Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@up 

Naprawdę nie widzisz upośledzenia tych działań ??  Jakiś czas temu linkowałem tu oficjalne dane, z których wychodziło, że w przeciągu bodajże półtorej roku Niemcy w ten sposób podrzucili nam blisko 14 tys osób. Bez żadnych papierów, bez żadnego rozpoznania cofnięto nam potencjalną armię bandziorów. Tu nie ma znaczenia kto na kogo głosował- każdego normalnego człowiek krew zalewa jak takie rzeczy widzi. Ty zaś piszesz "skorzystano z procedury bla bla bla :E  więc o co wam chodzi? "

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
7 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

@up 

Naprawdę nie widzisz upośledzenia tych działań ??  Jakiś czas temu linkowałem tu oficjalne dane, z których wychodziło, że w przeciągu bodajże półtorej roku Niemcy w ten sposób podrzucili nam blisko 14 tys osób. Bez żadnych papierów, bez żadnego rozpoznania cofnięto nam potencjalną armię bandziorów. Tu nie ma znaczenia kto na kogo głosował- każdego normalnego człowiek krew zalewa jak takie rzeczy widzi. Ty zaś piszesz "skorzystano z procedury bla bla bla :E  więc o co wam chodzi? "

Skąd pomysł, że bez papierów? Skoro tutaj jak byk widać, że papiery są? :) 

Opublikowano
15 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Dobra jak dla Ciebie te papiery są coś warte to nie ma jednak o czym rozmawiać. Na kolanie coś muszą wypisać "na oświadczenie", ładne mi papiery :)

Przeczytałeś tą decyzję? 
dla mnie papier jest więcej warty niż każde słowo takiej mendy jak Matecki. A to na materiały Mateckiego się powołujesz. 

No, ale co dla kogo ważne. Może dla Ciebie słowo Mateckiego jest coś warte.

• Upvote 1
Opublikowano

Ale po co te inwektywy. Można wyrazić swoje zdanie bez obrażania innych. Mi te mechanizmy readmisji też wydają się szemrane i są do rewizji. Podejrzewam że za łatwo nam wcisnąć migrantów, którzy wcale przez terytorium Polski nie przeszli. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Wracaj do swojego matrixa bo nie ogarniasz co się wokół ciebie dzieje 🤣🤣

Świadomości o tym co się dzieje to nie masz  ty drogi kolego. Dlatego wlansie cytujesz pisowskich kłamców i na nich się powołujesz. Powołujesz się na słowa człowieka z partii, która wpuściła najwięcej legalnych i nielegalnych migrantów w historii Polski. Powołujesz się na człowieka, który raz po raz kłamie. 

Ale robisz to bo ślepo uwierzyłeś w ich głupią narrację. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Powołujesz się na człowieka, który raz po raz kłamie. 

powoływanie się na kreaturę, która ma własne farmy trolli :)

https://wiadomosci.onet.pl/szczecin/radny-pis-dariusz-matecki-od-lat-kupowal-farmy-internetowych-uzytkownikow/w829fen

https://www.wprost.pl/kraj/10425668/dariusz-matecki-kupuje-grupy-na-facebooku-radny-ze-szczecina-komentuje.html

• Upvote 2
Opublikowano
Cytat

Gruzin zrzucał starsze kobiety ze schodów. Grozi mu do 12 lat więzienia

Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście w Warszawie skierowała akt oskarżenia przeciwko obywatelowi Gruzji Giorgiemu M. podejrzanemu o dokonanie dwóch rozbojów na kobietach w podeszłym wieku, spowodowania uszczerbku na zdrowiu oraz za kradzieży dokumentów.

https://www.tvp.info/87411088/warszawa-gruzinski-bandyta-atakowal-seniorki-w-warszawie-zrzucal-je-ze-schodow-i-zabieral-torebki

Cytat

Francja - Kompilacja akcji z wczorajszego Święta Muzyki.

305 osób zostało aresztowanych za różne przestępstwa,13 funkcjonariuszy organów ścigania zostało rannych,14 uczestników uroczystości zostało poważnie rannych,1477 odniosło lekkie obrażenia 51 pojazdów zostało podpalonych,39 pożarów wybuchło na drogach publicznych oraz 145 ofiar ukłucia igłą.

