Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, areczek1987 napisał(a):

nie muszą, jakiś mały incydent na granicy, tfusk wprowadza stan wyjątkowy i wybory przesuwają o 150dni chyba że nas wciągną w konflikt to zostają te szuje u władzy tak długo jak coś w skarbcu zostanie ;)

Opublikowano

@Cappucino Nie bardzo rozumiem co masz na myśli.

USA cały czas ochraniają transporty ropy z pańsw bliskiego wschodu. Transportuje się juz ok 80% tego co przed wojną.

Za wyjątkiem Iranu oczywiście, na który jest blokada morska.

Aczkolwiek jestem pewny że juz o tym pisałem. 

To co jest dobre, to że w październiku skończy się ropa którą reżim irański wywiózł przed blokadą. Tym samym skończą się im dochody.

Możliwe że wojna gospodarcza okaże się skuteczna szybciej niż się spodziewałem. Wcześniej myslałem że "głodzenie" gospodarcze reżimu potrwa nawet wiele lat, jak było w Syrii.

P.S. Także wygląda, że w listopadzie ruszy kolejna tura nalotów na cele reżimu. Zobaczymy co potem.

Cały czas licze że obejrzymy filmiki z "go! go! go! marines!" :D 

Opublikowano
15 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Putin mówi prawdę (na poziomie bredni Korwina), jestem pewien na 100% że Rosja nikogo nie zaatakuje.

Problem tych bredni jest taki, że:

-Rosja się broni przed agresją Ukrainy i NATO, które napadły Rosję

-już w 2016 było ryzyko III wojny światowej (z powodu wygranej Clinton, ale przegrała).

To generalnie brednie Korwina, ale ostatnio była dokładna i długa wypowiedź Putina (idealnie taka sama jak Korwina). Rosja to bardzo bojaźliwy kraj i wszystkiego się boi. Nikogo nie napadnie, tylko będzie się bronić przed urojonym atakiem.

Opublikowano
47 minut temu, sino napisał(a):

Putin mówi prawdę (na poziomie bredni Korwina), jestem pewien na 100% że Rosja nikogo nie zaatakuje.

Problem tych bredni jest taki, że:

-Rosja się broni przed agresją Ukrainy i NATO, które napadły Rosję

-już w 2016 było ryzyko III wojny światowej (z powodu wygranej Clinton, ale przegrała).

To generalnie brednie Korwina, ale ostatnio była dokładna i długa wypowiedź Putina (idealnie taka sama jak Korwina). Rosja to bardzo bojaźliwy kraj i wszystkiego się boi. Nikogo nie napadnie, tylko będzie się bronić przed urojonym atakiem.

Ale ja tego nie wrzuciłem jako uspokajacz. Kilka lat jest pominiętych z tymi zapewnieniami. Pewnie tych lat można być spokojnym jeśli Puter będzie rządził :D dodałem news od nexta z emotikonem klauna odnośnie tych wielkich deklaracji zapowiadanych. Niby można być gotowym.

Może nawet zapytał groka :D

Opublikowano
14 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Możliwe że wojna gospodarcza okaże się skuteczna szybciej niż się spodziewałem. Wcześniej myslałem że "głodzenie" gospodarcze reżimu potrwa nawet wiele lat, jak było w Syrii.

Ty mi nie mów o głodzeniu reżimu, bo obecnie to już nawet nie jest zabawne. Dla reżimu dość "jedzenie" zostanie zawsze. Na wojnę też.

Opublikowano
14 godzin temu, Badalamann napisał(a):

USA cały czas ochraniają transporty ropy z pańsw bliskiego wschodu.

Najpierw narobili bałaganu, żeby teraz zgarniać hajs za ochronę, a płacą wszyscy, bo to potem jest w cenie ropy jaką zakupuje rafineria (tego nie ma w cenie giełdowej). 

My nie mamy kompletnie żadnego interesu w tym co USA robi w Iranie, a Ty się ciągle z tego wręcz cieszysz.

