Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Ja myślę, że chłop, pomimo jego wzorowania i fascynacji Trumpem, jednak się z tego wykręci. A to zainteresowanie jest po to, aby się jednoznacznie nie odciąć. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Ja myślę, że chłop, pomimo jego wzorowania i fascynacji Trumpem, jednak się z tego wykręci. A to zainteresowanie jest po to, aby się jednoznacznie nie odciąć. 

Pewnie powie, że Tusk mu nie dał kasy na wpisowe do tego elitarnego klubu. PiSowcy mają fioła na punkcie Pomarańczowego. Pewnie by mu oddali Podlasie jakby tam była ropa :D

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@adashi Batyr i reszta pisowców już przebierają nóżkami by wejść xD 

Zobaczymy czy rząd się nie zgodzi na ten cyrk, czy ustąpią pod presją.

Bo Trump ma na nas metodę nacisku - groźby wycofania sił USA z Polski.

Zgadzam się z tym, że to totalne pajacowanie. Zapoczątkowane przez Trumpa, ale są i pajace z innych państw akceptujące ten kretynizm.

Sama akcja by się nadawała na scenariusz do głupiej komedi parodiującej politykę. Ale niestety to się dzieje naprawdę ;/ 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, trepek napisał(a):

I spoko, Bibi coś odpali o czyszczeniu Zachodniego Brzegu, Putin przyklepie, Nawrocki się pod tym podpisze.

Tylko ten podpis to będzie kolejny miliard z naszych kieszeni...

Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@adashi Batyr i reszta pisowców już przebierają nóżkami by wejść xD 

Bo Trump ma na nas metodę nacisku - groźby wycofania sił USA z Polski.

Zgadzam się z tym, że to totalne pajacowanie. Zapoczątkowane przez Trumpa, ale są i pajace z innych państw akceptujące ten kretynizm.

Sama akcja by się nadawała na scenariusz do głupiej komedi parodiującej politykę. Ale niestety to się dzieje naprawdę ;/ 

Nie, niema żadnej metody nacisku tylko nasze "elyty" to miękkie faje i cały czas myślą, że dalej jest prymat i mgła iluzji parasola ochronnego.

Przecież te stacje radarowe, które u nas mają to służą przede wszystkim im, gdyby coś zostało wystrzelone w kierunku USA, a nie żeby strzelać w oresznikowa lecącego na Warszawę. Jak ktoś jeszcze tego nie pojął to chyba musi powtórzyć podstawówkę.

Stacja ostrzegania na Grenlandii te same informacje poda 4 razy później.

Edytowane przez Paarthurnax
  • Upvote 3
Opublikowano
Cytat

Polska nie wyśle żołnierzy na Grenlandię. Wiadomo, kto miał powstrzymać Donalda Tuska

Kilka dni temu Donald Tusk poinformował, że w przeciwieństwie do Francji, Danii czy Niemiec, Polska nie zamierza wysyłać wojsk na Grenlandię. Jak wynika z ustaleń Radia Zet, pierwotna decyzja premiera była zupełnie inna. Media wskazały, kto tak naprawdę próbował powstrzymać Tuska.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/polscy-zolnierze-na-grenlandii-to-on-mial-powiedziec-nie-donaldowi-tuskowi/l8rwwfc

3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Jak się zgodzi to będą mieli u mnie jeszcze większego minusa. 

Opublikowano

@Crew 900 Bez żartów. USA to wciąż nasz główny militarny sojusznik i gwarant bezpieczeństwa.

I to sie nie zmieni jeszcze wiele lat, może ok dekadę, nawet zakładając utrzymanie obecnego tempa zbrojeń w Polsce i innych państwach europejskich.

@bourne2008 To tak nie działa. Jeśli Nawrocki wejdzie do tej "rady" to jako Prezydent Polski. Więc to Polska jako kraj dołączy. Tu potrzebna będzie decyzja parlamentu.

@Paarthurnax Ma taką jak opisałem. I to jest, jeśli zostanie użyte, niesamowicie skuteczna metoda. Jak najliczniejsza obecnośc sił USA w Polsce jest kluczowa dla naszego bezpieczeństwa.

Myślałem że każdy to rozumie, bo jest to oczywiste od kilku dekad.

I jakich cyrków by Trump nie odstawił, niczego to w tej kwestii nie zmieni.

@Camis Sądzę że zdecydują na pd decyzji innych państw UE. Byc może będzie to wspólna decyzja, która właśnie jest ustalana. Tak by nie dać się rozegrać i podzielić.

