Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A skąd masz informację że na wizie studenckiej? Bo z tego co ja czytałem to "prokuratura ustala", nie wiem czy w końcu ustaliła ale widać z tego że raczej nie było to takie oczywiste.

I od kiedy taka agencja musi mieć siedzibę w okolicy zakładu do którego sprowadza pracowników?

Plotki motłochu...u Markowskiego studiowałeś? Tak powiedział ten właściciel hostelu gdzie mieszkali, to chyba wie kto od niego wynajmował prawda?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Prokuratura już podała te informacje.

Nie, nie musi mieć siedziby w najbliższej okolicy. Chociaż zazwyczaj korzysta się z czegoś blisko w takich małych zakładach. Ale każda agencja musi mieć nazwę. Ja bardzo nie lubię tego typu plotek, bo większość z nich to bzdury wymyślone przez motloch.

Myślisz że sprawdzał kto jest w KRS wpisany? Wątpię :) 

No i jeśli ktoś sprowadza ich to są to przedsiębiorcy - ci dla których są sprowadzani. 

• Upvote 1
Opublikowano

No to powinni sprawdzić na jakiej podstawie ją otrzymał, bo skoro była studencka to musiał mieć przyjęcie na jakąś uczelnię zaklepane.

Facet ze slumsów, nie znający angielskiego, otrzymuje wizę studencką, wcale nie jest to podejrzane.  :) 

Dobra, ja mam takie zdanie a nie inne, Polska wyszła z syfu po PRL, a teraz zaimportowaliśmy jeszcze gorszy z Ukrainy wpuszczając każdego jak leci.

Tu się zgadzam, pogoń za maksymalizacją zysku.

• Upvote 1
Opublikowano

A moje zdanie jest takie, że gdybyśmy tego nie zrobili to byś płakał nad cenami wszystkiego. A potem nad swoją żałosną emeryturką. Bo taki niestety mamy system. 

Jest wiele rzeczy do poprawienia. Ale na pewno nie to, ze Polacy pomogli Ukraińcom. 

• Upvote 2
Opublikowano

@Mar_s 69% Ukraińców w wieku produkcyjnym, którzy przebywają w Polsce pracuje. W przypadku Polaków to 75%. Biorąc pod uwagę problemy językowe jest to co najmniej spektakularny wynik. 

Bardzo ciekawa jest statystyka przestępstw. Według niektórych analiz Ukraińcy popełniają W Polsce odrobinę mniej przestępstw nic Polacy per capita. Niestety wynik Może być przekłamane, o czym sam mówi chatgpt. Jedna wartość uwzględnia chyba podejrzanych, a druga nie. I tak to byduje jakiś pogląd. 

Problematyczne nacje to np. Gruzini, bo oni są znacznie bardziej agresywni. 

Wypada też zwrócić uwagę, że jak otwarto dla Polaków granice to w dużej mierze wyjechały osoby, których wolimy w Polsce nie mieć. Tak jak wpuściliśmy przestępców do Polski Tak inni wpuścili naszych. 

Emigracja Polaków na zachód to chyba najlepsza rzecz jaką przytrafiła się Polsce w tym tysiącleciu. Niektóre z tych osób są ścigane listami gończymi W Polsce, ale nikt nie zamierza wystawiać tego europejskiego, bo jeszcze ich znajdą I wrócą do Polski 🤣

• Upvote 5
Opublikowano
6 minut temu, michasm napisał(a):

Wypada też zwrócić uwagę, że jak otwarto dla Polaków granice to w dużej mierze wyjechały osoby, których wolimy w Polsce nie mieć. Tak jak wpuściliśmy przestępców do Polski Tak inni wpuścili naszych. 

