Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 20:28, musichunter1x napisał(a):

Teraz mam już wprawę na padzie to może kiedyś znów podejdę do nich.

Też naszła mnie ochota przejść ponownie gierki z początku generacji: killzone i infamous. Może kiedyś.

Opublikowano (edytowane)

Fajny przykład na to, że zawsze warto mieć bardzo dobry CPU i gówniane GPU niż odwrotnie.

Na low 3060tka w zasadzie zaskakująco blisko wydajności na 5090 i to w grywalnych ustawieniach. róznica typu 100fps vs 150fps w lows.

Dlatego od lat powtarzam: jak zabraknie proca, to często nic nie poradzisz. Z GPU można zejsć do.. no w sumie to do 144p czy 240p można.

Przynajmniej można. :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, VRman napisał(a):

Fajny przykład na to, że zawsze warto mieć bardzo dobry CPU i gówniane GPU niż odwrotnie.

Do gier multi to sobie można pakować budżet w CPU, grając na niskich w 1080p. :E 

Najrozsądniej ustalić najpierw jaki klatkarz kogoś interesuje oraz jakie gry / silniki są dla niego najważniejsze, a potem dobrać pod to sprzęt.
U mnie najważniejszy była efektywność energetyczna przy 40-60fps w grach single player.
Obecnie do 60fps we większości dobrych gier, bez RT wystarczy procesor nawet za ~150 zł z rynku wtórnego, których jest zalew, bo to ryzeny 3600 /5500, gdzie ryzen 5600 jest tylko ~100 zł drożej, a ma większy zapas.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

No do gier gdzie strzelasz myszką, to moim zdaniem 120fps to minimum. 90fps według innych, w tym Steve'a z Hardware Unboxed. 

Masz jednak rację, że zastosowania są ważne. Jednak jak ktoś np. dziś zmienia kompa i chce go mieć na wiele lat bo robi upgrade'y raz-dwa na dekadę, to nawte jeśli dziś mu ktoś rodadzi iść w tanie 5600 to jednak rozsądniej żeby brał coś lepszego. Nawet lepszego niż Ryzen 7600/7700.

A tymczasem

https://www.gamefile.news/p/scoop-ubisoft-cancelled-a-post-civil

Cośtam do krawaciarzy dotarło, że ludziom się pchanie jedynie słusznych poglądów politycznych nie podoba. Ale oczywiście wyciągnięto błędne wnioski, albo ten news nie mówi wszystkiego. Komu by przeszkadzało pokazywanie Ku Klux Clanu jako tych złych? Nikomu.

Może to była tylko część, a obok tego może było jeszcze coś o komunizmie i patriarchacie, a do tego postacie jak Lincoln były trans?

Opublikowano

https://hone.gg/blog/good-fps-for-gaming/

Tak jak pisalem wczoraj na czacie, 240fpsow na monitorze 240hz nie sprawi ze ktos od razu z kd 0.8 wskoczy na 4.0 
To jak z rowerem, zawodowiec i na skladaku przejedzie tour de france ;) a amator na karbonie padnie na 1 podjezdzie. 

Oczywiscie lepiej sie jezdzi na karbonie, ale trzeba na prawde duzo wlozyc zeby to sie przekladalo na realne wyniki.

Opublikowano
9 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak ktoś jest lamą to lamą zostanie, i czy ma 60hz czy 240hz tego faktu nie zmieni :) 

Ale jak ktoś co cokolwiek więcej od lamy potrafi to 60 vs 240 to kosmos i tego faktu nie zmieni :)

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

240 nie, ale 120 vs 60 już zrobi różnicę. Tak naprawdę powyżej 120-144 to już mało kto odczuje różnicę. 

Roznice odczujesz, bo jest. Tutaj nie ma co gdybac.
Clue tego jest to, ze malo kto jest w stanie z ta roznica cokolwiek poza 'odczuciem' zrobic.

Zeby miec realne benefity z grania 160+ fpsow trzeba miec naprawde juz ponad przecietnego skilla.
Bo jezeli jestes po prostu 'dobry', to i na 120 fpsach/120hz bedziesz gral tak jak na 480/480, bez roznicy oprocz 'feelu'. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kabor napisał(a):

Ale jak ktoś co cokolwiek więcej od lamy potrafi to 60 vs 240 to kosmos i tego faktu nie zmieni :)

To dobrze że już nie gram online i zatrzymałem się na 60hz, ponieważ byłbym Chuckiem Norrisem gejmingu :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

To dobrze że już nie gram online i zatrzymałem się na 60hz, ponieważ byłbym Chuckiem Norrisem gejmingu :) 

Wczoraj gram w DL beast. Jako, że mam problem z mapa (koślawi się) oraz z niektórymi teksturami samochodów (też się koślawią) to potestowałem inne ustawienia aby zobaczyć czy coś się zmieni. Wyłączyłem DLSS oraz FG - 70 FPS - o matko jak to wszystko skacze szarpie oczy krwawią. Włączyłem DLSS okolice 100 FPS - już da się grać. Włączyłem FGx3 220 FPS no już jest normalnie :rotfl:

