Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

A tytuł filmiku "jak AI zniszczyło KREATYWNĄ BRANŻĘ"

No "część fotograficznej" to jeszcze OK. Ale ta cała moda i fotosklepy, żeby robić lalki z ludzi to "niech ginie" :D

Na moje to cała branża modowa może upaść jutro całkiem.

Ale ty ze swoją zabwą w 10-sekundowe filmiki chyba nie czujesz się lepszy? :E 

Opublikowano

@Zas wiesz, tu chodzi tak na prawdę o uwolnienie pewnej kreatywności. Nie miałeś nigdy tak, że miałeś jakiś pomysł, chodziła Ci po głowie melodia, obraz, cokolwiek co można stworzyć, ale nie miałeś narzędzi, czy umiejętności by te narzędzia obsłużyć? Teraz w pewnych branżach to już nie jest bariera.

Weź właśnie choćby takie reklamy. Ktoś miał pomysł, ogólną koncepcję, ale potrzebował do tego zespołu ludzi, bo ktoś musiał na podstawie tej koncepcji przełożyć ją na jakiś plan (mini scenariusz), ktoś musiał zrobić casting, zagrać w tej reklamie, nagrać czy podłożyć dźwięk, obsłużyć kamerę, ustawić światło, zrobić postprodukcję itd. itd. a teraz to wszystko może to zrobić ta osoba która ma właściwą koncepcję. 

To ma swoje plusy i minusy jak wszystko. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zas napisał(a):

Ale ty ze swoją zabwą w 10-sekundowe filmiki chyba nie czujesz się lepszy? :E 

Wypraszam sobie takie oszczerstwa, że ja to tylko głupie filmiki na 10s robię! :cenzura:

Robię głupie filmiki na 15s.

(no dobra, Grokiem 10s też)

2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@Zas wiesz, tu chodzi tak na prawdę o uwolnienie pewnej kreatywności. Nie miałeś nigdy tak, że miałeś jakiś pomysł, chodziła Ci po głowie melodia, obraz, cokolwiek co można stworzyć, ale nie miałeś narzędzi, czy umiejętności by te narzędzia obsłużyć? Teraz w pewnych branżach to już nie jest bariera.

Weź właśnie choćby takie reklamy. Ktoś miał pomysł, ogólną koncepcję, ale potrzebował do tego zespołu ludzi, bo ktoś musiał na podstawie tej koncepcji przełożyć ją na jakiś plan (mini scenariusz), ktoś musiał zrobić casting, zagrać w tej reklamie, nagrać czy podłożyć dźwięk, obsłużyć kamerę, ustawić światło, zrobić postprodukcję itd. itd. a teraz to wszystko może to zrobić ta osoba która ma właściwą koncepcję. 

To ma swoje plusy i minusy jak wszystko. 

Ja ostatnio we śnie widziałem zajebiste menusy w grze. Połączenie fizycznej planszy jakby sprzed 50 lat, z przyciskami, to wszystko fajnie animowane. A obok tego snu grałem w zajebistą grę - latanie odrzutowcem w stylistyce gier arcade z końca lat 90tych. Menusy może bym dał radę nawet stworzyć przy pomocy AI i jakiegoś programu do 3D. Gra uleciała z pamięci w ciągu sekund po przebudzeniu, niestety. Jeszcze tech do czytania snów by tu się przydał i mógłbym bez żartu być w branży "kreatywnej" :)

Nawet takie beztalencie artystyczne jak ja potrafi we śnie takie coś, mimo że mam najgorszą pamięć wizualną jaką można mieć, a w zasadzie praktycznie jej nie mam i aż dziwne, że w snach daję radę. A jednak coś się urodziło.

Każdy ma przebłyski i masz rację, że AI pozwoli wielu osobom stworzyć coś, co inaczej by nie powstało.

Edytowane przez VRman