co ta panika i straszenie?

Żebyśmy nie stali się setną działań jak w 39’.

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

że zaraz będą nam latały rakiety nad głowami? 

No nad moją to akurat jedna ruska rakieta już przeleciała i spadła wcale niedaleko. I to już prawie dwa lata temu.

Na szczęście ponoć miała w środku beton czy coś.

Mimo wszystko.. fakt jest. :cool:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, KamcioGF napisał(a):

To straszonko ma cel. Strachem się ludzi kontroluje.

Opublikowano
2 minuty temu, KamcioGF napisał(a):

To rozumiem ale po co tutaj to robić?

Bo niektórym ta wojna mocno weszła w krew i gdyby mogli to chętnie zamieniliby się z Ukraińcami na froncie. Jesteś Polakiem, wiesz, że to naród romantyków.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, KamcioGF napisał(a):

To rozumiem ale po co tutaj to robić?

Wolisz żyć w złudzeniu że Rosja słaba? Póki NATO działało z USA to tak można było myśleć. W innym wypadku nie widać realnych działań. Sam Memcen mówiący też że to nie nasza wojna mówi że amunicji jest na ile dni? Niewiele. Czyli Rosja wchodzi jak do siebie, a NATO wyraża wyrazy ubolewania i życzy powodzenia. Tym bardziej że Białoruś może dojść do ataku, nie sama Rosja.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
2 minuty temu, KamcioGF napisał(a):

Ja jestem raczej pragmatykiem stąd moje zdziwienie co niektórzy tutaj wypisują.

Na Twoim miejscu bym uważal, bo jesteś nieznany na forum i zaraz zaczną Cię wyzywać od ruskich onuc :E.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...