Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Dlaczego miałbyś wyłączać powiadomienia alarmowe, będąc na obszarze zagrożonym atakiem drona czy pocisku manewrującego? 

tak jak wspomniałem po 10 alercie takie coś doprowadza człowieka do nerwicy. Przysyłają jakieś powiadomienia, a tu nic się nie dzieje. Już mnie to wcześniej denerwowało jak przysyłali prawie codziennie na temat pogody. Żeby się przygotować, np. bo burza i takie inne pierdoły. A tu dwa razy zagrzmiało i poszło dalej. Potem zaczęli przysyłać że kogoś szukają. Człowiek sprawdza dokładnie w necie o co chodzi, a tu jakiegoś gościa szukają 100km dalej. Dwa razy podobne ostrzeżenie przysłali. Po drugim razie już mnie trafiło i zablokowałem.

o byłoby skrajnie nieodpowiedzialne zachowanie.

Jak był covid to też miałem umrzeć jak nie będę nosił maski czy potem się szczepił.

Wiemy że kacapy zdecydowały o eskalacji działań w ramach wojny hybrydowej. Do niedawna były to analizy i sugestie, dziś to już informacje bezpośrednio od Premiera czy ministra obrony narodowej.

W rządzie to są ostatnie osoby na liście, którym wierze w jakiekolwiek tematy. Podałeś możliwy najsłabszy argument żeby mnie przekonać o słuszności tych alertów.

Drugie dno wynika z powyższych informacji.

Z dużym prawdopoodbieństwem dojdzie do uderzeń dronów z głowicami bojowymi na naszym terenie. Pewnie nocą w jakieś magazyny czy zakłady, tak by nie było ofiar lub było ich jak najmniej. Ruscy bandyci będą działać tak, by nie przekroczyć "progu wojny" i nie dać uzasadnienia pod "art 5" NATO.

A to drugie dno, to że jeśli do tego dojdzie na terenie gdzie nie było alertu, opozycja będzie tym grillować rząd aż do wyborów. Więc wszędzie przy granicy, gdy będą się zbliżały kacapskie drony, będą rozsyłąne alerty i właczane syreny alarmowe.

po słowach "z dużym prawdopoodbieństwem (...)" (jeszcze napisane z błędem)i tym podobnych słowach przestaje czytać wszelkiego rodzaju artykuły, posty, newsy czy słuchać wiadomości. Za tyle lat nauczyłem się że jeżeli w jakieś wiadomości występują takowe słowa to się mija z celem.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano

@sabaru128 Ty w ogóle mieszkasz na obszarze przygranicznym i dostajesz te alerty o zagrożeniach? Bo o takich była mowa a wyskoczyłeś z pogodowymi.

W rządzie są jedyne osoby u nas w kraju, poza służbami specjalnymi, które są poinformowane w temacie.

Co do samych informacji to już psiałem, pochodzą najpewniej z raportu CIA. Nie ma niczego wiarygodniejszego i raczej nie będzie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Czy powinniśmy odpowiadać na te akty agresji? Odpowiedź brzmi tak. Dla kacapów milczenie oznacza cichą zgodę. Pytanie tylko jak odpowiadać. 

konkretnie o co ci chodzi i kto ma odpowiadać?

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
7 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Sikorski mówi, że już mamy wojnę z Rosją, bo wybuchła rakieta ruska tuż przy granicy.

Czyli z Ukrainą mamy wojnę już od 2022 kiedy to ich rakieta zabiła Polaków w Przewodowie?

Coś się kroi, ruskie trolle na posterunku, na Xie, a nawet tu 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Coś się kroi, ruskie trolle na posterunku, na Xie, a nawet tu 

Ruskie po ostatnich akcjach są w chwilowym odwrocie - im gorzej im idzie na froncie, tym większy skowyt słyszymy. 

11 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

tak jak wspomniałem po 10 alercie takie coś doprowadza człowieka do nerwicy. Przysyłają jakieś powiadomienia, a tu nic się nie dzieje

To chyba trzeba się cieszyć, że jednak nic się nie stało, a nie srać żarem, bo rząd chce cię informować o ewentualnych zagrożeniach? 

Jak był covid to też miałem umrzeć jak nie będę nosił maski czy potem się szczepił

To zajebiście, że nie umarłeś I nikogo nie straciłeś przez CoVid - moja rodzina nie miała tego szczęścia. 

