areczek1987 1 149 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września (edytowane) Sytuacja sama się unormuje. Godzinę temu, huudyy napisał(a): o czym ty pieprzysz Ale my nie mówimy wyłącznie o zawodowych. XDDDDDDDDD z czym mam startować do przetargu, z pomysłem? co za typ. brzmi to fajnie i to chyba nie byłby jakiś wysoki koszt - tylko ciekawe po jakim czasie kierowcy zaczną traktować to migające żółte jak zielone... Wypij kawę bo jeszcze nie wstałeś. Właśnie pochwaliłeś się że jesteś coś w stanie zrobić i nie wiem czemu teoria nie może się przekuć w praktykę. Rzesza emerytów co zapłacą przynajmniej część jak dofinansowanie z eu wpadnie będzie ci wdzięczna. Jak i wszyscy co muszą odłożyć na życie co robią na nich jak i szkolnictwo parobków dla pana z zachodu. Pisanie luźnego lekko ducha co swoje 3 grosze ma. Do wyborów już rok to może nie zdąży uśmiechnięta koalicja zapłacić tą inflacją a już można obiecać że chcą coś robić i jeszcze ostry przewał wpadnie. Stare Edytowane 11 Września przez areczek1987
Fatality Opublikowano 11 Września Autor Opublikowano 11 Września (edytowane) 1 godzinę temu, huudyy napisał(a): brzmi to fajnie i to chyba nie byłby jakiś wysoki koszt - tylko ciekawe po jakim czasie kierowcy zaczną traktować to migające żółte jak zielone... Jak się zaświeci wcześniej czerwone to u 99% ludzi raczej zadziała jakaś pamięć mięśniowa. Widzę z obserwacji, że ludzie się stosują. Czerwone światło na sygnalizatorze to chyba mniejszy szok dla tych "kierowców" niż w momencie gdy jadą a tu się opuszcza rogatka (wiem, że wcześniej miga sygnalizator naprzemiennie z czerwonym światłem, ale oni nie widzą) Po prostu działa to jako dodatkowy zakaz wjazdu. Ale kto chce wjechać to takie światło nie pomoże. Ale nie pomoże też bandat 1mln zł. I tak wjadą. Tutaj pociąg przepuszczający auta bo mają pierszeństwo Edytowane 11 Września przez Fatality
Camis Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Następny debil z MPK Łódź, co sie dzieje z tymi ludzmi?.
Klakier1984 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Godzinę temu, Fatality napisał(a): Jak się zaświeci wcześniej czerwone to u 99% ludzi raczej zadziała jakaś pamięć mięśniowa. Widzę z obserwacji, że ludzie się stosują. Czerwone światło na sygnalizatorze to chyba mniejszy szok dla tych "kierowców" niż w momencie gdy jadą a tu się opuszcza rogatka (wiem, że wcześniej miga sygnalizator naprzemiennie z czerwonym światłem, ale oni nie widzą) Po prostu działa to jako dodatkowy zakaz wjazdu. Ale kto chce wjechać to takie światło nie pomoże. Ale nie pomoże też bandat 1mln zł. I tak wjadą. Tutaj pociąg przepuszczający auta bo mają pierszeństwo Właśnie jakby walił mandaty solidne za takie przejazdy to szybciutko by się nauczyli przepisów. Kamera na każdy niestrzeżony przejazd i wysyłać debilom kwity do opłacenia.
areczek1987 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Nawet za granicą się smieją... https://youtube.com/@polskieliniekolejowe?si=Kk0pzuSkw8nuY0UT Można sobie przeglądać.
bourne2008 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Więcej niż pewne, że osoby uwiecznione na wcześniejszych nagraniach robiły to notorycznie. Po prostu "ten jeden raz" się nie udało.
