Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, adashi napisał(a):

Przecież przez najbliższe minimum 5 lat budowa elektrowni to będzie jakaś nieproduktywna papierkologia. 

A przy torowym magicznie nie będzie? Będzie znacznie więcej. Analizy i certyfikacje potrwają dłużej.

• Upvote 1
  • Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 22.06.2025 o 09:16, bbandi napisał(a):

Chiny jakby nie masowy handel z całym światem to by byli tacy sami jak ruscy.

amerykanie gdyby nie dolar to by byli tacy sami jak ruscy, a wróć już tacy sami są tylko dotychczas robili to po cichu, pod pretekstem lub fałszywymi oskarżeniami.

23 godziny temu, Winter napisał(a):

Chiny zamiast wojny kinetycznej wolą zniewalać państwa. Przykład masz już teraz na przykładzie krajów Afryki. W tym roku już mają pierwsze ogromne sumy do spłaty i zacznie się płacz.

Amerykanie robią to samo od lat i nikt się nie burzył ale jak tylko chińczyki przyjęły zachodnią strategię to już źle...

Opublikowano

Idee kupowania w ciemno elektrowni atomowych, do tego od Puchatków to już wyższy poziom sf ;) 

Chiny to wraz z Rosją liderzy koalicji antyzachodniej. W najbliższych latach będziemy musieli ich pokonać. Niezależnie od tego czy wystarczą starcia gospodarcze i wojny zastępcze, czy też będziemy musieli stoczyć bezpośrednio z nimi wojnę.

P.S. Dziś mamy kontynuację nalotów na reżim irański. Konkretnie przywalono w jakiś cel w Teheranie, lub w tymże miejscu było coś co eksplodowało w wyniku trafienia.

Równocześnie strażnicy rewolucji i inni fanatycy w Iranie mają coraz mniej wyrzutni oraz rakiet. Ostrzał rakietowy kierowany na Izrael jest kilkukrotnie słabszy, mniej liczny, niż miało to miejsce na początku starcia.

Opublikowano

Amerykanie pewnie chcieli też sprzęt przetestować bo bombowce za miliardy stoją w hangarach bez użytku, a widzą że Putin swoja broń ma gdzie testować ....

Po takim ataku oni mają masę danych jak i co dostroić w przypadku kolejnego ataku, atut mają bo nikt inny takich bomb i bombowcow nie ma.

Opublikowano
22 godziny temu, huudyy napisał(a):

Tybetańczycy, Ujgurowie czy Tajwańczycy mają zupełnie inne zdanie.

A problemy wewnętrzne, to sprawa Korei Północnej i ich obywateli w jaki sposób chcą żyć. Jak im się system nie podoba niech zrobią rewolucję

Ale dyrdymały chłopie walisz od rana, nawet południa nie ma.

OJAPIERDZIELE. PLAC NIEBIAŃSKIEGO SPOKOJU, mówi ci to coś?!?!?!

Naciągane w druga stronę. Każde państwo, które skalda się z wielu grup etnicznych lub nawet obszarów w jakiś sposób odmiennych, będzie interweniowało zbrojnie w przypadku jakichkolwiek prób odłączenia lub protestów na większa skalę.

Druga sprawa na Placu Tiananmen zginęło kilkaset osób (osoby pochodzące z Chin twierdzą, że faktycznie było wiele ofiar ale tych od postrzałów, czy rozjechanych sprzętem wojskowym to była mała ilość więcej ludzi zginęło w konsekwencji samego użycia siły tzn. zagęszczenie, szok, panika - tłok spowodował że dużo osób zginęło poprzez zadeptanie i urazy od samych uczestników, z których każdy chciał się szybko wydostać z placu - zagęszczenie około 3 osób na m2 dodajcie do tego dym, woda i gaz.

Zakładając nawet przekaz, że całość ofiar około 2000 było zastrzelonych to i tak proporcjonalnie jest to poziom zwalczania solidarności przez ówczesne władze w Polsce (0,0002%) społeczeństwa. 

W większości były to nieuzbrojone osoby ale mały promil był takich co jednak miały różnego rodzaju sprzęt, a w takich przypadkach z automatu idzie użycie siły i nikt się nie pierdzieli bez względu na system. 

