Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No to usuń mi konto, mi to zwisa i powiewa. Przez 17 lat na labie nie miałem ani jednego warna, więc może to tutaj jest problem. Nie atakuje ciebie, ty mnie obrażałeś. 

Co jest nie tak z moim pisaniem o strzelaniu? Jeśli dzisiaj był to art numer 1 na the guardian, jeśli dzisiaj mówił o tym premier kraju w którym mieszkasz i jeśli dzisiaj cytował go Reuters i to wszystko w kontekście wojny w Ukrainie to co ja zrobiłem źle? Na największych portalach informacyjnych te newsy są w zakładce o wojnie w Ukrainie, ale ty mi teraz zarzuciłeś offtop na tematy polityczne. Jesteś toksyczny i tyle w temacie. Odczep się ode mnie albo usuń mi konto. I nie zarzucaj, że piszemy jak zwierzęta, to już jest chamstwo bez żadnego uzasadnienia. 

@tomcug czy to jest normalne, że moderator grozi zamknięciem tematu i sugeruje usunięcie konta oraz zachowuje się niekulturalnie, bo jakiś temat go drażni I tak się składa, że jest to jeden z najgorętszych tematów związanych z wojną danego dnia? Można sobie tak jednoosobowo wprowadzić moderatorski zamordyzm?

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, VRman napisał(a):

(...)

to ma być coś czego nie wolno na forum, bo jak nie to moderator zamknie wątek?

O strzelaniu do tego mówią też politycy innych krajów NATO. Mówią o strzelaniu do agresywnie wkraczających w naszą przestrzeń nieproszonych, potencjalnie uzbrojonych "gości".

To już drugi raz ostatnio, gdy naprawdę nie rozumiem po co grozisz userom. 

To przecież nie znaczy "ale nas wkur(zy)li tymi dronami! Strzelać do każdego ruska jakiego spotkasz na ulicy".

(...)

On chyba uważa, że oni sieją ferment i dezinformację. Skąd ja niby mam wiedzieć, że on tak myśli? Dzisiaj pisząc o strzelaniu wkleiłem link do wypowiedzi Tuska, skąd ja mam wiedzieć, że nie wolno mi go cytować? 

A tego drugiego pogrubionego chyba po prostu nie rozumie i uważa, że chcielibyśmy walić do każdego na oślep. 

Zamordyzm i tyle. Jak mnie zbanują albo usuną konto to będę wiedzieć, że niczego nie tracę, po co mam siedzieć na forum, na którym dzieją się takie rzeczy. 

Na politico o tym piszą https://www.politico.eu/article/poland-will-shoot-down-encroaching-russian-aircraft-warns-pm-tusk

ale mi nie wolno tutaj na forum o tym wspominać, bo sieję ferment :) 

I to nie jest jakiś news zakopany pod górą innych tylko image.png.560afeec14ede5b6588d520dada61861.png

Na świecie się mówi, na forum nie wolno, bo ban albo zamkną temat albo nie wiadomo co sobie wymyslą. Normalnie chyba komuś marzy się cenzura jak za komuny. 

12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dobra panowie ja temat kończę.

Po prostu rozmowa z wami prowadzi donikąd i zawsze się kończy tak samo.

Nie pozabijajcie się tutaj.

Adios.

Był perfekcyjny spokój, dopóki nie zacząłeś mieć do nas, a chyba szczególnie do mnie pretensji, że śmiałem rozmawiać na temat tego, co w dniu dzisiejszym jest newsem numer 1 w naszej części Europy a przy okazji chyba news ten wydał się tak ważny, że nawet media w USA czy w Kanadzie (https://ca.news.yahoo.com/poland-shoot-down-flying-objects-125047373.html) o tym pisały i cytowały wypowiedź Donalda Tuska na temat strzelania do rosyjskich samolotów. Ty nazwałeś to fermentem i dezinformacją. Adios!

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No tak, ale to nie oznacza ze mamy teraz za każdym razem pisać STRZELAĆ. 

Znów straszysz zamknięciem tematu, gdzie w regulaminie jest zabronione wyrażać swoje zdanie że trzeba strzelać do wlatujących obiektów w tym samolotów?. 

Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

czy jeszcze wolno tu spokojnie dyskutować na tematy, które nie podobają się moderacji, czy już nie?

Chyba nie wolno Kadajo nie pozwala. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie niestety to wygląda jakby rosja miała już zaplanowany atak na NATO. To kolejna faza - tym razem prowokacje i testowanie obrony powietrznej NATO. Może planują jak Trump odejdzie i dogadają się z Chinami. Drugi wielki sygnał ostrzegawczy to niedawny szczyt osi zła: rosji-Chin- Koei Płn- Indii i paru więcej państewek. Jak tam się dogadali to szykujmy się na wojnę. Ale nic na to nie poradzimy jako jednostki. Zaatakują to mam nadzieję, że jako polskie społeczeństwo i władze odpowiednio ich potraktujemy. Natomiast jako społeczeństwo już teraz powinniśmy coś zrobić. Przywrócić obowiązkową służbę wojskową. Zrobić obowiązkowe szkolenia dla nas odnośnie zachowania się w przypadku nalotów. Zabezpieczenia odpowiednich środków ochrony osobistej itp. Mam nadzieję, że bezstresowe pokolenie XXIw nie ucieknie, a to które jest na emigracji wróci na pomoc. Że obrona Ojczyzny nie spocznie na barkach 50 i 60 latków którzy mają przydziały mobilizacyjne. A największą mam nadzieję, że nasze wojsko zawodowe w godzinie próby będzie tak wyszkolone i uzbrojone, że nas obroni. Ale co by nie było - jak te ruskie k. zaczną z nami wojnę to niech się modlą, żebyśmy w odpowiedzi nie doszli do Moskwy!

Edytowane przez hubio
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Tego moim zdaniem nie możemy robić - to byłby casus belli. I nie widzę prawnego uzasadnienia dla takiego zestrzeliwania. 

Oczywiście że możemy. Nad Ukrainą, nie nad Rosją; a Ukraina nie ma nic przeciwko. Polska o to wystąpiła, Sikorski tego nie ukrywa od kilku dni.

Edycja: @Kadajo Decyzje należą do nas, tzn do Polski. Przynajmniej jeśli mowa o rosyjskich obiektach, które wlecą w naszą przestrzeń. I SIkorski zapowiedział że to zrobimy. Teraz czekamy aż kacapy to przetestują.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Dla mnie niestety to wygląda jakby rosja miała już zaplanowany atak na NATO. To kolejna faza - tym razem prowokacje i testowanie obrony powietrznej NATO. Może planują jak Trump odejdzie i dogadają się z Chinami. Drugi wielki sygnał ostrzegawczy to niedawny szczyt osi zła: rosji-Chin- Koei Płn- Indii i paru więcej państewek. Jak tam się dogadali to szykujmy się na wojnę. Ale nic na to nie poradzimy jako jednostki. Zaatakują to mam nadzieję, że jako polskie społeczeństwo i władze odpowiednio ich potraktujemy. Natomiast jako społeczeństwo już teraz powinniśmy coś zrobić. Przywrócić obowiązkową służbę wojskową. Zrobić obowiązkowe szkolenia dla nas odnośnie zachowania się w przypadku nalotów. Zabezpieczenia odpowiednich środków ochrony osobistej itp. Mam nadzieję, że bezstresowe pokolenie XXIw nie ucieknie, a to które jest na emigracji wróci na pomoc. Że obrona Ojczyzny nie spocznie na barkach 50 i 60 latków którzy mają przydziały mobilizacyjne. A największą mam nadzieję, że nasze wojsko zawodowe w godzinie próby będzie tak wyszkolone i uzbrojone, że nas obroni. Ale co by nie było - jak te ruskie k. zaczną z nami wojnę to niech się modlą, żebyśmy w odpowiedzi nie doszli do Moskwy!

Problem jest taki, że my, czy państwa bałtyckie nie jesteśmy gotowi. Na początku będą wchodzić jak w masło. A potem w myśl zasady, gdzie stanęła noga ruskiego żołnierza, to ruskie. Właściwie, to tymczasowo opłaca im się okopać w Ukrainie a front przenieść gdzie indziej do czasu aż to "gdzie indziej" się ogranie i też ustabilizuje front. Kto wie, w przypadku mniejszych państw jak Estonia być może zanim to nastąpi zdążą pochłonąć całość. 

