Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, 209458 napisał(a):

Ja bym się na zapas nie cieszył. Obalano już reżimy Husseina, Kadafiego czy Asada i jak to pozytywnie wpłynęło na życie mieszkańców w tych krajach i stabilność regionów?

W Syrii póki co jest względny sposób, nowa władza nie tłucze tak ludzi jak Asad. Irak czy Afganistan to inne tematy, to kraje plemienne z dużym odsetkiem analfabetyzmu, tymczasem w Iranie mamy dość wykształcone społeczeństwo złożone z wielu nacji dumnych z perskiej przeszłości. Jeszcze w latach 70-tych Teheran, Londyn i Nowy Jork był nieodróżnialne. Tam nie ma talibanu czy ISIS, Iran bez problemu ma szansę być np. druga Turcją.

Godzinę temu, crush napisał(a):

A to po wojnie wpływów nie będzie?

A jak wojna będzie formalnie trwać kolejne 40 lat?

Jakich wpływów?

Jak wojna będzie trwać 40 lat to zgodnie z prawem przez 40 lat może nie być wyborów zarówno na Ukrainie jak i w Polsce (gdyby taka sytuacja wystąpiła).

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, kalderon napisał(a):

Jakich wpływów?

Jak wojna będzie trwać 40 lat to zgodnie z prawem przez 40 lat może nie być wyborów zarówno na Ukrainie jak i w Polsce (gdyby taka sytuacja wystąpiła).

Ruskich.

I Ty to za normalne uważasz?

Opublikowano

@209458 Oczywiście że obalanie dyktatury w Iranie cieszy. Bo to wspaniała wiadomość.

Dla nas kluczowe jest wyłączenie Iranu z koalicji antyzachodniej.

Jak się uda to dodatkowo poprawa życia Irańczyków. Samo wyzwolenie z pod terroru fanatyków będzie ogromnym plusem i szansą dla narodu.

Ich liderzy opozycji na uchodzctwie wzywaja do powstania.

P.S. A o tym że obalenie dyktatury w Iranie zbliża się wielkimi krokami pisałem już dawno. Najpierw zwalczane były ich bojówki jak hamas i hezbollah, obalony został do końca reżim Assada w Syrii.

Po tym było jasne że zostało finałowe starcie z głównym złym bossem w tym regionie - Iranem.

Dalej kolejny teatr działan i pokonanie Korei Płn.

Wóczas zostaną tylko Chiny i Rosja. Gdzie Rosja od 3,5 lat wykrwawia się w wojnie zastępczej na Ukrainie. Zobaczymy czy dzadzą się tak wyniszczać przez wiele lat, czy zdecydują na skok do przodu i atak na europejską cześć NATO szybciej.

Opublikowano
26 minut temu, Badalamann napisał(a):

@209458 Oczywiście że obalanie dyktatury w Iranie cieszy. Bo to wspaniała wiadomość.

Jak się uda to dodatkowo poprawa życia Irańczyków. Samo wyzwolenie z pod terroru fanatyków będzie ogromnym plusem i szansą dla narodu.

P.S. A o tym że obalenie dyktatury w Iranie zbliża się wielkimi krokami pisałem już dawno. Najpierw zwalczane były ich bojówki jak hamas i hezbollah, obalony został do końca reżim Assada w Syrii.

Po tym było jasne że zostało finałowe starcie z głównym złym bossem w tym regionie - Iranem.

Dalej kolejny teatr działan i pokonanie Korei Płn.

Wóczas zostaną tylko Chiny i Rosja. Gdzie Rosja od 3,5 lat wykrwawia się w wojnie zastępczej na Ukrainie. Zobaczymy czy dzadzą się tak wyniszczać przez wiele lat, czy zdecydują na skok do przodu i atak na europejską cześć NATO szybciej.

Dobry plan, a wtedy Ciemna Strona Mocy i Gwiazda Śmierci zostanie zniszczona i zapanuje odwieczny pokój, a wszyscy będą się kochać, ile ty masz lat 5?

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, crush napisał(a):

I Ty to za normalne uważasz?

Oczywiście że tak. Jak sobie wyobrażasz wybory gdy spora część narodu jest w okopach? Jak sobie wyobrażasz wybory gdy część terytorium jest okupowana? Gdy przez wojnę obywatele uciekli z domów? Jak sobie wyobrażasz wybory gdy wróg będzie walić po lokalach wyborczych? W czasie wojny nie organizuje się wyborów i jest to zapisane w prawie prawie wszystkich krajów.