Emigracja Polaków na zachód to chyba najlepsza rzecz jaką przytrafiła się Polsce w tym tysiącleciu. Niektóre z tych osób są ścigane listami gończymi W Polsce, ale nikt nie zamierza wystawiać tego europejskiego, bo jeszcze ich znajdą I wrócą do Polski 🤣

Oj tak. Gdy w latach 2005  - 2008 pojechałem z ciekawości na sezon do pracy do Niemiec z kumplem, który tam od lat pracował i pracuje do teraz to bardzo szybko się nauczyłem, że innych Polaków to najlepiej całkowicie unikać poza godzinami pracy a "Polak to pijak i złodziej" przestałem traktować jako stereotyp.

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jest wiele rzeczy do poprawienia. Ale na pewno nie to, ze Polacy pomogli Ukraińcom. 

Naprawdę uważasz że otwarcie granic, w zasadzie bez jakiejkolwiek kontroli, z krajem tak przeżartym korupcją i przestępczością jak Ukraina to był dobry ruch?

Owszem, pomoc tak, ale od tego zakłada się obozy na granicy i Gruzinów oraz inną hołotę bez papierów od razu odsiewasz i odsyłasz tam skąd przyszli.

Pomijam już kwestię ewentualnej rosyjskiej agentury.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Mar_s napisał(a):

Naprawdę uważasz że otwarcie granic, w zasadzie bez jakiejkolwiek kontroli, z krajem tak przeżartym korupcją i przestępczością jak Ukraina to był dobry ruch?

Owszem, pomoc tak, ale od tego zakłada się obozy na granicy i Gruzinów oraz inną hołotę bez papierów od razu odsiewasz i odsyłasz tam skąd przyszli.

Pomijam już kwestię ewentualnej rosyjskiej agentury.

A jakie są negatywne skutki tego otwarcia granic? Statystyki przestepstw zbliżone do Polaków. 

Agentury ruskiej mamy dość swojej. W twoich ulubionych partiach :) 

Opublikowano

Ale ja znam przepisy.

A tak w ogóle to:

Cytat

Wiadomo, że 19-letni Wenezuelczyk przyleciał do Europy na wizie turystycznej, bezpośrednio do Hiszpanii. Jak informował kilka dni temu rzecznik ...

Czyli jednak nie za wiele wiesz, tylko pozujesz na wszechwiedzącego.  :E 

Facet znał tylko hiszpański, trafił do Madrytu, stamtąd na legalu przyjechał sobie do nas, i chociaż wiza już mu się skończyła to nadal na luzaku sobie u nas siedział.

I nikogo to nie interesowało dopóki nie wykłuł dziewczynie oczu i jej nie zamordował.

Mam tylko szczerą nadzieję że trafi do pierdla u nas, i długo w nim nie pożyje.

I ta, o Polaku mówiłbym dokładnie to samo, zdecydowanie wolę prawo Hammurabiego, jest moim zdaniem najbardziej sprawiedliwe.

Opublikowano
37 minut temu, michasm napisał(a):

69% Ukraińców w wieku produkcyjnym, którzy przebywają w Polsce pracuje. W przypadku Polaków to 75%.

Skąd te dane?

Gdzie się nie spojrzy, to można znaleźć ~56%, choć podawany zakres wieku w tych statystykach jest zbyt szeroki (15-89).

Opublikowano
36 minut temu, Mar_s napisał(a):

Facet znał tylko hiszpański, trafił do Madrytu, stamtąd na legalu przyjechał sobie do nas, i chociaż wiza już mu się skończyła to nadal na luzaku sobie u nas siedział.

Tak jak Polacy siedzą w Chicago, Turcy w Niemczech, itd. Jak byś chciał pozbyć się tego problemu z kraju? Bo jakby nie patrzeć w pełni legalnie tutaj trafił.

40 minut temu, Mar_s napisał(a):

I nikogo to nie interesowało dopóki nie wykłuł dziewczynie oczu i jej nie zamordował.

wczoraj nie wiedziałeś jak działa budżet obywatelski, dziś odkrywasz jak działają wizy :E GG WP

Opublikowano
4 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

Ale mi chodzi wyłącznie o Polaków, gdzie rok rocznie statystyki podają okolice tych 56%, a tu nagle ktoś wyskakuje z 75%.

