Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
17 minut temu, LeBomB napisał(a):

i to jest dramat..

Ruska propaganda i łykające ją pelikany to dramat, ale wciąż za mało wiadomo o tym zdarzeniu ze środy.

Ja bym oczekiwał oficjalnych informacji na temat:

- czy były drony bojowe (nie-wabiki) nad terytorium PL?

- jeśli tak to co to dokładnie było i jak uzbrojone?

- co się z nimi stało? strącone? wróciły nad Ukrainę?

- co zniszczyło dom? to nie problem chyba przyznać, że to rakieta z myśliwca? na pewno byłoby trochę wysrywów ośmieszających nasze wojsko ze strony konforuskich, ale jednocześnie zamknęłoby ryje twierdzącym, że to "wichura"

Opublikowano
8 minut temu, huudyy napisał(a):

Bo strzela sobie w kolano takimi wypowiedziami biorąc pod uwagę poglądy jego elektoratu. 

Bosak i Mentzen wydają się nie przejmować takimi rzeczami. Pamiętam jak Mentzen bekę cisnął z dzbanów którzy spamowali, że zdradził, bo poszedł z Sikorskim na piwo xD 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Wolski bardzo dobrze wytłumaczył niejasności związane z dronami.

Ale pewnie zaraz i tak się zlecą ludzie 'wyłącz tv, włącz myślenie, Wolski gó** wie' :heu:

Ale to nic nie da. Pisałem tym trolom i pożytecznym.. no.. łatwowiernym ofiarom propagandy (wybrnąłem i nie złamałem regulaminu forum ;) ) żeby na jego kanał zajrzeli. Pisałem, że wystarczą 3 minuty. I co? I gówno. Nie poszli i nadal nawijali te swoje kocopoły.

No przynajmniej jeden z nich nawijał.

Dobra. To może na chwilę wróćmy do tego debilnego ataku na mnie sprzed paru miesięcy. Były dwa zarzuty:

1. Że jestem idiotą bo piszę, że Trump to pacynka rusków. Myślę, że dziś, gdy Trump obiecywał sankcje i dawał ultimatum Putinowi, aby potem przed nim rozwinąć czerwony dywan, nie dać żadnego nawet postępu w rozmowach o zawieszeniu broni, a teraz blokując sankcje - wyjaśnił już wszelkie wątpliwości. Tym razem dostał z Kremla takie rozkazy: "my mamy Orbana w garści, więc on się na sankcje nigdy nie zgodzi. Powiedz, że zrobisz nam sankcje jak całe NATO się na nie zgodzi. W Unii mogą coś wykombinować, ale w NATO nie mają lewara, więc jak powiesz, że sankcje są bez sensu dopóki wszystkie kraje Europy nie zrezygnują z naszej ropy, to zero szans na sankcje i jest git". Te jego kluczenia w wywiadach przed spotkaniem na Alasce i tak już jasno pokazywały jak jest. Ja już wtedy wiedziałem że gówno z tych sankcji będzie.

Dziś już moim zdaniem tylko kompletni idioci wierzą, że Trump nie jest zwerbowany/szantażowany przez Fiutina. Nie ma innej opcji patrząc na jego czyny od listopada 2024r. 

2. Zostały jeszcze zarzuty, że przesadzam z ruską propagandą. Że tak o niej trąbię i krzyczę, że jest potężnym zagrożeniem nawet w Polsce. No to dziś mamy wielki szok jak skuteczna jest ruska trolownia w Polsce odnośnie dronów. Mamy też koniec durnych nadziei, że w USA ruscy nie wybrali prezydenta. 

Czy ktoś (z tych co stanęli po stronie Volq'a który starał sie zrobić ze mnie "agresora") przeprosi?

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, FadedIntoNight napisał(a):

Ruska propaganda i łykające ją pelikany to dramat, ale wciąż za mało wiadomo o tym zdarzeniu ze środy.

Ja bym oczekiwał oficjalnych informacji na temat:

- czy były drony bojowe (nie-wabiki) nad terytorium PL?

- jeśli tak to co to dokładnie było i jak uzbrojone?

- co się z nimi stało? strącone? wróciły nad Ukrainę?

- co zniszczyło dom? to nie problem chyba przyznać, że to rakieta z myśliwca? na pewno byłoby trochę wysrywów ośmieszających nasze wojsko ze strony konforuskich, ale jednocześnie zamknęłoby ryje twierdzącym, że to "wichura"

Na podstawie obecnie dostępnych oficjalnych informacji jedyne odpowiedzi na zadane pytania:

1. Tego jeszcze nie wiadomo, będzie wiadomo jak zostaną odnalezione i przeanalizowane wszystkie, które spadły na nasze terytorium. O tych które wleciały w naszą przestrzeń ale z niej wyleciały nie dowiemy się czy były uzbrojone.

2. Znaleziono szczątki 17 dronów (dane sprzed 3 dni) mowa była o 19 naruszeniach (niektóre źródła podają 23, ale różnica może wynikać właśnie z tego że te 4 zahaczyły naszą przestrzeń i wróciły w stronę Ukrainy lecz dokładnych danych póki co nie ma)

3. Kilka było strąconych, kilka spadło, bo najprawdopodobniej skończyło im się paliwo. 

4. Co zniszczyło dom dowiesz się z oficjalnego komunikatu MON, który będzie gdy będzie gotowy raport

Wtedy też dostaniesz bardziej szczegółowe informacje na pytania które Cię nurtują. Patrząc na obecny stan przekazywania informacji, tylko oficjalne komunikaty na stronach rządowych i wojskowych nadają się do jakiejkolwiek obróbki. Reszta, szczególnie ta z mocnymi niedopowiedzeniami, domysłami i informacjami nieoficjalnymi jest po prostu mało wiarygodna bez potwierdzenia przez oficjalne źródła, bo może pochodzić po prostu z różnych teorii i celowej dezinformacji. 