Nie chcę bronić systemu chińskiego, ani sposobu interwencji, ponieważ jednak zginęli ludzie ale rozsądnie patrząc do masakry to tam było jeszcze daleko. W "demokratycznym" kraju (USA) w ciągu ostatnich dwóch lat zginęło ponad 4 tyś. osób w strzelaninach a to tylko jeden przykład. Do zamieszek w jednym ze stanów wysłano gwardię narodową ot taka rzeczywistość. 

Zauważcie, że polegamy wyłącznie na zachodnich źródłach, które równie często naginają rzeczywistość w zależności jaki przekaz ma być korzystny dla strony publikującej lub mającej wpływ na publikacje.

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Amerykanie robią to samo od lat i nikt się nie burzył ale jak tylko chińczyki przyjęły zachodnią strategię to już źle...

Dla większości tutaj Chiny to zło wcielone. Ile to już słyszałem o tym,że chińskie firmy podsłuchują i zbierają dane na temat ludzi. Czyli dokładnie to samo co robi Apple itp. Tylko to drugie nikogo nie rusza.

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Idee kupowania w ciemno elektrowni atomowych, do tego od Puchatków to już wyższy poziom sf ;) 

On tak ma że siedzi w świecie s-f, tak samo jego rozwiązanie na brak ludzi do pracy ze względu na demografie to ROBOTY.

Ludzi już brakuje nawet w najprostszych  pracach a ten wyjeżdża z robotami, już widzę jak roboty w Polsce będą kopać rowy albo patrolować ulicę. 

Jeszcze mógłbym się zgodzić że w jakiś ultra bogatych państwach typu Emiraty itp może to częściowo wypalić za te 10-20+ lat ale nie w Polsce  :rotfl2: 

Dobra koniec OT nie ten wątek %-)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, lokiju napisał(a):

Nasi przyjaciele Rosjanie nas podepną pod swoje.  (reaktory - dop. VRman)

9 minut temu, lokiju napisał(a):

Dla większości tutaj Chiny to zło wcielone. Ile to już słyszałem o tym,że chińskie firmy podsłuchują i zbierają dane na temat ludzi. Czyli dokładnie to samo co robi Apple itp. Tylko to drugie nikogo nie rusza.

Była taka piosenka ze śpiewającym Cezarym Pazurą, na której końcu była scenka jak do Cezarego dzwoni telefon i ten słyszy: "Czarek.. nie śpiewaj już"

No to ja mam propozycję: lokiju.. nie postuj w tym wątku już

Nie cierpię wielkich korporacji i tego jak doją nasze dane, jak im się pozwala srać na podstawowe wartości jak prawo do prywatności.

Ale żeby to porównywać do mafii w Chinach...

Apple też pcha do swoich chipów backdoory i szpiegujący sprzęt do sprzętu do paneli słonecznych, albo uzależnia krytyczną infrastrukturę od siebie jak Hujwiej z 5G?

Słuchajmy dalej "byłem w Chinach 5 lat, wszystko o nich wiem" :boink:

Jest tam super! Wszyscy żyją normalnie, nikt nie narzeka. Kraj miodem i mlekiem płynący miłujący wszystkich ludzi, kumbajaaaa

Edytowane przez VRman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, bbandi napisał(a):

Amerykanie pewnie chcieli też sprzęt przetestować

Przecież B-2 ma już ponad 36 lat i był już wielokrotnie testowany w boju. 

Ale fakt dodatkowe dane z użycia tego typu bomb zawsze się przydadzą. 

Cytat

Chrzest bojowy B-2 Spirita nastąpił podczas operacji „Sprzymierzona Siła” (ang. Allied Force) w Kosowie w 1999 roku; bombowce tego typu zniszczyły 33% serbskich celów w pierwszych ośmiu tygodniach walk[2]. Od tego czasu Spirity brały udział w operacjach „Trwała Wolność” (ang. Enduring Freedom) w Afganistanie w latach 2001–2002 oraz „Iracka Wolność” (ang. Iraqi Freedom) w Iraku w 2003[4].

