Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pytanie zagadka ,nie będę zakładał osobnego tematu nie ma to raczej sensu :)  . Mam BF4 na EAApp kupionego jeszcze jak mieszkałem w UK (Posiadam potwierdzenie  płatności na EAApp) mam wszystkie dodatki (chyba) tylko dlaczego gra instaluje mi się tylko i wyłącznie w języku English nie można nigdzie zmienić na PL , nawet jak zmieniłem wpisy w rejestrze systemu nic to nie dało launcher pobrał potrzebne pliki ale nigdzie nie mogę zmienić języka na PL , jak skasuje pliki English z folderu Loc gra się nie uruchamia .Ktoś coś ?? 

Opublikowano (edytowane)

Battlefieldy i inne gry EA często mają oddzielne wersje regionalne. W kupionym w PL nie włączysz angielskiego, to pewnie w angielskim nie włączysz polskiego. Czasem dało się to obejść ręcznie dogrywając pliki i grzebiąc w konfiguracji albo rejestrze.

Edytowane przez some1
Opublikowano
1 minutę temu, some1 napisał(a):

Czasem dało się to obejść ręcznie dogrywając pliki i grzebiąc w konfiguracji albo rejestrze.

Pliki się pobrały wszystkie wpisy w rejestrze zmienione nawet ale nigdzie nie mogę zmienić języka w EA mam tylko English , do tego jak skasuje angielskie pliki z folderu LOC gra zatrzymuje się na czarnym ekranie a w prawym górnym rogu pokazuje że niby się ładuje . Z innymi grami nie mam takiego problemu a też są kupione za funty :) 

Opublikowano
W dniu 14.07.2026 o 20:56, lukadd napisał(a):

@galakty

Tylko w peak jednoczesnych graczy. Tak naprawdę unikalnych graczy dziennie na 24h to trzeba to pomnożyć gdzieś x 3, albo i 4. Więc pewnie gdzieś ~70k+ codziennie graczy w to łupie.

A jeśli chodzi o np. takiego Minecrafta to nam dziadkom :E na tym forum może się faktycznie wydawać, że w to już nikt nie gra. A tak naprawdę grają miliony :E 

Dzieciaki grają w to namiętnie i modyfikują na miliony sposobów – od strzelanek i modów związanych z bronią, przez strategie, w których można np. zmieniać epoki, aż po RTS-y, gdzie farmerzy są traktowani jak zasób ludzki. U starszego w technikum średnio połowa klasy w to gra.

Sam zostałem niejako zmuszony do postawienia serwera, bo młodszy syn naoglądał się, jak gra starszy, a do tego jeszcze filmików w internecie, i zaczął mnie męczyć, że też chce różne modyfikacje. Teraz czasami, dla odstresowania, nawet z nim pogram. Tyle że ja jestem starej daty, więc robię za tanią siłę roboczą – projektuję i buduję fortece albo ogarniam ekonomię :D

Opublikowano

Jest, ale nie sprawdzałem szczerze mówiąc.

Kupiłem sobie Helldivers 2, ładna gierka. Zainstalowałem RenoDX i kurde no, w HDR wygląda to bosko, a sam HDR jest naprawdę niezły, czernie schodzą jak trzeba prawie do minimum.

• Like 1
Opublikowano

CoD w 2026 r.:

Już nie w jakimś pierwszym sezonie, nie na premierę, a w becie są fantazyjne bronie (sztuk cztery, na razie). Do tego, w drugiej scenerii jak były pokazywane bronie kiedy strzelano do murku/budynku, to nawet nie ma śladu po pociskach.

Opublikowano

Wszystko się wali. Sprzedaż pada na ryj i, tak jak sugerowałem kilkukrotnie, twórcy gier będą zmuszeni do dostosowania swoich gier do sprzętu, który jest aktualnie na rynku, bo gracze przez co najmniej kilka kolejnych lat będą grali na tym, co już mają, bo po prostu nie stać ich będzie na nowy sprzęt, którego najprawdopodobniej też praktycznie nie będzie na rynku. Rok 2027 jest zapowiadany jako znacznie gorszy niż 2026, co wydaje się już kompletnym kosmosem. Już teraz jest lipa, a ciężko dopiero będzie i może to wszystko potrwać nawet ponad 2030 rok. Najbardziej kryzys uderza w rynek AAA i każdego deva, który tworzy gry pod bardzo wydajny sprzęt, bo liczba klientów potencjalnie maleje mu w bardzo dużym tempie. Gracze nie są w stanie zrobić upgrade'u, a skoro tak, nie będą sięgać po nowe, wymagające sprzętowo gry.

