VRman 3 320 Opublikowano Środa o 16:37 Opublikowano Środa o 16:37 (edytowane) Tymczasem rok temu stronki do pisania chwaliły się tym, że ich kontekst to jest OK tak do 200 stronicowej opowieści i że jak ktoś chce więcej, to musi kupić droższy tier A tu na tekście umowy się wykrzaczył bo brak kontekstu To zresztą pasuje do komentarzy, w których ludzie narzekali, że na piątej stronie AI już zaczyna gubić ważne rzeczy. Darmowy tier miał być OK do opowiadań do 20 stron. Na może ósmej linijce już pozapominał, a pół ekranu tekstu dalej już zaczął się powtarzać. W temacie tekstu to jest tylko jedna strona, która używa różnych modeli + własne narzędzia, które się potrafią posługiwać więcej niż jednym na raz. Jest najnowsze Giepet, jest najnowszy Cloude. Tylko, że... limit za 30$/miesiąc to się zużywa w jakieś pół godziny zabawy tekstem, no może jak ktoś dobrze to ogarnia to opowiadanie na 50 strony by tym machnął. CHOLERNIE drogo wychodzi, ale trzeba przyznać, że potrafi cuda i ma się wrażenie, jakby obok siedział pisarz z 30-letnim doświadczeniem. Strona nazywa się Sudowrite. Pewnie nie nada się do porównywania umów itp. ale absolutnie wszystko co można chcieć zrobić z tekstem, robi zajebiście, a rozumienie tego co się mu karze zrobić (mnie) zadziwia. Edytowane Środa o 16:39 przez VRman
GordonLameman Opublikowano Środa o 17:24 Opublikowano Środa o 17:24 @VRman u mnie kontekst nie gubi na kilku stronach umowy, ale po kilkunastu dokumentach. Mogą być nawet kilkudziesięciostronicowe. A moja pamięć też nienajlepsza już
hubio Opublikowano Środa o 18:31 Opublikowano Środa o 18:31 No niestety są i niedoskonałości. Po co mnie męczyć wersjami ręcznymi jak można GUI? Na początku odradza, że niebezpieczne, a po godzinie sam proponuje... W pewnych aspektach bardzo dobrze, ale trzeba jednak nadzorować. Ale też korzystam z najsłabszego, bezpłatnego modelu chatGPT.
LeBomB Opublikowano Środa o 18:47 Autor Opublikowano Środa o 18:47 Taka ciekawostka. Copilota mam w ramach subskrypcji MS365. Na PC na którym jestem zalogowany właściwym dla subskrypcji kontem MS do Copilota póki co nie mam limitów odpowiedzi. W aplikacji MS365 Copilot na Androidzie po zalogowaniu się na to samo konto MS limit jest i potrafi ten limit wyświetlić do już aktywnych konwersacji. Czyli np. na PC prowadzę sobie od kilku miesięcy określony temat, po otwarciu tej samej konwersacji w aplikacji na Androida wyświetla że osiągnięto limit odpowiedzi w ilości -183, czyli o 183 odpowiedzi przekroczyłem limit
hubio Opublikowano Środa o 20:02 Opublikowano Środa o 20:02 Nie Ai złe tylko operator jest człowiekiem :) Mówią o sobie...
Markoomu Opublikowano Środa o 20:11 Opublikowano Środa o 20:11 (edytowane) a to widzidieli?. Edytowane Środa o 20:13 przez Markoomu
Kadajo Opublikowano Środa o 20:17 Opublikowano Środa o 20:17 Mini Skynet się próbował wydostać na wolność
hubio Opublikowano Środa o 22:39 Opublikowano Środa o 22:39 Chcecie usłyszeć żart? Od 4 godzin chatgpt na którym jestem zalogowany nie potrafił sobie z czymś poradzić. A ten z google bez logowania od razu to znalazł. Fakt, ze nie common problem tylko nietypowy, ale jednak... Czyli jednak bardzo dużo daje model... I co ciekawe w tym google bezpłatnym mam wyższą wersję bo mogę wysyłać zdjęcia, a w zalogowanym z chatgp4 już mi się wyczerpał limit
galakty Opublikowano Czwartek o 06:59 Opublikowano Czwartek o 06:59 Gemini do researchu w necie jest świetny, chatgpt raczej do prostych i banalnych rzeczy.
