Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tym testem nawet sobie glowy nie zawracaj jesli chodzi o test cpu, prehistoria ;) 

Jakieś tam porównanie jest a testów dużo robiłem tym z kilkoma CPU. Karta u mnie od 9 miesięcy a 5 czy 6 CPU widziała.

Opublikowano

W grach nie, ale sam napisał, że gry go mało obchodzą. Pod kątem czystej wydajności obliczeniowej coś tam ten test CPU nadal pokazuje. 

Mój Core Ultra w lapku ma lepszy wynik w tym teście niż 9800x3d w desktopie. Podobnie w CB23 i innych aplikacjach, które robią użytek z 20 jajek. W grach wiadomo, sytuacja się odwraca.

Opublikowano

Ciekawostka:

Zen 4 (Raphael)

typowo (real-world, mieszany kod): ~3–4 instrukcje/cykl. 

sustained µops (dobry tight loop / op-cache): ~5–6 µops/cykl w praktyce; op-cache nominalnie może dostarczyć do 9 µops/cykl (teoretyczny peak). chipsandcheese.comnumberworld.org

maksymalny syntetyczny szczyt: rzadko ~6 instr/cyc (laboratoryjne scenariusze).

Zen 5 (Nirvana / Granite Ridge)

typowo (real-world, mieszany kod): ~5–6 instrukcji/cykl (Agner: „potrafi dostarczać 6 instr/cyc w wielu przypadkach”). agner.orgchipsandcheese.com

sustained µops (op-cache): w praktyce około 6 µops/cykl średnio (op-cache nominalnie 12 µops/cykl, ale nie jest w pełni wykorzystywany w większości kodu). chipsandcheese.com+1

maksymalny syntetyczny szczyt: 6 instr/cyc typowo, w idealnych mikrobenchach rzadko do ~8 instr/cyc (Agner). agner.org

Opublikowano (edytowane)

Nieźle zszedł mi ten 8700F jeśli chodzi o CO i VSOC. CO -42, VSOC 1075 mV. 7 minut testu w AIDA i bez błędów z zegarem 5.00 - 5.05 GHz, ale co istotniejsze 4 godziny na małym obciążeniu ustał. Trochę neta i 3 odcinki serialu. 

Został mi już tylko 9800X3D w pudle i chyba też pójdzie w świat. Nie widzę sensu aby mieć go w kompie. Czaję się na 8700G za 550 zeta. Wtedy może i RX pogonię. 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

@Pentium D Ja bym mimo wszystko na Twoim miejscu kombinował 7800X3D po taniości (praktycznie bezkosztowo) ew. daj szansę 9800X3D chociaż na nim bankowo stracisz. Sam po promce kupiłem 9800X3D jakieś 4 miechy temu za 2099zł i mam świadomość, że długofalowo stracę za "premium". Taki lajf. Mimo wszystko oba te procesory są godne uwagi, a jak 7800X3D idzie dorwać poniżej 1000zł to jest wybór naprawdę rozsądny.

Opublikowano

@Lameismyname do monitora 1080p 60Hz to na serio nie ma sensu żaden X3D, chyba że dla flexu na forum. Ja już nawet przestałem grać w te moje stałe gry. Więcej frajdy mam jak coś sobie polutuję a w tle jakiś stream leci. Przez chwilę faktycznie myślałem aby zostawić tego 7800X3D co by wyszedł za zero, ale wczoraj się sprzedał. 

Opublikowano
43 minuty temu, Pentium D napisał(a):

@Lameismyname do monitora 1080p 60Hz to na serio nie ma sensu żaden X3D, chyba że dla flexu na forum. 

Gracze e-sportowi (CS2, Valorant, Quake 3 Arena...) powiedzą pewnie co innego ;) Z resztą sam w CS2 widzę duże zmiany po przesiadce na X3D.
Co do monitora... ja nie pamiętam kiedy ostatnio siedziałem stale na 1080p. Wieki temu przesiadłem się na 1440p i już wiedziałem, że nigdy nie zechcę wrócić do 1080p. Pewnie podobnie byłoby po przesiadce na 4k z 1440p i tego się obawiam... dlatego się nie przymierzam ;) 
Co do samego odświeżania... w LCDkach zawsze miałem 60-75Hz. Pierwszy monitor z wysokim odświeżaniem jaki mam kupiłem ok. roku temu no i przeskok na te 180Hz jest mega różnicą.
Głupi byłem, że wcześniej nie zrobiłem takiego upgrade. Tobie polecam zainwestować w monitor - chociażby taki Miniled jak mój. Koło tysiąca używka, a już konkretnie inne doznania no i prawdziwy HDR. Sam się zdziwisz jak duża zmiana to jest.

45 minut temu, Pentium D napisał(a):

Więcej frajdy mam jak coś sobie polutuję a w tle jakiś stream leci.

Ciekawe co to za streamy sprawiające tyle frajdy... 
LiveJasmin-Sex-Cams.png

54 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Przez chwilę faktycznie myślałem aby zostawić tego 7800X3D co by wyszedł za zero, ale wczoraj się sprzedał. 

No ja na Twoim miejscu jako minimum bym go sobie zostawił. Aż szkoda moim zdaniem ale to Twoja decyzja.

• Haha 1
Opublikowano

@Pentium D Żart z tym streamingiem.
A przymiarka do jakiego monitora była?
VA VA nierówna. Sam nie byłem nigdy fanem VA ale akurat w moim Miniledzie panel jest bardzo ciekawy, ma małe smużenie o ogólnie w samych pozytywach się o nim wypowiem.

Mi po głowie znowu chodzi zmiana na OLEDa ale jakoś tak się rozchodzi w czasie ;) 

Opublikowano

@Pentium D Najlepsze VA ma samsung, mój AOC ma dosyć zbliżoną matrycę pod wieloma względami co jest mega na plus. W tym omenie raczej trafiłeś na klasyczne VA ze swoimi charakterystycznymi bolączkami... nie zrażaj się.
W skrócie - najsensowniejszym zakupem powyżej 1000zł jest VA Miniled, a powyżej 2000zł jest OLED. Koła na nowo nie wymyślisz.

• Upvote 1
Opublikowano

@Lameismyname Może wyjść nawet 210 zł za tego 8400f i mógłbym na nim się przekisić do wydania kolejnych APU albo teraz wziąć 8700g. Ciekawe czy na nim Adrenalin działa w pełni bo na 5700g chyba nie dało się nagrywać pulpitu i gierek, ale może już źle pamiętam i to coś innego nie działało. 

Opublikowano (edytowane)

Przeglądałem swoje oferty na lokalnie i tak patrzę na ogłoszenie z 8700F i pomyślałem "a może by go zostawić bo ma dobre CO i wygląda na niezłą sztukę" Dwie minuty później powiadomienie, że ktoś kupił xD

@Lameismyname odejmij od tego jeszcze 7,8%

Screenshot_2025-09-01-15-11-24-28_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.thumb.jpg.f0379d2b241db454d19f4be0902f4641.jpg

Edytowane przez Pentium D