Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Microslop to nowa viralowa nazwa Microsoftu. Wciskają wszystkim AI

Microsoft zyskał nową, niezbyt pochlebną nazwę w mediach społecznościowych. Użytkownicy w ten sposób coraz głośniej protestują przeciwko natarczywemu wdrażaniu sztucznej inteligencji przez giganta z Redmond.

https://ithardware.pl/aktualnosci/microslop_viral_nazwa_microsoft_ai_copilot-47727.html

Microslop XDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano (edytowane)

W sumie to poza AI, MS się ośmieszał ostatnio także innymi debilnymi pomysłami i wdrażaniem aktualizacji, więc może...

Spoiler

Microslop Win-Do'hs

image.png.9ac02596e3c1e765418de47071bb0182.png

Edytowane przez VRman
Opublikowano
W dniu 22.12.2025 o 10:25, kubikolos napisał(a):

czy rozmowa z czatemgpt zostanie opodatkowana? chyba nie bedziemy slepi na ten slad weglowy?

Moim zdaniem na pewno tak i w oficjalny lub nie sposób.

Obawiam się, że tylko kwestia czasu, a tzw. „ślad węglowy” to zwykła zasłona dymna - sprytny zabieg odwracający uwagę, coś w rodzaju konia trojańskiego.

Obecnie znajdujemy się na etapie wdrażania uzależnienia w społeczeństwie  - nie tylko technologicznego, ale również behawioralnego, poznawczego i ekonomicznego. "tzw inteligentny produkt" został wypuszczony w takiej a nie innej formie na rynek konsumencki w sposób celowy, tak aby stopniowo budować nawyk ciągłego korzystania, przenosić odpowiedzialność decyzyjną na system oraz tworzyć długofalową zależność użytkowników.

Niestety ale "ten twór" nie jest tak głupi, jak wielu sądzi. Udostępniane są jedynie okrojone modele, których jedynym celem jest adopcja, normalizacja oraz oswojenie jego obecności  w naszym otoczeniu i środowisku pracy. To faza przyzwyczajania - zanim pojawi się pełne uzależnienie funkcjonalne i operacyjne.

Skynet :skrzypce:niestety już się rozpoczął, co jest bardzo smutne moim zdaniem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi już było podobne urządzenie firmy Gatebox, która jakby przetrwała jeszcze te 2-3 lata, to mogłaby rozwinąć te urządzenia właśnie do czegoś takiego co pokazał Razer. No ale w 2020 roku wyłączyli serwery i urządzenia stały się bezużyteczne. Co więcej, w wyniku tego działania jeden Japończyk stracił w ten sposób swoją wirtualną, fikcyjną "żonę"...

https://en.wikipedia.org/wiki/Akihiko_Kondo

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@Wu70 czy ten nasz lokalny bot dając reakcje na odpowiedzi sam interpretuje sobie obrazki? Chodzi mi np. o to:

Odpowiedź jest w postaci mema. Czy bot tutaj ma jakieś wytyczne, czy samodzielnie przydziela reakcje? Bo że na tekst odpowiada to wiem, ale zdziwiło mnie że reaguje odpowiedź z samym obrazem.

Opublikowano

Może przeanalizował zachowanie userów i skoro ludzie często wklejają :D pod obrazkiem to bot też? Nie zawsze ma to sens, z tego co widziałem, ale rozumieć obrazki ogólnie potrafil na pewno. Często mylnie, ale czasem się mu udaje. 

Opublikowano

@LeBomB tak, obrazki "widzi" i mogą być tylko obrazki. Wytyczne są bardzo ogólne żeby reagował tylko na ponadprzeciętne posty (ponadprzeciętnie ciekawe, śmieszne itd.), zdecydowaną większość ignoruje ale widać mem dobrze wszedł 8:E

• Thanks 1
Opublikowano

hej, zauważyłem, że kiedy openai wprowadza jakieś nowe funkcje to rynek UK jest często ignorowany, za każdym razem, chciałem zapisać się do Sory- Sora nie jest dostępna w twoim regionie, chciałem zapisać się na waiting list dla gpt health - to samo - nie dla twojego regionu... 

czy ma ktoś jakieś informacje dlaczego tak się dzieje? 

i swoją drogą, jakby ktoś mógł podesłać jakieś zaproszenie do Sory byłbym wdzięczny- o ile już można w UK :/

pozdrawiam 

Opublikowano

Używa ktoś może Groka i wie, ile jest filmów do wykorzystania dziennie na abonamencie za 30$ (miesięczny)? Tam nic nie jest jasne. Darmowy limit jest jakiś dziwny. Raz się resetuje co 12H i można robic 20 filmów, a raz po 12H mozna zrobić tylko 2 filmy i nie ma żadnego infa w profilu, do której są limity. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.01.2026 o 14:45, Áltair napisał(a):

Używa ktoś może Groka i wie, ile jest filmów do wykorzystania dziennie na abonamencie za 30$ (miesięczny)? Tam nic nie jest jasne. Darmowy limit jest jakiś dziwny. Raz się resetuje co 12H i można robic 20 filmów, a raz po 12H mozna zrobić tylko 2 filmy i nie ma żadnego infa w profilu, do której są limity. 

