Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Każda inna interpretacja spowodowałaby sprzeczność i bezskuteczność przepisu. 

Tutaj się z tobą nie zgadzam, zresztą poniżej sam wskazujesz ciekawy komentarz:

Widzę jednak jeden ciekawy komentarz, który mówi inaczej, tzn. Państwo musi stosować politykę migracyjną UE, ale samo decyduje o liczbie migrantów przyjmowanych.

No przecież dokładnie taki punkt widzenia próbuję ci przekazać to mi piszesz że nie mam pojęcia i piszę bzdury. Nie pisałem nigdzie że dane Państwo ma mieć wywalone na całą politykę migracyjną unii, spór jeszcze wcześniej z @LeBomB dotyczył właśnie tego zagadnienia, kiedy pisał że jeżeli np Polska zgłosi 5K imigrantów do rozlokowania to komisja ich MUSI solidarnie rozlokować. Wtedy wskazałem że gdyby tak było to jest to w sprzeczności z pkt 5. Odpisałem później że dany kraj NIE MUSI się na to zgodzić bo ( kopiuj/wklej z twojego cytatu): samo decyduje o liczbie migrantów przyjmowanych.

Od początku rozmawiamy o IMIGRANTACH a nie uchodźcach z krajów objętych np. konfliktem!

Tam wchodzą w grę prawa człowieka, prawo do azylu, itd.

Nie twierdzę że jestem nieomylny tylko taką mam interpretację tego artykułu i jak widzę nie ja jeden.

Jeszcze wcześniej próbowałem przekonywać że bogate kraje unii mogą decydować się na płacenie zamiast przyjmowania imigrantów z relokacji to @LeBomB przekonywał że tak nie jest, stąd powołałem się na ten artykuł.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)

To prawo dotyczy migrantów ekonomicznych, czyli tych, którzy przyjeżdżają do pracy najemnej lub na własny rachunek

A o jakich innych rozmawiamy? Ci inni to nie imigranci tylko uchodźcy, w sumie gdybyśmy sprecyzowali to na początku jeszcze z @LeBomB to nie było by o co się spierać?

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

- Państwa członkowskie mogą DODATKOWO ustalać swoje cele, ale dodatkowo. 

Jak widać zupełnie nie w tym rzecz. I wcale nie chodzi o kolizję prawa tylko o rozdzielenie imigrantów zarobkowych od uchodźców, czy jak można ich inaczej nazwać: imigrantów z prawem do azylu co przy skróconej nazwie "imigrant" może być mylące i wtedy prawo zaczyna nam się układać jak należy. Również kary za nierozpatrzone wnioski AZYLOWE to sugerują.

I nagle kwota 30 .000 też przestaje być absurdalna, i kolejna 600 mln eur też już zupełnie inaczej wygląda!

Tyle że to nie ma nic wspólnego z tysiącami imigrantów zarobkowych którzy szturmują Europę, często bez jakichkolwiek dokumentów co powoduje trudności z weryfikacją skąd oni w ogóle są.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
20 minut temu, ibizpl napisał(a):

Od początku rozmawiamy o IMIGRANTACH a nie uchodźcach z krajów objętych np. konfliktem!

No to jesteśmy w połowie drogi.

Cały problem jaki jest poruszany w tym wątku to właśnie uchodźcy i nielegalni imigranci, którzy dostają u nas azyl, ochronę międzynarodową. Pakt migracyjny również obejmuje właśnie takie osoby. Art. 79 TFUE obejmuje natomiast migrantów i imigrantów legalnych, a tych pakt migracyjny i relokacje nie dotyczą.

19 minut temu, Camis napisał(a):

Ostatnio dyskutowaliśmy ze znajomymi i mówiłem, że jak się teraz całkowicie pozwoli nacjonalistom, kibolom i innym uprawiać samowolkę na granicy, to zaraz będą chcieli wchodzić ludziom do domów i kontrolować. To długo nie czekałem by usłyszeć o takich pomysłach...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, LeBomB napisał(a):

Cały problem jaki jest poruszany w tym wątku to właśnie uchodźcy i nielegalni imigranci, którzy dostają u nas azyl, ochronę międzynarodową.

