Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

HDR dalej uważam za przehajpowany bajer. Nie rozumiem ekranów powyżej 1080p w laptopach ≤16", o smartfonach to nawet nie wspominam...

Ale kurde żeby nie widzieć różnicy między OLEDem, a "LCD" to trzeba naprawdę ślepym być. :E

Opublikowano

HDR wyglada fajnie na duzym ekranie, a dolby vision rozbija bank. Na oledowym monitorku jak np ja mam 27 cali to czasem nawet tego HDR nie wlaczam bo to kolo tego co chociazby widze na TV nie stało. Tak samo HDR w telefonach wrazenia nie robi bo do tego trzeba powierzchni. 

Opublikowano
7 godzin temu, ryba napisał(a):

@ODIN85 jak zwykle czytanie ze zrozumieniem lezy i kwiczy. Pisalem gdzies, ze mam potrzebe leczenia kompleksow zakupem? Ze cos w obecnym setupie mi nie pasi? Poczekam sobie jeszcze minimum do maja :) a to i tak malutka szansa ze zmienie. Natomiast namietnie odwiedzam kumpla z OLEDem i szukam tego Waszego efektu WoW. No chyba ze siedzicie metr od TV, a specke i wykresy macie powieszona obok oledzika i fapujecie - Wasza sprawa.

Może kumpel Cię w bambuko robi i ma LEDa a nie OLEDa ;D co robisz namiętnie jak sam pisałeś z kumplem też w sumie Wasza sprawa:hahaha:.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Zapytałem chatGPT

'Nie, ryba nie widzi różnicy między LCD a OLED-em w sposób, jaki ma znaczenie dla ludzi. Może zareagować na światło i ruch, ale nie doceni „głębokiej czerni” czy „doskonałej reprodukcji HDR”.

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Elvis79 napisał(a):

Może kumpel Cię w bambuko robi i ma LEDa a nie OLEDa ;D co robisz namiętnie jak sam pisałeś z kumplem też w sumie Wasza sprawa:hahaha:.

Namietnie chodzilem sprawdzac Wasze teorie, a nie namietnie spedzac czas, kolejny po Odyncu co interpretuje po swojemu. Ale kij z Wami, nawet jak dam fotke z modelem TV, to powiecie ze za slaby OLED kupiony i musi byc LG C1000. Ale spoko, upierajcie sie dalej, ze tryb jakosci i 40Hz wyglada dobrze :E

Edytowane przez ryba
Opublikowano

Dobrze majstru "tylko OLED" mam swoja opinie, bo Wy pitolicie o OLEDach, nawet jak ktos mowi, ze ma budzet 2200 :E I zachwycac sie 40Hz... sami lepiej idzcie do terapety leczyc sie z fomo.

Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

No i prawdziwy HDR to tylko na oledzie ;) 

Na reszcie matryc poza jakimis drogimi panelami ze strefami to HDR co najwyzej mozna znaczek  na kartonie podziwiac. 

Powiem tak dobry Mini Led nie tylko na ma lepsze pokrycie kolorów w HDR od takiego WOLED, ale i miażdzy go jasnością.

Do tego nie liczy się tylko ilość stref, ale jak dobrze są sterowanie.

Dolby Vision zwłaszcza przy obecnych ekranach OLED to nic nie wnosi i nie wiem czy w ogóle jakiekolwiek materiały video są tworzone z wykorzystaniem dynamicznych metadanych.

Także polecam każdemu zapoznać się z Mini LED z górnej półki to nagle zmieni się zdanie, że na OLED jest tylko "prawdziwy" HDR.

• Upvote 3
Opublikowano

Filmy kinowe są kręcone w dolby vision a jasność w HDR to nie wszystko. Mini led zawsze będzie w tyle nie mając wygaszania każdego pixela ;) A mnie rażenie po gałach mało interesuje, już to kiedyś pisałem. Nie potrzeba pierdyliona nitów żeby zobaczyć jak HDR robi wrażenie. Duży ekran i oled to najlepsze połączenie.

Magia wygaszania każde o pixela robi swoje i żaden mini led póki co pod tym kątem nie ma podjazdu. 

A dziś topowe tv oledowe mają na tyle jasny HDR, że naprawdę trzeba być jakimś purystą żeby było komuś mało :D 

Dla mnie wyznacznikiem dobrego HDru nie byla nigdy jasnosc tylko gra kontrastow i czerni, wtedy do efektu wow nie potrzeba duzej jasnosci. 

Ale jak ktos lubi wypalanie galow i sie jara nitami to indywidualna sprawa ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Filmy kinowe są kręcone w dolby vision a jasność w HDR to nie wszystko. Mini led zawsze będzie w tyle nie mając wygaszania każdego pixela ;) A mnie rażenie po gałach mało interesuje, już to kiedyś pisałem. Nie potrzeba pierdyliona nitów żeby zobaczyć jak HDR robi wrażenie. Duży ekran i oled to najlepsze połączenie.