• Upvote 7
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kalderon napisał(a):

Oczywiście że tak. Jak sobie wyobrażasz wybory gdy spora część narodu jest w okopach? Jak sobie wyobrażasz wybory gdy część terytorium jest okupowana? Gdy przez wojnę obywatele uciekli z domów? Jak sobie wyobrażasz wybory gdy wróg będzie walić po lokalach wyborczych? W czasie wojny nie organizuje się wyborów i jest to zapisane w prawie prawie wszystkich krajów.

No to to będą ciekawe dekady.

Bo okupowanych terenów to oni już nigdy nie odzyskają.

Edytowane przez crush
Opublikowano
6 minut temu, crush napisał(a):

Bo okupowanych terenów to oni już nigdy nie odzyskają.

W ramach takiego czy innego porozumienia pokojowego (tak kończy się każda wojna)tereny zostaną rozdzielone i wybory odbędą się tam gdzie Ukraina zachowa kontrolę.

• Upvote 3
Opublikowano

@Winter To nie jest tylko kilka ostatnich dni.

Sądzę że decyzja zapadła w Izraelu lub USA znacznie wcześniej.

A zamach hamasu z jesieni 2023 dal uzasadnienie do zrobienia wszystkiego co było trzeba, by się powiodło.

Wyniszczono hamas a takze później hezbollah. Bez tego, w sytuacji zagrożenia reżimu w Iranie, te bojówki rzuciłyby się do ataków terrorystycznych. A tak nie maja zdolności do ich przeprowadzania.

Pokonano również reżim Assada w Syrii. Kolejny sojusznik Iranu wypadł z gry.

Dzięki temu dziś reżim jest osamotniony i wybijany w błyskawicznym tempie.

Natomiast to wciąż tylko ataki z powietrza. Potrzebne są też znaczne siły lądowe by w pełni pokonać siły strażników rewolucji.

@Gothic Przecież to się dzieje. Sporo to już historia.

A część się niestety nie powiodła. Jak wojna w Korei i pokonanie "kimów". Prezydent południowej chciał zimą zaatakować północną, po operacji false flag, ale nie wypaliło. I też było to dłużej przygotowywane, bo północ wiedziała co się szykuje i wysadziła wcześniej swoje drogi przygraniczne, by utrudnić inwazję.

Za jakiś czas będzie kolejna próba. Po Iranie, Korea Płn będzie najsilniejszym z łatwych do pokonania państw osi antyzachodniej.

Opublikowano
W dniu 16.06.2025 o 18:45, Zdzisiu napisał(a):

W naszym interesie jest żeby żadnej wojny nie było i w żadną się nie pchać. Teraz to nie Iran zaczął tylko Izrael. 

US pójdzie na bliski wschód ratować żydków co wsadzili kija w gniazdo szerszeni? To Chiny wezmą sobie Tajwan. I to w najlepszym przypadku bo tam jak się zacznie to Korea południowa i Japonia też są zagrożone. 

pierdzielisz jak potłuczony.

Tajwan ok ale ani Korea ani Japonia nie są targetem dla Chin. Żadne z tych Państw nie jest zagrożone, chyba że będzie militarnie wspierać USA w przypadku kiedy dojdzie do konfliktu USA vs Chiny. Obecnie przywódcy tych państw spotykają się w celu ustalania wspólnej polityki handlowej przeciwko USA. To że USA ma tam bazy to jeszcze o niczym nie świadczy.  

21 godzin temu, Camis napisał(a):

Tehran będzie grubo zrównany z ziemią.

1750115159174-png.9431739

1750116719514-png.9431781

przechwytywaniedrt-jpg.9432775

No właśnie sedno wypowiedzi Blinkena "jako żyd" nie ma się więc co dziwić, że tak mocno wspierają Izrael skoro znaczna część elit politycznych i inwestorów jest żydami. Tak było jest i będzie. Dlatego Izrael czuje się tak pewnie.

19 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Izrael uderza w cele związane z reżimem kontrolującym Iran. Cele wojskowe, gospodarcze oraz ważni członkowie reżimu, mieszkający na osiedlach "reżimowych".

Także przynajmniej do tej pory precyzyjna i bardzo dobra akcja.

Możliwe że w ciągu najbliższych dni, albo i godzin, rusza bombardowania całych dzielnic reżimowych w Teheranie. Ale może to tylko straszenie by wywołać panikę i ucieczkę kilku mln ludzi. Zobaczymy.

Coraz więcej wskazuje że celem jest całkowite obalenie dyktatury w Iranie.

Póki co idzie lepiej i szybciej niż ktokolwiek się spodziewał :) 

Oby tak dalej, aż do ubicia ostatniego terrorysty z band strażników rewolucji, z wszelkimi ich odłamami.