No ja patrzę na to bardziej ogólnie po prostu na politykę migracyjną Unii w całości.

Kolejny ciekawy temat do przedyskutowania to właśnie temat azylu i ochrony. Podejrzewam że w tym temacie z dużą pomocą organizacji pozarządowych też niezłe cyrki odchodzą.

Na jakiej podstawie przyznają np azyl gościowi bez papierów który mówi np w 3 językach? Jak dokładnie jest to weryfikowane?

Ale zobacz że zaczęliśmy dochodzic do jakiegoś porozumienia w końcu :thumbup:

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano

@ibizpl bo dopiero teraz wyszło, że mówiliśmy o różnych grupach ludzi, a jednak prawo UE rozgranicza migrację i przepływ cudzoziemców na podstawie wiz czy pozwoleń na pracę, a tych, co pojawiają się nielegalnie i ubiegają się o azyl czy ochronę międzynarodową (tych właśnie dotyczy cały pakt migracyjny). 

2 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Na jakiej podstawie przyznają np azyl gościowi bez papierów który mówi np w 3 językach? Jak dokładnie jest to weryfikowane?

Jak taki człowiek będzie weryfikowany? Musi podać z jakiego kraju pochodzi i we współpracy z urzędami tamtejszego kraju weryfikuje się czy w ogóle taki człowiek widnieje tam jako obywatel. To jest podstawa. Reszta to już zadanie służb, by zweryfikować czy dana osoba nie jest ścigana, czy do tej pory nie stanowiła gdzieś zagrożenia bezpieczeństwa itd. To właśnie ma doregulować pakt migracyjny, tylko to też już pisałem, najsłabszym ogniwem będzie tutaj urzędnik, który będzie to weryfikował i pozostali ludzie, którzy w tym procesie będą brali udział. Jak klepną pobyt, bo nie będzie im się chciało czegoś sprawdzić, to będzie ich błąd. Tu powinien wejść odpowiedni system odpowiedzialności i kar. Zaraz by się okazało, że liczby osób którym udzielony został azyl lub ochrona międzynarodowa znacznie zmalały. 

To samo jest z ośrodkami w których powinni oczekiwać na rozpatrzenie ich wniosków. Wielu nie są w stanie upilnować tak samo jak wszystkich na granicach, szczególnie morskich nie wyłapią. 

Plus taki, że ma powstać centralna baza biometryczna i ci których złapią mają być w tej bazie. 

Opublikowano (edytowane)

Ja zdaję sobie sprawę że jest jakaś weryfikacja, i tu mamy wspólne obawy o jakość tej weryfikacji.

Sam art 79 traktowałem też ogólnie bo moim zdaniem dotyczy całości polityki migracyjnej, o uchodźcach jest w innym miejscu.

Jest też spora liczba pozarządowych organizacji która pomaga migrantom i tutaj też mam obawy na ile jest to rzetelna pomoc a na ile porada co zrobić i jak kłamać żeby dostać ten azyl.

Co do ostatniej wklejki z Bosakiem, mimo że bliżej mi do prawej strony nie zgadzam się żeby nadawać jakieś szczególne uprawnienia takim grupom obywateli.

Warto też wspomnieć że nie mówił nic o żadnych rewizjach tym bardziej w domach, to już wymysł lewaka.

Generalnie dopuszczam taką hipotetyczną sytuację żeby powołać takie grupy "milicji obywatelskiej" ( jak to brzmi, nie? ) ale tylko w mega wyjątkowych sytuacjach, po wielkich kataklizmach gdzie służby państwowe łącznie z wojskiem nie są w stanie tego ogarnąć ale wtedy one dostają dowódców z tych służb i są pod ich kontrolą a nie samozwańcze grupki.

W tym konretnym przypadku uważam że bardzo dobrze że się pojawiły, przynajmniej mamy jakąś reakcję rządu.

Jeszcze odnośnie tematu o imigrantach - myślę że wśród tych nielegalnych najwięcej jest właśnie tych zarobkowych, są jakieś statystyki na ten temat?

