Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jest wiele rzeczy do poprawienia. Ale na pewno nie to, ze Polacy pomogli Ukraińcom. 

Naprawdę uważasz że otwarcie granic, w zasadzie bez jakiejkolwiek kontroli, z krajem tak przeżartym korupcją i przestępczością jak Ukraina to był dobry ruch?

Owszem, pomoc tak, ale od tego zakłada się obozy na granicy i Gruzinów oraz inną hołotę bez papierów od razu odsiewasz i odsyłasz tam skąd przyszli.

Pomijam już kwestię ewentualnej rosyjskiej agentury.

Opublikowano
10 minut temu, Mar_s napisał(a):

Naprawdę uważasz że otwarcie granic, w zasadzie bez jakiejkolwiek kontroli, z krajem tak przeżartym korupcją i przestępczością jak Ukraina to był dobry ruch?

Owszem, pomoc tak, ale od tego zakłada się obozy na granicy i Gruzinów oraz inną hołotę bez papierów od razu odsiewasz i odsyłasz tam skąd przyszli.

Pomijam już kwestię ewentualnej rosyjskiej agentury.

A jakie są negatywne skutki tego otwarcia granic? Statystyki przestepstw zbliżone do Polaków. 

Agentury ruskiej mamy dość swojej. W twoich ulubionych partiach :) 

Opublikowano

Ale ja znam przepisy.

A tak w ogóle to:

Cytat

Wiadomo, że 19-letni Wenezuelczyk przyleciał do Europy na wizie turystycznej, bezpośrednio do Hiszpanii. Jak informował kilka dni temu rzecznik ...

Czyli jednak nie za wiele wiesz, tylko pozujesz na wszechwiedzącego.  :E 

Facet znał tylko hiszpański, trafił do Madrytu, stamtąd na legalu przyjechał sobie do nas, i chociaż wiza już mu się skończyła to nadal na luzaku sobie u nas siedział.

I nikogo to nie interesowało dopóki nie wykłuł dziewczynie oczu i jej nie zamordował.

Mam tylko szczerą nadzieję że trafi do pierdla u nas, i długo w nim nie pożyje.

I ta, o Polaku mówiłbym dokładnie to samo, zdecydowanie wolę prawo Hammurabiego, jest moim zdaniem najbardziej sprawiedliwe.

Opublikowano
37 minut temu, michasm napisał(a):

69% Ukraińców w wieku produkcyjnym, którzy przebywają w Polsce pracuje. W przypadku Polaków to 75%.

Skąd te dane?

Gdzie się nie spojrzy, to można znaleźć ~56%, choć podawany zakres wieku w tych statystykach jest zbyt szeroki (15-89).

Opublikowano
36 minut temu, Mar_s napisał(a):

Facet znał tylko hiszpański, trafił do Madrytu, stamtąd na legalu przyjechał sobie do nas, i chociaż wiza już mu się skończyła to nadal na luzaku sobie u nas siedział.

Tak jak Polacy siedzą w Chicago, Turcy w Niemczech, itd. Jak byś chciał pozbyć się tego problemu z kraju? Bo jakby nie patrzeć w pełni legalnie tutaj trafił.

40 minut temu, Mar_s napisał(a):

I nikogo to nie interesowało dopóki nie wykłuł dziewczynie oczu i jej nie zamordował.

wczoraj nie wiedziałeś jak działa budżet obywatelski, dziś odkrywasz jak działają wizy :E GG WP

Opublikowano
4 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

Ale mi chodzi wyłącznie o Polaków, gdzie rok rocznie statystyki podają okolice tych 56%, a tu nagle ktoś wyskakuje z 75%.

