Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiem, że nie pisałeś tego na serio, ale wolałbym droższe, ale rodzimej produkcji + porządna kontrola. A teraz to zrobią ci koszulkę w chinach z domieszką azbestu (żart) i co prawda za 5zł, ale jednorazowa, więc 5 prań i masz cenę zwykłej, więc żadna oszczędność. Brat kupił bramę do garażu. Tanio, hurra! Uchwyt mi się rozpadł w ręce, jak podnosiłem ręcznie, bo taki zajebisty plastik dali. A podnosiłem ręcznie, bo silnik też wysiadł. Do kosztu bramy z chin trzeba więc dodać koszt zakupu czegoś normalnego + koszt montażu i demontażu chińskiego szrotu. I tak z prawie wszystkim. Zresztą co z tego, że coś taniej, jak ludzie nie mają nawet na to taniej, bo chinole dążą do wykończenia branż i rynków w które wchodzą. 

Ja jestem starszej daty. Ja pamiętam jak we wczesnych  latach 80tych pomagałem babci znicze robić z niedopalonych śmieci (wosk) i sznurka. Nie było tanio? To się dbało o to co jest i robiło samemu co się da.

Byłem więc świadkiem obu skrajności i... wcale nie uważam, że z zalewem chińskiego śmiecia jest mi lepiej. 

Oczywiście koszulka to tylko symbol. Gorzej że my nie mamy przemysłu do obronności, produkcji leków, własnych rozwiązań w krytycznych miejscach jak słynna kwestia intrastruktury 4G/5G od chinoli.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Zajrzałem na podlinkowaną tu niedawno stronę z filmikami z frontu (bez cenzury). Jest tylko filmik pokazujący palące się pozostałości, ale co to jest to cholera wie.

Za to obok znalazły się filmiki jak ruskich najeźdźców przenoszą na tamten świat.

Okropny widok, ale nie w sensie flaków, tylko w sensie tego, że to normalni ludzie. Często bardzo młodzi, ale jest i kilka dziadków. Pamiętajmy, że poza ludźmi bez mózgów lub z wypranymi, są tam ludzie oszukani, albo tacy, którzy trafili na front, bo nie mieli kasy uciec przed poborem. Oraz tacy, którym w życiu po prostu nie pykło.

Setki lat, a wojna się nie zmienia. Sk(alne sz)yny na kremlu sobie wymyśliły wojnę, a ludzie muszą bezsensownie ginąć. 

A to tylko jedna strona. Po drugiej są ludzie dużo bardziej godni współczucia. 

Kazik ponad 30 lat temu śpiewał:

"nie daj się omotać być zaczął zabijać

żadna idea nie jest warta życia

dość, naprawdę dość ogłupiania

nie zabiję cię z powodu miejsca zamieszkania!

(C) Kazik

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.02.2026 o 12:17, VRman napisał(a):

Ile trzeba, żeby zachód cokolwiek zrobił? Czy na serio musimy wejść w otwartą wojnę i zobaczyć odcięcie wszystkiego łącznie z lekami, zanim opinia publiczna przestanie mieć wyje bambosz i pogoni zdrajców?

Wszystko tam przenieśliśmy. Swój przemysł zaorany.

Jedno ale, co taki szarak jak Ty czy ja albo nawet przeciętny polityk ma w tej kwestii do powiedzenia? Ja coraz częściej zwracam uwagę na to co kupuję ale jednocześnie producentów europejskich produkujących w EU (nie jedynie projektantów) została garstka a jeszcze mniejsza garstka jest w ogóle warta uwagi. Niektóre nasze polskie firmy też niestety mocno "obniżyły loty" i nie mają nic wspólnego z tym co było chociażby 30 lat temu. Najlepszym przykładem jest chociażby Amica, która niby produkuje w Polsce a jakość jest obecnie jak z chińskiej tandety.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
Cytat

"Głównym celem ataku był sektor energetyczny. Uszkodzone zostały również budynki mieszkalne, a także linia kolejowa. Moskwa nadal inwestuje w ataki bardziej niż w dyplomację. Tylko w tym tygodniu Rosja wystrzeliła ponad 1300 dronów szturmowych przeciwko Ukrainie, ponad 1400 kierowanych bomb lotniczych i 96 pocisków rakietowych różnych typów, w tym dziesiątki balistycznych. Dlatego musimy wzmocnić naszą obronę powietrzną. Potrzebujemy systemów, które skutecznie przeciwdziałają zagrożeniom balistycznym. Dziękujemy wszystkim naszym partnerom, którzy pomagają nam w zakupie pocisków przeciwlotniczych za pośrednictwem PURL i dostarczają je z własnych zapasów. Każdy taki pakiet chroni krytyczną infrastrukturę i pozwala na normalne życie" — dodał.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-przeprowadzila-zmasowany-atak-na-kijow-alarmy-w-calej-ukrainie/2840hjf

Nadal mają czym strzelać.