Podczas operacji Enduring Freedom samoloty B-2 Spirit startowały z bazy lotniczej Whiteman, a po zrzuceniu bomb kierowały się do bazy wojskowej Diego Garcia na Oceanie Indyjskim; tam następowało tankowanie i zmiana załogi, a następnie samoloty wracały do Whiteman. Jeden z lotów wykonanych w czasie tej operacji był najdłuższym lotem bojowym samolotu bombowego w historii – trwał ponad czterdzieści cztery godziny[5].

W późniejszych latach Spirity wykorzystywano nad Libią w 2011 (operacja Odyssey Dawn) oraz do nalotów na bojowników tak zwanego Państwa Islamskiego w 2017 roku[4][6].

W październiku 2024 roku B-2 zostały użyte do bombardowania pięciu podziemnych składów broni ruchu Huti w rejonie Sany i twierdzy w Saada w Jemenie[7].

W nocy z 21 na 22 czerwca 2025 w ramach operacji "Midnight Hammer" amerykańskie bombowce strategiczne B-2 dokonały ataku na irańskie podziemne obiekty nuklearne w Fordo i Natanz. Użyto 14 bomb GBU-57 MOP. Na pierwszy obiekt sześć bombowców zrzuciło 12 bomb, a na drugi obiekt jeden bombowiec zrzucił 2 bomby[8].

https://pl.wikipedia.org/wiki/Northrop_B-2_Spirit#Zastosowanie_bojowe

Edytowane przez Camis
  • Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Iran wzbogaca uran ponad wartość tego co wymagają elektrownie atomowe, a robi to wszystko w super ogromnych placówkach wyrytych w górach gdzie tylko amerykańskie bomby penetrujące (przemierzają 30-50m litej skały przed detonacją!) są w stanie zrobić jakiekolwiek zauważalne straty. Oczywiście Iran nie dopuszcza nikogo aby zweryfikował co w nich się dzieje mimo że wcześniej obiecał. 

Nie, nic podejrzanego Iran nie robi. Wcale nie jest o krok od posiadania bromy atomowej :) 

USA też zajęło się wcześniej majstersztykiem w postaci Stuxnetu tak bez powodu, z nudów :) 

Ten konflikt nigdy by się nie rozpoczął gdyby wpuścili obserwatorów do tych kompleksów i pokazali że nic poza zapotrzebowanie elektrowni nie robią. 

A żydzi jak weszli w posiadanie broni atomowej?

Tyle że to żydzi się odgrażają i ciągle atakują wszystkich obok. To jest jak z małym ratlerkiem, który drze ryja na wszystko dookoła bo się wszystkiego boi. Gdyby Iran nawet miał broń atomową to by była sytuacja jak Pakistan vs. Indie. Tyle że żydki nie mogłyby już sobie bezkarnie atakować.

• Upvote 3
Opublikowano
27 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Zakładając nawet przekaz, że całość ofiar około 2000 było zastrzelonych to i tak proporcjonalnie jest to poziom zwalczania solidarności przez ówczesne władze w Polsce (0,0002%) społeczeństwa. 

Jak to Józek gadał, jedna śmierć to tragedia, milion – to statystyka.

28 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Nie chcę bronić systemu chińskiego, ani sposobu interwencji,

ale to robisz.

28 minut temu, Norrberrto napisał(a):

ponieważ jednak zginęli ludzie ale rozsądnie patrząc do masakry to tam było jeszcze daleko.

w masakrze w Columbine zginęło 15 osób (łącznie z napastnikami), zabierzesz też ofiarom prawo do nazywania tego masakrą?

29 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Zauważcie, że polegamy wyłącznie na zachodnich źródłach, które równie często naginają rzeczywistość w zależności jaki przekaz ma być korzystny dla strony publikującej lub mającej wpływ na publikacje.

Poziom cenzury jeśli chodzi o Tiananmen Square jest tak zatrważający, że prędzej uwierzę w zachodnie źródła niż dowolne chińsko-reżimowe.

• Upvote 2
Opublikowano
20 godzin temu, raiders napisał(a):

Ruskie  też nie dopuszczają obserwatorów od lat  do swoich  atomówek  i też są zobowiązani . To jednak mają ten traktat w pompie czy nie mają ?