56 to może ogół Polaków, a tam było w wieku produkcyjnym, stąd może różnica 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mar_s napisał(a):

Nie wiem o czym bredzisz.  :E

To zacznij czytać ze zrozumieniem, a następnie odpowiadać na pytania ci zadane XD

Ale cie piecze ta tęcza, jak postawią jej nową wersję to twój trzask anusa będzie słychać 3 gminy dalej. Projekt z BO po prostu wygrał ilością głosów, czy może chcesz podważać teraz demokratyczny wybór ludu? 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Ale ja znam przepisy.

Śmiem wątpić.

A tak w ogóle to:

Czyli jednak nie za wiele wiesz, tylko pozujesz na wszechwiedzącego.  :E 

Nie pozuję na wszechwiedzącego.

Wiesz co oznacza ta informacja? :)

Że Polska nigdy mu wizy nie wydawała - miał wizę hiszpańską. 

W jaki sposób ktoś miał się tym zainteresować? Wiesz, że w EU jest swoboda przepływu osób. Nikt nawet nie wiedział, że on tu jest.

Ale oczywiście nie przeszkadza to w rozsiewaniu plotek, że to "ukraińska agencja pracy go tu ściągnęła".

Mam tylko szczerą nadzieję że trafi do pierdla u nas, i długo w nim nie pożyje.

I ta, o Polaku mówiłbym dokładnie to samo, zdecydowanie wolę prawo Hammurabiego, jest moim zdaniem najbardziej sprawiedliwe.

A ja bym wolał żeby zdechł w wieku 85 lat zadręczając się tym co robił. 

Opublikowano
13 minut temu, Mar_s napisał(a):

@huudyy Nie wiem o czym bredzisz.  :E 

Zwróciłem uwagę że wygrał projekt zgłoszony przez faceta który jest bardzo blisko z ratuszem warszawskim, tęczowym ratuszem tęczowego Rafałka, tylko tyle i aż tyle.

W Warszawie wygrała masa projektów. Maja na tą edycję budżetu obywatelskiego ok 120 milionów zł.

Poza tym zwykle wygrywają projekty osób i grup, np stowarzyszeń czy fundacji, związanych z danym regionem. To przecież logiczne. Ci ludzie działają lokalnie od lat, często dekad. Potrafią przygotować projekt oraz go nagłaśniać i zachęcać do głosowania. Ich projekty do budżetu to często te same bądź tego samego typu (np więcej ścieżek rowerowych) którymi się zajmują i na czym się znają.

Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A ja bym wolał żeby zdechł w wieku 85 lat zadręczając się tym co robił. 

Na pewno tak będzie, szczególnie biorąc pod uwagę gdzie się wychowywał i jakie zwyczaje tam panują.

Niestety prawdopodobnie go deportują, a w Wenezueli puszczą wolno, i taki będzie finał tej sprawy. Szkoda gadać.

Opublikowano
49 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Ale mi chodzi wyłącznie o Polaków, gdzie rok rocznie statystyki podają okolice tych 56%, a tu nagle ktoś wyskakuje z 75%.

https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5475/4/57/1/aktywnosc_ekonomiczna_polski_za_4_kw_2024.pdf

Według danych GUS w 4 kwartale 2024 pracowało około 78% osób w wieku produkcyjnym. Nie wiem czy to dotyczy tylko Polaków czy ogółem. Nie wiem skąd bierze info PAP I skąd taka różnica (75 vs 78).

Nie zdziwię się jak ktoś za wiek produkcyjny uznał 18-65 zamiast 18-64 😅

Opublikowano
21 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@ibizpl znów przeczytałeś kawałek i teoretyzujesz. Nie, wszystkie państwa członkowskie nie mogą sobie wybrać wyłącznie wsparcia finansowego. Cała reszta to też wymysł na podstawie tego co ci się wydaje a nie co jest zapisane, a  wnioski wyciągasz po samym wstępie i uzasadnieniu do aktu, a nie z treści samego aktu. Sprawdziłeś chociaż czym jest pakiet solidarnościowy, co obejmuje i czym jest Unijne forum wysokiego szczebla ds. solidarności w sensie z czego się składa, kto należy i jak?

