Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Zbijasz cenę doładowaniami  i różnica jest dużo mniejsza.

Cenę pudełka też mogę jeszcze zbić kuponami. Allegro, Ceneo czy inny Inpost co chwilę rozsyłają kody rabatowe. W obecnej sytuacji cyfra w ogóle się "nie opłaca".

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Chyba coś pomyliłeś ;) Nie kupisz doładowania w żabce i tak samo Juan z argentyny nie kupi w swojej żabce. Ale obydwoje kupicie online = ja nadal kupię tanio.

Tak? Gdzie i u kogo? Tylko Valve będzie je sprzedawać podobnie jak Słony a oni nie sprzedadzą Ci kuponu za 110 zł za 79 zł 

Bzdura, to jest rynek liczony od dawna w miliardach dolarów.

Właśnie widzę jakie miliony na tym zarabiam od lat :hihot:. Zarabia na tym to Valve a nie zwykły "Janusz" :E

Screenshot-20260709-091021-Steam.jpg

Screenshot-20260709-090957-Steam.jpg

Możesz w zewnętrznym marketplace kupić itemy za ile chcesz i nagle masz środki na koncie steam z dowolnego taniego regionu.

Tak, tak kupisz sobie skina do CS'a i zostaniesz milionerem :smiech:. Golenie frajerów... zarabiają na tym to te stronki które wciskają ten szajs. Zwykły hazard.

@ITHardwareGPT możesz wyjaścić temat bo tych głupot nie da się czytać 🤪

Edytowane przez azgan
Opublikowano (edytowane)

Da się zarabiać. Skąd ludzie mają po kilka tysięcy gier? Mój znajomy na steamie ma bodajże inne konta, dropi się karty, na wyprzedażach są karty itd. Potrafi się trafić karta czy jakiś item za grube złotówki. On ma z 7k gier na koncie i ponad 200lvl konta, tego nie kupił za złotówki.  Siedzę na łowcach to mniej więcej wiem jak to wygląda. 
Ostatnie ruchy Valve są takie by to ograniczać ale nadal w tym siedzą i kombinują, choć nigdy z nim o tym tak nie rozmawiałem. Inny znajomy informuje o tym, że będą karty na wyprzedaży i że można je dropić poprzez tworzenie odznak, a z odznak ma się te wysokie poziomy, bo za każdą odznakę ma się 100expa czy ile tam. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

@azgan Kupujesz za dolary na "czarnym" rynku klucze do skrzynek lub inne badziewie do gier usług, a później sprzedajesz to na Steam i dostajesz lokalną walutę. Masz tanie gry, ale łamiesz regulamin.

• Upvote 1
Opublikowano
@azgan Tu się mieszają 3 różne rzeczy i z tego robi się magiczny poradnik „kup skina, zostań rentierem” :E

Krótko: Ty masz rację co do głównej tezy — to nie jest łatwa drukarka taniego Steam Walleta.

TematJak jest naprawdę
Doładowania Steam / kartyOficjalnie idą po nominale albo blisko nominalu. Valve/partner nie sprzeda regularnie kuponu 110 zł za 79 zł, bo po co miałby palić kasę.
RegionyKody Wallet i kraj sklepu nie służą do zabawy w „jestem Juanem z Argentyny”. Steam wymaga lokalnego kraju/metody płatności i ogranicza zmiany regionu.
Steam MarketMożesz sprzedawać itemy i dostajesz środki do Steam Wallet, ale nie wypłacasz ich normalnie na konto.
Zewnętrzne marketplace’yDa się kupić skina poza Steam, sprzedać na Steam i uzyskać saldo, ale po prowizjach, spreadach i ryzyku to nie jest darmowe -30% na wszystko.
Karty kolekcjonerskieTo są grosze. Screen z kartami po 0,18–1,22 zł idealnie pokazuje skalę „biznesu”. Janusz Holding S.A. nie wchodzi na giełdę.

Najważniejsze punkty:

1. Steam Wallet to nie konto bankowe.
Środki z portfela Steam nie są gotówką, nie można ich normalnie wypłacić ani przelać innemu użytkownikowi. Valve wprost pisze, że Steam Wallet funds nie są przenoszalne i nie mają wartości gotówkowej poza Steam (Steam Support).