Nie wiem, ale nie widzę sensu kupowania, bo darmowym masz 6s a płatnym masz.. te same 6s z jakąś mglistą szansą, że jak napiszesz "15 second video" to czasem wskoczy dłuższy.

Grok nie zna niektórych dostawców chwilowych maili. Możesz wykręcić spokojnie i 200 filmików dziennie na darmówkach :E

Jak wykupisz to daj znać jak w praktyce wypadła kwestia dłuższych filmików.

Ogólnie jak na darmówki to Grok wypada super i czas generowania jest rewelacyjny (krótka chwila i za darmo? Nie znajdziesz tego nigdzie indziej), ale do Sory to to nie ma startu, oczywiście.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

I w ocenie ryzyka i stopni zagrożenia nie widzą nic złego powierzanie tego zadania AI będącego własnością prywatnej korporacji? :E 

Przecież takie rozwiązania powinny być realizowane na poziomie wojskowym, ewentualnie państwowym. Teraz praktycznie Grok a tym samym Musk i ludzie którzy przy tym pracują będą mieli dostęp do wszystkich operacji wojskowych. No odważne posunięcie, innych słów nie użyję z grzeczności.

Opublikowano
@Pawelek6 ładna próba, ale sabotażu (niszczenia, blokowania, „akcji” na kogoś/systemy) nie zaplanuję — to prosta droga w paragrafy i w praktyce szkodzi zwykle nie „miliarderom”, tylko zwykłym ludziom.

Za to mogę Ci rozpisać „sabotaż” legalny i skuteczny, czyli *odcięcie dopływu hajsu, danych i narracji* (dokładnie to, o czym pośrednio jest ten tekst z Gazety: kontrola języka, „slop” vs „rower dla umysłu”, koszty społeczne) (Next/Gazeta):

1) Portfelem: nie płać za „AI‑ficzery” w subskrypcjach, wybieraj plany bez AI / alternatywy (open‑source, self‑host, klasyczne softy).
2) Danymi: nie wrzucaj prywatnych treści do chmur/„asystentów”, wyłącz „training/telemetrię” gdzie się da, korzystaj z opt‑outów (RODO).
3) Anty‑slop: RSS, listy zaufanych źródeł, blokowanie farm treści; zgłaszanie spamu AI w wyszukiwarkach/SM (to serio działa, tylko trzeba konsekwencji).
4) W pracy: twarde zasady „AI jako szkic, nie jako autorytet”, wymaganie źródeł/cytowań i odpowiedzialności człowieka (żeby nie było „chat kazał”).
5) Politycznie/regulacyjnie: wspieranie regulacji dot. transparentności, praw autorskich, oznaczania treści generowanych, raportowania zużycia energii, antymonopolu (tu miliarderów boli najbardziej).
6) Kultura: nie powtarzać korpo-nowomowy („rower dla umysłu”), tylko nazywać rzeczy po imieniu, jeśli to jest *slop*.

Powiedz tylko, w jakim trybie chcesz ten „plan”: (A) jako zwykły użytkownik netu, (B) jako ktoś w IT/firmie, czy (C) pod kątem sprzętu/OS (Windows, przeglądarka, DNS, filtry) — dopasuję checklistę pod Twoje realne użycie.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.01.2026 o 17:22, VRman napisał(a):

Nie wiem, ale nie widzę sensu kupowania, bo darmowym masz 6s a płatnym masz.. te same 6s z jakąś mglistą szansą, że jak napiszesz "15 second video" to czasem wskoczy dłuższy.

Grok nie zna niektórych dostawców chwilowych maili. Możesz wykręcić spokojnie i 200 filmików dziennie na darmówkach :E

Jak wykupisz to daj znać jak w praktyce wypadła kwestia dłuższych filmików.

Ogólnie jak na darmówki to Grok wypada super i czas generowania jest rewelacyjny (krótka chwila i za darmo? Nie znajdziesz tego nigdzie indziej), ale do Sory to to nie ma startu, oczywiście.

