Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pod koniec tamtego roku wgrałem najnowszy bios beta z nową agesą na swoją b550a pro i zauważyłem całkowicie inne zachowanie procesora (5800x3d) mianowicie cpu mimo rosnącej temperatury nawet ponad 90 stopni nadal utrzymywał maksymalny możliwy zegar na wszystkich rdzeniach jak i na l3, prąd i napięcie było konsekwentnie pompowane coraz wyżej aby tylko utrzymać zegary z totalną olewką na temperaturę :E wróciłem wtedy do poprzedniego z myślą że to może jakiś bambol na becie, mineło pół roku i pojawił się kolejny z jeszcze nowszą agesą i sytuacja jest ta sama co na tej becie, EDC widać że ma zapięty limit na 130W bo powyżej tego nie wychodzi ale TDC leci coraz wyżej razem z napięciem aby tylko utrzymać maksymalne taktowanie na wszystkich rdzeniach, przed chwilą zrobiłem test skręcając pompę na 1000rpm i wyłączyłem całkowicie wentylatory na chłodnicy, procek miał prawie 100 stopni a zegar nadal 4500mhz ;) 

1.png

Do wczoraj siedziałem na tym biosie z końcówką AI i zachowanie było takie jak teoretycznie być powinno, zaobserwował ktoś z was coś takiego może? w sumie to można bić rekordy w benchmarkach teraz xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

No a u mnie nie spada ale minusem bym tego nie nazwał bo można lecieć na full takcie na wszystkich rdzeniach przy każdej temperaturze :E tylko trzeba pilnować żeby go nie gotować w syntetykach skoro tak się zachowuje xD Może tylko na b550a pro jest taka sytuacja w takim razie, byłem po prostu ciekaw :P 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 15.06.2025 o 09:42, caleb59 napisał(a):

Puść wszystko na fabrycznych nastawach i wtedy będziesz wiedział czy BIOS miesza czy Twoje "autorskie" nastawy. :E 

Zacząłem dzisiaj grzebać od czego to może się dziać bo zauważyłem wczoraj że nie działa mi też monitoring temperatury CPU w sofcie amd - cały czas pokazywał 0 stopni i znalazłem przyczynę tego zachowania że cpu nie zbijał zegara + braku odczytu temperatury... w biosie z końcówką AI czyli ostatni najnowszy przed tymi dwoma na których to występowało była już dostępna opcja "LCLK DPM" (za co odpowiada można poczytać w internetach) i było to ustawione na Auto... w tym najnowszym i zapewne w poprzedniej becie też ta opcja jest ale stockowo na disabled :E po przestawieniu na auto wróciło wszystko do normy także chyba muszę im to zaraportować xD 

• Thanks 1
Opublikowano

Zastanawiam się nad upgrade mojego "maina" o nowy CPU czyli 5950X (lekko ponad 1K). Mam na ten moment R5600/Grandis/32GB 4000CL14/Asus B550 TUF WIFI/3070. Ma to sens? Bo z 1k budżetu raczej nie ma co podchodzić do AM5. Grandis da radę z 5950X? 5700/5800X3D raczej nie dla mnie ponieważ gram niewiele.

Opublikowano

No cóż u mnie się okazało że musiałem zejśc na  -15 bo na combo strike2 zaiiczylem reset w trakcie kompilacji shaderów w The Last of Us II XD 

więc baardzo przeciętny krzem, ale jak na razie wygląda wszystko ok 

Tak prezentują się obecnie temperatury w lato

W grach max 60-62'C i to chwilowo w peaku, zazwyczaj 50-55

A w CB23 jak widać maksymalnie dobiło do 66'C

WPSSTEP.png   

Zaś wynik sam w CB23 

EFLb6U9.jpeg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.06.2025 o 13:05, Harddrinkingman napisał(a):

Zastanawiam się nad upgrade mojego "maina" o nowy CPU czyli 5950X (lekko ponad 1K). Mam na ten moment R5600/Grandis/32GB 4000CL14/Asus B550 TUF WIFI/3070. Ma to sens? Bo z 1k budżetu raczej nie ma co podchodzić do AM5. Grandis da radę z 5950X? 5700/5800X3D raczej nie dla mnie ponieważ gram niewiele.

Powiem tak. Nie wiem jakby 5950X zachowywał by się w innej obudowie, jak z innym chłodzeniem lub innymi wentylatorami jakie mam w obudowie, lub jakby się zachowała inna sztuka tego procesora ale, przy tym co mam w sigu ten procek ma tragiczną kulturę pracy.

Przy NH-U12A temp. w cinebench pod max obciążeniem są ok. Wówczas procek obniża mocno napięcie i taktowanie, by nie przekroczyć limitów. Mówię tu o temp. 72-79 stopni, przy czym 79 stopni to chwilówka gdy załącza się nowy cykl i chwilowo boostuje.