Bono_UG Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września 5 godzin temu, some1 napisał(a): W Polsce jest ponad 5 tysięcy przejazdów z sygnalizacją. Cena takiego systemu to około 400 tysięcy za jeden przejazd kolejowy. Potrzebujesz marne dwa miliardy PLN. Mniej więcej tyle, ile są warte wszystkie lokomotywy PKP IC razem wzięte. Zwróci się z nawiązką. Jeżeli mandaty po 5k, to wystarczy 80 baranów na przejazd. Taki system będzie działał latami, więc bez problemu jeszcze na siebie zarobi. Można też zacząć etapami, od tych najgorszych, a w ciągu powiedzmy dekady domknąć wszystkie przejazdy. 17 godzin temu, Suchy211 napisał(a): On oczywiście po prostu przejechał, jednakże wysłużył się kierowcą jadącym z naprzeciwka, który się zatrzymał i po chwili ruszył. Wiec to nie było takie działanie do końca bezmyślne. Oczywiście stop to stop i powinien się zatrzymać. Takie "stadne" zachowanie nie jest bezpieczne. Zbyt często to obserwuję na swojej drodze: jadę ddr po lewej stronie, na skrzyżowaniu rząd samochodów jadących w przeciwną stronę skręca w prawo. Ludzie bezkrytycznie podążają za tym z przodu, nie weryfikują na nowo czy mogą skręcić. Jak ktoś niedoświadczony i na pewniaka wjedzie w takiej sytuacji na przejazd, to może się nieźle nadziać, zwłaszcza jak trafi się jakiś większy samochód. 17 godzin temu, Suchy211 napisał(a): Specjalnie dla ciebie zatrzymałem się przy takim przejeździe. Dzięki, choć wystarczyłoby wskazać miejsce na googlu. Zawsze łatwiej coś omówić na konkretnym przypadku. Od strony gdzie zrobiłeś zdjęcia, według mnie w prawo widoczność jest stosunkowo dobra, około 200m torów widać. Ten opis wygibasów wydaje się w tym kierunku przesadzony, obserwację można zacząć wcześniej niż po zatrzymaniu przy przejeździe. W lewo jest już znacznie gorzej, wygląda że trzeba w zasadzie już zahaczać o szlaban, żeby coś zobaczyć. Jak już się tak wychyli, to jest znośnie. Jadąc w przeciwną stronę - tragedia. W prawo jak się pocałuje tory, to ledwo na 75m widać, co przy maksymalnej szlakowej (120km/h) daje 2,25s. W lewo minimalnie lepiej, chyba że górne światło pociągu wystaje ponad krzaki, wtedy nie aż tak źle. Zostaje wiara i zaufanie do św. Krzysztofa i Katarzyny lub w mapę na portalu pasażera z aktualną pozycją pociągów.
Suchy211 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września 59 minut temu, Bono_UG napisał(a): Dzięki, choć wystarczyłoby wskazać miejsce na googlu. Zawsze łatwiej coś omówić na konkretnym przypadku. To tak z przymrożeniem oka. Zatrzymałem się w związku tym co się ostatnio dzieje, bo znam ten przejazd i wiem że on jest jaki jest. Chciałem sobie popatrzeć z boku i tym razem zrobić z pełną uwagą to co robię zazwyczaj automatycznie czy aby na pewno mam słuszne zdanie o tym przejeździe. A zdjęcia zrobiłem bo pomyślałem ze mogą mi się przydać na do wrzucenia na forum.
some1 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Następny kierowca, co rozum zostawił w domu, ale robi się z tego lekka psychoza. Patrząc na film, światła zaczęły migać dwie sekundy przed dojechaniem autobusu do linii zatrzymania (i to na ostrym hamowaniu). Na zwykłym skrzyżowaniu źółte pali się 3 sekundy przed zapaleniem czerwonego, a na przejeździe kolejowym błyśnie raz czerwone i samochód magicznie powinien zatrzymać się w miejscu. Godzinę temu, Bono_UG napisał(a): Zwróci się z nawiązką. Jeżeli mandaty po 5k, to wystarczy 80 baranów na przejazd. Taki system będzie działał latami, więc bez problemu jeszcze na siebie zarobi. Jeśli będzie skutecznie zapobiegał wykroczeniom, to nie będzie na siebie zarabiać. Tutaj nie jeden pisze, że wystarczy taki system i problem wyeliminujemy do zera. A jeśli nie będzie skutecznie zapobiegał wykroczeniom, to... po co montować?