Mało tego  z najnowszych raportów  wywiadowczych  wynika jasno ze  nie widomo jaką ilością  ruskie dysponują  ile z tego to złom i wraki ile gotowe do użycia . Co gorsze nie wiadomo ile   atomówek jest  na morzu (okręty podwodne)  i w jakim rejonie .

Szacunkowe dane to tylko przypuszczenia .

Jestem ciekaw kto kontroluje amerykanów :D

Opublikowano

rzymianie kolejny raz pokazali klase i wplywy tym atakiem US na iran, nie da sie ukryc ze malo ktory kraj na swiecie moze sie pochwalic takimi wplywami, chyba zaden :hihot:

a jakbysmy wprowadzili wspolczynnik wplywy per obywatel albo powierzchnia kraju to oni sa w innej galaktyce :o

niesamowita spolecznosc

Opublikowano
15 godzin temu, VRman napisał(a):

Tak. Współpraca z Chinami to genialny pomysł. :E

Najlepiej z nimi, Koreą Płn, Iranem i Rosją. Na pewno na dobre nam to wyjdzie! :boink:

Genialny i to robi cały świat łącznie z USA. Ty i te twoje teorie spiskowe.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

A żydzi jak weszli w posiadanie broni atomowej?

Tyle że to żydzi się odgrażają i ciągle atakują wszystkich obok. To jest jak z małym ratlerkiem, który drze ryja na wszystko dookoła bo się wszystkiego boi. Gdyby Iran nawet miał broń atomową to by była sytuacja jak Pakistan vs. Indie. Tyle że żydki nie mogłyby już sobie bezkarnie atakować.

W pełni bym się zgodził, gdybym tylko olał całą historię i realia. A te są takie, że turbanowcy od dawna mówią i robią co się da aby osiągnąć ich główny cel i zdaje się i sens życia - całkowitą zagładę Żydów. W kraju obok uczą dzieci, że "Żyd to podczłowiek", żeby ich zabijać bo jeszcze za to ich w niebie wujek z brodą nagrodzi. Nie wiem jak tłumaczą dzieciom nagrodę w postaci dziwić, ale to już ich problem. 

I ty proponujesz, żeby Żydzi grzecznie poprosili "nie róbcie tak", jak rozumiem?

21 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Genialny i to robi cały świat łącznie z USA. Ty i te twoje teorie spiskowe.

Norbercie kochany. Argumenty "bo tak", nazywanie siebie geniuszem i  próba wyskakiwania z oszczerstwem z dupy (o teoriach spiskowych) raczej nie przekonają tutaj nikogo do twoich racji.

Jakie teorie spiskowe, człowieku :lol2:

Białe słonie też w moim poście były?

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Jest jednak zasadnicza różnica różnica. Dzięki USA wyszliśmy z komunizmu, żeby żyć w normalnym ustroju, podczas gdy Chiny dają zachętę, żebyśmy z czasem wrócili do zamordyzmu znanego z komunizmu. Można wiele USA zarzucić, ale to co jest w Chinach to totalna kontrola jednostki.

Nie dzięki USA tylko sobie i Europie. Zapomniałeś że byliśmy w bloku wschodnim. Same ruskie się do tego przyczyniły bo nie wytrzymały kosztów wyścigu zbrojnego, a w odpowiednim momencie UE "wyciągnęła do nas dłoń". Amerykanie nie pomagają nikomu tylko sobie.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Była taka piosenka ze śpiewającym Cezarym Pazurą, na której końcu była scenka jak do Cezarego dzwoni telefon i ten słyszy: "Czarek.. nie śpiewaj już"

No to ja mam propozycję: lokiju.. nie postuj w tym wątku już

Będę pisał co chcę i kiedy chcę. Zresztą pierwsza cytowana przez ciebie wypowiedz to ironia i nie trzeba być wielkim intelektualistą by to wyłapać.

Nie kompromituj się już.

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 2
Opublikowano
33 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Dziś trwają intensywne ataki lotnicze na siły strażników rewolucji w Teheranie.

W tym zniszczono ich kwaterę główną.

To kolejny etap przygotowań pod obalenie reżimu od lat terroryzującego Irańczyków.

Mam nadzieję, że po ich ewentualnym obaleniu nie dojdzie w Iranie do wojny domowej. Izrael niebawem znajdzie sobie kolejny pretekst do ataków.