Natomiast właśnie boost w tym procesorze jest problemem. Bardzo małe obciążenia jak przewijanie po timelaps filmu na youtube, scroolowanie strony na youtube, czy np. przewijanie strony przy jednoczesnym odtwarzaniu filmu w rogu na youtube, scannowanie dysku pod względem błędów i inne tego typu obciążenia wbijają pojedynczy rdzeń na napięcia rzędu 1.5V i taktowanie 5GHz. Wówczas pomimo, że jesteś poniżej limitów mocy to i tak idzie tak duża jej ilość na bardzo małą powierzchnię proca, że on nie potrafi tego oddać na chłodzenie.

Wówczas rdzenie potrafią dobijać u mnie nawet na 85-87 stopni i komputer wyje by ogarnąć taką sytuację.

Jedyny sposób poza ustawieniem taktów na stałe to ustawienie limitu temp. np. na 75 stopni i wówczas kosztem boosta proc nie będzie przekraczał tej temp. CO w moim przypadku jest bez sensu, bo dla all core max mogę dać -10 a to w zasadzie nie robi różnicy.

Także bardzo bym się zastanowił na Twoim miejscu czy chcesz tego proca o ile nie jest on konieczny, bo faktycznie potrzebujesz tyle rdzeni. 

Edytowane przez foh_23
Opublikowano

@foh_23 w sumie to cały czas się zastanawiam. Mam R5600 i na chwilę obecną jest OK. Chciałbym jednak pozostać maksymalnie długo na obecnym (imo przyzwoitym) mobo oraz 32GB fajnego ramu (4000/14) i nowy CPU bardzo by przedłużył żywotność tego zestawu. 5950X na ten moment nówkę da się zakupić poniżej 1K, jest to TOP na AM4 (pomijam X3D) i te procesory będą trzymać cenę lub nie będą dostępne. Mój braciak ma 5950x i zdaje się Fuma 2 i twierdzi, że to chłodzenie to mało do tego CPU (a Fuma pewnie lepsza od Grandisa 2). Posiadam Phanteks Enthoo Pro M z dwoma fabrycznymi wentylatorami 140. Z 1K budżetu nie ma szans na AM5. Na ten moment nic nie muszę, wiedziałem, że temperatury na 5950x mogą być niefajne ale "kultura pracy tego CPU", o której wspomniałeś to spory minus dla mnie.

Opublikowano
11 godzin temu, Harddrinkingman napisał(a):

nowy CPU bardzo by przedłużył żywotność tego zestawu.

o ile komputer służy Ci do pracy zawodowej, np obróbki zdjęć/ filmów itd, inaczej to przerost formy nad treścią, zmiana - sztuka dla sztuki, a w grach wolniejszy niż 5700x3d, którego też schłodzić nie sztuka, w przeciwieństwie do tego kloca 59xx

11 godzin temu, Harddrinkingman napisał(a):

Z 1K budżetu nie ma szans na AM5.

i tak i nie

bo chcesz dołożyć teraz 1k do tego co masz

a gdybyś przeznaczył na zestaw z AM5 właśnie to 1K plus pieniądze ze sprzedaży swoich obecnych gratów, to być może nie musiałbyś dokładać nic, miałbyś nowe z gwarancją i z wizją na przyszłość, które też bez problemu schłodzisz tym co masz...

np ryzen 7700 z ali za jakieś 650zł, do tego płyta rozsądna na b650 za 600zł i 32GB ddr5 6000

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-msi-b650-gaming-plus-wifi-at-amazon-1064498

https://www.pepper.pl/promocje/procesor-ryzen-7-7700-1070009

https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-venom-ddr5-32-gb-6000mhz-cl36-pvv532g600c36k-12462379/

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.06.2025 o 13:05, Harddrinkingman napisał(a):

Ja przesiadłem się z 5600X na 5950X i różnica ogromna, szczególnie w renderingu wideo. Ale w samych grach też. W wieśku wskoczyło mi plus minus 20 fps przy grafice rtx 4070.
Nie bawię się w sprawdzenie temperatur i nie podniecam się tym. Nic nie zmieniałem, po prostu wsadziłem na płyte i elo :) Chłodzenie powietrzne Fera 5

Edytowane przez marcin0218
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.06.2025 o 12:47, miro napisał(a):

miałbyś nowe z gwarancją

W dniu 30.06.2025 o 12:47, miro napisał(a):

ryzen 7700 z ali

No tak średnio. 

Ja od siebie mogę dorzucić swoje doświadczenia, nawet z tego tygodnia. Co jakiś czas przychodzi mi chęć na zmianę AM4 -> AM5. 2 dni temu nawet sprzedałem swoją płytę, ale anulowałem sprzedać (Vinted). AM5 to dobra platforma jeśli chcesz złożyć nowego kompa, mając AM4 kompletnie bez sensu się przerzucać (chyba, że chcesz lecieć na budżetowych podzespołach to wtedy cenowo nie wyjdzie aż tak niekorzystnie). Żeby kupić pod AM5 płytę tej klasy co masz teraz pod AM4 i RAM musisz szykować koło 1500 zł, do tego procesor, jeśli chcesz z Ali to 700 zł. Różnicy w wydajności za dużej nie będziesz mieć jeśli zmieniłbyś sam procesor, a zabawy będziesz mieć dużo ze sprzedażą. 

• Like 4
  • 3 tygodnie później...