Opublikowano

Może i padły mocne słowa ale według mnie i tak pod nimi kryło się zachowanie jak na cywilizowane państwo przystało. 

Nie będziemy najpierw strzelać, a później pytać kto tam.

Tylko zachowanie Turcji, które tak bardzo lubicie przytaczać. Najpierw procedury przechwycenia. Nie działają? To dopiero strzelanie.

Sikorski starannie dobrał słowa. "Gdy wrak spadnie na terytorium Nato". To bardzo istotne aby nikt nie miał wątpliwości kto zawinił.

Zmieniając wątek:

Jak pomóc Rosji nie pomagając Rosji :/

Opublikowano

@Camis To już niemożliwe. Jeśli wlecą na dłużej nad Polskę to nie będzie wyjścia. To deklaracja na zbyt wysokim szczeblu by można było jej nie zrealizować.

@Kadajo Nie wiem skąd tu uparcie bierzesz NATO. To decyzja Polski i przez naszego przedstawiciela zakomunikowana. Dotyczy naszej przestrzeni powietrznej i naszej reakcji na przyszłe wtargnięcia.

Opublikowano
35 minut temu, Badalamann napisał(a):

@Kadajo Nie wiem skąd tu uparcie bierzesz NATO. To decyzja Polski i przez naszego przedstawiciela zakomunikowana. Dotyczy naszej przestrzeni powietrznej i naszej reakcji na przyszłe wtargnięcia.

NATO aktualnie wspiera obrona naszego nieba (i nie tylko). Będzie reagowało NATO. Bo samoloty sojuszu cały czas pilnują naszej flanki.

Poza tym sami z rosja nie mamy najmniejszych szans.

ruskie mają jasno zrozumieć ze nie zadzierają z Polska czy Estonia, zadzierają z NATO.

To jeden wielki test sojuszu. Oni wiedza ze tylko sojusz może ich powstrzymać, bez niego mamy przechlapane, i nie tylko my.

Opublikowano
33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

NATO aktualnie wspiera obrona naszego nieba (i nie tylko). Będzie reagowało NATO. Bo samoloty sojuszu cały czas pilnują naszej flanki.

Poza tym sami z rosja nie mamy najmniejszych szans.

ruskie mają jasno zrozumieć ze nie zadzierają z Polska czy Estonia, zadzierają z NATO.

To jeden wielki test sojuszu. Oni wiedza ze tylko sojusz może ich powstrzymać, bez niego mamy przechlapane, i nie tylko my.

Dzień w którym zrozumieją, że jedyne ryzyko jakie ponoszą atakując kraj NATO, to konieczność EWENTUALNEGO wycofania się będzie dniem w którym zaczną się ciekawe czasy. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Problem jest taki, że my, czy państwa bałtyckie nie jesteśmy gotowi. Na początku będą wchodzić jak w masło. A potem w myśl zasady, gdzie stanęła noga ruskiego żołnierza, to ruskie. Właściwie, to tymczasowo opłaca im się okopać w Ukrainie a front przenieść gdzie indziej do czasu aż to "gdzie indziej" się ogranie i też ustabilizuje front. Kto wie, w przypadku mniejszych państw jak Estonia być może zanim to nastąpi zdążą pochłonąć całość. 

Jak będzie wojna to nie będzie tylko wojna polsko-ruska tylko wojna światowa. Jeśli ruscy zaatakują Polskę to tym razem nie sądzę aby nas sojusznicy zostawili. Jak zaatakują państwa bałtyckie to dla mnie niewiadoma - jak się zachowa Polska i NATO. Myślę, że najbliższe 2-3 lata to będzie takie testowanie zachowania się NATO. ruskie śmieci osiągną 3 cele: 1. Sprawdzą jak działają systemy obrony i reakcja świata i NATO 2. Przygotują grunt aby za 103 razem to nie było tyko naruszenie przestrzeni powietrznej, ale uderzenie 3. Oswoją świat zachodni w ten sposób, że przyzwyczają, że ciągle coś się dzieje - a nuż uda się, że sojusznicy odpuszczą.