Cytat

Mieszkańcy Słupska protestowali przeciwko nielegalnej migracji.

Nie dla imigracji i sprzeciw wobec paktu migracyjnego to hasła marszu, który przeszedł przez Słupsk. W wydarzeniu wzięło udział około 800 osób. Natomiast prezydent Słupska wyraziła stanowczy sprzeciw wobec wszelkich działań promujących wykluczenie, nietolerancję oraz mowę nienawiści.

https://radiogdansk.pl/wiadomosci/region/slupsk/2025/06/22/mieszkancy-slupska-protestowali-przeciwko-nielegalnej-migracji-prezydent-miasta-apeluje-o-otwartosc/

Opublikowano

W Francji to taki folklor. Miejscowi się pewno przyzwyczaili. Przyjezdni niekoniecznie. Ostatnio koleżanka z Paryża wróciła -regularnie lata tam z mężem od dobrych 10 lat i stwierdziła, że to był ostatni raz. Jak padło pytanie w czym problem to stwierdziła, że co to za City-Break gdy musisz stale męża za rękę trzymać- sama się bała nos poza hotel wystawić. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 22.06.2025 o 09:52, Klakier1984 napisał(a):

Jakiś czas temu linkowałem tu oficjalne dane, z których wychodziło, że w przeciągu bodajże półtorej roku Niemcy w ten sposób podrzucili nam blisko 14 tys osób. Bez żadnych papierów, bez żadnego rozpoznania cofnięto nam potencjalną armię bandziorów.

Tak, dawałeś link, który wskazuje, że to liczba legalnie, na podstawie różnych porozumień, zawróconych lub przekazanych cudzoziemców, tylko że te liczby dotyczą osób które mają odpowiednie dokumenty zezwalające na pobyt w jednym z krajów UE. Jeżeli przeszli procedurę azylową lub w inny sposób udzielono im pozwolenia na pobyt w Polsce, to Niemcy mają prawo ich po prostu zawrócić na granicy. Jeżeli nie mają dokumentów, odbywa się procedura przekazania. Natomiast Ty mówisz o czymś, do czego odnoszą się pytania zadane poniżej w odpowiedzi do @crush

@crush masz problem ze zrozumieniem, że moja odpowiedź dotyczyła wyłącznie stwierdzenia, że  "nielegalni imigranci napływają ciurkiem z Niemiec bo ci zwożą ich do Polski". Odnosiłem się wyłącznie do podanych liczb i tego, że liczby na to kompletnie nie wskazują, a żaden z was nie potrafi podać o jakiej skali zjawiska mówimy, więc jest to wyłącznie gdybanie na podstawie "o cudzoziemiec szwęda się po ulicy na 100% nielegalny". Ile razy trafię w punkt, tyle razy ktoś z was próbuje zmieniać temat i zaczyna gadać ogólnikowo pomijając poruszoną kwestię.

Zatem uwaga, zadaję proste (napisane w prosty sposób, by nawet mniej lotni zrozumieli) pytanie dla wszystkich:

Ilu w Polsce jest nielegalnych imigrantów czyli takich bez żadnych pozwoleń na pobyt w naszym kraju?

Tylko bez owijania w bawełnę, bez wybiegów, bez gadania o sednie problemu itd. bo to jest sedno problemu, ilu ich tak na prawdę jest obecnie. 

Drugie pytanie, dla ambitnych:

Jak wygląda ilość nielegalnych imigrantów w Polsce na przestrzeni lat?

Trzecie pytanie, dla chętnych:

Ilu cudzoziemców przebywa legalnie w Polsce?

Pytania w szczególności skierowane do tych, co sobie teoretyzują o najeździe obcych, przerzucaniu ich do nas przez granicę i takie tam. Bez odpowiedzi na te pytania każda dyskusja na temat przewożonych, wwożonych, wpuszczanych hord imigrantów przez Polskie granice nie dość że szarga opinię służb granicznych bo stwierdzacie tym samym, że nie działają, a sami ich niedawno co niektórzy broniliście, to jeszcze sprawia, że poruszamy się w ostrej fantastyce nie znając proporcji nielegalnych do legalnych. 