3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

To Ty nie rozumiesz, bo nie wiesz jak działają reguły kolizyjne w przepisach :E 

Jak widać mistyczne reguły kolizyjne nie mają tutaj zastosowania i wykład już niepotrzebny :hihot:

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
12 godzin temu, ibizpl napisał(a):

Tutaj się z tobą nie zgadzam, zresztą poniżej sam wskazujesz ciekawy komentarz:

No, możesz się nie zgadzać :P 

No przecież dokładnie taki punkt widzenia próbuję ci przekazać to mi piszesz że nie mam pojęcia i piszę bzdury. Nie pisałem nigdzie że dane Państwo ma mieć wywalone na całą politykę migracyjną unii, spór jeszcze wcześniej z @LeBomB dotyczył właśnie tego zagadnienia, kiedy pisał że jeżeli np Polska zgłosi 5K imigrantów do rozlokowania to komisja ich MUSI solidarnie rozlokować. Wtedy wskazałem że gdyby tak było to jest to w sprzeczności z pkt 5. Odpisałem później że dany kraj NIE MUSI się na to zgodzić bo ( kopiuj/wklej z twojego cytatu): samo decyduje o liczbie migrantów przyjmowanych.

Tam wchodzą w grę prawa człowieka, prawo do azylu, itd.

Ok, tylko np. cała białoruska granica to są azylanci. :) 

A o jakich innych rozmawiamy? Ci inni to nie imigranci tylko uchodźcy, w sumie gdybyśmy sprecyzowali to na początku jeszcze z @LeBomB to nie było by o co się spierać?

Myślę, że najlepiej to przedstawić faktycznie o jakiej my grupie mówimy :) 

Jak widać zupełnie nie w tym rzecz. I wcale nie chodzi o kolizję prawa tylko o rozdzielenie imigrantów zarobkowych od uchodźców, czy jak można ich inaczej nazwać: imigrantów z prawem do azylu co przy skróconej nazwie "imigrant" może być mylące i wtedy prawo zaczyna nam się układać jak należy. Również kary za nierozpatrzone wnioski AZYLOWE to sugerują.

I nagle kwota 30 .000 też przestaje być absurdalna, i kolejna 600 mln eur też już zupełnie inaczej wygląda!

Tyle że to nie ma nic wspólnego z tysiącami imigrantów zarobkowych którzy szturmują Europę, często bez jakichkolwiek dokumentów co powoduje trudności z weryfikacją skąd oni w ogóle są.

Zawsze chodzi o kolizję przepisów ;) 

Sęk w tym, że Ci migranci składają wnioski o azyl, a nie o wizę pracowniczą. Może stąd cały problem i trudność w porozumeniu się? 

11 godzin temu, ibizpl napisał(a):

Jak widać mistyczne reguły kolizyjne nie mają tutaj zastosowania i wykład już niepotrzebny :hihot:

Oczywiście, że mają. Bez nich nie dałoby rady wyjaśnić wzajemnego stosunku przepisów :) 

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Oczywiście, że mają. Bez nich nie dałoby rady wyjaśnić wzajemnego stosunku przepisów

W przypadku o którym dyskutowaliśmy nie mają bo nie ma tam żadnej kolizji jak już doszliśmy do porozumienia o jakich konkretnie imigrantów chodzi, bo kwestie azylu i ochrony międzynarodowej regulują inne przepisy.

U mnie w głowie teraz punkt do rozkminienia przeniósł się właśnie na zasady przyznawania azylu i ochrony bo to 2 różne pojęcia często mylone, i o tym będę sobie teraz czytał.

Opublikowano
Teraz, ibizpl napisał(a):

W przypadku o którym dyskutowaliśmy nie mają bo nie ma tam żadnej kolizji jak już doszliśmy do porozumienia o jakich konkretnie imigrantów chodzi, bo kwestie azylu i ochrony międzynarodowej regulują inne przepisy.

Ok, nie tyle kolizji co stosunku między nimi. Ale nieistotne. 