VRman Opublikowano Czwartek o 07:51 Opublikowano Czwartek o 07:51 (edytowane) Jakie google bez logowania? To w ogóle da się korzystać z AI google bez logowania? Przecież nawet niektóre strony nie dają opcji dostępu innych niż "login with Google/Microsoft/Discord/blabalbla account" PS. Chatbot płatnego Groka nadal jest nieużywalny w rozwiązywaniu problemów. Na 6 zalecanych kroków z komendami, 5 nie działa lub wymaga dalszego grzebania, a dalsze grzebanie też zaczyna się od czegoś co nie działa, potem coś innego nie działa, aż w końcu Grok się zapętla MIMO napisania mu, że ma weryfikować, a nie pisać poprawnie dopiero jak mu napiszę, że to co mi dał nie działa i wywala error. Dopiero wtedy jest "a no tak, nazwa w nowych wersjach jest zmieniona, oto poprawna komenda" lub "a no tak, nowe distro mają co innego". Próbowałem pisać, że ma być konkretnie pod taką a nie inną wersję i że ma zweryfikować każdą poradę przed podaniem mi je w odpowiedzi. W lutym chociaż kłamał, że to robi. Teraz nie odezwał się, tylko dał inną komendę. Znowu niepoprawną. Nawet "pisz w formie streszczonej" nie zrozumiał za bardzo. To jest niepojęte jak Grok w 2026r może być za chatgpt z roku 2024. 11 godzin temu, Kadajo napisał(a): Mini Skynet się próbował wydostać na wolność A za kilka lat poczytamy, że to chiński ślad i że ktoś coś próbował majstrować ku chwale Partii Edytowane Czwartek o 07:52 przez VRman
hubio Opublikowano Czwartek o 12:12 Opublikowano Czwartek o 12:12 (edytowane) @VRman masz jakby 2 opcje: stworzenie profilu na stronie: https://chatgpt.com/ i to miałem na myśli pisząc o zalogowanym - tam zapamiętuje rozmowy itp A druga opcja to google i zalogowany ogólny profil google i tam zazwyczaj wyskakuje ci po wpisaniu frazy w google "przegląd Ai" - jak klikniesz w zgłębiaj temat to wchodzisz w tryb Ai. Być może nie trzeba być nawet zalogowanym na ogólnym profilu google. I właśnie ten brat z 2 opcji mi ogarnął coś na co nie wpadł mój Ai z pierwszej opcji. To co piszesz to też racja. Tym nie mniej zaczynając od zera to o wiele więcej roboty. Ale rzeczywiście - wczoraj zmarnowane z 3 godziny na coś co można było od razu podpowiedzieć i coś co było mega łatwe do wdrożenia. Wniosek taki - jak czegoś Ai nie wie - szukać innymi sposobami. Przy czym nawet na redicie tego nie było bo szukałem. Dopiero to Ai z google wpadło. Dodam, że za cel postawiłem sobie korzystanie wyłącznie z bezpłatnych opcji i narzędzi. Tu masz przykład na film, który w ciągu 3 dni ma już prawie 100 000 wyświetleń: Film ładny, ale po pierwsze nawet nie ma w opisie, że wygenerowany przez Ai więc nawet nie wiadomo czy YT ominie monetyzację (jak pisałeś) i bardzo wątpię czy autor ma zgodę wszystkich rodzin na umieszczenie wizerunku zmarłych. Niestety obecnie w Azji są całe firmy zapychające YT treściami Ai, które mają wywalone na wszystkie licencje i prawa autorskie. Mamy wciąż dziki zachód internetu. Kto pierwszy zgarnie kasę tym lepiej. Edytowane Czwartek o 14:07 przez hubio
hubio Opublikowano Czwartek o 21:33 Opublikowano Czwartek o 21:33 (edytowane) Moja ocena po paru dniach. Pierwszy zachwyt zmalał i to nie przez samo Ai tylko modele. Więc z tego co korzystam: 1. chat gpt ZALETY: coś tam zapamiętuje z wcześniejszych sesji, styl wypowiedzi bardzo miły, ogarnia podstawy, ogólne założenia, mamy historię rozmów, WADY: potrafi parę godzin prowadzić nas w ślepe uliczki albo upierać się, że coś jest niepotrzebne MIMO pytania, dosyć szybko pojawiają się limity i blokady np. wysyłania zdjęć lub/i przejście na niższy poziom co skutkuje pewno tym co pisałem na początku 2. google ZALETY: w 2 bardzo ważnych rzeczach wytłumaczył mi coś w ciągu 5 min jedno i 20 min drugie co chat gpt nie potrafił, nie korzystałem co prawda po parę godzin, ale nie pojawiły się limity WADY: nie zapamiętuje PODSUMOWANIE: najlepiej korzystać z 2 opcji naraz. Jeśli widzimy, że cahtgpt szybko nie pomaga lepiej przejść na google - bo chatgpt może po prostu