Skocz do zawartości

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiesz dlaczego wiem i twierdzę, że nie przeczytałeś? Bo pytałeś o przedział 1480-1510 i wiesz co? Dostałeś odpowiedź.

Cytat

2. Obraz klimatu
• Lata 1480–1490 – „schyłek średniowiecznego optimum”:
– Zimy głównie łagodne (średnia Jan–Mar ok. −1 °C, dziś ~−1,5 °C)
– Wczesne wegetacje (kwitnienie sadu Kraków: marzec/kwiecień)
– Spore zbiory winorośli − produkcja wina w Małopolsce jeszcze opłacalna.

• 1490–1510 – faza przejściowa ku Małej Epoce Lodowej:
– Około 3–4 zim bardzo ostrych (1495/96 rzeka Wisła pokryta lodem w Toruniu przez 3 mies.).
– Średnia roczna temp. 6–7 °C (vs ~9 °C dziś).
– +10 % więcej dni z pokrywą śnieżną w Karpatach, częstsze powodzie lodowe.
– Kroniki opisują „pogorszenie wina” i wzrost importu z Węgier.
– Słój drzewny z Pomorza: trudne lata 1493–1497 (niskie opady & chłód).

To że nie można podać danego dnia to jest oczywiste i ja tutaj z tym nie dyskutuję. Niestety nie rozumiesz tego, że nie trzeba znać temperatury danego dnia o danej godzinie by móc wnioskować o klimacie, jego zmianach i stanie w danym okresie, bo klimat to nie pogoda. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Cappucino

Czy Ty masz jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem? A raczej już z samym czytaniem?

Nie ustosunkowałeś się ani do jednej wypowiedzi i ciągle śmiecisz jakimiś wysrywami.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Wiesz dlaczego wiem i twierdzę, że nie przeczytałeś? Bo pytałeś o przedział 1480-1510 i wiesz co? Dostałeś odpowiedź.

To że nie można podać danego dnia to jest oczywiste i ja tutaj z tym nie dyskutuję.

Cytat

– Zimy głównie łagodne (średnia Jan–Mar ok. −1 °C, dziś ~−1,5 °C)

– Średnia roczna temp. 6–7 °C (vs ~9 °C dziś).

Skąd tak precyzyjne dane, skoro dokładny termometr powstał prawie 200 lat później a:

Cytat

Dokładność w paleoklimatologii jest jednak ograniczona z kilku powodów. Po pierwsze, naukowcy muszą opierać się na wskaźnikach (proxy) – śladach pozostawionych przez przeszłe procesy, a nie na bezpośrednich pomiarach.

Cytat

Chociaż ludzkość nie zawsze miała do dyspozycji termometry, od dawna miała kronikarzy, którzy notowali różne informacje pozwalające wyciągać wnioski na temat klimatu. Przykładowo w wielu miastach portowych zachowały się zapisy o tym, w których latach woda zamarzała, co daje informacje o temperaturze w zimie danego roku. W wielu regionach winiarskich prowadzone były zapisy o dacie zbiorów, co pozwala określić na ile ciepłe było lato danego roku.

28 minut temu, galakty napisał(a):

Piękna jesień tego lata... 

Anomalia panie, anomalia.:E

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

To u niego normalne. Lepiej ignorować niż taplać się z nim w jego intelektualnej francy :) 

Jak nie masz nic sensownego do napisania  to po co spamujesz? Znowu łapka świerzbi, by coś durnego walnąć? Widzę, że  trafiłem na listę onetowego "eksperta", jak ja się cieszę :rotfl2:.

Proponuje pod spodem zrobić listę partyjnych kolegów.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

Tymczasem podczas wczorajszego powrotu na wieś dorwała mnie burza. 

IMG20250713212720.jpg

IMG20250713212747.jpg

Miałem pietra trochę bo wg. radaru pogodowego było grubo, na szczęście tylko popadało trochę. Ogólnie nie lubię tego typu burz na Pomorzu bo często jest grad albo porywiste wiatry. 

Opublikowano
7 minut temu, trepek napisał(a):

Gdzie ta jesień? U mnie słońce naparza od samego rana aż miło.