Mamy jednak spory problem - bo jeśli putler zakomunikuje, że chce wyłącznie odbudować strefę ZSRR albo nawet Polskę i kraje bałtyckie to ja ręki sobie nie dam uciąć, że świat zdecyduje się na IIIWŚ. W 1939 hitler jak prawie zajął całą Francję to jeszcze Brytyjczycy debatowali czy się z nim nie dogadać, a dzielił ich tylko kanał. Temat sojuszu z Polską nie istniał. Czy przy braku realnego zagrożenia Niemcy, Francja, UK nam wyślą pomoc? Sam nie wiem. Tak ogromna pomoc dla UKR świadczy, że tak, ale też putin nie postawił jasnego ultimatum, że jak pomożecie to wojna dojdzie i do was.

Generalnie to szkoda się denerwować tą sytuacją. Niech politycy robią co się da, żebyśmy przeszli suchą stopą to napięcie. Kto wierzy może się pomodlić. A my musimy żyć normalnie. Co będzie to będzie. Ja mam przydział mobilizacyjny. Jak ogłoszą mobilizację to się okaże kto kim jest (łącznie ze mną). Bo wojna to całkowita zmiana wszystkiego. Natomiast póki UKR walczy póty putin jest zablokowany. Dlatego trzeba im dać wszystko czego potrzebują. A jak widać putin nie chce słyszeć o prawdziwym pokoju. Nie chce się zgodzić na siły pokojowe w UKR. Nawet jak Załenski odda mu te obwody, a na UKR nie będzie sił pokojowych to jedynie putin wzmocni się na przyczółku. Rozmowy z Trumpem pokazały, a właściwie reakcja rosji, że putin kompletnie nie zamierza zatrzymać się na tych obwodach i chce zająć całą UKR i już nie sądzę aby się tym zadowolił. Raz już świat pozwolił zbrodniarzowi zajmować całe kraje, a i tak się skończyło IIWŚ więc trzeba wyciągnąć wnioski.

Edytowane przez hubio
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, VRman napisał(a):

To do działu humor, tylko pomyliłeś wątki, tak?

Nie. Jest to spójne z aktualną sytuacją i te zachwyty nad odwoływanymi samolotami tego nie zmieniają. Ten przekaz że się otrujesz ale ruskim dopierdolollo jest zgubny. Nasza propaganda życzeniowa i niekiedy przaśna. Polecam inne z wykładów jegomościa. Ja się tu ataku ruskich nie spodziewam. Dziwna narracja z ich strony conajmniej ale muszą widocznie czuć że ich rakiety coś oddziaływać mogą(na kogoś) a z naszej strony (jako NATO) jakoś jedności nie ma by coś z tym sensownego zrobić (skończyć) nie ma. Gotowanie żaby ale nikt nie powiedział której...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Polecam inne z wykładów jegomościa.

Nie, dziękuję. 

To, że są idioci np. na onecie wiecznie wypisujący o tym, że "Putin ma potężny problem!" i "gospodarka rosji w ruinie!!!" to nie znaczy, że od razu rosja wygrała a Europa przegrała. A jak słyszę, że sankcje zaszkodziły tylko Unii to się zastanawiam czemu w ogóle zmarnowałem trochę czasu na oglądanie takiego debila, który albo świadomie sra ruskim przekazem, albo jest takim kretynem, żeby nim nasiąknąć. 

Daruj sobie wrzucanie "mądrości" tego typu, serio. Bo aż wstyd.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, VRman napisał(a):

Nie, dziękuję. 

To, że są idioci np. na onecie wiecznie wypisujący o tym, że "Putin ma potężny problem!" i "gospodarka rosji w ruinie!!!" to nie znaczy, że od razu rosja wygrała a Europa przegrała. A jak słyszę, że sankcje zaszkodziły tylko Unii to się zastanawiam czemu w ogóle zmarnowałem trochę czasu na oglądanie takiego debila, który albo świadomie sra ruskim przekazem, albo jest takim kretynem, żeby nim nasiąknąć. 

Daruj sobie wrzucanie "mądrości" tego typu, serio. Bo aż wstyd.