Opublikowano
11 minut temu, Kabor napisał(a):

Wczoraj gram w DL beast. Jako, że mam problem z mapa (koślawi się) oraz z niektórymi teksturami samochodów (też się koślawią) to potestowałem inne ustawienia aby zobaczyć czy coś się zmieni. Wyłączyłem DLSS oraz FG - 70 FPS - o matko jak to wszystko skacze szarpie oczy krwawią. Włączyłem DLSS okolice 100 FPS - już da się grać. Włączyłem FGx3 220 FPS no już jest normalnie :rotfl:

Nie doznałem i raczej nie doznam jak działają fejkowe klatki :) raz że mi do szczęścia nie są potrzebne, a dwa brzydzę się czymś co nie jest prawdziwe, wiem że niby nie widać ale niesmak by pozostał i świadomość :)  

Opublikowano
2 minuty temu, Kabor napisał(a):

Ale wiesz, że te smoki z ER są nieprawdziwe , wiesz ?  :D

To te z kuchni też nie są prawdziwe? :) 

A wiesz że w Tajlandii większość kobiet to chłopy? Wiesz? Tam to masz kobitę ale tak naprawdę to jest chłop z FG, DLSS i MGF :E ale jak fejkowe klatki nie przeszkadzają i różnicy nie robią, to tam tez nie będzie przeszkadzać :) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak ktoś jest lamą to lamą zostanie, i czy ma 60hz czy 240hz tego faktu nie zmieni :) 

Można grać tak w 500fps gorzej (w sensie wyników) niż inny grający w 20fps, a jednocześnie bardzo korzystać z 500fps na 500Hz OLEDzie.

Różnica  w responsywności i wynikach:

- największa pomiędzy 30 a 60, bardzo duża pomiędzy 60 a 120, drobna lub nieistotna 120->240

Różnica w obrazie:

- niewielka pomiędzy 60 a 120

- kolosalna pomiędzy 120 a 480

Godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Zeby miec realne benefity z grania 160+ fpsow trzeba miec naprawde juz ponad przecietnego skilla.

Tak. Dlatego ja, będąc naprawdę kiepski w grach, zadowalam się 30fps.

A nie. Czekaj. Ja trąbię o tym, że 500fps jest bardzo przydatne i ani w strzelanki ani w wyścigi nie zgadzam się grać bez żylety w ruchu na poziomie OLEDa 1000Hz. 

Coś tu się nie zgadza. :hmm:

Czyżby można było czerpać radość z grania w inny sposób niż z rywalizacji i bycia lepszym od innych? Eh, sorry, co ja za herezje wygaduję. Grać samemu :boink:Co mnie napadło żeby mieć takie pomysły. 

Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Bez przesady. Nawet poza kwestią (bardzo ważną!) obrazu w ruchu w wyścigach, pomiędzy 60 a 120 jest przepaść jak grasz na kółku. Na padzie to nie. Ale po co grać w ścigałki na padzie. Bez sensu jak znośne kółko można za grosze kupić na allegro (używane to 100-200zł starczy, a nowe (niezłe) też nie droższe niż GTA VI)

19 minut temu, galakty napisał(a):

A jak Ci wdrożą FG natywnie i nie będziesz wiedział to co wtedy? Dasz radę? 

Czemu tak ostro i pesymistycznie od razu, że by grał na VA ;) (żeby móc nie zauważyć, że gra z FG)

15 minut temu, Kabor napisał(a):

W kuchni to tylko białe myszki widzę ;-)

Ja też widziałem wczoraj. Ale szarą. Pułapka już zastawiona. :]

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
Opublikowano

Przeczytaj raz jeszcze moje posty.

Pisalem wyraznie, ze 'feel'/'odczucie'/'przyjemnosc' ofc bedzie wieksza z grania na topowym sprzecie, z wieksza iloscia klatek. 
Ale kazdy z tych przeskokow o ktorych sam pisales, nie bedzie mial wplywu na wyniki 1:1. Niektorych skill zatrzyma na 90 fpsach, innych na 160. Z pustego nawet salomon. 

Opublikowano
33 minuty temu, galakty napisał(a):

A jak Ci wdrożą FG natywnie i nie będziesz wiedział to co wtedy? Dasz radę? 

Wtedy to będzie o tym wszędzie głośno, także będę wiedział :) , po za tym jak na razie mam dwa "starocie" do ogrania, więc co najmniej dwa lata mam z głowy, a z nowych tytułów nic na horyzoncie dla mnie nie ma, także w ogólne nad tym nie myślę. To takie pytanie z serii co by było gdyby :) "a gdyby ryby głos też miał, kaktusy na dłoniach by wyrastały..."

22 minuty temu, VRman napisał(a):

Na padzie to nie. Ale po co grać w ścigałki na padzie.

Ludzie do teraz grają na klawiaturze... także dalej nie ma co gadać.