Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

5090 i tak mocniej odchodzi od 4090. Ale top to jest wyjątek w zasadzie dla marginesu graczy.

A cała reszta to już całkiem bida wzrosty np. z takiej 4080 na 5080 itd..

A jeśli chodzi o PT gdzie tam czasami jest kapkę tego więcej wzrostu, to wiele takich gierek nie ma wartych do ogrania i też na większości tych modeli GPU bez rewelacji. Bo takie 5080 tam z tym PT też często nie zaszaleje i względem 4080 to są wzrosty na poziomie 20-25%, a w Cyberze to chyba jeszcze niższe :hihot:

Ale to wiesz NV oni nieco zoptymalizowali ADE udało im się zejść nieco z ilością tranzystorów i wrzucili kartę w tej samej cenie co 4080S + nowe funkcjonalności. Lecą dalej na podobnej marży i jak widać trochę lolków dali nabrać tym MFG i DMFG :hihot:

Brak odpowiedniego ciśnienia ze strony konkurencji powoduje, że lecą w h.... tak samo jak latami Intel leciał w kulki bo AMD nie było żadną konkurencją.

Dlatego też Rubin też nie wygląda dobrze bo nie ma potrzeby kłaść wszystkich rąk na pokład tylko najmniejszym kosztem wprowadzać kolejne produkty, które i tak się sprzedadzą.

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Ta, ale realnego przyrostu wydajności w wszystkich segmentach szczególnie od niższych do wyższych czyli do tego 5080 to jest zwykle dość symbolicznie pomiędzy generacjami. Optymalizacja na wat jakaś tam jest, ale też bez szału.

Bo jak wcześniej pisałem czy 20-25% do przodu to nieraz jedna dwie opcje o poziom niżej w gierce. Więc realnie postęp jest symboliczny. A MFG wiadomo :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
17 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

trzeba robić gry założywszy, ze 5090+ 10%, to jest top, over, the end na lata. ;)

To tylko przy założeniu jakby rynek gier technologicznie się nie rozwijał a tymczasem nvidia wyznaczyła jasny kierunek.

GPU będą robić fenomenalne wzrosty w obliczeniach dla AI.

Wystarczy że te obliczenia zaczną być przydatne w grach i stanie się magia ;) Kwestia czasu.

Opublikowano

Jaki przyrost panie FP8 tensory nie ruszone dlatego masz mały przyrost mocy w Rubinie :hihot:

FP4 udało się im mocno dopakować tensory i nic poza tym. FP4 raczej ma ograniczone możliwości wykorzystania w grach.

Nie ma żadnych realnych informacji by dałoby się wykorzystać NVFP4 grach. 

NV to zawsze pitoli co im wygodnie w danym momencie.

Opublikowano

No zobacz a NR akurat przypadkiem najwięcej będzie czerpał z niskiej precyzji ;) A to tylko wstęp, pierwsze próby.

To po prostu nie będą obecne gry.

12 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Tutejsi bywalcy foruma, nawet gdyby AI pozwoliło grać w 8K RT/PT w 240 fps, będą fapać, że to fake i nie chcą. ;)

Oni nie chcieli też PT, wcześniej nie chcieli RT a potem biorą wszystko, nawet frame generator się przyjął :hihot:

Gracze to nie są najlepsi przedstawiciele gatunku  :D

Opublikowano
45 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Tutejsi bywalcy foruma, nawet gdyby AI pozwoliło grać w 8K RT/PT w 240 fps, będą fapać, że to fake i nie chcą. ;)

Bez przesady. DLSS jest spoko i chyba najlepsze co wyszło nvidii z pomocą wspomagania się AI. FG x 2 też ujdzie w określonych sytuacjach.

Opublikowano

DLSS to jest jedyna technologia, która jest masowo używana i się przyjęła, bo ma faktycznie wartość i jakość. Cała reszta to pic na wodę, fotomontaż. Łącznie z RT/PT, który pierwszy leci, jak tylko mocy brakuje.

A Nvidia teraz będzie miała spory problem, jak większość, na nowe karty nie będzie stać, żeby sprzedać jakąkolwiek nową technologię.

Opublikowano (edytowane)

Nvidia nie będzie miała żadnego problemu, oni mogliby cały ten segment skasować ;)

Wolą sprzedać mniej za więcej, to jest ich wybor i strategia a nie problem.