Opublikowano
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Jedno ale, co taki szarak jak Ty czy ja albo nawet przeciętny polityk ma w tej kwestii do powiedzenia? Ja coraz częściej zwracam uwagę na to co kupuję ale jednocześnie producentów europejskich produkujących w EU (nie jedynie projektantów) została garstka a jeszcze mniejsza garstka jest w ogóle warta uwagi. Niektóre nasze polskie firmy też niestety mocno "obniżyły loty" i nie mają nic wspólnego z tym co było chociażby 30 lat temu. Najlepszym przykładem jest chociażby Amica, która niby produkuje w Polsce a jakość jest obecnie jak z chińskiej tandety.

I to jest wszystko związane z chińską ekspansją. 

Oczywiście to nie jest takie zero-jedynkowe, że jakby nie by nie chinole to mielibyśmy tylko uczciwe firmy robiące dobre, nieszkodliwe i trwałe produkty. Ale jeśli w każdej branży dzieje się to samo, co siedzimy już na kupce trocin i nie zostało co podcinać pod sobą. 

Firma chcąca robić coś porządnie, ma na dzień dobry przesrane, bo nie wytłumaczysz ciemnym masom, czemu ma płacić 2x więcej za "to samo". 

Ostatnio zobaczyłem wielki dział "chiński sklepik - wszystko za 5zł" w... supermarkecie. 

Masakra. A tam oczywiście sam szans. Wszystko pęka od dotknięcia, zalew śmieci i to pewnie często toksycznych, bo nikt tego nie sprawdza, a jak już to nie ma odpowiednich kar. 

Powinna być zakrojona na szeroką skalę kampania, potężny zwrot całej Unii przeciwko temu, ale nie dzieje się nic. I jak to zestawić z info o tym jak bardzo chińskie macki oplotły naszych "przyjaznych łapówkom" polityków, to nagle zaczana się układać pewien bardzo nieciekawy obraz.

Opublikowano

Na Telegramie pojawiły się robione z powietrza zdjęcia uszkodzonych zakładów. Materiały ukazują dużą dziurę w dachu jednego z budynków produkcyjnych. Analitycy szacują jej wielkość na ok. 30 m na 24 m.

Jak pisze ukraiński serwis Dialog, powołując się na ekspertów, do wybuchu miało dojść wewnątrz kluczowych warsztatów produkcyjnych nr 19. Specjaliści zakładają, że ich wnętrza mogły całkowicie spłonąć.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/potezny-ukrainski-atak-fabryka-rakiet-w-rosji-powaznie-uszkodzona/tpgd8hh?utm_campaign=cb

Opublikowano

@VRman nie rozumiem tylko dlaczego dla Ciebie Chiny są większym zagrożeniem niż USA? 

Na razie to USA nas rozgrywa i wszystkie negatywne skutki dla EU to są właśnie decyzje USA a nie Chin.

Można się burzyć o dumping cenowy ale EU sama sobie to zgotowała. Gdyby jakość była utrzymywana to nawet spora różnica cenowa nie byłaby problemem. Gdy kupuję coś markowego i mi się to rozpierdziela po kilku minutach to zaczynam kalkulować, czy kupić zamiennik często kilkukrotnie tańszy, czy kupować sprzęt za grubą kasę i bujać się z reklamacjami.

Kiedyś jak nawalił taki Bosch, Sony czy inny markowy sprzęt to serwis prawie całował po rękach i przepraszał za uniedogodnienia, a teraz po zakupie to problemem jest sam kontakt a co dalej.

O obecnej jakości chińskich produktów mamy błędne pojęcie przez pryzmat tego, co w większości ściągają europejczycy na europejski rynek. Nikt Twojemu znajomemu przecież nie kazał kupować najtańszego chińskiego badziewia rodem z Temu.

Poważna technologia z bardzo dobrym wykonaniem pozostaje w Chinach lub jest transferowana tylko w poważnych inwestycjach. Nawet chińskie samochody dostępne w EU to nie jest ich topka tylko jakieś średniaki i niska półka, a konkurują niestety z teoretycznie najlepszymi europejskimi markami.