Zatem niby komu się oddaje władzę i gdzie? Pakiet solidarnościowy też jest uszczegółowiony i są odstępstwa.

@LeBomB

Znowu wiesz lepiej co przeczytałem a czego nie, próbujesz grać zarzucając innym brak wiedzy a siebie kreujesz na eksperta, zresztą bardzo nieudolnie, bo powtarzasz ten sam schemat w kółko.

Słuchaj, próba przekonywania kogokolwiek że pakt migracyjny jest super i na tym skorzystamy ( nie chodzi o ochłapy euro jakie nam rzucą ) jest tak absurdalnym i karkołomnym zadaniem że nie podejmuję się dalszego kontynuowania tego typu polemiki z Tobą bo to nie ma sensu. Wydaje mi się że każdy kto przeczyta moje poprzednie posty i ten, sam wyrobi sobie zdanie na ten temat i tyle.

Pozdrawiam.

Opublikowano
8 godzin temu, Karro napisał(a):

Chodzi mi o to kiedy był ten pik że nagle się pojawiło beżowo w małych miastach 

Ogólnie to nie ma takiego piku. Wszystko zależy co jest w danej okolicy. Tu gdzie są magazyny czy jakieś średnie i duże firmy produkcyjne to od dawna niektórzy ściągają cudzoziemców do pracy. Wcześniej byli to Ukraińcy, teraz sięgają po ludzi z Indii, Bangladeszu, Filipin, Indonezji czy niektórzy też krajów afrykańskich.

No chyba że za pik weźmiemy te sprzedawane wizy.

Do samej budowy Olefiny III zamierzano zatrudnić łącznie na przestrzeni lat budowy około 12 tysięcy cudzoziemców z czego część ściągnięto.

2 godziny temu, Winter napisał(a):

Bo nikt nie będzie pracować za grosze, więc niech w końcu januszexy zdychają.

Tylko że to średnie i duże firmy sporo korzystają z pracowników zagranicznych i jeżeli nie będą musieli to zwiną biznes z Polski i wyniosą się gdzieś indziej, co już się dzieje.

Można zablokować wszystko tylko wtedy kto będzie wykonywał prace, których Polacy obecnie już nie chcą wykonywać za oferowane pieniądze? Jak będzie ktoś chciał zapłacić więcej, to znów wszystko zacznie szybciej drożeć i ponownie wpadamy w błędne koło zarabiać więcej-większe koszty-większe ceny-zarabiać więcej.

Dasz młodym paletę do rozładowania to na drugi dzień potrafią po prostu nie przyjść nawet nie informując wcześniej. Kiedyś jeszcze takiemu groził tak zwany "wilczy bilet" i było wiadomo że taki pracownik potrafi odwalać różne numery, teraz nikt się nie musi tłumaczyć bo RODO i w zasadzie nawet nie ma obowiązku mówić gdzie się pracowało i dlaczego już się tam nie pracuje. Dlatego więksi pracodawcy wolą zatrudniać przez agencje pracy, bo tam jak ktoś zrezygnuje po dniu pracy, to agencja przysyła innego, bo musi wywiązać się z umowy dostarczenia pracownika na miejsce pracy. A czy to będzie Polak czy cudzoziemiec to do pewnych prac niektórym pracodawcom już wszystko jedno. 

Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A moje zdanie jest takie, że gdybyśmy tego nie zrobili to byś płakał nad cenami wszystkiego. A potem nad swoją żałosną emeryturką. Bo taki niestety mamy system. 

A to ceny nie rosną? Może mniej ale to dlatego że importujemy sporo z Ukrainy, a tam nie mają takich restrykcyjnych wymogów np. uprawy roli jak w UE, to i jedzenie tańsze. 