Od zeszłego poniedziałku nie było w Wielkopolsce dnia bez deszczu, leje każdego. Temperatury za dnia 16-19 stopni, w mieszkaniu już okna zamykałem bo zimno. Dziś trochę słońca, max 27 stopni i znowu burza. 20-25 stopni na ten tydzień przepowiadają. Faktycznie lato xD 

Opublikowano
55 minut temu, Cappucino napisał(a):

Skąd tak precyzyjne dane, skoro dokładny termometr powstał prawie 200 lat później a:

Kpisz sobie, trollujesz czy serio taki leniwy jesteś? Trzeci raz piszę, dostałeś odpowiedzi na te wszystkie pytania. Potem się dziwisz że się botem wysługuję.

Masz tam informacje o metodach, dokładności danych, z czego ona wynika i przede wszystkim źródła do zgłębienia informacji. Wystarczy usiąść i przeczytać. 

• Upvote 2
Opublikowano
27 minut temu, galakty napisał(a):

Od zeszłego poniedziałku nie było w Wielkopolsce dnia bez deszczu, leje każdego. Temperatury za dnia 16-19 stopni, w mieszkaniu już okna zamykałem bo zimno. Dziś trochę słońca, max 27 stopni i znowu burza. 20-25 stopni na ten tydzień przepowiadają. Faktycznie lato xD 

Ale wiesz, że to normalne latem?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Maj był paskudny, czerwiec też jakoś nie lepszy a teraz mamy połowę lipca. By policzyć cieplejsze dni to wystarczą mi palce jednej dłoni w porywach dwóch. Totalna klapa...

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
36 minut temu, Camis napisał(a):

Robiłeś zdjęcia telefonem podczas jazdy?. 

Nie no, przecie zatrzymałem się... Widać wyraźnie na zdjęciu jak jest w bezruchu, wszystko legit xD

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

W sumie to po części potwierdził ocieplenie. Bo normalne lato to właśnie 22-27 stopni, a wszystko wyżej to upał. I okres deszczowy to również lipiec/sierpień w Polsce :) 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

To normalne czy globalne ocieplenie? 

Bo jakoś jak sięgam pamięcią to lata były burzowe, ale było ciepło, a tu okna zamykać trzeba i kurtkę wyciągać. Myślałem że potwierdzam GO, a Ty mówisz że normalne :( 

• Upvote 1
Opublikowano

Standardowe lato to raczej i gorące i deszczowe :) 

Jesteśmy w takim położeniu, że zmiana klimatu nie będzie na nas mocno wpływać oprócz częstych anomalii, gwałtownych zjawisk. 

Najpierw martwić się musi południowa i zachodnia część Europy :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Mogą zawsze występować anomalie, mamy różne fronty, niże, wyże itp itd. To nie jest tak że jak mamy lato to ma być ciepło... Jakieś 6-7 lat temu mieliśmy wwuj gorące lato, gdzie już trzeba było ograniczać zużycie energii przez duże zakłady przemysłowe. Teraz mamy chłodno, więc w ogólnym rozrachunku średnia nam wyjdzie ok. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Mogą zawsze występować anomalie, mamy różne fronty, niże, wyże itp itd. To nie jest tak że jak mamy lato to ma być ciepło... Jakieś 6-7 lat temu mieliśmy wwuj gorące lato, gdzie już trzeba było ograniczać zużycie energii przez duże zakłady przemysłowe. Teraz mamy chłodno, więc w ogólnym rozrachunku średnia nam wyjdzie ok. 

2017. Ostatnie sprawy dot kar za przekroczenie zużycia dla firm prowadziliśmy w kancelarii jeszcze 3-4 lat temu, bo tak się to ciągnęło.

Edytowane przez GordonLameman
  • Thanks 1
Opublikowano

2020 też było w miarę gorące bo akurat się przeprowadziłem, potrafiło przez tydzień nie być ani jednej chmury na niebie, rano wychodząc od pracy już chodnik ciepły, nagrzany od dnia poprzedniego, zero wiatru nocą. 

Teraz odwrotnie, okno na noc zamykam :E 

Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

więc w ogólnym rozrachunku średnia nam wyjdzie ok. 

Nie wiem jak dla Polski, ale właśnie średnia globalna nie wychodzi ok. Ciągle rośnie gwałtownie z korelacją od początku powstania przemysłu.