Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.08.2025 o 09:53, Oldman napisał(a):

miał już ktoś z was ktos problemy w związku z tym bugiem ?

https://wykop.pl/link/7772169/najnowsza-aktualizacja-windows-11-niszczy-dyski-twarde-uzytkownikow

Podobno problem występuje głownie przy kopiowaniu dziesiątek gigabajtów danych w krótkim czasie. Dokładnie z tego powodu zamierzam poczekać z aktualizacją systemu do 24H2 do października, bo jest duża szansa, że do tego czasu problem zostanie rozwiązany.

Opublikowano

Dobry wieczór , 

Mam na imię Kasia , od jakiegoś czasu - od kupna  mojego laptopa - sama staram się bad o niego. Kupiłam laptop Lenovo Legion 5 , jakieś 6 lat temu , beż systemu windows 10 home - kupiłam go w sklepie. Sama go zainstalowałam, i nie było żadnych problemów. 

Teraz nadszedł czasy by zainstalować windows 11 - chętnie przeszłabym na Linux , ale z tego co czytałam to dokładnie jeden program jaki używam nie jest wspierany na Linux i nie ma opcji by to się zmieniło. 

Ostatnio czytałam , widziałam filmy na YouTube , że można zmodyfikować proces instalacji. Są programy co powodują iż podczas instalacji jest zakładane konto lokalne - co jest bardzo ważne dla mnie , dodatkowo można zainstalować potrzebne programy. 

Bawiłam się z Nlite , Rufus - czytałam że są dobre , ale Nlite nie działa w wersji darmowej, a Rufus to jakaś czarna magia - prędzej zrobię sobie manicure. Spowodowane to jest tym, iż nie długo windows 10 straci wsparcie, a jeszcze do projektów - freelancer - potrzebuję kolejny program, co również działa tylko na Windows 11 - nie ma szans na Linux - firma z która współpracuje dała wyraźnie do zrozumienia , iż ma to być program na widows 11 wersji 64 bitków. 

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie - potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. 

Proszę o pomoc. 

Dziękuję , 

Serdecznie pozdrawiam. 

P.s ktoś zrobił mi psikusa, i zainstalował mi windows 11 z aktualizacji - mój laptop to wspiera jak się okazało. ale przez ten żart straciłam 3 miesiące pracy.  Nasz system IT ma zakaz pomocy , firma chce zobaczyć , kto sobie z tym poradzi, i jak będzie wszystko działać to będzie awans. 

Opublikowano
10 minut temu, xandre napisał(a):

Nasz system IT ma zakaz pomocy , firma chce zobaczyć

Czyli helpdesk sie opieprza chyba ze chcesz cos pozafirmowego

rufus + instalacja windowsa 11 z pendrive z przygotowany rufusem

w chwili instalacji ctrl+f11 albo jakos tak - zeby otworzyc CMD tam wpisujesz cos pokroju N00OBE /Bypass i odpinasz neta i sie instaluje windows z kontem lokalnym.

Bez hasla? to zostaw puste.

Linux: 

testujesz na wirtualnej maszynie na windowsie:

wine+proton i aplikacje ktore chcesz.

Jesli nie dzialają to zostajesz tylko na windowsie.

dystrybucje ktore cie zainteresuja:

cachyos (lepiej nie), mint (lepiej tak) z cinnamon jako uklad graficzny.

Jak dalej masz trudnosci to zaloz watek i opisz w nim dokladnie gdzie wystepuje problem

Opublikowano

Nie chcę spazmować.  To jest odgórne zarządzenie i IT ma związane ręce. Rufus nie ma możliwości dodania wybranych programów ale za to tworzy konto lokalne

3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

wine+proton i aplikacje ktore chcesz.

Z tego co wiem dwa programy nie są wspierane przez to - niestety nie mogę podać  nazwy tychże programów.  

Opublikowano

Mam takie pytanie. Czy da się w menu start Win11 przywrócić foldery jak w poprzednich Windowsach? Chodzi mi o tradycyjne foldery, które tworzą instalowane programy oraz fabryczne systemowe typu: Akcesoria systemu czy Narzędzia administracyjne systemu Windows itp.

Opublikowano
3 godziny temu, Pawelek6 napisał(a):

Mam takie pytanie. Czy da się w menu start Win11 przywrócić foldery jak w poprzednich Windowsach? Chodzi mi o tradycyjne foldery, które tworzą instalowane programy oraz fabryczne systemowe typu: Akcesoria systemu czy Narzędzia administracyjne systemu Windows itp.

A czy ich nie tworzy sie recznie?

Znaczy programy to robia ale da sie tez stworzyc je recznie

bo mowisz o tym prawda?

image.png.11e88d50ad065a6370e0da2b16e987b5.png

Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoo no właśnie do czasu Win 10, w każdym Windowsie z automatu były takie foldery tworzone (kolor fioletowy na screenie). W jedenastce tego nie ma. Do tego, brakuje fabrycznych folderów i oprogramowania Windowsa (kolor czerwony na screenie).

123.jpg

Ogólnie to całe menu start w jedenastce ssie...

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano

Aaa to nie raczej ale niektore programy mnie pytaja czy dodac skrot do menu start czy cos i ja zawsze zaznaczam nie. jak checsz miec program latwo dostpeny to przypnij do menu start to bedzie w menu rozwijalbym

albo dodaj skrot do lokalizacji wyzej w fodlerze np ULUBIONE

Opublikowano (edytowane)

Ale jak nie ma? w Win11?

image.png.9b32ebfdce0d71c31bfeec6cb33d9a05.png

Chyba że chodzi Ci o jakieś specyficzne? Zamiast folderu narzędzia administracyjne systemu masz ikonkę z kółkiem zębatym "narzędzia systemu Windows"

Edit: czasem jak widać programy dodają za dużo jak skrót do read me w txt :P

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
15 godzin temu, j4z napisał(a):

Mnie wkurza że nie można do dolnej belki przypiąć mój/ten komputer (czy jak tam to się zwało). W dziesiątce jeszcze można było. 

Próbowałeś taką metodą?:

1. Utworzenie skrótu na pulpicie (przeciągnięcie z eksploratora "ten komputer" na pulpit)

2. Przeniesienie skrótu z pulpitu na belkę (przeciągnięcie)