Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@hubio Najuczciwiej: LLM-y dopasowują odpowiedź do konkretnego inputu dużo mocniej niż Google, ale to nie znaczy, że „znają Cię indywidualnie” w ludzkim sensie.

Czyli:

- Google zwykle daje Ci listę stron i porad „dla średniego Kowalskiego”.
- AI bierze Twój opis, ograniczenia, preferencje, historię rozmowy i składa odpowiedź pod konkretny przypadek.
- Ale dalej bazuje na wzorcach z danych treningowych + tym, co mu podasz. Jak opis jest niepełny albo błędny, to personalizacja może być pięknie dopasowana… do krzywego obrazu sytuacji.

Więc Twoje zdanie jest częściowo trafne: AI potrafi być świetne dla ludzi, którym nie pasują ogólne poradniki, bo można mu powiedzieć: „mam taki rytm dnia, takie ograniczenia, taki budżet, tego nie chcę, tego nie mogę” — i ono faktycznie zrobi odpowiedź bardziej „pod Ciebie”.

Ale @galakty ma rację w jednym punkcie: trzeba uważać, żeby tej personalizacji nie mylić z nieomylną diagnozą rzeczywistości. Model może być bardziej „indywidualny” niż Google, ale nadal może konfabulować, przesadzać albo zbyt chętnie wejść w Twoją narrację.

Najlepszy tryb użycia to:
„Dopasuj do mnie, ale zakwestionuj moje założenia, wypisz ryzyka, gdzie mogę się mylić i co wymaga weryfikacji poza AI.”

Wtedy AI robi robotę jako narzędzie, a nie cyfrowy klakier w garniturze 😉

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
25 minut temu, hubio napisał(a):

czy modele Ai traktują każdą osobę indywidualnie i dopasowują odpowiedzi pod konkretne pytania czy odpowiadają tak jak można wyszukać w google ogólnymi, masowymi odpowiedziami pod najbardziej upowszechniony wzorzec?

To pytanie to czysta dychotomia myslenia btw. :) 

Opublikowano (edytowane)

Nigdy w życiu nie napisałbym, że Ai daje "nieomylną diagnozę" bo na własnej skórze przekonałem się, że w tych 20-30% odpowiedzi były błędne lub mało precyzyjne. Choć... przyznaję można tak bardzo się zafiksować, że można o tym zapomnieć bo w zdecydowanej większości jest ok. Ale tak jak pisze nasz forumowy model Ai - należy promtować czerwonymi flagami i samemu sprawdzać naprawdę poważne rzeczy. Natomiast w wielu przypadkach jest właściwie całkowicie niemożliwe lub bardzo utrudnione sprawdzanie lub po lenistwie po prostu się nie chce....

Ok... Ja tam więcej nie będę tu polemizował... co chciałem przekazać to przekazałem. Ważne, że ja jestem zadowolony. Jak komuś nie pasuje to niech nie korzysta albo traktuje instrumentalnie.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Zamiast klepac na niepotrzeby temat moze ma ktos aktualną wiedze czy gemini/notebooklm claude to najlepsze poki co modele AI czy są inne - lepsze pod ogolne zastosowanie? W co warto inwestować w subskrybcje a co w modelu darmowytm srpawdza sie jako daily?

Opublikowano
18 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

gemini/notebooklm claude

Aktualnie TOP to Claude i OpenAI a Gemini jest mocno w tyle ale za moment będzie premiera ich dużego modelu więc może wrócą.

21 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

lepsze pod ogolne zastosowanie?

Pod ogólne to ChatGPT jest obecnie najkompletniejszą aplikacją i ma znacznie większe limity od Claude w tanich subskrypcjach (~20$).

Ale szczerze mówiąc nie ma co się za bardzo zastanawiać, po prostu najpierw weź jeden a potem drugi i sobie testuj, to nie umowa z korporacją.

Jak po miesiącu zrezygnujesz z ChatGPT to drugi miesiąc dorzucą za darmo więc na próbę mają bardzo dobrą ofertę.

Opublikowano
15 minut temu, Wu70 napisał(a):

TOP to Claude i OpenAI a Gemini jest mocno w tyle

nie wierze zeby chatgpt byl lepszy od gemini - wszedzie mowia na odwrot.

Pod pisanie z nim o wszystkim serio openai wypada lepiej? Aktualnie mam gemini PRO i myslalem ze to prawie najlepszy model (pod claude), a tu wychodzi ze i openai, ktory kiedys byl hejtowany ze nie nadaje sie do niczego moze byc lepszy? 

Opublikowano (edytowane)

Nigdzie tak nie piszą albo bazujesz na starych informacjach.

Generalnie każda premiera modeli to przetasowania a w kwestii opłacalności bardzo istotnym czynnikiem jest to która oferta jest mocniej dotowana.

Gemini jest zwyczajnie w tyle bo mają stare modele, 3.5 Pro ma być pod koniec miesiąca.

