Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co z tymi w chmurze?

35 minut temu, dziadeke napisał(a):

Już dwa razy mi zniknęły savy w grze. W takim przypadku trzeba skopiować gdzieś katalog z savami na bok, oryginalny wyczyścić. Zacząć nową grę, zapisać save. Wyjśc z gry, podmienić nowe pliku na stare i savy znowu dostępne w grze. Tylko jest problem z quicksave. Niby się robi ale nie widać ich.

.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

A co z tymi w chmurze?

.

Chodzi o to że pliki są i lokalnie i w chmurze ale gra przestaje je widzieć, jest tylko opcja nowej gry. Dlatego trzeba skopiować na bok, wyłączyć synchro z chmurą, wyczyścić katalog z savami, odpalić nową gre i po zapisaniu stanu przywrócić pliki. 

Na pc to jeszcze pół biedy gorzej na konsoli, a z tego co widzę bug ten pojawia się na wszystkich platformach. 

Edytowane przez dziadeke
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.06.2026 o 06:58, Suchy211 napisał(a):

Z mieczem kruka i 105 siły nie przebijałem jego pancerza.

Obecnie mam 140 siły i miecz Blizny. Ciekawe czy go ruszę w takim razie :heu:

W dniu 20.06.2026 o 11:41, Radio Tirana napisał(a):

Moja wina, że zapadki w drzwiach nad Fiskiem nie da się ruszyć ani w lewo ani w prawo? Tak było na podstawowym otwieraniu zamków i tak samo jest na mistrzu otwierania zamków. 

Mówisz o drzwiach na ścianie zamkowej? Jeśli tak, to jest zadanie w którym jako nagrodę otrzymujesz klucz do nich.

Ogółem z tymi zamkami, to średnio im wyszło. Ja również mam wrażenie, że ostatni poziom skilla nie ułatwił otwierania.

Do tego ile razy się wkurzyłem na zamek, który praktycznie jest nie do otwarcia. Brałem wówczas rozwiązanie z stąd: https://xetoxyc.github.io/gothic-remake-lockpicker/

A później trafiałem na klucze do tych zamków... serio? Zamiast dać informację 'pewnie jest gdzieś klucz', to lepiej dać overkill i siedź irytuj się...

Tak samo poziom zamka w takiej formie nie powinien istnieć. Często najtrudniejsze zamki są banalne, a na 3 poziomie są bardzo skomplikowane.

W dniu 20.06.2026 o 21:20, azgan napisał(a):

Zabij golemy przed tym jak zagadasz, wczoraj miałem tego babola i pomogło. 

Ja też najpierw pokonałem golemy, a następnie zagadałem. Było ok.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Obecnie mam 140 siły i miecz Blizny

Też miałem na myśli miecz blizny. Skąd nabrałeś tyle potek na siłe? Ja część zmarnowałem przed wyszkoleniem do 100, ale to 5 punktów może. Jak kończyłem grę miałem siły coś miedzy 110 a 115. Przepisów na mikstury stałe u nikogo nie widziałem. Choć też ich specjalnie nie szukałem. 

Opublikowano
10 godzin temu, azgan napisał(a):

Wcześniej go nie było

No tak, skoro cofnięcie wersji gry pomaga, to chyba oczywiste że wtedy go nie było... 

Szkoda że kolejne łatki potrafią totalnie zepsuć grę. O tyle dobrze że gram na PC, na PS5 już bym się poddał pewnie. 

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

No tak, skoro cofnięcie wersji gry pomaga, to chyba oczywiste że wtedy go nie było... 

Szkoda że kolejne łatki potrafią totalnie zepsuć grę. O tyle dobrze że gram na PC, na PS5 już bym się poddał pewnie. 

Chodziło mi o to że grałem wcześniej i nie miałem tego problemu a po aktualizacji jak musiałem cofnąć save bo coś źle zrobiłem i wleciał ten Patch to już się nie dało zagadać i musiałem zabić najpierw golemy żeby obejść ten problem. 

12 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

A tego wisiorka to już znaleźliście? Super opcja na początek gry. 

To też jest dobre na start - PRO tip 

Opublikowano

Przecież pisalem że to powszechny problem i każdy go ma :E 

Skopali oskryptowanie po prostu. Demon mówi jasno że mamy mu przynieść serca, jeśli ich nie zebrałeś wcześniej (a skąd mogłeś to wiedzieć skoro idziesz najpierw do wieży rzecz jasna) to już nie zagadasz. I pomaga jedynie cofnięcie wersji. Pewnie w kolejnej łatce naprawią. 

Można też pominąć demona dostając się jakoś z lodowych skał, ale pewnie runy nie dostaniemy.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Skąd nabrałeś tyle potek na siłe?

Mam 2 pierścienie po +7 oraz amulet +15.

Niestety też jakieś zmarnowałem przed wbiciem 100 :/ 

Trochę jest tych potionów na statsy porozrzucanych po świecie :)

Z receptur, to mam na potiony HP i Many. 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
51 minut temu, galakty napisał(a):

Skopali oskryptowanie po prostu. Demon mówi jasno że mamy mu przynieść serca, jeśli ich nie zebrałeś wcześniej (a skąd mogłeś to wiedzieć skoro idziesz najpierw do wieży rzecz jasna) to już nie zagadasz. I pomaga jedynie cofnięcie wersji. Pewnie w kolejnej łatce naprawią. 

Można też pominąć demona dostając się jakoś z lodowych skał, ale pewnie runy nie dostaniemy.