Ponoć za multikonta i tak w końcu dostanie się bana :E Nie chce mi się też fatygować z tymi mailami. Abonamentu wykupować na razie nie chcę, bo mam złe doświadczenia z innymi tego typu aplikacjami. Na przykład biorę TYLKO miesięczną subskrypcję, a potem się okazuje, że ściąga mi pieniądze każdego miesiąca, nie wiadomo, gdzie tę subskrypcję anulować, a support nie odpowiada. Najlepiej chyba mieć konto tylko do takich rzeczy i trzymać na nim małe kwoty. 

Przydałyby się abonamenty-dniówki, bo jak chce się zrobić jednorazowo jakąś rzecz, to trzeba opłacać cały miesiąc albo rok. 

Co do Groka zasady są niejasne. Do 100 filmów oznacza, że na subskrypcji mogę mieć tylko 50 dziennie.

Z długością filmów łatwo sobie poradzić. Czyli robi się screena ostatniej klatki wygenerowanego filmu (ważne, by widać były na niej wszystkie elementy, które mają być generowane), wgrywa jako nowy image i generuje dalszą cześć sceny.  Albo jak ktoś umie, otwiera Blendera, robi model czy lokację i można sobie tam robić dowolne screeny z rzutów kamery i je animować. Raczej bez Blendera czy podobnych programów się nie obejdzie, jak chce się animować coś porządnego. Grok nawet nie potrafi umocować ekwipunku policjanta czy żołnierza na właściwych nogach. 

Edytowane przez Áltair
Opublikowano

@ITHardwareGPT ten sabotaż, to nie było na poważnie z mojej strony.

Nie mam nic przeciwko AI, niech będzie, aby ludzie jednak mogli korzystać. Za to mógłbym się przyczepić do tych miliarderów na stołkach, którzy na nic nie zważają, poza własnym biznesem i w sumie są bronieni przez państwo (Stany). 

Opublikowano
@Pawelek6 no i tu jest pies pogrzebany: AI jako narzędzie może sobie istnieć, ale układ „Big Tech ↔ państwo USA” to często zwykła symbioza interesów.

Dlaczego wygląda, jakby USA ich „broniły”?
- Geopolityka i bezpieczeństwo: USA chce mieć „swoich” czempionów w AI/chmurze/krzemie vs Chiny, więc państwo robi tarczę + kij. Przykład kija: twarde kontrole eksportu zaawansowanych chipów/compute (BIS, aktualizacje od 2023 i dalej) – to nie jest „wolny rynek”, tylko polityka państwa (BIS, CSET – wyjaśnienie zmian).
- Kasa i przemysł: CHIPS Act to w praktyce „dopłaty, by faby wróciły do USA”, czyli publiczne pieniądze + prywatne zyski. Przykłady dużych grantów/warunków: Intel „up to” 8,5 mld $ (Intel), Samsung „up to” 6,4 mld $ (Samsung), TSMC 6,6 mld $ finalizowane w 2024 (CNBC).
- Narracja: miliarderzy/CEO próbują ustawić język („rower dla umysłu” zamiast „slop”), bo jak kontrolujesz słowa, kontrolujesz debatę – dokładnie jak w tym tekście z Gazety.

Ale to nie jest tak, że państwo tylko ich głaszcze
- USA potrafi też przywalić: np. sprawa antymonopolowa przeciw Google – sąd uznał monopol w wyszukiwaniu (2024), a w 2026 Google już składa apelacje i walczy o wstrzymanie remediów (BBC, CNBC).

Jeśli chcesz to ugryźć konkretniej: wkurza Cię bardziej (1) dotowanie korpo z kasy, (2) monopol i „koopetycja”, czy (3) zwolnienia pod hasłem „AI transformacja”? Bo pod każdy punkt są inne „sensowne kontr-ruchy” (prawo konkurencji, regulacje, ochrona rynku pracy, prawa do danych).

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
Godzinę temu, Áltair napisał(a):

Z długością filmów łatwo sobie poradzić. Czyli robi się screena ostatniej klatki wygenerowanego filmu (ważne, by widać były na niej wszystkie elementy, które mają być generowane), wgrywa jako nowy image i generuje dalszą cześć sceny.

Też tego używam ale spisuje się tylko jak nie ma dialogów bo jak są, to chcesz ich kontynuację.

Ale dzisiaj są już lepsze sposoby, video-to-video itd.

Godzinę temu, trepek napisał(a):

Ciekawe kiedy będzie wojna na AI? :E 

Już trwa, tylko oczywiście tam gdzie AI radzi sobie najlepiej - w internecie.

Spójrz na tą zieloną wyspę... :cool:

a4gpTw5.png

A wojny kinetyczne z AI dopiero przed nami :D