@crush a jeszcze co do sedna które ty miałeś na myśli, bo dla ciebie sednem problemu jest ich jakiekolwiek wpuszczanie czy zezwalanie na pobyt. Większość tych z Azji czy Afryki ma pobyty czasowe i kluczowe jest to, żeby usprawnić mechanizmy, które po upłynięciu czasu ich pobytu sprawią, że wrócą tam skąd przybyli. Lecz to jest całkiem inna kwestia niż ta, do której się odnosiłem wyżej.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ilu w Polsce jest nielegalnych imigrantów czyli takich bez żadnych pozwoleń na pobyt w naszym kraju?

A kto to wie, skoro są ewidentne przecieki z każdej strony? Ty zakładasz, że 10, ja że 10 000.

10 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ilu cudzoziemców przebywa legalnie w Polsce?

Zbyt dużo jeśli chodzi o kraje 3 świata. 

11 minut temu, LeBomB napisał(a):

nie dość że szarga opinię służb granicznych bo stwierdzacie tym samym, że nie działają, a sami ich niedawno co niektórzy broniliście

Bronię ideii obrony granic za wszelką cenę i wszelkimi metodami. Uważam, że to co mamy obecnie nie działa należycie.

Jedno nie wyklucza drugiego.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

Na pierwsze pytanie odpowiedź jest prosta, w sumie na drugie też. Tak naprawdę nikt tego nie wie. Możesz sobie wygooglować potwierdzone liczby zatrzymanych i na tej podstawie jak mogę stwierdzić, że jest ich pewno 10x tyle, za to Ty powiesz, że na pewno wszystkich udało się złapać i w ten sposób możemy sobie pisać do rana.

Dotarło do mnie, że jesteś osobą, która ślepo wierzy, że wszystkie przepisy dotyczące migracji są przestrzegane (choć chyba wszyscy słyszeli o nielegalnych push-backach z naszej strony na granicy Białoruskiej i teraz pytanie za 100 punktów czy tak trudno sobie wyobrazić, że Niemcy też już mają dość cackania się z tą dziczą i być może podobnymi sposobami przerzucają problemy na naszą stronę granicy? ) Ponadto między wierszami można wyczuć, że Ty tu w sumie nie widzisz żadnego problemu więc tym bardziej nie mam zamiaru się kopać z koniem.

Edytowane przez Klakier1984
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@crush no i widzisz. Nie wiesz, a jedynie coś ci się wydaje. Dla ścisłości Ukraina to też dla ciebie kraj 3 świata?

@Klakier1984 nie, nigdzie nie pisałem, że wszyscy zostali wyłapani, ale właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, czyli:

13 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Tak naprawdę nikt tego nie wie. Możesz sobie wygooglować potwierdzone liczby zatrzymanych i na tej podstawie jak mogę stwierdzić, że jest ich pewno 10x tyle, za to Ty powiesz, że na pewno wszystkich udało się złapać i w ten sposób możemy sobie pisać do rana.

i to jest sedno problemu, że ci co zobaczyli więcej cudzoziemców niż zwykle, do tego nasłuchali się w mediach zastraszania imigrantami, będą mnożyli te liczby 10x, 100x czy 1000x i sami wkrótce zaczną siać strach. 

Owszem, wszystkich się nie da wyłapać, ale biorąc pod uwagę przekroczenia granicy, zatrzymania na granicach, zatrzymania na terytorium PL w korelacji np. do 4milionów legalnie przebywających cudzoziemców, z czego 70% to obywatele Ukrainy, to imigranci z krajów muzułmańskich, Afryki czy Azji nie stanowią u nas na tyle dużych grup by był to problem, na podstawie którego trzeba siać panikę w społeczeństwie. Po prostu wystarczy zadbać o to by te grupy nie rozrastały się. 

Co do pushbacków to znów, doczytaj co to, kiedy się stosuje i jaki jest ostatni wyrok w Niemczech dotyczący pushbacków.