Teraz, ibizpl napisał(a):

U mnie w głowie teraz punkt do rozkminienia przeniósł się właśnie na zasady przyznawania azylu i ochrony bo to 2 różne pojęcia często mylone, i o tym będę sobie teraz czytał.

Przede wszystkim przeczytaj, że Tusk zawiesił prawo azylowe. Ale prawa część sceny politycznej nie przyjmuje tego do wiadomości i dalej kłamie :) 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Przede wszystkim przeczytaj, że Tusk zawiesił prawo azylowe. Ale prawa część sceny politycznej nie przyjmuje tego do wiadomości i dalej kłamie :) 

No, prawo azylowe to jedno a ochrona międzynarodowa to drugie, z tego co czytałem wniosków o azyl jest stosunkowo mało w przeciwieństwie do ochrony a tej ścieżki chyba nie zawiesił.

Dobrze by było żeby rząd rozważył zatrzymanie wydawania wiz pracowniczych np. z takiej Kolumbii skoro mamy miliony Ukraińców w kraju.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
8 minut temu, ibizpl napisał(a):

Dobrze by było żeby rząd rozważył zatrzymanie wydawania wiz pracowniczych np. z takiej Kolumbii skoro mamy miliony Ukraińców w kraju.

Nie ma takiej opcji, bo się gospodarka zwinie. Potrzebujemy pracowników - inaczej zacznie się brak rozwoju. 

Opublikowano (edytowane)

Nie ma takiej opcji, bo się gospodarka zwinie. Potrzebujemy pracowników - inaczej zacznie się brak rozwoju. 

Trochę uogólniasz, myślę że jesteśmy w stanie wyrównać te braki imigracją z bardziej zbliżonych kulturowo krajów, zresztą niektóre prognozy sugerują wzrost bezrobocia w najbliższym czasie.

Warto by było się zastanowić nad priorytetami. Jeżeli w stosunkowo niewielkim miasteczku jest jakiś moloch który zatrudnia imigrantów np. z Pakistanu, który jest krajem muzułmańskim to jeżeli pojawi ich się większa ilość to może zaburzyć funkcjonowanie całej lokalnej niewielkiej społeczności. W takich wypadkach warto rozważyć czy interes lokalnego przedsiębiorcy jest na tyle istotny żeby lokalną społeczność spotykały takie problemy.

Ciekawe czy lokalne władze mają cokolwiek do powiedzenia w takim przypadku?

Warto wspomnieć że Niemcy ostatnio już nie są tacy chętni na Ukraińców, wg ChatGPT ok 50% z zawróconych z Niemiec imigrantów w ciągu ostatniego roku to własnie Ukraińcy.

Myślę że wydawanie wiz pracowniczych z tak egzotycznych krajów jak to się dzieje w tej chwili nie jest konieczne, nawet jeżeli pracodawcy będą musieli zapłacić trochę więcej to wydaje mi się że interes społeczny powinien stać wyżej, szczególnie że właśnie imigrantów z Ukrainy u nas dostatek.

Edytowane przez ibizpl
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 7.07.2025 o 10:02, michasm napisał(a):

https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5475/4/57/1/aktywnosc_ekonomiczna_polski_za_4_kw_2024.pdf

Według danych GUS w 4 kwartale 2024 pracowało około 78% osób w wieku produkcyjnym. Nie wiem czy to dotyczy tylko Polaków czy ogółem. Nie wiem skąd bierze info PAP I skąd taka różnica (75 vs 78).

Nie zdziwię się jak ktoś za wiek produkcyjny uznał 18-65 zamiast 18-64 😅

Dzięki, w końcu te liczby zaczynają się zgadzać, bo tak co artykuł to podawali te 5x% czynnych zawodowo, a tu jak się wczyta to widać w czym rzecz.

Opublikowano

warto tutaj wkleic:

1 godzinę temu, ibizpl napisał(a):

Na Onecie i w der Spieglu wielki płacz ale finał pokazuje jak to od roku wygląda:

"Polski Ruch Obrony Granic chce storpedować niemiecką politykę odsyłania migrantów z granicy" – pisze w piątek na swoim portalu tygodnik "Der Spiegel". Redakcja opisuje incydent, do którego miało dojść w połowie tygodnia na moście łączącym niemiecki Guben z polskim Gubinem.

