Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A jak inaczej. To jest ujęcie całościowe - cały ruch w kwestii dystrybucji cyfrowej. :/ 

Generalnie spory strzał w stopę. Tym bardziej, że wiedzą doskonale jaki cudowny odbiór miał PS5 Pro przez brak napędu. 

Będą teraz mydlić oczy, że tną koszty , ale w ujęciu całej konsoli - podobnie jak to było przy pro, taki b-r - nawet odpinany - to nawet 10% nie kosztuje całości. Tym niemniej 10% na każdej konsoli to powiedzmy oszczędność kilkudziesięciu milionów $ na kilkudziesięciu tysiącach konsol. 

Sam nie wiem co o tym myśleć. Na PC cyfra only, konsole pozostawały jeszcze miejscem handlu używkami. Teraz to i PC turbo drogie i konsole robią się niebotycznie drogie, i gry będą przebijać sufit - bo SONY bez płyt co narzuci to płać i płacz lub nie graj :/ 

Kurła, jak w klasyku internetuf:

- Zasłałem łóżko.

- To chyba dobrze?

- No nie bałdzo.

:E 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
3 minuty temu, Qrdello napisał(a):

A jak inaczej. To jest ujęcie całościowe - cały ruch w kwestii dystrybucji cyfrowej. :/ 

Generalnie spory strzał w stopę. Tym bardziej, że wiedzą doskonale jaki cudowny odbiór miał PS5 Pro przez brak napędu. 

Będą teraz mydlić oczy, że tną koszty , ale w ujęciu całej konsoli - podobnie jak to było przy pro, taki b-r - nawet odpinany - to nawet 10% nie kosztuje całości. Tym niemniej 10% na każdej konsoli to powiedzmy oszczędność kilkudziesięciu milionów $ na kilkudziesięciu tysiącach konsol. 

Sam nie wiem co o tym myśleć. Na PC cyfra only, konsole pozostawały jeszcze miejscem handlu używkami. Teraz to i PC turbo drogie i konsole robią się niebotycznie drogie, i gry będą przebijać sufit - bo SONY bez płyt co narzuci to płać i płacz lub nie graj :/ 

Kurła, jak w klasyku internetuf:

- Zasłałem łóżko.

- To chyba dobrze?

- No nie bałdzo.

:E 

Słaby odbiór nie był przez brak napędu tylko odklejoną cenę.

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Dużo płaczu będzie, a pewnie i tak PS6 się sprzeda ;) 

Nie inaczej.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Jakoś na kompa bez napędu nie było żalu wydać ponad 10k:E

Do tego Steam deck również bez płyt:hihot:

Przecież na kompie czy na steam decku mogę grać na piratach. Sporo gier na decku, których nie da się kupić jak stare NFS to skąd mam wziąć? Mnie nawet nie chodzi o pudełka bo mam może z 10 takich gier aktualnie ale o wybór i zaplecze. 

Edytowane przez KamcioGF
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, KamcioGF napisał(a):

Przecież na kompie czy na steam decku mogę grać na piratach. Sporo gier na decku, których nie da się kupić jak stare NFS to skąd mam wziąć? Mnie nawet nie chodzi o pudełka bo mam może z 10 takich gier aktualnie ale o wybór i zaplecze. 

Jp ręcę opadają. No ale na czymś trzeba oszczędzić.

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pamiętajcie, każdy, kto się na to godzi co następuje.

Wszytko, co przyjdzie po tym, ma na własne życzenie.

Tylko i wyłącznie. %-)

Generalnie mam to w d. I tak  umrzesz i co Ci po tych płytach?

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Jp ręcę opadają. No ale na czymś trzeba oszczędzić.

Gościu co się przypieprzasz? Napisałem, że mogę a nie, że to robię. Na konsolach pudełka to jest taki dupochron w przypadku gdy producent pozwala sobie na zbyt wiele jak teraz sony. Na pc ze względu na to, że są piraty stare gry nie przepadają jak cyfry na ps3 po zamknięciu sklepu. Masz na pc różne alternatywy w postaci goga,steama,epica,kluczykowni itd. a steam deck to też pc. Mam na steam ponad 150 gier, ba nawet kupiłem ostatnio FH6 na premierę za pełną cenę bo lubię tę grę ale fajnie mieć możliwość zassać pirata na wypadek gdyby korpo bezczelnie zabrało mi dostęp do konta. To są takie podstawy, że aż ciężko mi uwierzyć, że ktoś tego nie widzi.