Bono_UG Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września 9 minut temu, some1 napisał(a): Jeśli będzie skutecznie zapobiegał wykroczeniom, to nie będzie na siebie zarabiać. Tutaj nie jeden pisze, że wystarczy taki system i problem wyeliminujemy do zera. A jeśli nie będzie skutecznie zapobiegał wykroczeniom, to... po co montować? Zanim zacznie działać prewencyjnie, to najpierw musi polecieć X kar, żeby się ludzie przekonali, że nie uchylą się, że jednak się nie uda. Można też przeliczać ile kosztuje naprawa infrastruktury, taboru, koszty opóźnień, braków w taborze, na to ile się zaoszczędzi dzięki wydaniu na taki system. Patrząc po innych tego typu systemach, to nigdy jeszcze nie udało się wyeliminować baranów do zera, zawsze się znajdzie jakiś łoś i system dofinansuje.
8V32 PcLab Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Dlatego ważne jest zwolnić przed przejazdem i zachować ostrożność, ale w tym przypadku skoro już jechał tak szybko, mógł po prostu spokojnie jechać dalej, zamiast ostro hamować i zatrzymać się za linią zatrzymania.
areczek1987 Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września 10 godzin temu, Camis napisał(a): Co za kretyn. Na poziomie znaku zaczęło świecić. No niestety nie zwolnił a obowiązuje jakiś rozkład. Nie wiem czemu kretyn w takim wypadku prócz tego że nie zwolnił. Jakieś ograniczenie powinno tam być. Ewentualnie w ogóle się nie zatrzymywać. Trzeba się tym przejazdom przyjrzeć. Pytanie czy ktoś za nim co dobrej widoczności nie miał by nie jechał jak on i wkońcu jakiś by się nie wyrobił.
Pentium D Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września Patrząc na nagranie tego autobusu to trochę z dupy sytuacja. Normalne sygnalizatory w miastach mają światła zielone, żółte i czerwone a na przejazdach nagle z dupy wyskakują czerwone i później są takie sytuacje. Nawet jakby jechał 20 kmh i na 5 metrów przed szlabanem zaświeciło się czerwone to po naciśnięciu hamulca wszyscy stojący polecieliśmy na twarz. Jedyna wina chłopa, że nie przejechał tylko cudował.
AndrzejTrg Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września Dlatego sygnalizatory zapalają się prędzej niż opuszczane są szlabany. Tutaj gość miał jechać dalej, a nie jak debil się zatrzymywać... Podobnie robią przy przejściach dla pieszych, stoją ludzie a zapierdziala kretyn i nagle i ostro zaczyna hamować... tak jakby mu ktoś wchodził na te pasy, ale ludzie spokojnie stoją. Już pomijam fakt ameb które wbijają na pasy nawet się nie rozglądając, bo to też powinno być karane. Myślą... wyobrażają sobie że na pasach mają godmode on czy co?
areczek1987 Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września 16 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): Dlatego sygnalizatory zapalają się prędzej niż opuszczane są szlabany. Tutaj gość miał jechać dalej, a nie jak debil się zatrzymywać... Podobnie robią przy przejściach dla pieszych, stoją ludzie a zapierdziala kretyn i nagle i ostro zaczyna hamować... tak jakby mu ktoś wchodził na te pasy, ale ludzie spokojnie stoją. Już pomijam fakt ameb które wbijają na pasy nawet się nie rozglądając, bo to też powinno być karane. Myślą... wyobrażają sobie że na pasach mają godmode on czy co? Już napisałem że jak siedzisz takiemu na zderzaku to wjedziesz za nim. Jest przytomna reakcja kierowcy co po ostatnich perypetiach nie ryzykował. Nic się nie stało. Zatrzymał się przed trakcją. Małe ryski na dachu się wypoleruje. Błędem nie ma tam ograniczenia prędkości a on kartofli nie wiezie. Jeszcze go tam skrzyczeli.