W rządzie to są ostatnie osoby na liście, którym wierze w jakiekolwiek tematy. Podałeś możliwy najsłabszy argument żeby mnie przekonać o słuszności tych alertów

Alerty SĄ słuszne, taki jest obowiązek rządu, by informować o zagrożeniu obywateli. Jak ci to nie leży, to je zablokuj, czy to takie trudne? 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
8 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Sikorski mówi, że już mamy wojnę z Rosją, bo wybuchła rakieta ruska tuż przy granicy.

Czyli z Ukrainą mamy wojnę już od 2022 kiedy to ich rakieta zabiła Polaków w Przewodowie?

Ile Ci Putin płaci? Ty onuco Ty! Hehe ale ludziom mózgi łatwo media odebrały. Już nie można nic krytykować bo od razu jesteś ruskim trollem. Twoje pytanie jest bardzo celne. Dlaczego Ukraińców nie spotkały żadne konsekwencje za zabicie polskich obywateli?

Opublikowano
13 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ile Ci Putin płaci? Ty onuco Ty! Hehe ale ludziom mózgi łatwo media odebrały. Już nie można nic krytykować bo od razu jesteś ruskim trollem. Twoje pytanie jest bardzo celne. Dlaczego Ukraińców nie spotkały żadne konsekwencje za zabicie polskich obywateli?

Bo jedzie i ty też ruską narracją i miesza dwie sprawy. Sikorski mówi o wojnie ale hybrydowej to po pierwsze. 

Po drugie sprawa przewodowa została zakończona dawno temu. Po co to wyciągać teraz. 

"W Przewodowie 15 listopada 2022 r. zginęło dwóch polskich obywateli, a pocisk, który spowodował eksplozję, został według polskich i sojuszniczych ustaleń odpalony przez ukraińską obronę przeciwlotniczą podczas odpierania rosyjskiego ataku. Polska i NATO nie uznały tego za celowy ukraiński atak na Polskę."

https://www.pap.pl/en/news/news%2C1483060%2Cevidence-shows-ukrainian-stray-missile-caused-blast-poland.html

Nie oznacza, że Ukraina nie ponosiła żadnej odpowiedzialności za sam pocisk. To były dwie ofiary na polskim terytorium i sprawa była traktowana poważnie. Natomiast z punktu widzenia prawa i decyzji NATO kluczowe było ustalenie, że nie był to celowy atak na Polskę. Stoltenberg powiedział wtedy wprost, że nie ma oznak celowego ataku. 

https://www.nato.int/en/news-and-events/events/transcripts/2022/11/16/press-conference

Opublikowano (edytowane)

Ale cyrk

Wcześniej latali aż miło a teraz? Szopka i ewakuacje urzędów, szkol,  kilkaset km od granicy. Znajomi z tych stron już mają te alerty w dupie i uznają za zwykłą szopkę rządu aby straszyć ludzi. I tak jest. Obrzydliwe.

2 dni wcześniej Sikorski mówi że jak Rosja zaatakuje Polske to 6 tygodni i zdobywamy Moskwę.

No a w międzyczasie część środków z SAFE która miała trafić do krajów UE chcą oddać Ukraińcom a my jako kraj UE ma to spłacać. Przypadek? :E

POwcy chyba obrali strategie przed wyborami: straszyć ludzi wojną i zachęcać do ewakuowani do nieistniejących schronów bo drony latają nad Ukraina.  Niestety już nie tak łatwo nabrać ludzi po cyrku covidowym. 

Najgorsze jest to że w razie prawdziwego zagrożenia ludzie będą mieć to w dupie i będzie tragedia. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
3 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Sikorski mówi o wojnie ale hybrydowej to po pierwsze. 

Nieprawda. Sikorski użył stwierdzenia "wojna kinetyczna" - cokolwiek to w ogóle znaczy.

3 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Po drugie sprawa przewodowa została zakończona dawno temu. Po co to wyciągać teraz. 

Tak. Wszyscy wiemy jak została zakończona. A po co wyciągać, no nie wiem, może żeby ośmieszyć wypowiedzi gościa który wprost przyznaje przed Ukraińcem, że Dmowski był faszystą, za to kilka miesięcy wcześniej twierdził, że Izrael nie popełnia ludobójstwa w gazie i tych wszystkich wioskach. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Fatality napisał(a):

Wcześniej latali aż miło a teraz?

A to ruskie drony z napędem odrzutowym spadały wcześniej obok naszej granicy? Ciekawie.

Szopka i ewakuacje urzędów, szkol,  kilkaset km od granicy. Znajomi z tych stron już mają te alerty w dupie i uznają za zwykłą szopkę rządu aby straszyć ludzi. I tak jest. Obrzydliwe.