Emerytury mogę w ogóle nie mieć z państwa, poradzę sobie sam bo inwestuję dużo. Mogą mi składki zabrać całkowicie ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Na pewno tak będzie, szczególnie biorąc pod uwagę gdzie się wychowywał i jakie zwyczaje tam panują.

Niestety prawdopodobnie go deportują, a w Wenezueli puszczą wolno, i taki będzie finał tej sprawy. Szkoda gadać.

To przecież niemożliwe. Deportowany zostanie raczej dopiero po odsiedzeniu wyroku jeśli to będzie 25 lat, lub wcale jeśli dożywocie. 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Znowu wiesz lepiej co przeczytałem a czego nie,

Po prostu wnioskuję po tym co i jak piszesz, bo gdybyś przeczytał, to byś nie przytaczał przykładu jaki przytoczyłeś, bo ma się nijak do zapisów w dyrektywie którą sam cytowałeś. Napisałeś że każde państwo ma prawo by wybrać sobie wyłącznie pomoc finansową, gdzie tak nie jest, bo pula relokacji jest ustalona.

Cytat

2. We wniosku Komisji, o którym mowa w ust. 1, określa się łączną roczną liczbę wymaganych relokacji oraz łączną 
roczną kwotę wkładów finansowych wymaganych na potrzeby rocznej puli solidarnościowej na poziomie Unii, które 
wynoszą co najmniej:
 a) 30 000 – relokacje;
 b) 600 mln EUR – wkłady finansowe.

Tu na przykład nie zgadzam się z tym, żeby te 30000 relokacji było roczną wartością stałą, bo powinna być uzależniona od ilości imigrantów przybyłych do Europy i im mniej imigrantów, tym mniejsza dolna granica relokacji, aż do osiągnięcia 0. Wtedy wszystkim krajom po kolei zaczęłoby zależeć by tych imigrantów napływało jak najmniej. Tak to czy napływają czy nie, 300 tys. zostanie relokowanych, co jest moim zdaniem mało motywujące do działań, odciąży jedynie dany kraj zagrożony migracją, ale wprowadza niestabilność i imigrantów tylko będzie podjudzało jak siłą zostaną relokowani do kraju w którym nie chcą przebywać. To uważam za słaby punkt i nigdzie nie pisałem że pakt jest idealny. Zwracałem uwagę wyłącznie na to, że możemy na nim bardzo dużo zyskać jeżeli będziemy w nim jako kraj narażony napływem imigrantów, do czego trzeba złożyć odpowiednie dokumenty. 

A ten tekst

W dniu 6.07.2025 o 10:17, ibizpl napisał(a):

Ba, nawet jeżeli połowa z nich będzie miała w poważaniu ten pakt i s...li do Niemiec, Belgii czy innego państwa to wg paktu musimy ich wziąć z powrotem... i TADAM!

również świadczy o tym, że po prostu nie zapoznałeś się z żadnymi przepisami, bo taka zasada obowiązuje na podstawie porozumień dublińskich i taki obowiązek istnieje od dawna, nie jest rozwiązaniem nowego paktu migracyjnego.

Dlatego tak, wiem czego nie przeczytałeś i czego nie wiesz i nie jest to spowodowane moim ego, tylko sam wypowiedziami dałeś wszystko na tacy.  To mi pozwala twierdzić to co twierdzę. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

A to ceny nie rosną? Może mniej ale to dlatego że importujemy sporo z Ukrainy, a tam nie mają takich restrykcyjnych wymogów np. uprawy roli jak w UE, to i jedzenie tańsze. 

Emerytury mogę w ogóle nie mieć z państwa, poradzę sobie sam bo inwestuję dużo. Mogą mi składki zabrać całkowicie ;) 

Rosną mniej.

Wszystko co trafia na rynek UE musi spełniać wymogi unijne. 

Zarządzanie emeryturami jest dla wszystkich, a nie tylko dla tych, którzy wykazują się podwyższoną świadomością w temacie. :)