się mylić. PODSUMOWANIE Ai: wciąż to dla mnie WOW. Szczególnie jak ktoś nie zna dobrze angielskiego technicznego/informatycznego to jest bardzo pomocne. Tak samo analizowanie logów. Generalnie gdyby nie Ai na 99% utknąłbym w którymś punkcie albo mocno zniechęcił bo na wiele rzeczy nie ma odpowiedzi np. w redicie. To mi wygląda na coś takiego, że ludzie na tym zarabiają określone pieniądze i nie chcą się dzielić wiadomościami. WOW jest duże bo można wysłać gościowi screen z pulpitu z jakiegoś programu, a ten ci powie na co kliknąć aby zrobić to i to... Jak sobie przypomnę erę przed Ai to owszem ogarniałem różne nowe apki, ale zajmowało mi to dużo czasu, a nawet w 20% nie było tak skomplikowane jak temat, który obecnie mnie pochłania. Może to zabrzmi kontrowersyjnie, ale zamiast jakiś kursów grafików komputerowych itp dziedzin w dobrym modelu ai można myślę się nauczyć tak z 80%. 20% doszlifować z ludźmi. A czasami nawet i nic nie trzeba doszlifować. I fajne jest to, że można iść na łatwiznę np. wklejać gotowe logi. Tym nie mniej na dobre ogarnięcie całego tematu i wgryzienie się do kości jednak tak czy inaczej potrzeba będzie czytania instrukcji do programów czy zdobywania wiedzy w jakimś redicie. Ale jako podstawa - tak żeby jakoś ogarnąć całość to super. Fajne jest jeszcze to, że momentami czuje się jakby się rozmawiało z człowiekiem Dziwne jest to, że momentami ma się wrażenie jakby się rozmawiało z 4latkiem a momentami z informatykiem po studiach Czasami tłumaczyłem coś po 10min. co by momentalnie zrozumiał każdy człowiek. Ale fajne też jest to i to doceniam, że Ai jest już tak ogarnięte, że rozmawia się z nim nie językiem "technicznym" tylko "ludzkim". Rozumie i to każdy model, że jak napiszę np. pomóż mi z tym Adobe to on to zrozumie, a nie muszę pisać pomóż mi w aplikacji Adobe Premiere albo z plikiem adobe.exe ... To przykłady, ale chyba rozumiecie o co mi chodzi. Można pisać językiem potocznym, skrótami jakimi posługujemy się między sobą. To powoduje, że rozmawia się jak z człowiekiem. No i wszystko po polsku. O czym już wcześniej pisałem, że to dużo daje jak nie zna się dobrze angielskiego albo nawet zna, ale nie wiadomo jaka funkcja do czego służy. Żeby to może zobrazować najlepiej: Nauka Excela: KIEDYŚ przed netem - szukanie odpowiedzi w instrukcji. Wertowanie wielu stron i linijek żeby coś znaleźć - czas 8-14h NIEDAWNO - w czasach netu przed Ai - szukanie instrukcji w google, na grupach dyskusyjnych itp czas - 2-4h TERAZ - w czasach ai - krótkie pytanie np. o formułę liczącą jakieś skomplikowane kwestie - odpowiedź od Ai - czas do 1min. Taka różnica Edytowane Czwartek o 22:00 przez hubio
Wu70 Opublikowano Czwartek o 22:05 Opublikowano Czwartek o 22:05 ChatGPT free tier to strata czasu, nawet nie chodzi o limit co po prostu w ogóle nie ma dostępu do 5.4 Thinking. To już lepiej bota na forum zapytaj Jest tylko 5.3 Instant i 5.4-mini thinking a do tego symboliczny rozmiar kontekstu. Od google free tier ma malutki limit na 3.1 Pro, czyli ich topkę. To najlepszy wybór z tych darmowych. A jak zainstalujesz Google Antigravity to w środku masz mały limit na 3.1 Pro i Claude Opus 4.6, czyli TOP od Claude.
Karister Opublikowano Czwartek o 23:00 Opublikowano Czwartek o 23:00 Top od Claude póki co został zbanowany dla szerszej rzeszy odbiorców przez Anthropic.
GordonLameman Opublikowano Piątek o 04:36 Opublikowano Piątek o 04:36 5 godzin temu, Karister napisał(a): Top od Claude póki co został zbanowany dla szerszej rzeszy odbiorców przez Anthropic. Nie bez powodu ^^
galakty Opublikowano Piątek o 06:38 Opublikowano Piątek o 06:38 8 godzin temu, Wu70 napisał(a): A jak zainstalujesz Google Antigravity to w środku masz mały limit na 3.1 Pro i Claude Opus 4.6, czyli TOP od Claude. Nawet na tym darmowym Antigravity jest dostęp do Opus 4.6? Korzystam najczęściej z Gemini (codzienne "problemy") oraz Claude do ABAP ale wszystko online i darmowe, może warto pójść poziom wyżej.