Dla przykładu taki Haier jest topką i finansowo zachowuje się jak każda inna firma globalna, a wielkie fundusze, takie jak BlackRock (ok. 5% udziałów), Vanguard czy State Street, są znaczącymi akcjonariuszami.

Jeżeli chodzi o wspieranie innych reżimów to jest to zimna kalkulacja. To samo robi USA tylko nauczyliśmy się przyjmować informacje że to dobry wujek SAM, ale jak USA zdjęło maskę, to wujek SAM okazał się "obleśnym staruchem i pedofilem" 

Dopóki nie nauczymy się walczyć o swoje i pilnować swoich interesów a nie cudzych i wchodzić w dupsko bez mydła jednym czy drugim to zawsze będziemy na przegranej pozycji tym bardziej, że jesteśmy w takim miejscu geograficznym, że powinniśmy kalkulować co dla Polski jest lepsze a nie USA, czy Chin, a jak będzie trzeba to w tych relacjach powinniśmy być nawet Szwajcarią.

Opublikowano (edytowane)

Czas start. Liczymy czas do momentu gdy ruski trol (nie) wklei tu pewnego info, bo nie pasuje do narracji. ;)

(wyjaśnię za 24h o co chodzi i dlaczego w każdym innym wariancie by wkleił, a nie wklei)

edit: chodziło o to:

https://www.abw.gov.pl/pl/informacje/2721,Zatrzymanie-obywatela-Bialorusi.html

Jakby to pasowało do anty-ukraińskiej propagandy to byłoby już tym nasrane, bo zawsze to robią w tym wątku lub/i w politycznym

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Pitross20 napisał(a):

W Meksyku od wczoraj gorąco. Ciekawe mogą być te mistrzostwa w tym roku.

I to bardzo gorąco, 

tutaj można zobaczyć conieco więcej, ale większość rzeczy 18+

Osobista ochrona robi wrażenie, choć to podobno z 2020r 

I racja z MŚ może być różnie . 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
2 godziny temu, Decus napisał(a):

Co za problem z MS kiedy organizują az 3 panstwa? wywalą meksyk i mecze rozegrają w USA I Kanadzie przy małych zmianach terminarza. zero problemu 

Taaa zero problemu... to nie przeniesienie wiejskiej potańcówy z jednej wioski do drugiej. 

Godzinę temu, Camis napisał(a):

Podobno jeb* "w poniedziałek lub wtorek" atak jest przesądzony. 

W Meksyku grubo:

To zdjęcie też było umieszczone w moim linku, ogólnie nie za ciekawie się tam dzieje. 

Opublikowano

Zaglądam do wątku z filmikami bez cenzury z walk na Ukrainie.  Z ciekawości i z nadziei zobaczenia rozwalenia ważnych obiektów.

To co tam widać powinni pokazywać przy urnach z podpisem dla brauniarzy "czy naprawdę chcesz pomagać ludziom ginąć w ten sposób wspierając putina?" 

Młodzi ludzie, ludzie starsi, tacy jak my. Niektórzy w ogóle nie wyglądają jakby mieli ochotę walczyć, stoją i wyglądają jakby nie wiedzieli jakim cudem się tam znaleźli. A po chwili nie żyją. 

Jako człowiek, który może tylko już pomarzyć o młodości czy choćby zdrowiu, przeżywam szok jak widzę ludzi w koło 20tki. Mają wszystko, pełną sprawność, życie przed sobą. I przez kremlowską mafię trafili na front.

To są narzędzia fiutina, które należy eliminować bo jak nie, to śmierć poniosą Ukraińcy. Ale nie potrafię się tak odczłowieczyć, żeby nie widzieć w nich człowieka.

Filmik ma pseudośmieszny opis, autora chyba nagrania rozbawiło. Gość dostaje dronem tak,że mu tuż nad dupą urywa spory kawał. Po dotknięciu i zrozumieniu ile mu tam brakuje pojawia się krzyk, skowyt, bardziej pewnie ze świadomości "zaraz umrę" niż z bólu. 

Po jaką cholerę ja to obejrzałem to nie wiem. 

Tysiące lat a ludzkość nadal jest tak durna, żeby toczyć wojny. Jest tak durna mimo tego, że od stu lat mamy telewizję i nagrania, wiemy czym się pomysł na wojowanie kończy. 

Niepojęte, że się to dzieje nadal. Aż trudno uwierzyć.