56 to może ogół Polaków, a tam było w wieku produkcyjnym, stąd może różnica 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mar_s napisał(a):

Nie wiem o czym bredzisz.  :E

To zacznij czytać ze zrozumieniem, a następnie odpowiadać na pytania ci zadane XD

Ale cie piecze ta tęcza, jak postawią jej nową wersję to twój trzask anusa będzie słychać 3 gminy dalej. Projekt z BO po prostu wygrał ilością głosów, czy może chcesz podważać teraz demokratyczny wybór ludu? 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Ale ja znam przepisy.

Śmiem wątpić.

A tak w ogóle to:

Czyli jednak nie za wiele wiesz, tylko pozujesz na wszechwiedzącego.  :E 

Nie pozuję na wszechwiedzącego.

Wiesz co oznacza ta informacja? :)

Że Polska nigdy mu wizy nie wydawała - miał wizę hiszpańską. 

W jaki sposób ktoś miał się tym zainteresować? Wiesz, że w EU jest swoboda przepływu osób. Nikt nawet nie wiedział, że on tu jest.

Ale oczywiście nie przeszkadza to w rozsiewaniu plotek, że to "ukraińska agencja pracy go tu ściągnęła".

Mam tylko szczerą nadzieję że trafi do pierdla u nas, i długo w nim nie pożyje.

I ta, o Polaku mówiłbym dokładnie to samo, zdecydowanie wolę prawo Hammurabiego, jest moim zdaniem najbardziej sprawiedliwe.

A ja bym wolał żeby zdechł w wieku 85 lat zadręczając się tym co robił. 

• Upvote 3
Opublikowano
13 minut temu, Mar_s napisał(a):

@huudyy Nie wiem o czym bredzisz.  :E 

Zwróciłem uwagę że wygrał projekt zgłoszony przez faceta który jest bardzo blisko z ratuszem warszawskim, tęczowym ratuszem tęczowego Rafałka, tylko tyle i aż tyle.

W Warszawie wygrała masa projektów. Maja na tą edycję budżetu obywatelskiego ok 120 milionów zł.

Poza tym zwykle wygrywają projekty osób i grup, np stowarzyszeń czy fundacji, związanych z danym regionem. To przecież logiczne. Ci ludzie działają lokalnie od lat, często dekad. Potrafią przygotować projekt oraz go nagłaśniać i zachęcać do głosowania. Ich projekty do budżetu to często te same bądź tego samego typu (np więcej ścieżek rowerowych) którymi się zajmują i na czym się znają.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A ja bym wolał żeby zdechł w wieku 85 lat zadręczając się tym co robił. 

Na pewno tak będzie, szczególnie biorąc pod uwagę gdzie się wychowywał i jakie zwyczaje tam panują.

Niestety prawdopodobnie go deportują, a w Wenezueli puszczą wolno, i taki będzie finał tej sprawy. Szkoda gadać.

Opublikowano
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Na pewno tak będzie, szczególnie biorąc pod uwagę gdzie się wychowywał i jakie zwyczaje tam panują.

Niestety prawdopodobnie go deportują, a w Wenezueli puszczą wolno, i taki będzie finał tej sprawy. Szkoda gadać.

Och, tak na pewno :rotfl2:

Opublikowano
49 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Ale mi chodzi wyłącznie o Polaków, gdzie rok rocznie statystyki podają okolice tych 56%, a tu nagle ktoś wyskakuje z 75%.

https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5475/4/57/1/aktywnosc_ekonomiczna_polski_za_4_kw_2024.pdf

Według danych GUS w 4 kwartale 2024 pracowało około 78% osób w wieku produkcyjnym. Nie wiem czy to dotyczy tylko Polaków czy ogółem. Nie wiem skąd bierze info PAP I skąd taka różnica (75 vs 78).

Nie zdziwię się jak ktoś za wiek produkcyjny uznał 18-65 zamiast 18-64 😅