Niemiecka policja próbowała odesłać na stronę polską 18-letniego Afgańczyka. Z wewnętrznego raportu niemieckich władz wynika, że akcja nie powiodła się z powodu sprzeciwu "skrajnie prawicowej straży obywatelskiej" :boink:– czytamy w "Spieglu". Sześciu członków Ruchu Obrony Granic zmusiło młodego Afgańczyka do powrotu na stronę niemiecką.

Jak czytamy w raporcie, niemiecka policja zwróciła się do polskich kolegów z prośbą o położenie kresu działalności Straży i odebranie migranta. Na miejscu zdarzenia pojawił się patrol polskiej straży granicznej. Niemieccy funkcjonariusze ponownie skierowali Afgańczyka na stronę polską, jednak członkowie Straży nie przepuścili go. Polscy funkcjonariusze najwidoczniej nie interweniowali – zwraca uwagę "Der Spiegel". Dowódca polskiej straży granicznej, mimo nacisków strony niemieckiej, odmówił wpuszczenia migranta do Polski.:gordon:

Jak dowiedziała się redakcja, niemiecka policja odstawiła migranta z Afganistanu na inne przejście graniczne – do położonego 60 km dalej Bad Muskau, gdzie nie było ani działaczy ROG, ani polskiej straży granicznej. Niemieckie ministerstwo spraw wewnętrznych odmówiło ustosunkowania się do tego incydentu, tłumacząc, że nie komentuje pojedynczych przypadków.

jasno widac jak niemcy chca wykorzystac nasza slabosc polityczna (kilku sasiadow im odmowilo wiec teraz probuja zalac nas)

ale najbardziej przykre w tym jest ze Polacy potrafia tego bronic tutaj na forum i wypisywac jakies bzdury "ale to zgodne z prawem!!!!11" "a najlepiej to zakuc ten ruch obrony granic", kto by pomyslal zeby ludzie byli oburzeni na podrzucanie nam odpadow

IRSKD5WdeDfz0EOW.jpg

Opublikowano

JP....

Cytat

Kolejny skandal z imigrantami. Umieszczeni w placówce kosztem polskich dzieci?

Na koszt podatnika w powiatowej placówce umieszczono nieletnich migrantów, mimo że brak miejsca dla polskich dzieci.

https://dorzeczy.pl/kraj/750894/kolejny-skandal-z-imigrantami-placowka-powiatowa.html

oczywiscie sprawa ze wsparciem wrogow polski, znaczy lewicy.

"Zamknąć ryje i uśmiech proszę."

Opublikowano

Niech mnie ktoś uświadomi, bo ostatnio szczałem na politykę. Faktycznie ci imigranci są przerzucani, czy to tylko proruska trollownia tworzy pewne udawane akcje i wrzuca filmiki niby z przerzucania ale nic na nich nie ma poza wozem policyjnym i ucięte dalej?

Opublikowano
2 godziny temu, Keller napisał(a):

Niech mnie ktoś uświadomi, bo ostatnio szczałem na politykę. Faktycznie ci imigranci są przerzucani, czy to tylko proruska trollownia tworzy pewne udawane akcje i wrzuca filmiki niby z przerzucania ale nic na nich nie ma poza wozem policyjnym i ucięte dalej?

probowali po roznych sasiadach, wiekszosc kategorycznie odmowila wiec aktualnie podrzucaja na najslabsze ogniwo (Polska) a w mediach de narzekaja ze ktos u nas smie smiec narzekac

Opublikowano

Uwaga. Zawartość memiczna.

5 godzin temu, Winter napisał(a):

Nie są, bo 80% nie pracuje :rotfl2:

Dwa czynniki.

Raz. Ci co rzeczywiście chcą pracować nie muszą lecieć przez pół Europy. Socjaluchy ruszyły do socjalu.

Dwa. Bariera językowa. Ukrainiec po roku w Polsce będzie sprawnie śmigał po polsku. Po niemiecku? Powodzenia.

• Upvote 1