Gdy będą dostatecznie zdziesiątkowani powinny się zacząć wewnętrzne powstania. Z wsparciem lotniczym i może małym desantu z państw zachodnich :D 

@indexinfio

Co do Ukrainy to USA zrobiło świetną robotę od samego początku w 2022. Nie bardzo wiem czego tu się czepiasz. Nadal idzie pomoc, choć coraz mniejsza i możliwe że USA się wycofają w tym roku, a pozostali sojusznicy, głównie europejscy, przejmą większość pomocy. Aczkolwiek wygląda że będzie tez opcja dokupowania z USA, ale z Pomarańczowym już raczej odpłatnie.

Co też interesujące niedawno Rosja podpisywała wielkie umowy o wsparciu z Iranem. Póki co Putler nie odważył się na nic oficjalnego. 

Natomiast są plotki że Rosja i Chiny mogą słać dyktaturze w Iranie systemy obrony plot oraz amunicje do nich.

Jeśli tak, to działa równie sprawnie co rosyjski przyrząd do świecenia w 4literach ;) , bo lotnictwo Izraelskie, a dziś ponoć już też innych państw zachodnich :D całkowicie dominuje w irańskiej przestrzeni powietrznej.

Przeraża mnie Twoja euforia. Czyli zabicie żyda nie jest ok ale dziecka, czy żony Irańczyka to już ok.

Dla mnie mogą się nawzajem wykończyć do ostatniego bo obydwa narody są siedliskiem fanatyków religijnych ale Twój przekaz to czysta hipokryzja.

"Co do Ukrainy to USA zrobiło świetną robotę od samego początku w 2022"  chyba świetny interes, USA w ogóle nie bierze pod uwagę dobra jakiejkolwiek nacji w tym Ukraińców tylko i wyłącznie własne interesy, co widać po decyzjach politycznych i szantażowaniu pomocą oraz oczekiwaniu zwrotu poniesionych kosztów za udzieloną pomoc i to jeszcze na jakimś lichwiarskim procencie.

USA w polityce zagranicznej niczym się nie różni od swoich oponentów. Po trupach do celu, a kto się sprzeciwi to w ten czy inny sposób go wyeliminuje z gry.

Z mojej perspektywy to niech te ruskie wspierają Iran wszystkim co maja, im bardziej tam będą się tłukli tym mniej będą mieli siły na zadymy bliżej naszej granicy.

Chinole dalej będą rozgrywać USA i będą wspierać każdego kto otwarcie występuje przeciw USA. Stara zasada "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem".

19 godzin temu, VRman napisał(a):

Z tymi Chinami to aż mi ciężko uwierzyć. Bezczelnie wspierają Rosję przeciwko Ukrainie, bezczelnie pomagają ruskom sabotować np. kable na Bałtyku. Bezczelnie sobie wysyłają turbanowców wielkie samoloty pełne uzbrojenia dla Iranu. 

I kur(tk)a Jensena Mać świat udaje,  że deszcz pada :sciana:

Takich prostych rzeczy nie rozumiesz? Mają w tym swój interes. A rozumiesz jak USA robi to samo? Każdy pilnuje swoich interesów.

Czasem spójrz na to z otwartym umysłem a nie tylko jedna narracja.

19 godzin temu, VRman napisał(a):

i dlatego wyłączają transpondery w samolotach tak samo jak wyłączane są podobne systemy na statkach jak ruscy coś na Bałtyku kombinują, albo wiozą ruską ropę "na lewo"?

Za dużo projekcji, kolego.

"wyłączyły sygnały śledzące przed wejściem w przestrzeń powietrzną Iranu"  jak by chcieli to ukryć to by wyłączyli sygnał dużo dużo wcześniej. Jak by nie patrzeć to nie są zabawki pasażerskie żeby wskazywać gdzie lądują i podawać dokładny namiar. Pomyśl troszkę.

• Upvote 1
Opublikowano

Kto Ci powiedział, że nie rozumiem? Przecież jasno piszę, że się dziwię brakowi reakcji, a nie że nie rozumiem czemu Chiny chciałyby pomagać Iranowi czy Rosji.

53 minuty temu, Norrberrto napisał(a):

"wyłączyły sygnały śledzące przed wejściem w przestrzeń powietrzną Iranu"  jak by chcieli to ukryć to by wyłączyli sygnał dużo dużo wcześniej. Jak by nie patrzeć to nie są zabawki pasażerskie żeby wskazywać gdzie lądują i podawać dokładny namiar.

I tak powinieneś odpowiedzieć od samego początku

53 minuty temu, Norrberrto napisał(a):

Pomyśl troszkę.