KILKASET? Mieszkam w centrum Polski, 300 kilometrów od granicy, byłem w biurze jak F35 przeleciały nad nami i zrobiły taki sonic boom, że podłoga na 12 piętrze się zatrzęsła - ja o żadnej EWAKUACJI nie słyszałem.

A to, że Twoi znajomi alerty mają w dupie to ich sprawa - RZĄD MA OBOWIĄZEK INFORMOWAĆ OBYWATELI O ZAGROŻENIACH. Jak Ci się to nie podoba - TO NIE SŁUCHAJ/NIE CZYTAJ.

POwcy chyba obrali strategie przed wyborami: straszyć ludzi wojną i zachęcać do ewakuowani do nieistniejących schronów bo drony latają nad Ukraina. 

Czyli co, mamy się rozejść, wojny nie ma*, wszystko jest w porządku, fajrant.

PS schronić można się nie tylko w schronach, jakbyś przeczytał Poradnik Bezpieczeństwa, to byś to wiedział :E

*u nas.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
18 godzin temu, Tornado3 napisał(a):

nie ma za bardzo czym strzelać do czegos co porusza sie 600km/h i od granicy do lotniska w Jasionce doleci w 8 minut

No już nie przesadzaj, że do obiektów latających po 600 km/h używa się patriotów. Co czego używa się do strzelania do myśliwców latających ponad mach, dział neutronowych? :E 

Tak dla kontrastu - polski Piorun pierwszej generacji może być wystrzeliwany do celów lecących nawet 400 m/s czyli ~1440 km/h.

No ale wiadomo - można z armaty celować do muchy.

Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

To chyba trzeba się cieszyć, że jednak nic się nie stało, a nie srać żarem, bo rząd chce cię informować o ewentualnych zagrożeniach?

Już mi się nie chce dyskutować na ten temat. Jak chcesz żyj w świecie wymyślonym przez rząd i się przejmuj każdą wymyśloną przez nich głupotą. Ja mam dość serdecznie po tym co nam zaserwowali podczas covida. Wystarczy. Nie mam zamiaru się przejmować czy coś walnie blisko graniczy czy nawet gdzieś przypadkiem wleci do Polski. Ty jak chcesz to się przejmuj i żyj całe życie w strachu. Swoją drogą jestem ciekawy co wymyślą po wojnie w Ukrainie jak się skończy żeby nam się nie nudziło. Swoją dyskusje w tym temacie zamykam i nie mam zamiaru więcej odpowiadać. 

Opublikowano

@Tornado3 @trepek 600 km/h, a nawet z 200-300km.h szybciej, to latają samoloty szturmowe. Także jest czym do tego strzelać.

Manpadsy to jedno, drugie to systemy plot oparte o działka. Obecnie rozwijane i wdrażane. U nas np działko 35mm z taką amunicją.

Problemem jest mały zasięg, czyli taki system plot musi być dosłownie na trasie przelotu drona.

Opublikowano
52 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Już mi się nie chce dyskutować na ten temat. Jak chcesz żyj w świecie wymyślonym przez rząd i się przejmuj każdą wymyśloną przez nich głupotą. Ja mam dość serdecznie po tym co nam zaserwowali podczas covida. Wystarczy. Nie mam zamiaru się przejmować czy coś walnie blisko graniczy czy nawet gdzieś przypadkiem wleci do Polski. Ty jak chcesz to się przejmuj i żyj całe życie w strachu. Swoją drogą jestem ciekawy co wymyślą po wojnie w Ukrainie jak się skończy żeby nam się nie nudziło. Swoją dyskusje w tym temacie zamykam i nie mam zamiaru więcej odpowiadać. 

No co Ty wszystkim nam Rosja robi przelew w kopiejkach bo nie podoba nam się grożenie Rosji przez naszego Radka i robienie nieudolnych "interesów" z Ukrainą która robi nas jak chce. Do tego wkurza nas strasznie Polaków za ich własny hajs z podatków żeby sobie podbić poparcie przed wyborami.

Opublikowano

tak dobrze to nie ma, żeby wszystkim płacili - w necie pełno jest pożytecznych idiotów, co łykają kacapską propagandę jak dzieci cukierki.

3 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Do tego wkurza nas strasznie Polaków za ich własny hajs z podatków żeby sobie podbić poparcie przed wyborami.

Rok przed wyborami już muszą to robić? :E I w jaki sposób ma to im podbijać wyniki, przecież sami oburzeni są na tym forum, że rząd ma czelność wysłać im SMSa z informacją o zagrożeniu XD