Opublikowano (edytowane)

Raczej już się dostosowali, już teraz nie ma przyrostów jakichś pomiędzy generacjami. Prawie wszystkie modele Blackwella są od poprzedników Ada zwykle ledwie kilkanaście do dwudziestu kilku% wydajniejsze. 

Np. taki 4080 vs 5080, albo 4070Ti vs 5070Ti. To są różnice kilkunastu % realnie do przodu. Z 4080 vs 5080 to nieraz nawet kilka% max :E 

Więc tyle co kot napłakał tak naprawdę. Takie różnice wydajności w jakiejś gierce AAA to nieraz można zyskać ruszając 1-2 suwaczki z ultra na v.high

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano

Chodzi mi o twórców gier. Może ta sytuacja podsyci ich kreatywność. 

Kiedyś kombinowali, żeby to działało i wyglądało. Dzisiaj mają wyjebane, nasrają RT, PT i pora na CS, a gry bez oświetlenia wyglądają, jakby miały 15 lat. Ha tfu 

Opublikowano

Tak o to chodzi, co też @Kadajo napisał "twórcy gier będą zmuszeni do dostosowania swoich gier do sprzętu"

Oni już się dostosowali bo pomiędzy Adą wydaną ~4 lata temu, a obecnym Blackwellem różnice wydajnościowe są minimalne tak naprawdę.

Opublikowano

Tylko dlaczego coraz mniej FPSów jest? 😀

Pomijając grafikę, może też zacznie się coś dziać w stronę nowych rozwiązań gameplayowych, bo tutaj też mamy ogromny zastój i wtórność. Pożyjemy, zobaczymy. Jak nie to mam indyki, gdzie twórcy mają większą swobodę. 

Opublikowano

Pewnie single fps się za słabo sprzedają. Większość co gra w szczelanki to online łupią. 

Koszt dzisiaj gry AAA jest mega wysoki, jak producent ma ryzyko, że się nie sprzeda w milionach to się 10x zastanowi czy nie klepać coś oklepanego co ma większe szanse na sprzedaż:E 

Opublikowano (edytowane)

Większość gier bazuje UE5 dlatego różnice są dosyć małe ;)

UE5 przynajmniej buildy te, które są wykorzystywane mają problem z optymalnym wykorzystaniem GPU nie wspominając o CPU ;)

Ps. Blackwell pokazuje więcej mocy tylko przy PT gdzie różnicę są 1.5-1.6x 4090 vs 5090.

W balasach na UE5 to 1.2-1.35x średnio gdzie GPU dosłownie śpi :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

5090 i tak mocniej odchodzi od 4090. Ale top to jest wyjątek w zasadzie dla marginesu graczy.

A cała reszta to już całkiem bida wzrosty np. z takiej 4080 na 5080 itd..

A jeśli chodzi o PT gdzie tam czasami jest kapkę tego więcej wzrostu, to wiele takich gierek nie ma wartych do ogrania i też na większości tych modeli GPU bez rewelacji. Bo takie 5080 tam z tym PT też często nie zaszaleje i względem 4080 to są wzrosty na poziomie 20-25%, a w Cyberze to chyba jeszcze niższe :hihot:

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Po tym co dzieje się z rynkiem = minimalne przytosty = PC może się okazać kąsolą ;) = zamknęliśmy licznik = kolejne edycje nic nie wniosą = trzeba robić gry założywszy, ze 5090+ 10%, to jest top, over, the end na lata. ;)

Opublikowano (edytowane)

Myślałem, że first person shooter :hihot:

A jeśli chodzi o klatki to ja tam jakoś specjalnie nie widzę problemów i znacznych zmian. Raz wyjdzie bardziej skopana gierka, innym razem mniej. Tu to nie ma specjalnej reguły. Dzisiaj są takie czasy, że wiele wydawanych gierek to potrzebuje jeszcze rok - dwa nad nimi pracy :E Część jest łatana w tym czasie, a część co się gorzej sprzedaje zostaje nie dokończona po prostu :E 

Edytowane przez lukadd