Opublikowano
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

I tak  umrzesz i co Ci po tych płytach?

Przecież część tu ma płyty w poważaniu, ot pojawił się gorący temat, żeby trochę pospamować. 

• Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tylko i wyłącznie. %-)

Nie wygrasz z tym…

Sam na płycie grę ostatnio kupiłem chyba 6-8 lat temu. Nie pamietam nawet co to było. Mi to rybka. 🤷

Na PC gry za ułamek ceny z Plati a na konsole za połowę z ziomkiem na dwie konsole i tak od wielu lat. 

Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tylko i wyłącznie

Gracze zgodzili się na to już dawno temu. Gdy na pc przerzucili się tak chętnie na cyfrę, że wydawcy mogli bez przeszkód zrezygnować z pudełek.

To była tylko kwestia czasu kiedy tak też będzie na konsolach, teraz kolej na PS. 

Sam przyłożyłem do tego cegiełkę podobnie jak 90%+ innych graczy co kupuje cyfre bo nie chce się chodzić po sklepach i szukać gierek, zamawiać paczek i czekać, jak mam ochotę sobie coś kupić to kupuje i gram nie ważne czy niedziela, inne święto czy 3 rano.

I tak jak spojrzeć na moją bibliotekę PS od czasu wydania PS4 to mam ledwie kilka pudełek. Ponad 90% gierek co kupiłem to cyfra :E

• Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, lukadd napisał(a):

Gracze zgodzili się na to już dawno temu. Gdy na pc przerzucili się tak chętnie na cyfrę, że wydawcy mogli bez przeszkód zrezygnować z pudełek.

To była tylko kwestia czasu kiedy tak też będzie na konsolach, teraz kolej na PS. 

Sam przyłożyłem do tego cegiełkę podobnie jak 90%+ innych graczy co kupuje cyfre bo nie chce się chodzić po sklepach i szukać gierek, zamawiać paczek i czekać, jak mam ochotę sobie coś kupić to kupuje i gram nie ważne czy niedziela, inne święto czy 3 rano.

I tak jak spojrzeć na moją bibliotekę PS od czasu wydania PS4 to mam ledwie kilka pudełek. Ponad 90% gierek co kupiłem to cyfra :E

Nigdy nie stanę po stronie czegoś co zabiera wolność i wybór. Nieważne czy to coś zmieni. Stoje po tej tronie którą uważam za słuszną.

Ja tez kupuje cyfrę, ale gdy tylko na PC zacznie się robić syf nawet nie myśl przez sekundę ze tylko wzruszę ramionami. Tez zrobię co trzeba :D

Ubisoft i EA już jest u mnie na czerwonym i nie kupuje w ich sklepach. Chyba ze gierka jest za 20zl przez błąd cenowy czy coś :hihot:

FH6 dzięki temu ze na PC jest wybór kupiłem za 260zl gdzie cena "standardowa" to 519zl.

Opublikowano (edytowane)

Myślę, że cały ten ruch jest tak naprawdę podyktowany głównie nadchodzącym handheldem od Sony, nie chcą mieć z tym problemu. Do tego niewątpliwie (biorąc pod uwagę szybujące w górę ceny komponentów), zorientowali się, że są delikatnie rzecz ujmując w dupie z PS6.

Przypomnę, że ledwo dwa lata temu otwierali tłocznię w Brazylii więc tym bardziej to nie ma sensu.

https://www.videogameschronicle.com/news/sony-has-set-up-a-production-line-in-brazil-to-make-physical-ps5-discs-for-latin-america/

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

Jak 15-20% kupuje płyty, to jak połowa z nich kupi cyfrę to i tak Sony wyjdzie na plus, produkcja i marża swoje kosztują. 

Ludzie się dostosują, a tylko garstka nie kupi wcale. Taka prawda. Krzyczeć można głośno, ale potem i tak polecą po cyfrę ;) 

• Upvote 1