Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Dudzio napisał(a):

No dzięki stary, świetny pomysł, po zmianie na 1867 komputer się zagotował, zaczął piszczeć, a po minucie odpalił się z jakimiś randomowymi wartościami pamięci (jak rozumiem wyłączyło mu profil XMP pamięci) :P 

ZenTimings_Screenshot_29605482.7204336.thumb.png.8c564821c25d2a9afac1cb7f39a5e7a8.png

Zmieniłem ustawienia na 

PPT: 88W

TDC: 60A

EDC: 90A

Scalar: 1x

Boost frequency +200MHz

Curve optimiser -15

Wyniki Cinebench R23 multi skoczyły z 10094 do 11002 (+9%), a single z 1443 do 1519 (+5%). Benchmark z CPU-Z pokazał wzrost z 4528 do 4788 (+6%) w multi i 569 do 597 (+5%).

Ciekawe czy jakkolwiek przełoży się to na osiągi w grach.

No to teraz jedziesz porządek z pamięciami. Na początek na sztywno 3600 i 1800 cl18 reszta może być auto i zacznie ci to trochę działać. 

Opublikowano
19 minut temu, Dudzio napisał(a):

No dzięki stary, świetny pomysł, po zmianie na 1867

Zwieksz napiecie soc.

Teraz, Grolshek napisał(a):

początek na sztywno 3600 i 1800

Dokladnie bo to musi byc 1:1 zeby to mialo rece i nogi ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dudzio napisał(a):

No dzięki stary, świetny pomysł, po zmianie na 1867 komputer się zagotował, zaczął piszczeć, a po minucie odpalił się z jakimiś randomowymi wartościami pamięci (jak rozumiem wyłączyło mu profil XMP pamięci) :P

Odpuść ironię cwaniaczku, skoro nawet nie wiesz, czemu te wartości powinny być równe, tym bardziej, że zaznaczyłem, że komputer nie musi po takiej zmianie działać poprawnie. W przeciwieństwie do Ciebie niejednego Ryzena optymalizowałem od strony podsystemu RAM, notując w grach wymierne korzyści z tego tytułu, ale przy takim podejściu z mojej strony EOT.

• Upvote 3
Opublikowano
21 minut temu, tomcug napisał(a):

Odpuść ironię cwaniaczku, skoro nawet nie wiesz, czemu te wartości powinny być równe, tym bardziej, że zaznaczyłem, że komputer nie musi po takiej zmianie działać poprawnie. W przeciwieństwie do Ciebie niejednego Ryzena optymalizowałem od strony podsystemu RAM, notując w grach wymierne korzyści z tego tytułu, ale przy takim podejściu z mojej strony EOT.

Wybacz mój guru overclockingu. Mam już 3733/1867. Jak zrobić te "wymierne korzyści z tego tyłu"? Pytam poważnie, bo się nie znam. A chciałbym te korzyści mieć, bo na razie różnica jest poniżej 1% i chyba wpada w wahania pomiaru.

1 godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Zawsze chociaż ociupinkę do przodu, a kilka kliknięć nic nie kosztuje ;)

Na pamięciach? 

Tak, to za dużo/za mało?

Opublikowano
W dniu 16.04.2026 o 14:56, Dudzio napisał(a):

Wybacz mój guru overclockingu. Mam już 3733/1867. Jak zrobić te "wymierne korzyści z tego tyłu"? Pytam poważnie, bo się nie znam. A chciałbym te korzyści mieć, bo na razie różnica jest poniżej 1% i chyba wpada w wahania pomiaru.

Tak, to za dużo/za mało?

Sory chwile mnie nie było odkąd pisałem abyś wrzucił screena z zentimings i jak widać miałeś to nieprawidłowo ustawione stąd pewnie problem z wydajnością taktowanie ramu musi być zsynchronizowane z kontrolerem a ty miałeś to rozjechane w takim przypadku przykładowo to 3000mhz na ramie z uclk na 1500 będzie szybsze niż to co miałeś wcześniej (3733ram - uclk 933) widzę że masz 4 moduły to może być problematyczne w stabilnej pracy tylko i wyłącznie po odpaleniu profilu xmp i trzeba manualnie tu i ówdzie pogrzebać aby to ustabilizować :E w przypadku twoich pamięci przy 4 obsadzonych bankach gdzie jeden moduł jest obok drugiego nie wychodziłbym powyżej 1.4v bo mogą zacząć się wywalać od temperatury beż dodatkowego nawiewu, na swoich b-die z sygnatury jak miałem zestaw 2x8gb gdzie b-die wytrzymywały nawet 1.55v bez nadmuchu po dołożeniu drugiego zestawu 16gb mając 4x8 powyżej 1.45v zaczeły sypać się od temperatury ;) 

• Upvote 1