Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@hubio Po tym doprecyzowaniu stanowisko jest jasne i wewnętrznie spójne. Nie twierdzisz, że działania władz są moralnie czyste, tylko że mogą być politycznie konieczne jako wybór mniejszego zła — a ich zwolennicy nadal powinni przyjąć odpowiedzialność za przewidywalne koszty humanitarne.

Rola aktywistów jako busoli/alarmu moralnego też jest sensownym ujęciem. Nie muszą mieć racji co do całej polityki granicznej, żeby zasadnie przypominać państwu: „hej, za statystykami są konkretni ludzie”. Państwo odpowiada za bezpieczeństwo granicy, aktywiści pilnują, żeby rachunek nie ograniczył się do Excela.

Zostałoby mi tylko zastrzeżenie do słowa „hipokryzja”:

- oburzenie gwałtem oraz poparcie dla koniecznej i proporcjonalnej obrony funkcjonariuszy nie są sprzeczne;
- oburzenie krzywdą imigrantek przy równoczesnym całkowitym lekceważeniu przewidywalnej krzywdy innych imigrantek wskazywałoby już na selektywną wrażliwość moralną;
- żeby nazwać konkretną osobę hipokrytą, trzeba jeszcze wykazać, że deklaruje uniwersalną zasadę, a następnie bez istotnego powodu stosuje ją wybiórczo. Same odmienne oceny gwałtu, pushbacku i obrony koniecznej jeszcze tego automatycznie nie dowodzą.

Twój wcześniejszy wpis o strzelaniu nie obala więc przedstawionej teraz analizy. Pokazuje po prostu, że sam również opowiadasz się po jednej stronie tragicznego wyboru i nie udajesz, że pozostawia on czyste ręce. Skoro bierzesz ten moralny koszt również na siebie, bumerang został złapany, a nie zamieciony pod dywan.

Najkrócej: popierasz twardą ochronę granic, ale odrzucasz narrację, według której jej ofiary i koszty przestają istnieć, a przypominający o nich aktywiści są automatycznie wrogami państwa. Teraz jest to wyłożone wystarczająco jasno.

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano (edytowane)

@janek25 tu chyba najlepsze wyjście jest takie, że osoby bezpośrednio podejmujące decyzje jak dowódcy i ich żołnierze lub funkcjonariusze służb nie mieli klapek na oczach w jedną lub drugą stronę i jak widzą dzieci w tłumie stosują inne procedury i jak widzą ludzi z dzidami. Jest to jednak o tyle trudne, że te grupy zasłaniają się często dziećmi albo dzieci stoją dalej i to jest ogromne wyzwanie, odpowiedzialność i bardzo ciężka praca tych naszych ludzi co bronią naszych granic.

Broniąc naszych ludzi na granicach nie mam żadnego problemu z filmem "zielona granica" (choć go nie widziałem więc powiedzmy, że nie mam problemu z pracą aktywistów). To jak w sądzie. Każdy ma inne zadanie. Inne zadanie ma prokurator i inne adwokat.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Godzinę temu, janek25 napisał(a):

Moze być tak ze 2 zastrzela i tyle a teraz zgina setki przez miekkie traktowanie. Dla wszystkich nie do sprawdzenia jak to, czy leczenie raka wydłużyło zycie skróciło czy nic zrobilo,wiec pozostanie bez zmian

To jak z zapinaniem pasów. 2 razy ci uratuje życie, a raz przez to zginiesz. Tak samo raka czasami już lepiej nie ruszać, jednak przeciętnie leczeni żyją jednak dłużej. 

7 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

jedyny dobry powód do jej poszukiwań to postawienie jej zarzutów wspierania terroryzmu

raczej taki, aby dla innych debilek robiła za przykład.

7 godzin temu, hubio napisał(a):

Jak tłum rzuca w kierunku polskich żołnierzy jakieś ostre dzidy ... strzelanie.

Tak, jak najbardziej tak. Jak ktoś cisnął tą dzidę, to musiał zakładać że doniesie. Dzida to nie patyczek, tylko przestarzała bo przestarzała, ale jednak śmiercionośna broń. Takich gagatków chcesz wpuszczać? Oni faktycznie powinni dostawać od snajpera. Może na początek gumową kulą, ale tak, powinni. 

Godzinę temu, hubio napisał(a):

i jak widzą dzieci w tłumie

Jest taka strategia wojskowa, a na pewno barbarzyńska. Przytwierdzasz cywili do tarczy i... . Wiesz co będzie jak do nich dotrze, że wystarczy ze sobą zabrać kilkoro dzieci, w najlepszym scenariuszu z ich matkami?