Mają też tylko Google Antigravity a OpenAI i Claude mają fajne aplikacje desktopowe których możesz też używać do codziennego użytku do robienia wszystkiego na PC (tu kolejna przewaga OpenAI nad Claude, limit większy jakieś 5x i zupełnie niezależny od limitów ChatGPT).

Ja mam Gemini Pro już drugi rok ;)

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
6 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Ja sobie nie zdaję, bo co próbuję, to mi bzdury wciska ;) 

Ale nie powiem, jak mnie na początku ta googlowa wstawka ai na początku drażniła, tak jednak obecnie dosyć często się na tym opieram jako szybkie zahaczenie tematu

No bo to jest kwestia tego, o co się go pyta i z czym sobie jeszcze kompletnie nie radzi, albo radzi słabo i może być tylko dosyć ułomnym narzędziem dla znających temat. Wyobraź sobie jednak, co by było, gdyby kitu nie wciskało, albo jeszcze inaczej - uświadom sobie, że wielu ludziom "nie wciska", przynajmniej z ich perspektywy. To naprawdę ciekawa wizja, z wielu powodów, niekoniecznie samych pozytywnych...

Opublikowano

Taka ciekawostka. Wracam z koncertu Jean-Michel Jarre (swoją drogą fenomenalne widowisko) i na koncercie Jarre sam przyznał, że korzysta z AI. Głównie do wizualizacji, co było widać od pierwszych grafik na ekranach oraz do opracowywania nowych sekwencji świetlnych. 

Opublikowano
14 godzin temu, Zas napisał(a):

No bo to jest kwestia tego, o co się go pyta i z czym sobie jeszcze kompletnie nie radzi, albo radzi słabo i może być tylko dosyć ułomnym narzędziem dla znających temat. Wyobraź sobie jednak, co by było, gdyby kitu nie wciskało, albo jeszcze inaczej - uświadom sobie, że wielu ludziom "nie wciska", przynajmniej z ich perspektywy. To naprawdę ciekawa wizja, z wielu powodów, niekoniecznie samych pozytywnych...

Jedna rzecz, to potrzebowałem zrobić schemat kolorowania tekstu w Kate, tak żeby interpretować ANSI escape code. Coś tam wypluł ale na dzień dobry waliło mi błędami i nie działało. Po kilku próbach dałem se siana, bo nie prowadziło to do niczego.

Druga to chciałem po zdjęciu wykonanym na stacji zlokalizować miejsce, bo mi nie pasowało do tego co znam z Trójmiasta i okolic. Bot uparcie twierdził, że to Gdańsk Główny, piszę, ze to i to się nie zgadza "oczywiście masz rację, to Gdynia Główna" itd. przelecieliśmy praktycznie po wszystkich głównych stacjach. Koniec końców sam znalazłem szukając po street view - Zielona Góra.

Wciskanie kitu i wiara w jego prawdziwość to stary schemat.
Były gazety i ludzie wierzyli, że piszą prawdę, potem że radio mówi prawdę, telewizja pokazuje prawdę, tak samo internet, wyszukiwarki, a obecnie SI. Widać to w tym temacie, gdzie momentami bezgraniczna ufność w wyniki modelu, aż wylewa się, w innych próby podparcia się wynikami wyplutymi przez bota jako fakty.

I tak, jest to niebezpieczne ale ciężko się przed tym obronić globalnie. Ileś ludzi potrafi samodzielnie kojarzyć, mniejsza pofatyguje się żeby zweryfikować, większość bezrefleksyjnie przyjmuje.

Opublikowano
8 godzin temu, Pentium D napisał(a):

To on jeszcze żyje? On był stary już w 2005 jak w Gdańsku grał. Pamiętam jak z wujkiem w TV to oglądaliśmy gdy byłem u babci na wakacjach.

Ma 77 lat, ale nieźle się trzyma.

@Bono_UG bo są miejsca gdzie te boty się nadają, a są takie gdzie nie. 

Szukałem parę lat temu dość specyficznej usterki wzmacniacza subwoofera, ale takiego niszowego, bo mocno dolna półka. Przeszukałem na prawdę sporo i w sieci i na elektrodzie. Nie znalazłem nic. Że ten sub sobie leży zabezpieczony odpowiednio w piwnicy to postanowiłem użyć AI. Zacząłem od chata GPT, potem Copilot. Zaczęły mi wymyślać takie różności, że w zasadzie cały wzmacniacz element po elemencie do wymiany :P Użyłem trybu AI w google. Znalazł identyczny temat. Gdzie? Na elektrodzie, gdzie wyszukiwarka elektrody, ani zwykła wyszukiwarka google wcześniej go nie wyszukiwały, a temat jest sprzed kilkunastu lat :D Dopiero tam było rozwiązanie mojego problemu. Co prawda tryb AI próbował ubrać w inne słowa odpowiedź, żeby nie trzeba było klikać w link z elektrody, ale zrobił to tak nieudolnie, że i tak trzeba było się zapoznać z tym co na forum było. 