Magia wygaszania każde o pixela robi swoje i żaden mini led póki co pod tym kątem nie ma podjazdu. 

A dziś topowe tv oledowe mają na tyle jasny HDR, że naprawdę trzeba być jakimś purystą żeby było komuś mało :D 

Dla mnie wyznacznikiem dobrego HDru nie byla nigdy jasnosc tylko gra kontrastow i czerni, wtedy do efektu wow nie potrzeba duzej jasnosci. 

Ale jak ktos lubi wypalanie galow i sie jara nitami to indywidualna sprawa ;) 

Pełna zgoda - dlatego wyleczyłem się z monitorów do grania z ich 450 nit jasności w HDR w oknie 10% i przesiadłem na 65 calowy telewizor qd oled, który mi tych nitów wypluje 1200-1300 w oknie 10%. Różnica jest zdecydowana. Dlatego też jako monitor do grania w gry single jeśli ktoś potrzebuje NA BIURKO to polecam znajomym 42 calowy C3/C4 od LG, który jasnością w hdr nie powala w porównaniu do większych modeli oledowych tv, ale za to świeci o 200-300 nitów jaśniej od monitorów (ponad 700 nit w oknie 10%). W innych przypadkach TV 55 cali w górę, im większy tym lepiej.

Edytowane przez @MUZ
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, hwdp43 napisał(a):

Ledy sredy . Ja mam plazme panasa :E

Mam dwie Plazmy Panasonic 65st50e oraz TX-P50S10E . Porównując do oleda czarny na plazmie jest poprostu szary . Plazma wciąż świetnie sprawdza się do oglądania  filmów 3d , oraz telewizji dvbt , ale pod względem kontrastu ,oraz czerni nie ma startu do oleda. 

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Winter napisał(a):

HDTVTest na YT testował MiniLEDy z wyższej półki i porównał je do OLEDa. Nigdy, ale to nigdy nie uzyskasz ani takich kolorów, ani tej samej czerni co OLED. Ograniczenia technologiczne i tyle.

G4

G4.png'

Bravia 9 

bravia-9.png

Dalej nie dyskutuje bo nie ma sensu.

Opublikowano
16 godzin temu, ryba napisał(a):

Ja jak juz gdzies pojde, to kupic nie-OLEDa :D

Nie kupuj w takim razie, przecież to nie jest przymus. ;) Jednak nadal nie wiem skąd taka spina o suche fakty. Uwierz, byłem kiedyś w tym punkcie, mając dobrego "LCDka". Robiłem porównania side by side zanim go sprzedałem i nie trzeba było daleko szukać, żeby zobaczyć różnice. No, ale też nie zostałem powalony przez jakość Oleda początkowo. Tylko później, jak przywykniesz do tego obrazu i zobaczysz trochę filmów  czy gier w sensownej jakości, zwyczajnie nie ma już powrotu. A przy dzisiejszych entry cenach choćby Oledów od LG, zakup innego TV dla gracza bądź kinomaniaka, trochę mija się z celem. Jak ktoś nie ma co do obrazu żadnych wymagań, to może sobie celować w przekątną.

• Upvote 1
Opublikowano

No i co z tego, że pokrycie kolorów jest lepsze skoro kontrast, jest kilkukrotnie niższy na Mini led. Materiał Hdr na oled wygląda o wiele lepiej szczególnie widoczne, jest to w scenach nocnych np. gwiazdy na niebie. Na Mini Led gwiazdy są prawie niewidoczne mimo 1800 nitów.

Opublikowano

e0e21020847_rece_opadaja.jpg

Problemem to jest blooming(wycieki podświetlenia) ze względu na zbyt mała ilość stref, które widoczne w pewnych scenariuszach i są bardziej widoczne pod większymi kątami. O ograniczeniach stricte matrycy LCD nie będą pisał tutaj była mowa o HDR ;)

Opublikowano (edytowane)

W przypadku jakości obrazu HDR, natywny kontrast i kontrola jasności są ważniejszymi czynnikami niż szczytowe poziomy jasności.

Co do bloomingu to jest okropny na mini ledach. Potrzebne byłyby setki tysięcy stref, aby uniknąć rozkwitu.

A idź Pan w ch..

Samsung_QN95A_16_large.jpg

Samsung_QN95A_46_large.jpg

Samsung_QN95A_47_large.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Vulc napisał(a):

Nie kupuj w takim razie, przecież to nie jest przymus. ;) Jednak nadal nie wiem skąd taka spina o suche fakty. Uwierz, byłem kiedyś w tym punkcie, mając dobrego "LCDka". Robiłem porównania side by side zanim go sprzedałem i nie trzeba było daleko szukać, żeby zobaczyć różnice. No, ale też nie zostałem powalony przez jakość Oleda początkowo. Tylko później, jak przywykniesz do tego obrazu i zobaczysz trochę filmów  czy gier w sensownej jakości, zwyczajnie nie ma już powrotu. A przy dzisiejszych entry cenach choćby Oledów od LG, zakup innego TV dla gracza bądź kinomaniaka, trochę mija się z celem. Jak ktoś nie ma co do obrazu żadnych wymagań, to może sobie celować w przekątną.