A tak nie. Nigdy nie pisałem, że znam się na lotnictwie wojskowym. Mogę być przy tym geniuszem z IQ 200 i myśleć i tydzień, ale nie wymyślę tego co sobie jacyś ludzie ustalili. Napisałem na czym opieram swoją opinię - na podobieństwie do statków floty widmo i statków z których dokonywano aktów sabotażu na wodach NATO. Nie mam zielonego pojęcia o przepisach lotów wojskowych. Z tego co wiem, żeby je znać trzeba być niezłym mózgiem i uczyć się dobre kilka lat, więc chyba to nie jest wstyd, że ich nie znam. Zasad dmuchania w szkło w hucie też nie znam na przykład.

Opublikowano

@Norrberrto Nie bardzo wiem czego się czepiasz.

Jestem przeciwny zabijaniu niewinnych ludzi, szczególnie celowemu. Ale Izrael uderza w cele związane z reżimem fanatyków kontrolujących Iran. To w pełni uzasadnione cele.

Poza tym pisałem już komuś. Dla nas kluczowe są sprawy strategiczne - wyłączenie Iranu  koalicji antyzachodniej. Niezależnie od metod, o ile nie uda się inaczej.

Bo dziś Iran to wróg, po Rosji i Chinach, najsilniejsze z wrogich krajów. Trzeba go pokonać by osłabić całość osi antyzachodniej.

P.S. W razie wojny o Tajwan oczywiste że Japonia i Korea Płd będą zaangażowane. Zobacz na mapę ;)

Nie ma opcji by USA nie włączyło tych sojuszników do intensywnej walki.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Indeed. Iran jest bodajże 5 albo 6 producentem ropy naftowej na świecie, a ilość złóż wrzuca go do top 3, do tego kontroluje Cieśninę Ormuz, przez którą odbywa się 20% światowego transportu tego surowca.  

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Pytanie czy po upadku reżimu ta opozycja z uchodźctwa faktycznie dojdzie do władzy, czy może jakiś taliban czy inne bractwa muzułmańskie. Dotychczasowy reżim wspierał terroryzm, ale mimo wszystko raczej regionalny. Nowi ekstremiści mogą sobie wziąć za cel Europę czy USA.

Druga sprawa jest taka, że rywalizacja z Iranem i podlegającymi mu grupami bojowników była nie jedynym, ale ważnym ogniwem spajającym koalicję sojuszników USA w regionie, takich jak Arabia Saudyjska. Gdy to zagrożenie zniknie to i sojusze mogą się poluzować, choć przecierz i tak nie są zbyt mocne.

Opublikowano
29 minut temu, VRman napisał(a):

Kto Ci powiedział, że nie rozumiem? Przecież jasno piszę, że się dziwię brakowi reakcji, a nie że nie rozumiem czemu Chiny chciałyby pomagać Iranowi czy Rosji.

I tak powinieneś odpowiedzieć od samego początku

A tak nie. Nigdy nie pisałem, że znam się na lotnictwie wojskowym. Mogę być przy tym geniuszem z IQ 200 i myśleć i tydzień, ale nie wymyślę tego co sobie jacyś ludzie ustalili. Napisałem na czym opieram swoją opinię - na podobieństwie do statków floty widmo i statków z których dokonywano aktów sabotażu na wodach NATO. Nie mam zielonego pojęcia o przepisach lotów wojskowych. Z tego co wiem, żeby je znać trzeba być niezłym mózgiem i uczyć się dobre kilka lat, więc chyba to nie jest wstyd, że ich nie znam. Zasad dmuchania w szkło w hucie też nie znam na przykład.

Jak nie wiesz, to powinieneś napisać "dlaczego wyłączyli?" a nie pisać stwierdzenia i pouczać innych jak powinni odpowiedzieć.

Jak przeprowadzisz dialog sam ze sobą to możesz uzyskać "idealne" odpowiedzi.

Flota widmo to nie okręty wojenne. Ja tez nie kończyłem szkoły oficerskiej ale logiczne jest, że wyłącza się systemy namierzania aby nie zdradzać dokładnego miejsca lądowania.

Twój przekaz jest o tyle męczący, że nie masz pojęcia o czym piszesz i sam to potwierdzasz, a opierasz wszystko na jednokierunkowym przekazie tak jak Ty byś chciał żeby było.

Dużo ślesz przekazów, że ktoś sterowany jest przez kogoś, a może jednak pkt widzenia tej osoby jest inny niż Twój, ponieważ patrzy na te same fakty z innej perspektywy.

Świat nie jest czarno-biały.

Opublikowano

@209458 Okaże się po pokonaniu reżimu. To sprawa kluczowa, reszta drugorzędne.

Natomiast nie sądzę by pozwolono tam potem na rządy inne niż prozachodnie.

Nie po kosztach walk i nie w tak dużym oraz zasobnym w ropę kraju.

Także spokojnie, będzie dobrze. Ważne by najpierw dobić całkowicie obecny reżim.