Opublikowano
14 minut temu, LeBomB napisał(a):

Najpierw narobili bałaganu, żeby teraz zgarniać hajs za ochronę, a płacą wszyscy, bo to potem jest w cenie ropy jaką zakupuje rafineria (tego nie ma w cenie giełdowej). 

My nie mamy kompletnie żadnego interesu w tym co USA robi w Iranie, a Ty się ciągle z tego wręcz cieszysz.

Zauważ, że narobili takiego bałaganu, że na bliskim wschodzie w okolicy Izraela każdy jego wróg praktycznie został zneutralizowany. Poza Iranem. 

Opublikowano

@Suchy211 Tu nigdy nie było niczego zabawnego.

Głodzenie w sensie gospodarczym.

I nie, nie wystarczy pieniędzy dla reżimu i ich fanatycznych terrorystycznych bojówek, bo to właśnie reżim jest odcinany od głównego źródła dochodów.

A z biegiem miesięcy lub lat dojdzie ogromne niezadowolenie społeczeństwa, co również ułatwi obalenie reżimu.

Taki jest cel wojny gospodarczej. A taką obecnie USA i inne państwa zachodnie prowadzą przeciwko reżimowi irańskiemu.

@LeBomB Oczywiście że się cieszę. Liczę że USA podjęły decyzję o pełnym pokonaniu reżimu kontrolującego Iran i ją systematycznie wdrażająż w życie. Co obserwujemy. Przynajmniej jawną część.

Toi ważne tak dla prozachodnich i prodemorkatycznych Irańczyków, tak w samym Iranie jak na uchodzctwie. Jak dla wszystkich prozachodnich obywateli państw zachodnich.

Iran to wraz z Chinami, Rosją oraz Korą Płn kluczowe państwa koalicji antyzachodniej.

P.S. Nie cieszy mnie ży wybrano akurat tą metodę z wojną gospodarczą. Pisałem o tym dawno. Jestem zwolennikiem szybkiej interwencji wojsk koalicji państw zachodnich.

Gdyby do lotnictwa USA dołączyły w pełni, a nie tylko jako udostępnianie lotnisk czy tankowania w powietrzu, państwa Europy. A następnie razem wysłalibyśmy tam duży kontyngent sił lądowych, to już byłoby po reżimie i ich zbrodniczych bojówkach. Resztki zostałyby zepchnięte w góry. Odcięci od przemysłu nie mieli jak produkować rakiet balistycznych czy dronów odrzutowych.

Opublikowano

@Badalamann Ty chyba wyrzuciłeś z pamięci wszystko co dotyczyło Afganistanu... Tam też USA walczyła z reżimem i co? I mają jeszcze większy reżim, bo jakoś nikt go nie zagłodził. 

2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Nie cieszy mnie ży wybrano akurat tą metodę z wojną gospodarczą.

Mam nadzieję, że kiedyś dotrze do Ciebie, że to tylko kwestie gospodarcze, a nie walka z reżimem.

Opublikowano

@LeBomB Niczego nie wyrzuciłem z pamięci.

Wycofanie się z Afganistanu było ogromnym błędem. Podobnie z Iraku teraz ;/ 

Tak naszym jak Ameryaknów.

Liczę że teraz rządzący okażą się mądrzejsci i głownymi lokalnymi sojusznikami będą Kurdowie. Może też wojska pakistańskie, czy to duża liczba zaciężnych czy też wojsko oficjalne. 

Z niecierpliwością czekam na dalsze operacje wojskowe przeciwko reżimowi iranskiemu i hutim w Jemenie. Tyle co widać to żę od miesięcy trwają intensywne przygotowania. W tym wdrożenie pełnej blokady morskiej, mimo dużych kosztów finansowych i możliwe że pewnych strat ludzkich.

Wiadomo juz też że USA odrzuciły opcję zniesienia blokady w zamian za odblokowanie cieśniny. Wiemy więc że dla reżimu irańskliego nie ma już opcji powrotu do stanu z przed wojny. Zostaną dojechani :D