Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przyszedł procek i normalnie już bym odpalił na pająka aby sprwdzić czy działa, ale nie chce mi się teraz. Poza tym jak to zrobię to pewnie do 15 bym siedział i testy robił czy stabilnie to chodzi z 6500 XT. Procek tacka 2449SUY więc względnie świeży. Aby było śmiesznie to przyszedł w pudle po MSI H610M-E DDR4 i z naklejką od Core i5 :E

Resize_20260212_100431_1045.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Działa procek. Wychodzi na to że tamten z vinted był uwalony a płyta sprawna.

Człowiek na Intelu już chwilę siedzi i odwykł od tej Ryzenowej zamuły. Klikam w cpuz i core temp to ten drugi gdzieś ginie w akcji, w ogóle się nie uruchamia. Klikam znowu i też nic. Ta sama sytuacja po zastosowaniu CO. Klikam oba i core temp znowu gdzieś się gubi. Możnaby to jeszcze jakoś tłumaczyć tym że Windows coś sobie myśli/ciągnie z neta, ale internet nie jest podłączony więc system w 30 sekund po zalogowaniu powinien być wolny od wszelkich zadań początkowych.

Sztuka proca jest chyba lipna. Dałem CO -20, chce wpisać hasło - reset. To samo na -15. Na -10 weszło. Różnica między stock a -10 to tak na oko z core temp 83W vs 77W w stresie cpuz bench. 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
10 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Sztuka proca jest chyba lipna. Dałem CO -20, chce wpisać hasło - reset. To samo na -15. Na -10 weszło. Różnica między stock a -10 to tak na oko z core temp 83W vs 77W w stresie cpuz bench. 

Limity na auto, manual czy motherboard?
Jeżeli dobrze pamiętam, to na limitach "motherboard" szło mi jako-tako all core -20, ale na auto już -30 stabilnie.
Spróbuj zainstalować Ryzen Mastera i zrobić "per-core". Wyciśniesz wtedy co się da z tego cepa. Mi wypluło za pierwszym razem "-50, -30, -30, -30, -30, -30" z czego dało się jeszcze obniżyć rdzenie 1-5 do -33.