Edit: tutaj np. jeżeli prawdą jest to pismo wrzucone na twitterze (przytoczone kilka postów wyżej) to takich działań powinno się unikać, tylko osoba powinna zostać zatrzymana do czasu wyjaśnienia sprawy i jeżeli dostanie nakaz powrotu, to ją odesłać i tyle. 

Piszę "jeżeli jest prawdą", bo póki co nie znalazłem informacji żeby ktoś taki pracował w SG w Szczecinie i żeby tam był taki zespół, dlatego póki co podchodzę z dystansem do tego pisma.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ukraina to też dla ciebie kraj 3 świata?

Nope.

Afryka, bliski Wschód, brązowa Azja z wykluczeniem Wietnamu, Kambodży, Singapuru, Tajlandii i może Filipin. Duża część LATAM.

7 minut temu, LeBomB napisał(a):

to imigranci z krajów muzułmańskich, Afryki czy Azji nie stanowią u nas na tyle dużych grup by był to problem, na podstawie którego trzeba siać panikę w społeczeństwie.

WB, Szwecja i Niemcy 15 lat temu. default-smilies-whee.gif

Czy Ty w końcu pojmiesz, że ci legalni to dokładnie taki sam problem?

Edytowane przez crush
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, crush napisał(a):

Jedno nie wyklucza drugiego

O a to nowość, bo do wypowiedzi innych, z którymi się nie zgadzasz jedna wypowiedź wyklucza wszelkie inne poglądy...

Godzinę temu, crush napisał(a):

Czy Ty w końcu pojmiesz, że ci legalni to dokładnie taki sam problem?

Czyli rozumiem że jesteś za tym żeby totalnie zakazać wjazdu jakimkolwiek cudzoziemcom z Azji i Afryki?

Opublikowano

Z Afryki może być wjazd na prywatne zaproszenia, potwierdzone wniesionym depozytem pieniężnym z obowiązkiem utrzymywania imigranta. Zwolennicy niech sobie murzynów sprowadzają do woli na własny koszt. Firmy na kontrakty czasowe też mogą, na podobnej zasadzie.

Inna imigracja czarnych: out.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Czyli rozumiem że jesteś za tym żeby totalnie zakazać wjazdu jakimkolwiek cudzoziemcom z Azji i Afryki?

Na jakąkolwiek formę stałego pobytu? 95% tak. Szczególnie tych niewykształconych.

Z Azji oczywiście z wyłączeniem lepszych krajów jak Chiny, Japonia, Korea, Tajwan, etc. i tych przyzwoitych jak Wietnam czy Kambodża.

Reszta to więcej problemów niż korzyści.

Ewentualnie zwozić ich na roboty pod nadzorem jak w pierdlu, a potem zapłata i won.

Jedna ze SSP właśnie tak budowała pewną inwestycję. Nawet Koreańce z KRLD tam się przewinęli. 🤗

Edytowane przez crush
Opublikowano
1 godzinę temu, adashi napisał(a):

Firmy na kontrakty czasowe też mogą, na podobnej zasadzie.

To zobacz jak to wygląda

https://stat.gov.pl/statystyki-eksperymentalne/kapital-ludzki/cudzoziemcy-wykonujacy-prace-w-polsce-w-grudniu-w-2024-r-,15,25.html

A do pozostałych to oprócz powyższego też polecam pobrać, choćby ostatnie dostępne czyli dane za 2024 rok stąd:

https://www.strazgraniczna.pl/pl/granica/statystyki-sg/2206,Statystyki-SG.html

Łączny legalny ruch graniczny spoza UE jako osoby wjeżdżające do Polski to prawie 13 milionów odpraw. Z czego 3 819 osób to ludzie o statusie uchodźców. Z resztą tam jest więcej statystyk.

Według tego co piszesz i co niektórzy tutaj również, to wszystkim tym ludziom należałoby zabronić wjazdu do Polski, albo znacznej większości? Bo przecież legalnie przebywający i pracujący np. wg @crush też są problemem. 