To jest najdroższa spółka świata a wy tu z problemem z giereczkami :hihot:

16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Cała reszta to pic na wodę, fotomontaż. Łącznie z RT/PT

RT to standard który przyjęła cała branża, włącznie ze sprzętową konkurencją, nawet tą masową - konsole które się ścigają żeby dodać jeden niewidoczny efekt :hihot:

A najbardziej zaskakujący sukces to FG, ktory zaraz będzie kolejnym standardem i każdy producent sprzętu już go wdrożył, niedługo też w kolejnych konsolach.

To nvidia od dawna definiuje w zasadzie co się dzieje w całej tej branży, cała reszta tylko grzecznie podążą.

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 1
Opublikowano

Na razie to jej karty przestały się sprzedawać (stały się bardzo mocno nieopłacalne), więc nie powiedziałbym, że nie ma żadnego problemu. DLSS 5 też ma raczej niewielkie zainteresowanie.

Hmm ciekawe dlaczego. Na pewno ceny kart nie mają z tym nic wspólnego. :hihot:

Nikogo nie będą obchodziły technologie Nvidii, jeśli będą poza zasięgiem większości graczy.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma sensu walczyć z rzeczywistością, a tymczasem ci którzy nikogo nie obchodzą planują wejść na segment igpu i swoimi technologiami trafią do kolejnej grupy graczy ;)

Edytowane przez Wu70
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Na razie to jej karty przestały się sprzedawać

Tutaj to raczej odwrotnie, mimo wysokich cen to dalej schodzą jak świeże bułeczki i nvidiia trzyma 90%+ rynku desktop kart :E rekordy biją dosłownie.

PS. Ogólnie co ciekawe to z obecnej generacji najpopularniejszą kartą na Steam jest ten przez wszystkich na forumach krytykowany 12 gigabajtowy RTX 5070 :E 

obraz.png.6d74c4022f327704654f6ef9915b30e9.png

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Coś mi śmignęło że będzie Wiedźmin 3 Remaster, Remaster, Remaster, Delux Free* Edition
 Free* dla posiadaczy
Właśnie gdzieś narzekałem że jedyne gry z PT, które od biedy mnie interesują i są znośne to odgrzewane kotlety CP2077 i Wiedźmin 3... W tym tempie to zrobią remaster Cyberpunka :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

No nie wierzę... Chciałem sobie pooglądać na Twitchu streama z Path of Exile 2, bo są akurat do wyhaczenia dropy, a tu klapa – cała platforma leży i kwiczy, a ludzie masowo zgłaszają awarię. Powód? Jakiś stream odnośnie GTA 6, przez który wszyscy dostali małpiego rozumu i kompletnie zapchali serwery. Naprawdę nigdy nie zrozumiem fenomenu tej gry xD nie wiem czy bedzie mi sie to nawet chciało ściągać z torrentow jak wyjdzie ; D

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Slayer napisał(a):

Naprawdę nigdy nie zrozumiem fenomenu tej gry xD nie wiem czy bedzie mi sie to nawet chciało ściągać z torrentow jak wyjdzie ; D

Poczekaj co się będzie działo na premierę jak XX milionów ludzi zacznie nagle pobierać tą grę na swoje konsole xD w tym samym czasie ,R pewnie powie że jest przygotowane ale rynek to zweryfikuje :) 

Opublikowano
W dniu 23.08.2026 o 13:19, JeRRyF3D napisał(a):

Przypomina mi to niektórych ludzików ode mnie z pracy co uważają że jakiekolwiek AI to syf, "myli się", "jest głupie" itd, chociaż nawet nie zna podstawowych zasad sklecenia odpowiedniego prompta. A całość tych zachowań jak reakcja Indian na pierwsze pociągi i strach przed stalowym koniem. 
Mój ojciec podobnie zawsze mówił o komórkach i internecie. Historia szybko zatacza koło i dużo ludzi wkraczając w pewien wiek wykazuje zachowania poprzednich pokoleń - czyt. marudzi na to co nowe i z łezką w oku mówi że tera to nima czasów ale kiedyś to były.

Ja to traktuję jak narzędzie, nie do wszystkiego się nadające ale w pewnych sytuacjach dające bardzo wiele za niewielką cenę. Gram teraz w HZD Remastered z włączonym DLSS i FG, dzięki temu mam 120-130 FPS w 4K. Jak się zatrzymać i przyjrzeć to czasami jakieś miniartefakciki są, tylko konia z rzędem temu kto je dojrzy w trakcie gry. Input lag może jest odrobinę większy, ale ja tego nie widzę. Widzę natomiast różnicę jak wyłączę FG i zdecydowanie 120 FPS jest lepsze niż 90.