Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kadajo już używa wielu sprzętów i oprogramowania stworzonego z pomocą AI, po prostu jak z 5G będzie się bał do samego końca :D

51 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tylko czekać aż przez AI zginie parę setek osób :skrzypce:

Przecież to jedno z zastosowań :D

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/elon-musk-grok-ai-iran-missiles-pentagon-b2997321.html

więc następnym razem przy rozmowie z Grokiem to ostrożnie z wyzwiskami :D :D :D

Opublikowano
9 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Nie chcę cię martwić ale to się dzieje już od jakiegoś czasu, dłuższego niż szał i moda na LLM i doklejania wszędzie naklejki AI.

Były specjalistyczne narzędzia wykorzystujące SI do wspomagania modelowania, były elementy SI w działających systemach.

Po prostu SI to duża grupa algorytmów, nie tylko sieci neuronowe i LLM ale też algorytmy genetyczne czy ogólnie ewolucyjne, logika rozmyta.

Z tego co kojarzę, to u mnie w pracy w działach programujących na fpga kompilacja rozłożenia elementów w układzie już dawno jest robiona ze wspomaganiem SI.

Zgadza się ale jeśli coraz bardziej sie ufa AI bo jest one coraz bardziej zaawansowane to człowiek coraz bardziej jest usuwany z łańcucha decyzji.

AI zaczyna tworzyć projekty których ludzie nie ogarniają to znaczy ze tylko AI będzie wstanie wychwycić błędy i wtedy AI będzie winne jeśli popełni błąd.

Ostatecznie AI uczy sie od nas, nie my od niego.

Kiedyś Inżynier musiał zapracować na swoja reputacje, AI tez powinno.

A tutaj masz wyścig zbrojeń, wyścig szczurów dla kasy a nie jakiegoś wyższego celu czy "AI" a gdy coś takiego się dzieje może to w końcu doprowadzić do tragedii.

I wszytko dlatego ze jakieś krawaty zdecydowały ze AI będzie lepsze od tego inżyniera.

Można powiedzieć ze nie tyle nie ufam AI co nie ufam ludziom którzy to AI wykorzystują.

Opublikowano
52 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Kiedyś Inżynier musiał zapracować na swoja reputacje

Na co? :E 

Masz zbyt idealistyczne spojrzenie, tak z kilka dekad temu, kiedy inżynier faktycznie coś znaczył, a nie był pozycją w arkuszu.

Rozejrzyj się ile jest niedorobionych produktów, ile się gada o użytkownikach jako beta testerach i od jak dawna tak się dzieje.

To nie jest problem braku człowieka w łańcuchu, to jest problem braku kontroli jakości, pchania byle szybciej itp.

57 minut temu, Kadajo napisał(a):

A tutaj masz wyścig zbrojeń, wyścig szczurów dla kasy a nie jakiegoś wyższego celu czy "AI" a gdy coś takiego się dzieje może to w końcu doprowadzić do tragedii.

Historia widziała wiele takich wyścigów i to bez SI, gdzie dochodziło do tragedii po kilkaset, kilka tysięcy, czy nawet kilkadziesiąt tysięcy, bo ktoś gdzieś oszczędził.

Opublikowano
Godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

Na co? :E 

Masz zbyt idealistyczne spojrzenie, tak z kilka dekad temu, kiedy inżynier faktycznie coś znaczył, a nie był pozycją w arkuszu.

Jak nie było dostępu do neta i wszystko wkute to można tak było mówić, to samo o programistach. Dzisiaj każdy jeden leci z netem i AI bo tak jest szybciej i wygodniej, a rynek pracy nie śpi :D 

Ja pierwsze programowanie robiłem na kartce, masakra :E 

Opublikowano

AI pomaga w wycieczkach: https://podroze.onet.pl/aktualnosci/ai-zaprowadzila-ich-w-pulapke-turysci-z-litwy-utkneli-w-tatrach/0c5dj9w

Nie ma co się śmiać, bo daleko do rekordu który podałem:

1. AI napisała bzdury

2. fan AI nie zweryfikował - ultra łatwej sprawy (wystarczyło wyjrzeć przez okno)

3. dalej się upiera, że AI miało rację a nie ja.

Co do wycieczek i GPS to byli tacy co wpadali samochodem do rzeki wierząc GPS, a jeśli ktoś wierzy AI to się ode mnie przejedzie rowerem trasą S** gdzie szaleńcy gnają po 100-140, a barierki uniemożliwiają ucieczkę na więcej niż ok. 20 cm (a duży podjazd/zjazd widoczność).