Wiadomo że większość z tego ruchu granicznego to ludzie którzy potem wyjechali, bo turyści itd. ale co niektórzy twierdzą, że nielegalnie do Polski przybywa więcej niż legalnie. Zatem jak było 13 milionów odpraw rocznie, to co, nielegalnie przybyło więcej niż 13 milionów? Czy może te osoby odnoszą te nielegalne przekroczenia granicy do jakichś liczb wymyślonych czy wybranych ze zbioru?

Zastanówcie się trochę nad skalą, bo z tych waszych opowieści zaraz wyjdzie, że na terenie Polski obecnie znajduje się z 80 milionów ludzi...

Po to dałem te dwa linki powyżej żebyście sobie przeczytali i się trochę i wyrobili sobie ogląd na skalę, bo korelacja tych danych daje skalę legalną i twierdzenie że nielegalny proceder i tu i tu jest znacznie wyższy, to twierdzenie, że szara strefa jest większa od legalnego zatrudnienia i legalnych przekroczeń granicy, co łącznie przewyższa ludność dorosłą w Polsce, co jest nierealne, bo wychodziłoby że na jednego Polaka przypada 2-3 cudzoziemców, a tak po prostu nie jest. 

Takimi twierdzeniami robicie z SG i innych służb formacje nieprzydatne i nieskuteczne, co jest po prostu szkodliwe. 

I nie gadajcie, że patrzę na przepisy, że nie widzę sedna, że nie widzę zagrożenia itd. Widzę. Widziałem na żywo jak zmieniał się w pewnym stopniu np. Lublin czy przez jakiś czas zmieniała się Warszawa, gdy cudzoziemcy zaczynając od małej gastronomii rozrośli się mocno, niektóre lokale dominując, niektóre wykupując. Miałem również okazję do obserwacji kilku innych miast w różnych częściach Polski i jak sobie jedne miasta radziły lepiej inne gorzej z tymi, którzy legalnie przebywają w kraju, legalnie pracują czy prowadzą firmy. Czy dobrze mi z takim obrotem spraw? Nie, mimo iż wszystko zrobili legalnie, wszystko zgodnie z prawem. Czy dało się inaczej? Oczywiście, ale na końcu każdego prawa jest człowiek i o tym też już pisałem w momencie gdy była dyskusja o pakcie migracyjnym. Wskazywałem kilkukrotnie, że tu gdzie zostawia się ostateczną decyzję urzędnikowi, funkcjonariuszowi czy innej służbie tam zawsze będą niedociągnięcia nawet jak przepis będzie z założenia dobry. Zawsze się znajdzie ktoś kto będzie chciał to jakoś obejść, nagiąć itd. Póki ta mentalność się nie zmieni, nic się nie zmeni.

@crush odnosząc się do Twojej ostatniej wypowiedzi, to przecież UE ma system wizowy od dawna i to on pozwala na taką selekcję o jakiej piszesz. Jeśli twierdzisz, że nie działa, to sam pomyśl dlaczego (podpowiedź masz akapit wyżej).

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, LeBomB napisał(a):

Zastanówcie się trochę nad skalą

Właśnie w tym tkwi rzecz żeby ta skala nie rosła. Nawet powoli.

2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Z czego 3 819 osób to ludzie o statusie uchodźców

Jeśli te 3819 to nie Ukraińcy, to jest to dokładnie o 3819 za dużo.

4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

twierdzenie że nielegalny proceder i tu i tu jest znacznie wyższy, to twierdzenie, że szara strefa jest większa od legalnego zatrudnienia i legalnych przekroczeń granicy,

A kto to twierdzi? Ja twierdzę, że nawet 200 sztuk z Somalii to gigantyczny problem. 

Opublikowano

@crush po 1. zajrzyj chociaż w te linki...

po 2. tak, wiem, ale niektórzy sieją już panikę jakby skala przewyższała naszą populację, że ciurkiem imigranci napływają z zachodu, a tak po prostu nie jest. To jest raptem kilkanaście do maksymalnie kilkudziesięciu tysięcy ludzi. W skali 40 milionowego kraju to maksymalnie 1% i tak, też jestem za tym, żeby tak zostało i da się to kontrolować, tylko wszystko zależy od ludzi, którzy sprawują pieczę nad tym wszystkim. To jest ta zmiana mentalności o której pisałem wyżej. 

• Upvote 1