Wu70 Opublikowano Piątek o 07:10 Opublikowano Piątek o 07:10 Tak, mało kto wie że TOP Claude (ten wydany) można za darmo przetestować u Googla Oczywiście mały limit ale jest.
Kadajo Opublikowano Piątek o 07:11 Opublikowano Piątek o 07:11 Macie jakiś apki do tego, czy jak ? Tak jak jest Gemini czy tm ChatGPT
galakty Opublikowano Piątek o 10:12 Opublikowano Piątek o 10:12 Ja póki co z internetowych korzystam, ale bardzo low level, nie buduję całych apek, potrzebuję tylko do części kodu/problemu.
hubio Opublikowano Piątek o 11:52 Opublikowano Piątek o 11:52 (edytowane) 14 godzin temu, Wu70 napisał(a): Od google free tier ma malutki limit na 3.1 Pro, czyli ich topkę. To najlepszy wybór z tych darmowych. Ale on nie zapamiętuje? Albo ja coś źle robię? 14 godzin temu, Wu70 napisał(a): A jak zainstalujesz Google Antigravity to w środku masz mały limit na 3.1 Pro i Claude Opus 4.6, czyli TOP od Claude. Mają obsługę w jęz. polskim? Ok. poczytałem, a raczej jak zwykle ostatnio zapytałem jakiś model i potestuję Claude @Wu70 dzięki za podpowiedź. Na YT też widziałem, że jest mocno chwalony. Edytowane Piątek o 12:16 przez hubio
Zas Opublikowano Piątek o 13:43 Opublikowano Piątek o 13:43 Halo, Anthropic? Co żeś tam narobił? Cybersecurity is dead? Ale jak to zdechł? Jeszcze nie teraz, jeszcze nie zapakowaliśmy się w shorty. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Anthropic-stworzyl-Claude-Mythos-przed-ktorym-ostrzega-sam-szef-Fedu-Na-Wall-Street-znow-poploch-9111955.html Prawda li to, że to takie dobre? Te modele do kodowania to też transformery, czy to działa na jakiejś innej zasadzie, skoro znajduje nieznane błędy? No ja wiem, niby jakieś szukanie wzorców, ale?...
GordonLameman Opublikowano Piątek o 13:53 Opublikowano Piątek o 13:53 9 minut temu, Zas napisał(a): Halo, Anthropic? Co żeś tam narobił? Cybersecurity is dead? Ale jak to zdechł? Jeszcze nie teraz, jeszcze nie zapakowaliśmy się w shorty. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Anthropic-stworzyl-Claude-Mythos-przed-ktorym-ostrzega-sam-szef-Fedu-Na-Wall-Street-znow-poploch-9111955.html Prawda li to, że to takie dobre? Te modele do kodowania to też transformery, czy to działa na jakiejś innej zasadzie, skoro znajduje nieznane błędy? No ja wiem, niby jakieś szukanie wzorców, ale?... Podobno tak. Ale nie dostałem go w swoje łapska. Darknet pewnie płaci za dostęp/model/instancję grubą kasę, bo tylko tego im brakuje jeszcze
hubio Opublikowano Piątek o 17:09 Opublikowano Piątek o 17:09 Claude odpada. Kolejna strona, która chce nr telefonu niby do weryfikacji? To jakaś paranoja z tymi żądaniami naszych danych. Nie ufam im na krok. Ja się będę zwierzał z różnych rzeczy i pytał o różne rzeczy, a oni chcą nr tel. , adres email, datę urodzenia i może jeszcze odcisk buta
Zas Opublikowano Piątek o 19:41 Opublikowano Piątek o 19:41 Odcisk f....a Nie ma nic za darmo, muszą mieć dane do profilowania.
Karister Opublikowano Piątek o 20:54 Opublikowano Piątek o 20:54 (edytowane) No, ten numer telefonu randomsa z Polski jest bezcenny. To jest tylko przy zakładaniu konta w Claude i nie siedzi on w profilu. Logiczne zabezpieczenie. O wiele większym problemem jest podanie go w aplikacji banku, u dostawcy internetu, na stronach social media, w sklepach internetowych czy u firm kurierskich. Ciekaw jestem, czy tam też hubio go nie podał, bo paranoja. Edytowane Piątek o 21:28 przez Karister
Rekomendowane odpowiedzi