Liczę że będziemy tu grać razem z Francją, Niemcami i Wielką Brytanią.

Opublikowano

Jak na razie to większość państw EU nie przyjmuje zaproszenia do tej rady, uznają że to niezgodne z UN więc jest już pozamiatane :) Jeśli Polska wejdzie w to to będzie bardzo źle. 

Czyli tak jak mówiłem - sojusz z USA ważniejszy niż solidarność z EU :) Mamy inne polityczne uwarunkowania i Kamysz dobrze to rozegrał. 

Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

W dodatku dolarów, więc ponad 3 miliardy złotych.

Ale to nie jest obowiązkowe. Chyba, że ktoś chce być stałym członkiem i mieć zagwarantowane miejsce, generalnie kabaret jakich mało. Dawno takiego debila na scenie politycznej nie było o ile w ogóle.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Badalamann napisał(a):

USA to wciąż nasz główny militarny sojusznik i gwarant bezpieczeństwa.

radykalny optymista, gratuluję podejścia. Ja temu typowi psa bym nie dał wyprowadzić, a co dopiero tytułować go gwarantem.

21 minut temu, Cappucino napisał(a):

Dawno takiego debila na scenie politycznej nie było o ile w ogóle.

racja, polać mu.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale to nie jest obowiązkowe. Chyba, że ktoś chce być stałym członkiem i mieć zagwarantowane miejsce, generalnie kabaret jakich mało. Dawno takiego debila na scenie politycznej nie było o ile w ogóle.

Musiałbym to zweryfikować z realnym projektem, ale chwilowo nie mam aż tyle czasu. Natomiast jeżeli wierzyć temu co media podały do wiadomości to:

Cytat

Każde państwo członkowskie będzie pełnić swoją funkcję przez okres nie dłuższy niż trzy lata od wejścia w życie niniejszej karty, z możliwością przedłużenia jej przez przewodniczącego.

Trzyletni okres członkostwa nie ma zastosowania do państw członkowskich, które w ciągu pierwszego roku od wejścia w życie karty wpłacą na rzecz Rady Pokoju co najmniej 1 mld dol.

Czyli wchodzisz do Rady Pokoju, która ma odbudować Strefę Gazy. Wejście do tej rady będzie się zapewne wiązało z obowiązkowymi działaniami, które będą polegały albo na inwestycjach, albo na dostarczeniu produktów czy usług, może surowców, które tam będą potrzebne. Czyli wydajesz jakąś kasę, która tam zostanie zagospodarowana, może coś nawet tam wybudujesz jako kraj członkowski, po czym po trzech latach Trump powie że wylatujesz z Rady, bo nie wpłaciłeś miliarda dolarów w ciągu pierwszego roku, więc nie masz praw do niczego w co zainwestowałeś. 

To jest gigantyczne ryzyko umoczenia kasy, pomijając już fakt, że będzie się brało udział w projekcie, który moim zdaniem jest chorą wizją Trumpa, wspierającą Izrael. 

Edit: dla przypomnienia filmik jaki Trump wstawił w zeszłym roku na swoje media społecznościowe właśnie odnośnie Strefy Gazy, w którym roztacza wizję swojego prywatnego eldorado.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano

@Cappucino zabolałoby, ale wbrew pozorom to nie jest takie proste i nie wszyscy od tego odejdą. Zacząłby się wyścig w jakiej walucie miałyby się odbywać transakcje i zaraz byłoby dlaczego nie w takiej czy innej. Nie ma się co oszukiwać, ale są kraje które korzystają na eksporcie liczonej w obcej walucie, która jest silniejsza od ich waluty. 

Jakby to miało być Euro to zaraz byłoby, że Europa chce zdominować rynek bankowy i finansowy, a wiadomo kto za tym rynkiem stoi, kto jest w posiadaniu największych instytucji bankowych i finansowych na świecie. 

Mocno skomplikowany mechanizm. Najprościej byłoby wrócić do złota oraz do pokrycia wartości waluty złotem, ale wtedy okazałoby się że niektóre kraje są znacznie biedniejsze niż obecnie, a także mógłby powstać problem z depozytami zagranicznymi złota. 

Opublikowano
2 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Chyba nikt nie wierzy, że Trump zatrzyma się na 1mld zielonych. Frajerów trzeba doić do cna.

Z tego co wyczytałem miliard nie jest obowiązkowy, jeśli bierze się członkostwo 3-letnie, a nie stałe. Ta komedia nie przetrwa 3 lat.