Jestesmy w temacie PS5, oceniam pod katem PS5 :) Filmy i gry PC to co innego. Spina jest o to, ze padaly argumenty jak to super dziala VRR, 40Hz na Oledzie, a to gowno prawda. Ze niby super responsuwosc, brak smuzenia - to bylem kilka razy w warunkach domowych to sprawdzic (a nie sklepowych). Widziales liste gier 120Hz na PS5 Pro? Bo ja tak i dla Gran Turismo 7 nie bede zmienial TV xD W FPSy to ja moge pograc na PC przy 165Hz w wygodniejszych warunkach. Gry w trybie wydajnosci z ruchomym FPS 70-90 to jakis efekt wow nad stalymi 60? No nie. A zachowujecie sie tak z OLEDami, jakbym to ja gral w odcieniach szarosci bez kolorow :E Jakbym sie az tak dobrze nie zakrecil z PS5 i zmiana na PS5 Pro, to dodatkowo bym sie pienil za argumenty ze Prosiak to dobry pomysl na zmiane majac PS5.

3 godziny temu, sideband napisał(a):

Dalej nie dyskutuje bo nie ma sensu.

Nawet Side sie poddal z Wami na wymiane argumentow :E I tak BTW. ponioslo Was w temacie OLEDow, bo tu jest temat o PS5 i rozpoczalem dyskusje o TV pod katem konsoli, jakoby OLED spowodowal 10x lepszy experience. Takze ten, fapujcie sobie dalej do specek :)

No i ze spokojem moge isc wrocic do grania w gry, a nie ogladania prezentacji i jarania sie, ze nie widze Bloomingu jak sobie puszcze kolorowe banki na czarnym tle.

Edytowane przez ryba
Opublikowano

Tutaj wszyscy naciągają majtki na d... Ty też :E Brakiem obiektywizmu lub wręcz p... głupot spotykam się na co dzień od lat również poza netem i nie mam na to wpływu ;)

Z pkt widzenia grania niezależnie czy to konsola czy PC OLED rozjeżdża LCD. Kupisz TV 120Hz VA to obraz będzie tragiczny w ruchu ze względu, że sama sobie matryca jest wolna do tego nie będzie działać optymalnie w okolicach max odświeżenia, a OLED nie ma tego problemu. Wybierzesz coś na IPS będzie wyraźnie mniej smużenia zwłaszcza na ciemnym tylko przy okazji kontrast będzie tragiczny.

Dobry Mini LED jest w cenie OLED-a lub droższy i tutaj jest problem. Także LCD i tak jest na straconej pozycji nie licząc pewnych szczególnych scenariuszy gdzie Mini LED jest lepszym wyborem.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, ryba napisał(a):

Jestesmy w temacie PS5, oceniam pod katem PS5 :) Filmy i gry PC to co innego. Spina jest o to, ze padaly argumenty jak to super dziala VRR, 40Hz na Oledzie, a to gowno prawda. Ze niby super responsuwosc, brak smuzenia - to bylem kilka razy w warunkach domowych to sprawdzic (a nie sklepowych). Widziales liste gier 120Hz na PS5 Pro? Bo ja tak i dla Gran Turismo 7 nie bede zmienial TV xD W FPSy to ja moge pograc na PC przy 165Hz w wygodniejszych warunkach. Gry w trybie wydajnosci z ruchomym FPS 70-90 to jakis efekt wow nad stalymi 60? No nie. A zachowujecie sie tak z OLEDami, jakbym to ja gral w odcieniach szarosci bez kolorow :E Jakbym sie az tak dobrze nie zakrecil z PS5 i zmiana na PS5 Pro, to dodatkowo bym sie pienil za argumenty ze Prosiak to dobry pomysl na zmiane majac PS5.

Nawet Side sie poddal z Wami na wymiane argumentow :E I tak BTW. ponioslo Was w temacie OLEDow, bo tu jest temat o PS5 i rozpoczalem dyskusje o TV pod katem konsoli, jakoby OLED spowodowal 10x lepszy experience. Takze ten, fapujcie sobie dalej do specek :)

No i ze spokojem moge isc wrocic do grania w gry, a nie ogladania prezentacji i jarania sie, ze nie widze Bloomingu jak sobie puszcze kolorowe banki na czarnym tle.

Nie ma nic lepszego niż Oled z Vrr do Ps5 ale skoro nie chcesz to nie. To nie my będziemy musieli się męczyć na czymś innym. 

• Upvote 1