Camis Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września (edytowane) Godzinę temu, Pentium D napisał(a): Nawet jakby jechał 20 kmh Ma obowiązek jechać z taką prędkością żeby moc w razie czego się zatrzymać. Gościu powinien stracić możliwość przewozu ludzi bo się do tej roboty nie nadaje. Edytowane 12 Września przez Camis
T-Srcipt-36 Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września 51 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): Dlatego sygnalizatory zapalają się prędzej niż opuszczane są szlabany. Tutaj gość miał jechać dalej, a nie jak debil się zatrzymywać... Podobnie robią przy przejściach dla pieszych, stoją ludzie a zapierdziala kretyn i nagle i ostro zaczyna hamować... tak jakby mu ktoś wchodził na te pasy, ale ludzie spokojnie stoją. Już pomijam fakt ameb które wbijają na pasy nawet się nie rozglądając, bo to też powinno być karane. Myślą... wyobrażają sobie że na pasach mają godmode on czy co? Ja tam od wielu lat nie mam problemu z zatrzymywaniem się by przepuścić pieszego, bo jestem i kierowca i pieszym, wiec wiem jak to wygląda z obydwu stron. natomiasyt od pewnego momentu, i może to i źle z mojej strony, ale nie przejmuje sie jakoś zbytnio tym że mi ktos siada na zderzaku, a ja muszę zatrzymać się pieszemu, trudno "live is brutal" jak to mówią młodzi. robię tak odkąd mam prawo jazdy i jakoś jeszcze "nie wjechał mi nikt w zadek" 1 minutę temu, Camis napisał(a): Ma obowiązek jechać z taką prędkością żeby moc w razie czego się zatrzymać. Gościu powinien stracić możliwość przewozu ludzi bo się do tej roboty nie nadaje. uważaj, bo zaraz Cie zjedza mistrzowie kierownicy
AndrzejTrg Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września 2 minuty temu, Camis napisał(a): Ma obowiązek jechać z taką prędkością żeby moc w razie czego się zatrzymać. Gościu powinien stracić możliwość przewozu ludzi bo się do tej roboty nie nadaje. Tylko jak ma powiadomić maszynistę? Teraz to jest chwila nim pociąg przejdzie, więc nawet jak są opisane nr. telefonu itp to nie ma szans aby w czasie go ostrzec... Chyba że to jest sprzed 20 o ile nie więcej lat, wtedy to zamknięcie szlabanu i przejazd pociągu to jak z reklamami na poslacie zdążysz do sklepu śmignąć w innym województwie. 5 minut temu, T-Srcipt-36 napisał(a): Ja tam od wielu lat nie mam problemu z zatrzymywaniem się by przepuścić pieszego, bo jestem i kierowca i pieszym, wiec wiem jak to wygląda z obydwu stron. I chwała Ci za to
Suchy211 Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września (edytowane) Godzinę temu, Pentium D napisał(a): Patrząc na nagranie tego autobusu to trochę z dupy sytuacja. Normalne sygnalizatory w miastach mają światła zielone, żółte i czerwone a na przejazdach nagle z dupy wyskakują czerwone i później są takie sytuacje. Nawet jakby jechał 20 kmh i na 5 metrów przed szlabanem zaświeciło się czerwone to po naciśnięciu hamulca wszyscy stojący polecieliśmy na twarz. Jedyna wina chłopa, że nie przejechał tylko cudował. To są wstanie zrozumieć tylko i wyłącznie kierowcy. Z jakiegoś powodu ludzie bez względu na swój poziom inteligencji mają poważne problemy z rozumieniem rzeczy których nie doświadczają i mają tendencję do oceniania świata przez pryzmat samego siebie. Ja na przykład myślę że wiem jak to jest latać samolotem przy przeciążeniach 6G. W praktyce pewnie okazałoby się że to gówno prawda. Edytowane 12 Września przez Suchy211
Camis Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września 1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a): Teraz to jest chwila nim pociąg przejdzie, więc nawet jak są opisane nr. telefonu itp to nie ma szans aby w czasie go ostrzec... Ale próbować warto, obok działki mam przejazd i nie raz na pociąg czeka się po 2 minuty, jak zadzwonisz i podasz kod przejazdu to operator może zrobić radio stop i wdrożyć hamowanie nagłe w pociągu. A i wtedy maszynista może uciec na drugi koniec lokomotywy dla swojego bezpieczeństwa.
Rekomendowane odpowiedzi