Za co wstyd? Za nawet nie 5 minutowy monolog? Co ty tu kultywujesz. Plucie bez sensu i zimnego spojrzenia? Mogę się mylić tak jak i ten facet. Nic nasze dyskusje tu i tak nie zmieniają. 

Opublikowano
Cytat

Drony nad Kopenhagą. Premier Danii: to najpoważniejszy dotąd atak

"To, czego byliśmy świadkami wczoraj wieczorem, to najpoważniejszy jak dotąd atak na duńską infrastrukturę krytyczną" — przekazała premier Mette Frederiksen w pisemnej odpowiedzi udzielonej m.in. stacji TV2. W poniedziałek nad lotnisko w Kopenhadze nadleciały niezidentyfikowane drony.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/drony-nad-kopenhaga-premier-danii-to-najpowazniejszy-dotad-atak/v9yevxs,79cfc278

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Nice

Spora odległość jak na działko. Ja w grze bym tak nie potrafił, a co dopiero w realu :D

10 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Za co wstyd? Za nawet nie 5 minutowy monolog? Co ty tu kultywujesz. Plucie bez sensu i zimnego spojrzenia? Mogę się mylić tak jak i ten facet. Nic nasze dyskusje tu i tak nie zmieniają. 

Wstyd za wklejanie bzdur wymyślonych na Kremlu, że rosja sobie świetnie radzi, że nic nie upada, że Unia więcej traci na sankcjach. Masz tak myśleć i iść głosować na tych, co zdejmą z rusków sankcje. O to chodzi. Jak gość jest tak głupi, żeby nie zauważyć że się nabrał na ruski przekaz, to wstyd takiego wklejać, o to mi chodziło. Nie znam typa. Nie wiem co gadał w innych filmikach więc nie zarzucę mu bycia ruską onucą. 

Co do plucia bez sensu - jakiego plucia? O czym ty piszesz?

Co zimnego spojrzenia - nie miałem żadnych emocji przy pisaniu tamtego posta. Żadnych. Byłem spokojny jak Putin o wyniki wyborów prezydenckich w rosji.

Jak checsz się dowiedzieć jak wygląda sytuaja z gospodarką rosji to polecam kanał Kremlinka Show. Tam się dowiesz, że to długotrwały proces i że nie zawali się tam nic w ciągu roku, ale z drugiej strony wszystko się wyraźnie i coraz szybciej psuje i jeśliby Ukraina i zachód wytrzymały odpowiednio długo, to owszem, ruska gospodarka "się potknie i sobie ten głupi ryj rozwali", cytując klasyka.

Pozostaje jednak pytanie czy trzymanie terrorem za mordę rosjanie cokolwiek z tym zrobią. Póki co najgorzej tym biednym i słabym. Jak protestuje bogaty to wypada z okna. Przez tą wojnę i sankcje itp. wypadło z okna w ciągu ostatnich 2 lat kilkudziesięciu ludzi.

Nie jest więc powiedziane, że jak rosja wpadnie w wielką biedę to od razu obali reżim Fiutina i stanie się demokratycznym krajem "miłującym bliźniego". To są skomplikowane rzeczy.

Gość mówi rzeczy, na piewszy rzut oka prawdziwe. Dokładnie tak działa skuteczna propaganda. Na pierwszy rzut oka. Dla ludzi, którzy się na danym temacie nie znają.

Sankcje są dziurawe i o wiele mniej skuteczne niżby być mogły jakby wszyscy na Zachodzie podeszli do sprawy "na twardo".

Są idioci jak ci z Onetów, którzy faktycznie już ze 200  razy wieszczyli szybkie zawalenie się ruskiej gospodarki i to owszem, była bzdura. 

Ale ton tego gościa i argument "unia tylko sobie zaszkodziła" no to sorry. Na spokojnie stwierdzam, że szkoda czasu na słuchanie.

Upadek gospodarczy rosji dopiero się rozkręca i dlatego Trump tak jest mocno naciskany przez Putina aby pomagał i psuł działania Zachodu. Gdyby nie Trump to już byś mógł widzieć konkretne, duże sygnały. A tak to nie wiadomo czy Ukraina wytrzyma, czy padnie zanim w Rosji władze przestaną móc skutecznie kłamać swoim obywatelom "nic się nie stało, jest git, jest cudownie"

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Upvote 1