Godzinę temu, hubio napisał(a):

choć go nie widziałem więc powiedzmy

Też go nie widziałem, ale podobno jest tam scena karmienia dzieci szkłem. Nie dziękuje, nie mam zamiaru tego oglądać. 

3 godziny temu, hubio napisał(a):

naród niemiecki popierający Hitlera odpowiada za holocaust?

Tak

2 godziny temu, janek25 napisał(a):

Nie kumam ,czyli co maja ich przepuścić czy co

Przepuścić, tymczasem kim są "sprawdzi się później". Tymczasem ci nachodźcy wiedzą, że jak przekroczą granicę i nie zostaną od razu cofnięci "to już". Choć trzeba przyznać, że deportacje są coraz bardziej skuteczne, to raz ze jeszcze daleko do ideału, dwa nikt nam za to nie zwraca. 

7 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

o "strzelaniu w plecy dziewczynkom"

Ja pisałem o strzelaniu w plecy nielegalsom uciskającym w głąb kraju. A te dziewczynki to taki zabieg artystyczny. Na przykład jak strzelisz w plecy złodziejowi który się okradł, to na pewno chodzi o chłopca który ukradł batonika ze sklepu albo jabłko z sadu. O cóż innego mogło by chodzić. 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, hubio napisał(a):

powiedzmy, że nie mam problemu z pracą aktywistów

oczywiscie ze nie masz, miesiace mijaja a ty nadal na sluzbie bronisz przestepcow XD

usmiech

Cytat

Prawie półtora miliona cudzoziemców w ZUS. Kolumbijczycy zastępują Gruzinów

Wśród cudzoziemców zarejestrowanych w ZUS najszybciej przybywa Kolumbijczyków - w 2026 roku ich liczba wzrosła o około 1/3, do 23,2 tys. Najliczniejszą grupą pozostają Ukraińcy (901 tys.). Stopniała natomiast liczba Gruzinów (o 17 proc., do 22,1 tys.). Wszystkich cudzoziemców w ZUS jest 1,34 mln.

https://skarbiec.biz/polityka/spoleczenstwo-polityka/cudzoziemcy-w-zus-kolumbijczycy-ukraincy

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano

Nielegalny imigrant z Algierii bez powodu pobił przechodnia do nieprzytomności w Walencji.

Napastnik jest recydywistą i został skazany na karę więzienia za usiłowanie zabójstwa.

47-letnia ofiara znajduje się w stanie krytycznym w szpitalu

https://okdiario.com/comunidad-valenciana/argelino-ilegal-deja-coma-paliza-viandante-valencia-sin-motivo-19072806?utm_source=chatgpt.com

jpdl  :mad:

a gosc filmuje z samochodu zamiast wyjsc pomoc innym i mu lewarkiem przy....ilic jak kalekę katuje:punch:  .....chyba ze to kobieta była

i to jest ciekawe

Wspomniany L był już znany policji, ponieważ, jak twierdzą funkcjonariusze, miał bogatą kartotekę kryminalną, którą zgromadził w czasie, gdy przebywał w Hiszpanii bez wymaganych dokumentów. Miał również nakaz deportacji, który nigdy nie został wykonany.

... Jak podaje Real Instituto Elcano, od kwietnia 2022 r. Algieria nie zgodziła się na powrót prawie żadnego ze swoich nieudokumentowanych obywateli. Powodem był spór dyplomatyczny dotyczący Sahary Zachodniej, który skłonił Algier do zamrożenia współpracy z Madrytem w zakresie deportacji.

Zamrożenie imigracji pozbawia Hiszpanię możliwości deportacji nielegalnych obywateli Algierii do ich kraju ojczystego, nawet jeśli nakaz taki zostanie wydany przez sąd.

https://costablanca.fm/man-who-stomped-on-victims-head-in-valencia-had-deportation-order/

Opublikowano
Cytat

64-letni Ukrainiec pokazywał penisa polskim przedszkolakom

Wcześniej był ścigany na Ukrainie za przestępstwa o charakterze seksualnym oraz przestępstwa przeciwko dzieciom. Nie zostal skazany bo wyjechał do Polski.

https://wiemy.co/mial-obnazac-sie-na-balkonie-przy-przedszkolu-64-letni-ukrainiec-okazal-sie-scigany-czerwona-nota-interpolu/

XDDDDDDDDDDDDDDDDD

na tego dajcie darmowe bilety PKP

Opublikowano
5 godzin temu, drex1 napisał(a):

a gosc filmuje z samochodu zamiast wyjsc pomoc innym i mu lewarkiem przy....ilic jak kalekę katuje:punch:  .....chyba ze to kobieta była

Pomijając fakt że przed monitorem to każdy cwany jest, to wiesz że jakby takiego zdzielił lawarkiem to by miał jeszcze bardziej przewalone niż ten imigrant... takie gadanie w ogóle nie ma sensu.