U mnie tu błędu nie było a byłem tam przed pierwszym patchem.

Opublikowano
11 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Mówisz o drzwiach na ścianie zamkowej? Jeśli tak, to jest zadanie w którym jako nagrodę otrzymujesz klucz do nich.

Mówiłem o tych wejściowych, ale tutaj już mi sprzedali podpowiedź, że trzeba się tam dostać od drugiej strony przez balkon. 

11 godzin temu, MaxaM napisał(a):

później trafiałem na klucze do tych zamków... serio? Zamiast dać informację 'pewnie jest gdzieś klucz', to lepiej dać overkill i siedź irytuj się...

Niewiele rzeczy w tej grze potrafi wkurzyć tak mocno, jak znalezienie klucza po otworzeniu turbo trudnej skrzyni wytrychami :boink:

Opublikowano
18 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Mówiłem o tych wejściowych, ale tutaj już mi sprzedali podpowiedź, że trzeba się tam dostać od drugiej strony przez balkon. 

Hmm, ja do tych pomieszczeń nad Fiskiem normalnie wszedłem. Nie były zamknięte, bo tam był NPC do zakończenia zadania. On właśnie dał klucz do drzwi prowadzących głębiej.

Opublikowano

Skończyłem, czekam na Remake Gothic II. Świetne odświeżenie klasyki - polecam 👍

Screenshot-20260622-102758-Steam.jpg

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Za pierwszym razem zabiłem golema tam gdzie lawa wypływa eklsporując a chwilę później dowiedziałem się że są jeszcze jakieś dwa inne potrzebne do tego zadania 😅😂😉

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, azgan napisał(a):

Za pierwszym razem zabiłem golema tam gdzie lawa wypływa eklsporując a chwilę później dowiedziałem się że są jeszcze jakieś dwa inne potrzebne do tego zadania 😅😂😉

Ja poszedłem taką stroną, że nie było ŻADNEGO golema. Gra jest na tyle otwarta że możesz dojść do demona nie spotykając żadnego, jak nie grałeś w oryginał to nie wiesz. 

Tymczasem błąd każe za brak wiedzy której mieć nie możesz. 

Opublikowano (edytowane)

Ja co prawda sobie eksploruję, przypadkiem natknąłem się na 1 golema i go ubiłem, byłem w wieży Xardasa ale Demon się do mnie w ogóle nie odzywa. 

PS. być może dlatego, że to dopiero II rodział, oby to się potem nie zbugowało.

Edytowane przez matakujce
Opublikowano
35 minut temu, galakty napisał(a):

Ja poszedłem taką stroną, że nie było ŻADNEGO golema. Gra jest na tyle otwarta że możesz dojść do demona nie spotykając żadnego, jak nie grałeś w oryginał to nie wiesz. 

Tymczasem błąd każe za brak wiedzy której mieć nie możesz. 

Grałem w klasyczego Gothica I i II (bez dodatku) z tym że to było już tyle lat temu że miałem prawo zapomnieć (40 na karku 😉)

W dniu 19.06.2026 o 18:54, PaVLo napisał(a):

Jakbym wiedział, że planują zmieniać mechanikę i zasady gry, to bym się wstrzymał i chyba na razie tak zrobię i wrócę do czegoś innego :heu:

Da się spokojnie ograć od początku do końca

Screenshot-20260622-111520-Steam.jpg

20260622-113212.jpg

• Like 2
Opublikowano
58 minut temu, matakujce napisał(a):

Ja co prawda sobie eksploruję, przypadkiem natknąłem się na 1 golema i go ubiłem, byłem w wieży Xardasa ale Demon się do mnie w ogóle nie odzywa. 

PS. być może dlatego, że to dopiero II rodział, oby to się potem nie zbugowało.

A skąd wiedziałeś jak go ubić?

Czy nagle jak nie weźmiemy zadania to miecz działa?:E

Opublikowano
Teraz, ODIN85 napisał(a):

A skąd wiedziałeś jak go ubić?

Czy nagle jak nie weźmiemy zadania to miecz działa?:E

Może i w Goticzka grałem jakieś 20 lat temu, ale pamiętam jeszcze zagadkę golemów. 

Opublikowano

Na golemy wziąłem maczugę, broń obuchową, bo nie mamy czarów i mam za mało many by czarować jakimiś "cudami"
Obuchem da się zabić, nawet ktoś o tym wspomina, nie wiem czy nie Lester gdy pomaga nam dostać się do wieży, a przy moście stał golem. 

Oglądam mistrzostwa, na kanale sportowym IRL z USA, do tego w pokoju z 28C to nie bardzo chce mi się grać. W grze jestem w 5 rozdziale i w samej świątyni. Zostało mi dobre kilka godzin gry. Nadal używam 2h miecza strażnika czyli 71dmg, nie mam nic lepszego, więc muszę sobie jakoś radzić. Te obuchy- drop z orków, to są strasznie wolne ale jednak trzeba używać, bo przeciwnicy są podatni na obuchy aniżeli na sieczne. 

Opublikowano
40 minut temu, Reddzik napisał(a):

Te obuchy- drop z orków, to są strasznie wolne ale jednak trzeba używać, bo przeciwnicy są podatni na obuchy aniżeli na sieczne. 

A nie lepiej wziąć ci jednoręczny młot, który bije 50 DMG? Sporo jak na broń jednoręczną, obrażenia obuchowe są.