Opublikowano

Warto dodać że to dotyczy API.

"Normalni ludzie" mają wielokrotnie taniej niż te 10% - subskrypcja ;)

Teraz intensywnie testuje nowe modele po uwolnieniu przez rząd USA (:hihot:), wczoraj 500+ mln tokenów, dzisiaj niewiele mniej, po cenach API to $400+ i $300+ w 2 dni, licząc poprawnie według statystyk i uwzględniając prawidłowe ceny za tokeny z cache.

Premiery to jak zwykle najlepszy czas na testowanie modeli:

- najlepsza jakość (z czasem po premierze kombinują jak oszczędzać, kwantyzacja, load-balance itd)

- poza dużymi limitami w subskrypcjach i tak ...kilka razy je resetują w okolicach premier, teraz były 2 resety, można wypalać tokenów w opór.

Jak ktoś nie widział, nowe seria modeli od OpenAI, Sol, Terra, Luna:

https://openai.com/pl-PL/index/gpt-5-6/

Oczywiście OpenAI odgraża się że niszczą nawet Fable 5.

Realnie konsensus wygląda raczej tak: Fable 5 > GPT 5.6 Sol > Opus 4.8

Opublikowano
W dniu 12.07.2026 o 20:16, Wu70 napisał(a):

Premiery to jak zwykle najlepszy czas na testowanie modeli

Tak jak pisałem, najlepszy czas na testowanie przy premierach.

Tym razem poszli na całość, tymczasowo skasowali limit 5h więc od razu jest dostępny cały limit tygodniowy ktory na dodatek ..co chwilę resetują, dzisiaj będzie kolejny reset.

W 3dni 1.4mld tokenów zużyłem i nie da się tego zużyć mimo że wszystko puszczam w najwyższych trybach :wariat:

Jak ktoś chce poeksperymentować to właśnie teraz.

Opublikowano
9 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Tak jak pisałem, najlepszy czas na testowanie przy premierach.

Tym razem poszli na całość, tymczasowo skasowali limit 5h więc od razu jest dostępny cały limit tygodniowy ktory na dodatek ..co chwilę resetują, dzisiaj będzie kolejny reset.

W 3dni 1.4mld tokenów zużyłem i nie da się tego zużyć mimo że wszystko puszczam w najwyższych trybach :wariat:

Jak ktoś chce poeksperymentować to właśnie teraz.

ale który model testujesz, bo w sumie chyba nie napisałeś

i za ile?

Opublikowano

Premiera GPT 5.6, pisałem. 

Dowolna subskrypcja, w zasadzie darmowy plan też ma dostęp.

Poza niestandardowymi resetami, resetują też co milion użytkowników i od premiery wbili już 7m i 8m :wariat:

Na twitterze rozdawali też 10000x 100$ jak ktoś chciał mieć dużo w darmowym planie.

Ja nie wiem kto za to wszystko zapłaci ale bal trwa :wariat:

Opublikowano (edytowane)

Ja ostatnio bawię się LM Studio i ładuje modele bez filtrów/blokad. Do tego włączam pluginy web i ciekawe rzeczy można wyciągnąć z internetu. %-)

Używam wysokich kwantyzacji wykorzystując w pełni vram. Jestem zadowolony z prędkości odpowiedzi nawet przy cięższych/gęstszych modelach i ustawieniach.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

https://ithardware.pl/aktualnosci/badanie_ciemna_strona_ai_ludzie_nie_wiem-52640.html

"Naukowcy odkryli, że porady AI zmniejszyły ryzyko odpowiedzi "nie wiem" z 44% do 3%, a trafność z 27% do 9%, a pewność siebie wzrosła z 30% do 76%. Ludzie ufali błędnym odpowiedziom AI".

Pisałem o tym już parę razy, podając też nowy rekord głupoty, na tym bazujący. Nawet wyjrzeć przez okno im się nie chce (bo AI nie może) i się upierają do końca. Przypomnę, że USA już zaatakowały ZSRR bombami atomowymi - na niby, Rusek to odkrył i powstrzymał odwet, teraz będzie ot "przepraszamy, AI źle popatrzyło na radar i leci do was do USA naszych 1000 bomb, bądźcie mili i nie odpowiadajcie tym samym".