Opublikowano
Cytat

"To będzie oznaczać jedno". Dmitrij Miedwiediew rzuca groźby po słowach Radosława Sikorskiego

— Wdrożenie prowokacyjnego pomysłu Kijowa i innych idiotów, aby stworzyć "strefę zakazu lotów nad Ukrainą" i pozwolenie krajom NATO na zestrzeliwanie naszych dronów będzie oznaczać tylko jedno: wojnę z Rosją — uznał były prezydent Rosji Dmitrij Miedwiediew. Kremlowski polityk odniósł się w ten sposób do wypowiedzi m.in. Radosława Sikorskiego, który zapowiedział rozważenie takich działań.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/to-bedzie-oznaczac-jedno-miedwiediew-rzuca-grozby-po-slowach-sikorskiego/4761w8t,79cfc278

• Haha 3
Opublikowano
W dniu 12.09.2025 o 21:48, bbandi napisał(a):

Ciekawe, tutaj gość mówił 4 miechy temu że sa gotowi to już produkować na masową skalę (nie wiem jaka wersje,

Chyba niezbyt są gotowi

20250915-132410.jpg

Czyli oni mają dosłownie jeden prototyp, nie mają nawet dwóch żeby jeden testować a w drugim od razu wprowadzać i testować poprawki...

Opublikowano
15 minut temu, Camis napisał(a):

No niesamowite. Strach się bać. Nie chce mi się wchodzić na onet, ale może jeszcze atomem straszył? :D 

1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Co zniszczyło dom dowiesz się z oficjalnego komunikatu MON, który będzie gdy będzie gotowy raport

Jeśli raport będzie za tygodnie/miesiące to jest to słabe podejście.

Te informacje powinny być upowszechnione jak najszybciej, żeby przyciąć trochę proruskie trollowisko.

Opublikowano
15 minut temu, FadedIntoNight napisał(a):

DOKŁADNIE, przecież MON wie co uderzyło w dom, ta informacja powinna już być dawno ujawniona, a tak to tylko z czasem narasta kacapska propaganda. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, FadedIntoNight napisał(a):

Raport ma być w tym tygodniu.

Edit: jeśli faktycznie będzie później i nie podadzą więcej informacji, to tak, zgadzam się że to słabe podejście.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Wygląda że śladem Francji reorganizujemy nasze możliwości medycyny wojskowej.

Organizujemy Wojska Medyczne, dowództwo będzie w Krakowie.

To o tyle ważne i dobre, że w razie dużego konfliktu w bardzo krótkim okresie czasu(kilka dni) będzie wiele tysięcy rannych. Operować trzeba natychmiast chcąc ratować życie jak i zdrowie (kończyny) żołnierzy oraz cywili, jeśli kacapy dotrą do miast i tam będą walki. 

Opóźnienia oznaczają kalectwo lub nawet śmierć rannych.

Z drugiej strony jest to też informacja że prawdopodobieństwo dużego konfliktu zbrojnego, w który będziemy zaangażowani, bardzo wzrosło. Ale to już wiemy od jakichś 2-3 lat.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Camis napisał(a):

DOKŁADNIE, przecież MON wie co uderzyło w dom, ta informacja powinna już być dawno ujawniona, a tak to tylko z czasem narasta kacapska propaganda. 

Ale jak do rządu ludzie wybrali kretynów i ludzi, którym absolutnie zwisa wszystko dotyczące kraju, a nie psujące im dostępu do koryta i władzy, a do tego na generałów się mianuje wierne miernoty to czego oczekujesz?

Strasznie to wkurzająco-dołujące :(

Ten rząd to jest (nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów (itd.)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Zabawne, że wyobrażając sobie walkę w powietrzu między NATO a RUS pewnie mieliśmy przed oczami jakieś masowe dog-fighty F-ek z MiG-ami i Su-chojami jak w TopGun, a tymczasem...

Mamy strzelanie do "latawców" sklejonych taśmą.

Opublikowano (edytowane)

Trzeba wypuścić nad Rosję balony z płytami kompaktowymi. Wiecie, tak jak balony nad Koreą.

Na płycie same hity, zaczynając od Kazika:

Spalam się - Kazik

"Firestarter" – The Prodigy

"Ring of Fire" – Johnny Cash

"Fire!" - Scooter
i jeszcze oczywiście klasyk - Płonie ognisko i rafinerie

Płonie ognisko i rafinerie
Niedopałkov jest wśród nas.
Dmitrij na stacji na zapas leje,

Już podwyżek nadszedł czas

Edytowane przez VRman
  • Haha 6
  • Confused 1
Opublikowano

Swoją drogą. To też pokazuje na ile trudne jest zwalczanie dronów.

Rosja nie jest w stanie obronić strategicznych lokalizacji, które są 100% pewnym celem.

Z jednej strony można powiedzieć, że Rosja jest duża i ciężko bronić, ale z drugiej strony te drony lecą pół dnia na odległe cele. Do tego linia styku z Rosją jest względnie mała. Gdzie są radary? 

Już 20 regionów Rosji ma mniejsze lub większe problemy na stacjach benzynowych.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Już 20 regionów Rosji ma mniejsze lub większe problemy na stacjach benzynowych.

O, to mi daje pewien pomysł.

Muszę zrobić skrypt, który sprawdza info w necie a potem AI czyta te info jako budzik.

"Wstawaj.  Mamy wtorek. Zapowiada się piękny, słoneczny dzień. Już 25 regionów rosji ma problemy na stacjach benzynowych. Dziś strażacy obchodzą rafinerie: ... "

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
  • Upvote 1