Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, tomcug napisał(a):

Ja tam jestem sceptyczny, żeby to się udało.

Pewnie cos tam bedzie szybciej. Generalnie ta przepustowosc dosc sporo daje. W tym nowym High On Life 2, widac jak bardzo brakuje procesorom 9800x3d przepustowosci, gdzie potrafi mocno zdropic FPS przy zmienianiu lokacji. Jak doczyta wszystko to FPS wraca do normy. Tutaj wieksza przepustowosc by sporo dała. Ciekaw jestem jak ta gra działa na 14900k z jakims nieźle podkreconym ramem. 

Opublikowano (edytowane)

To nie ma nic wspólnego z CPU ani RAM ;) Dogrywa w tle nowy poziom i stąd problem. Takie rzeczy są nawet w starych grach UE3.x gdzie dogrywa w tle kolejną część levelu i żadna najlepsze CPU/RAM nie pomoże.

Ta gra leży od strony GPU.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, sideband napisał(a):

To nie ma nic wspólnego z CPU ani RAM ;) Dogrywa w tle nowy poziom i stąd problem. Takie rzeczy są nawet w starych grach UE3.x gdzie dogrywa w tle kolejną część levelu i żadna najlepsze CPU/RAM nie pomoże.

Ta gra leży od strony GPU.

Gdzies wlasnie widzialem porównanie , że na 14900k potrafi taki poziom po prostu 2x szybciej wczytać, bo masz przepustowosc generalnie 2x wyzsza. I jak masz gierke która dogrywa poziom w trakcie, bedziesz mial przez te pare sek lepszy FPS na intelu. 

Opublikowano

Nie oglądaj skrzywionej gęby :E

Poza tym ta gra jest tak zwalona, że na 5090 dopiero zaczyna przyzwoicie działać na Medium 2160p DLSS Q :hihot: 

Już przy tym pierwszym Reptilu wystarczy wbić się w ten gaz co rozpuszcza są takie spadki, że głowa mała.

Nie wiem jak można wydać grę w takim stanie.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

@sideband Grałeś w tego szrota? %-)

Grałem a co ? :E 

Lepiej tego nie odpalaj jeszcze te shadery odpalające się przy każdym wczytywaniu to dopiero paranoja czego nie da się ominąć.

Do tego gra ma zwiększony lag nawet na reflexie bez FG dopiero przy trzy cyfrowej liczbie klatek zaczyna się norma responsywność na myszce.

Ten silnik wspiera natywnie HDR, ale developer doszedł do wniosku po co komu w 2026 HDR na PC :hihot:

2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

A co Ty masz przeciwko Kryzzpiemu? Chyba "krzywe gęby" pomyliłeś.

Nie pisałem o nim przecież ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Litości, trzeba być nieźle walniętym, żeby to kupić w cenie 14600K + mobo xD

Akurat to już zostało sprzedane , a to i tak niska cena ponieważ po 1800 płacą za 5800x3d bez gadania😊

Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Przecież nawet słabsze 5700x3d potrafiły się sprzedać chwile temu nawet drożej :E niecałe 1.6K za króla am4 to już komfort :hihot:

Ty się Send1N ciesz że masz tego proca, jeszcze trochę na nim posiedzisz i będziesz milionerem. 

Procków 5800X3D ile by człowiek nie miał, i tak je sprzeda jak ciepłe bułeczki. Na OLX już ich nie ma czasami jakaś sztuka się trafi.

Edytowane przez AudRob
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, AudRob napisał(a):

Akurat to już zostało sprzedane , a to i tak niska cena ponieważ po 1800 płacą za 5800x3d bez gadania😊

Jak lubią płacić kupę kasy za starocie, to mają do tego prawo, ale z sensownymi decyzjami zakupowymi nie ma to nic wspólnego ;)

• Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, tomcug napisał(a):

to mają do tego prawo, ale z sensownymi decyzjami zakupowymi nie ma to nic wspólnego ;)

Ludzie co siedzą na słabych procesorach i platformach AM4 , mają trochę inne myślenie niż ci z AM5. I bardzo dobrze przynajmniej użytkownicy procesorów 5700X3D-5800X3D bez żadnych kosztów przejdą sobie na np. 9800X3D jak będą chcieli zmienić platformę. Sam przechodziłem z 5800X3D w tamtym roku to wiem .

40 minut temu, tomcug napisał(a):

Jak lubią płacić kupę kasy za starocie

Tylko ten staroć jest lepszy od wielu procesorów na AM5 . A że cena jest wysoka to fakt.

I ten staroć jeszcze wiele lat pochodzi bez problemu.

Opublikowano
15 minut temu, AudRob napisał(a):

Tylko ten staroć jest lepszy od wielu procesorów na AM5 . A że cena jest wysoka to fakt.

Nie bardzo. To jest stara, słaba w grach architektura z plastrem 3D V-Cache, więc wystarczy, że w jakiejś gierce ta dodatkowa cache L3 daje mały przyrost i już jest kapa. Jednak nowsze proce są dużo bardziej przewidywalne w grach.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie bardzo. To jest stara, słaba w grach architektura z plastrem 3D V-Cache, więc wystarczy, że w jakiejś gierce ta dodatkowa cache L3 daje mały przyrost i już jest kapa. Jednak nowsze proce są dużo bardziej przewidywalne w grach.

To na pewno ale jak wyżej pisałem , ci ludzie co mają starsze słabiutkie procki na AM4 nie przekonasz on i tak kupi 5800X3D ponieważ nie ma porównania z innymi a chce mieć max wydajność.  Też nie planowałem przesiadki ale cena za jaką sprzedałem 5800X3D mnie do tego zmusiła. Po przesiadce czuję dużą różnicę 😊

Edytowane przez AudRob
  • Upvote 1
Opublikowano
49 minut temu, AudRob napisał(a):

Ludzie co siedzą na słabych procesorach i platformach AM4 , mają trochę inne myślenie niż ci z AM5. I bardzo dobrze przynajmniej użytkownicy procesorów 5700X3D-5800X3D bez żadnych kosztów przejdą sobie na np. 9800X3D jak będą chcieli zmienić platformę. Sam przechodziłem z 5800X3D w tamtym roku to wiem .

Przeciez taki ryzen 7600x potrafi byc lepszy juz na am5 wiec od jakich "wielu" procesorach ty mowisz?? A nie raz dostaje takie becki od zen4 ze szkoda gadac.

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Od 7500f/7600x przykładowo potrafi być lepszy w niektórych grach, pewnie tego typu procesory miał na myśli ;) 

Napisal od "wielu procesorow" wiec ja sie pytam jakich jak 7600x to juz prawie najnizej pozycjonowany cpu zen4, nie mowiac o jakis kasztanach apu czy kastratach. 

Tutaj najnowszy test z 5700xd gdzie 5800xd jest porownywalny do 7600x.

obraz.thumb.png.168579fa12473f5210fb32d6b998c4bc.png

A pozniej wlaczasz RT  w grze i zen3 dostaje srogie beceki ;) 

obraz.png.0e48f49a3678d1aa8f34351c90dd2a61.png

8 minut temu, AudRob napisał(a):

Wyslowic sie nie potrafisz ?? :boink:

Zadalem normalne pytanie od jakich "wielu" ;) Bo cos to sie nie pokrywa z wykresami.

53 minuty temu, tomcug napisał(a):

To samo jest dzis z zen5 9700x i 7800x3d, czasem przewaga procesora z cache nie jest juz tak imponujaca nad nowa architektura bez cache jesli gra robi uzytek z ipc i zegarow.