Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To może trzeba w końcu zacząć rozmawiać z Ukrainą w sprawie ich rakiet, dronów itd. a nie ciągle oglądać się na USA. Czy może trzeba jednak zakupić więcej czołgów, które to szybko zostaną uziemione przez drony? 

Opublikowano

Ruscy już mataczą 

"Jesteśmy gotowi do konsultacji w tej sprawie z polskim Ministerstwem Obrony" - dodano.

Rosyjski resort przekonywał, że maksymalny zasięg użytych bezzałogowych statków powietrznych, które miały przekroczyć granicę z Polską, nie przekracza 700 km."

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-nowa-reakcja-z-moskwy-rosyjska-armia-sklada-deklaracje,nId,22417762

700km zasięgu - tylko zapomnieli dodać że z Białorusi strzelali

Opublikowano
Cytat

no dobra, przebrnalem przez ta okrutna porcje fejku i siania paniki, oraz podjudzania do wojny i to sa moje trzy grosze:

1. to nie byl atak, to byla prowokacja. Gruba prowokacja ale jednak. To klasyczne eskalowanie w celu zmiany aktualnego status quo przez ruskich. Nie idzie im i musza zabeltac w szklance wody.
2. nasze systemy zadzialaly nawet lepiej niz bym sie spodziewal. Niestety RBC dalo troche ciala wysylajac SMS de facto po fakcie robiac niezla panike w PL
3. cala akcja byla zaplanowana, co widac po wzmozonej aktywnosci ruskich trolli oraz tych w PL. PL rzad powienien stanowczo (o 6 rano) odwiedzic ruskich propagandystow i bezlitosnie pokazac pozostalym co ich bedzie czekac jak beda ruskich wspierac i lamac polskie prawo odnosnie dezinformacji i podjudzania do wojny
4. nie ma mowy o ataku ruskich na PL, to jest dla nich akcja samobojcza, a zwlaszcza dla Bialorusi
5. artykul 4 zainicjowany.
6. po trzech latach konfliktu na Ukranie z przerazeniem widze coraz wiecej "pozytecznych idiotow" wypisujacych swoje zlote mysli w internetach
7. fakt, ze mamy mnostwo uchodzcow z UA w Polsce tez robi swoje, bo duzy wplyw na panike ma to, ze ci uchodzcy dziela sie swoimi "madrymi" przemysleniami, a Polacy lykaja wiekszosc jak mlode pelikany zapominajac, ze tak jak ruscy tak i Ukraina to nie jest cywilizacja Zachodnia i nie przeklada sie to 1:1 do tego co by bylo gdyby w Europie Zachodniej.

8. wg. mnie odpowiedzia powinno byc:

wezwanie charge d'affairs ruskich do MSZ, stanowcza nota dyplomatyczna, wyjebanie na zbity pysk charge d'affairs po wreczeniu noty (czesciowo zrealizowane)

przeglad co i jak zadzialalo, a co nie (to juz pewnie sie dzieje, i tylko trzeba podziekowac ruskim za pomoc w dopracowywaniu systemow)

alerty powinny byc wysylane z sensem, nie po x godzinach

UE powinna odmrozic zajete ruskie pieniadze i dac Ukraincom (rozpoczete)

calkowite zamkniecie wrot do Mordoru przez Krolewiec i kartoflany raj

wprowadzenie strefy buforowej NATO nad Ukraina (ciezko bedzie)

PL powinna w hollywoodzkim stylu przekazac bron Ukrainie na dniach, najlepiej z sojusznikami na tle broni, ktora byla wg. ruskich "czerwona linia"

no to tyle mojego pierdololo, teraz czas na przegladanie jak swiat to widzi, bo jak to Polska widzi to wiemy, ale clue to jak swiat zareagowal w razie W. Jak narazie z tego co widzialem, to reakcje sa dobre, albo bardzo dobre

Edit:
Ad 8.
- PL powinna podliczyc koszty operacji, straty etc i wystawic ruskim rachunek. W razie odmowy splacenia naliczac odsetki I sciagac z zamrozonej ruskiej kasy

https://www.skyscrapercity.com/threads/ukraina-nato-rosyjska-inwazja-2022-zdrada-ban.2399351/post-194642192

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, lokiju napisał(a):

To może trzeba w końcu zacząć rozmawiać z Ukrainą w sprawie ich rakiet, dronów itd

nie, to by oznaczalo ze ktos uwaza ryzyko wybuchu wojny za realne,

a tak nie uwazaja wiec wielkie wydatki zbrojeniowe maja byc medialne i swoi maja zarobic wiec potem czytasz ze np. straz graniczna ustawia przetarg pod izraelska firme ;)

Opublikowano
18 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Rosja prowadzi wojnę napastniczą. Izrael kasuje napastnika. To duża różnica. Relatywizacja nic tu nie zmieni, a to że napastnik jest (prawdopodobnie) słabszy nie jest okolicznością działająca na niekorzyść Izraela. Natomiast niedobrze, że to są ataki na terytorium innego suwerennego kraju. Z tym że znowu, jeśli hamas będzie sobie prowadził operacje z terenu tego kraju, lub będzie miał tam swoje centra dowodzenia to już jest OK i nic nie można z tym zrobić? Katar sam najpierw powinien wypierdzielić stamtąd hamas. 