Zatem tryb AI od google sprawdził się, ale po prostu jako taka bardziej dokładna wyszukiwarka.

Opublikowano

Tryb AI ten w wyszukiwarce na pewno jest ustawiony bardzo oszczędnie więc trzeba szczególnie uważać.

Ja sobie ostatnio przetestowałem jak działa development aplikacji mobilnych na androida i byłem w szoku.
Podłączyłem telefon po USB i uruchomiłem agenta, stworzył aplikację od zera, instalował nowe wersje iteracyjnie, poruszał się po aplikacji (na tel, bez symulatora), robił screenshoty a w jednym z kroków było połączenie BT tel->PC i debugował je zarówno po stronie telefonu jak i PC.

2 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Wciskanie kitu i wiara w jego prawdziwość to stary schemat.
Były gazety i ludzie wierzyli, że piszą prawdę, potem że radio mówi prawdę, telewizja pokazuje prawdę, tak samo internet, wyszukiwarki, a obecnie SI. Widać to w tym temacie, gdzie momentami bezgraniczna ufność w wyniki modelu, aż wylewa się, w innych próby podparcia się wynikami wyplutymi przez bota jako fakty.

I tak, jest to niebezpieczne ale ciężko się przed tym obronić globalnie. Ileś ludzi potrafi samodzielnie kojarzyć, mniejsza pofatyguje się żeby zweryfikować, większość bezrefleksyjnie przyjmuje.

To jest "temat na inny temat" ;) Ludzie wierzą influencerowi z tiktoka albo w amerykańskiego żołnierza potrzebującego pieniędzy na bilet więc o czym tu mówić.

Nasza "prawdziwa" inteligencja potrafi zarówno oszukiwać jak i halucynować a jednak doprowadziła ludzkość do potęgi więc z SI na pewno będzie ciekawie :D

Opublikowano
W dniu 20.06.2026 o 13:54, Wu70 napisał(a):

Tryb AI ten w wyszukiwarce na pewno jest ustawiony bardzo oszczędnie więc trzeba szczególnie uważać.

On jest dobry do prostego szukania info w necie, ale nic więcej.

Np. mam problem z grą, wpisuję mój problem, przeszukuje Reddity i inne strony i mam rozwiązanie. 

Bo niczego poważnego się nie nadaje. 

A Claude chyba ostro w limity poszedł, zadałem mu ostatnio jedno proste zadanie i już się skończył (konto darmowe).

Opublikowano (edytowane)

Ja na subskrypcji w kilkanaście minut zamykałem limit na Opusie :D

Limity są cały czas zaciskane u wszystkich, u OpenAI kilkukrotnie większe niż Claude ale też spadają z każdym miesiącem.

Jak wyświetlisz zużycie tokenów w tych subskrypcjach (Claude i OpenAI) to tam leci tokenów za setki $ po cenach api a subskrypcja 20$.

Dlatego warto sobie teraz testować, będą dotować coraz mniej.

PS. Ten i/lub przyszły tydzień szykuje się na najgorętszy czas premier w tym roku!

Google wyda 3.5 Pro, OpenAI 5.6, Anthropic Sonnet 5 i możliwe że wróci Fable!

Edytowane przez Wu70
Opublikowano

Zacząłem robić nowe rzeczy w pracy i spotkałem mocną ścianę bo kompletnie nieznana mi technologia, a zadania raczej nie z tych prostych (te proste to metodą prób i błędów szło ogarnąć, ale poważniejszych bez znajomości języka oraz całego modułu nie).

Claude okazał się niezastąpiony, on tak dobrze działa i pomaga że jestem w szoku. Coś co kiedyś musiałbym pewnie tydzień lub dwa grzebać, czytać dokumentację, książki, posiłkować się forami i pewnie inną osobą ogarnąłem w 1.5 dnia. Oczywiście napotkałem limit więc na miesiąc sobie kupiłem suba, ale zwróciło się kilkukrotnie już :D 

Opublikowano

No w sumie racja.

A co na to Nvidia i inni, no właśnie chyba dlatego te miliardy przepalają i rozwalają cały rynek PC aby to spowolnić i uniemożliwić jak najbardziej.

W sumie bez RTX to nie moglibyśmy tych modeli lokalnie uruchamiać.

Kto wie, czy Trump nie zablokuje i tego :hihot:

image.png.8613a65e9c7e0fbc5a1146b0405d3248.png

Opublikowano
13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Tylko ty sam nadal nic nie umiesz. Jak zabraknie Clauda to leżysz.

Umiem, po prostu zamiast siedzieć tydzień i się uczyć/czytać, mogę od razu działać.

Poprawiać po nim i tak trzeba, jak ktoś nie ma wiedzy i umiejętności, to AI sam tego nie zrobi.