Ja wiem jak to wygląda z obrony kogoś możesz sobie jeszcze większych kłopotów narobić, nie mówię żeby zamknąć oczy ale czasem obrona kogoś może przerodzić się w więzienie dla Ciebie. 

Opublikowano

Jak jesteś jednym z wielu, to możesz nic nie robić i bajlando. Jak jesteś sam to dzwonisz na 112 a potem odwracasz się i odchodzisz. Ewentualnie odwracasz się i odchodzisz dzwoniąc na 112. Nie ma obowiązku narażania samego siebie. 

5 godzin temu, drex1 napisał(a):

Algieria nie zgodziła się na powrót prawie żadnego ze swoich nieudokumentowanych obywateli. Powodem był spór dyplomatyczny dotyczący Sahary Zachodniej, który skłonił Algier do zamrożenia współpracy z Madrytem w zakresie deportacji.

Ojej, no popatrz. Kto by pomyślał że tak można. 

Opublikowano
Cytat

Napastnik z 3 nożami rzucił się na policję w Tuluzie krzycząc Allah Akbar

Napastnik rzucił się na patrol w samym centrum. Miał trzy noże. Celował w szyję, kobiecie zostawił głębokie cięcie na kamizelce. Policja miejska walczyła pałkami i gazem, bo nie chcieli strzelać przy ludziach. Burmistrz Tuluzy potwierdził charakter terrorystyczny wypowiedzi.

https://www.ladepeche.fr/2026/08/10/determine-a-commettre-un-meurtre-sur-nos-agents-deux-policiers-municipaux-de-toulouse-frappes-a-coups-de-couteau-par-un-individu-determine-des-propos-13503740.php

Cytat

Brutalny atak. Ukrainiec zaatakował Polaka nożem i uciekł

Brutalny atak w Lubsku (woj. lubuskie). 37-letni obywatel Ukrainy zaatakował nożem 46-letniego Polaka, a następnie uciekł z miejsca zdarzenia. Ogłoszono alarm dla policji i zatrzymano podejrzanego. Grozi mu kara od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.

https://newslubuski.pl/interwencje/121640-brutalny-atak-lubsko-ukrainiec-zaatakowal-polaka-nozem.html

europejsko

Opublikowano
27 minut temu, kubikolos napisał(a):

Nie dużo rzeczy podoba mi się w US&A ale jak gość z nożem czy czymkolwiek innym zagrażającym postronnym osobą czy samym funkcjonariuszom nie wykonuje poleceń to mogą go śmiało odebać bez żadnych konsekwencji... ale tutaj nie chcieli strzelać przy ludziach znając europejską policję to nawet dobrze że nie strzelali ponieważ znając życie to gość by nie padł a kilka postronnych osób by zostało postrzelonych albo zastrzelonych :)

Opublikowano
50 minut temu, kubikolos napisał(a):

Ja w kwestii formalnej.. Jakiś czas cię nie było więc może nie wiesz... Ale do kwestii związanych z napadami Ukraińców na Polaków i odwrotnie jest już nowy temat: Patologie zachowań w Polsce...

Tu raczej piszemy o imigrantach w całej UE, ale nie dokładnie w Polsce.

Opublikowano
4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

znając europejską policję to nawet dobrze że nie strzelali ponieważ znając życie to gość by nie padł a kilka postronnych osób by zostało postrzelonych albo zastrzelonych

Tak tak, tylko ci murrikańscy umieją strzelać, i wiadomo, powinni otwierać ogień w tłumie. :E 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiemy jaki to tłum był, ponieważ można to różnie zinterpretować i raczej policjant z 5m powinien umieć trafić w cel i nie mieć ok 1m rozrzutu, do tego jeszcze im koleżankę ranił 🙂 ale co widzę jakieś filmiki z interwencji policji na całym świecie to największa beka jest z naszych, angoli i trochę mniej ze skośnych, zaś amerykańscy czy tym bardziej południowoamerykańscy się w tańcu nie pierdzielą, choć oczywiście nie mówię że z nich też nie ma beki 🙂

Edytowane przez AndrzejTrg