Do czasu aż się sąsiedzi wkurzą i jednocześnie przywalą w Izrael. Wtedy USA nawet nie pomoże.

8 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

A jesteś za to gotów iść w kamasze? :) 

Ale przecież to kwestia dogadania z UA żeby odpowiednio rakiety kierowali :)

Opublikowano
30 minut temu, Camis napisał(a):

Ciekawe czy to prawda 3,6 miliona złotych za zestrzelenie jednego wabika? :o

Same paliwo spalone przez samoloty było więcej warte niż te drony.

No ale co. Nie strzelają źle, strzelają to tez źle :E

Poza tym na tym polega rola wabika ze nie wiesz czy walisz do Shahed'a czy stryopianu. Przynajmniej na razie.

O nawet nie wiedziałem ze Shahedy maja już swoje rosyjskie oznaczenie - "Geran-2"

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Swoją drogą my i nie tylko my zresztą musimy opracować jakiś bardziej ekonomiczny sposób neutralizacji wszelakich dronów bo w przypadku pełnoskalowego konfliktu sam koszt pocisków nas pogrąży.

Oj jak konfederacja trąbi o tym od długiego czasu to lepiej wyzywać od Ruskich. Z tego kraju to trzeba spierdalac ale nie z powodu wojny ale debili jacy tu żyją. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja tak obserwuje te sytuacje z dronami. Nie wiem czy to umyslna prowokacja ze strony rosyjskiej czy tak skutecznie zagluszaja GPS, ze ich drony zeswirowaly. Ale koniec koncow - jeszcze dobrze nie wlecialy a juz kwik ze strony ukrainskiej, ze "nalezy odpowiedziec, ze to atak, ze to, ze tamto"

Odnosze wrazenie, ze juz obie strony konfliktu staraja sie wciagnac w to jak najwieksza ilosc panstw. A stronie ukrainskiej to chyba najbardziej na tym zalezy i jest im to na reke ;)

3 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Polak Węgier dwa bratanki :E

Czekaj, mi sie przewinela dzis jakas informacja, ze Budapeszt i Bratyslawa nie wyrazily poparcia z czyms zwiazanym z Rosja (stanely po strone rosyjskiej) ale nie pamietam o co to chodzilo. Wiec takie to 2 bratanki. Zaktualizuje post jak przypomne sobie co to bylo :) - ale to tez byl "X"

Opublikowano
3 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Ja tak obserwuje te sytuacje z dronami. Nie wiem czy to umyslna prowokacja ze strony rosyjskiej czy tak skutecznie zagluszaja GPS, ze ich drony zeswirowaly. Ale koniec koncow - jeszcze dobrze nie wlecialy a juz kwik ze strony ukrainskiej, ze "nalezy odpowiedziec, ze to atak, ze to, ze tamto"

Odnosze wrazenie, ze juz obie strony konfliktu staraja sie wciagnac w to jak najwieksza ilosc panstw. A stronie ukrainskiej to chyba najbardziej na tym zalezy i jest im to na reke ;)

Czekaj, mi sie przewinela dzis jakas informacja, ze Budapeszt i Bratyslawa nie wyrazily poparcia z czyms zwiazanym z Rosja (stanely po strone rosyjskiej) ale nie pamietam o co to chodzilo. Wiec takie to 2 bratanki. Zaktualizuje post jak przypomne sobie co to bylo :) - ale to tez byl "X"

feel the power!

Opublikowano
3 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Fog of War. :D

Nie wiadomo kto głosi te krzyki.

Głowa musi być zimna i kalkulować.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
57 minut temu, Camis napisał(a):

Ludzie ten atak był całkowicie celowy, przecież kilka sztuk wyleciało bezpośrednio z Białorusi do nas!

35 minut temu, bbandi napisał(a):

700km zasięgu - tylko zapomnieli dodać że z Białorusi strzelali

Na obecny moment wiadomo, ze te drony przeleciały przez terytorium Białorusi (a wcześniej Ukrainy), a nie że z Białorusi wystrzelone. To duża różnica. Wszędzie w radiu podają błędną informację.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Fog of War. :D

Nie wiadomo kto głosi te krzyki.

Głowa musi być zimna i kalkulować.

przypomina mi sie film "Suma wszystkich strachów" i proba zachowania zimnej glowy. Gdzie tam sie udalo

Zreszta podczas kryzysu kubanskiego i Defcon 2 - tez mocno zostala zachowana zimna krew. Ciekawe co teraz sie wydarzy. I czy to bedzie zimna krew, strach czy niekompetencja

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Same paliwo spalone przez samoloty było więcej warte niż te drony.

No ale co. Nie strzelają źle, strzelają to tez źle :E

Nie chodzi, że źle ale o to, że to jest absurdalnie kosztowne. Dobrze, że Ukraińcy mają u siebie systemy Skynex bo inaczej to powodzenia, jedna noc i kilka miliardów w piach gdyby mieli niszczyć drony rakietami :E