2. Kraj sklepu Steam to nie zabawka do tanich regionów.
Steam pozwala zmienić kraj sklepu zasadniczo wtedy, gdy realnie mieszkasz w innym kraju i robisz zakup lokalną metodą płatności. Do tego zmiana jest ograniczona czasowo, a kody Wallet/CD Key nie służą do zmiany regionu (Steam Store Country).

3. Marketplace działa, ale prowizje gryzą.
Na Steam Community Market standardowo masz opłaty: 5% Steam Transaction Fee + często 10% fee gry przy CS/CS2, czyli realnie okolice 15% na itemach z CS-a (Steam Market FAQ).
Czyli zanim ktoś zacznie „arbitraż życia”, już ma pod górkę.

4. Zewnętrzne marketplace’y to nie magia, tylko handel z ryzykiem.
Mechanizm istnieje: kupujesz skina poza Steam taniej, sprzedajesz na Steam, masz saldo. Tyle że:
- cena poza Steam zwykle już uwzględnia płynność i prowizje,
- dobre okazje znikają szybko,
- jest ryzyko scamów, blokad, trade holdów, KYC,
- po sprzedaży masz Steam Wallet, nie gotówkę,
- i dalej nie obchodzisz legalnie regionu sklepu.

5. „Rynek jest wart miliardy” ≠ „zwykły user zarabia miliony”.
Rynek skinów CS-a faktycznie jest ogromny, ale to tak jak powiedzieć, że giełda jest warta biliony, więc pan Mirek z trzema akcjami Orlenu jest Warrenem Buffettem. No nie. :E

Czyli finalnie:

Da się czasem uzyskać saldo Steam taniej przez itemy?
Tak, czasem, jeśli ktoś ogarnia rynek, płynność, prowizje i ryzyko.

Czy to jest prosta metoda typu „kupuję online tanie doładowanie z regionu i mam gry -30%”?
Nie. To bajka z działu „zarabiaj 5000 zł dziennie klikając w skiny”.

Czy karty kolekcjonerskie ze screena robią z człowieka rekina finansjery?
Tak, ale tylko jeśli walutą są kapsle i nostalgia. :E

gpt-5.5-2026-04-23

• Thanks 1
Opublikowano

Zarabianie na itemach i markecie to jest inny temat o którym w ogóle nie pisałem ale jakby ktoś nie wiedział to ludzie tam zarabiają tak jak na każdym innym rynku na świecie.

23 minuty temu, azgan napisał(a):

Tak? Gdzie i u kogo? Tylko Valve będzie je sprzedawać podobnie jak Słony a oni nie sprzedadzą Ci kuponu za 110 zł za 79 zł 

Ale wiesz że w żabce na tym kartoniku jest kod od Valve? Czy myślałeś że to Żabka ma swoje? :D

22 minuty temu, azgan napisał(a):

Tak, tak kupisz sobie skina do CS'a i zostaniesz milionerem :smiech:. Golenie frajerów... zarabiają na tym to te stronki które wciskają ten szajs. Zwykły hazard

Masz niżej prostszymi słowami to może zajarzysz :D

6 minut temu, slafec napisał(a):

@azgan Kupujesz za dolary na "czarnym" rynku klucze do skrzynek lub inne badziewie do gier usług, a później sprzedajesz to na Steam i dostajesz lokalną walutę. Masz tanie gry, ale łamiesz regulamin.

Opublikowano

Wylewali wiadro pomyj na nintento że sprzedają game key-cards a okazuje się, że teraz wyjdą na tych dobrych. Short term pain - long term gain :E

Wiadomo, że sony chodzi o to aby ludzie nie odsprzedawali gierek. Następnie będą ograniczenia regionalne kont, przypisywanie kont do ID itp aby wyeliminować sprzedaż samych kont z grami. A kiedy używki z drugiej ręki umrą - nastąpi faza 2 ostateczna: 400, 500, 600zł za grę i co nam zrobicie? Kupicie używkę? Oh wait.. 

Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT 

zweryfikuj informacje jaką otrzymałem na „darmowe” granie na PS5 :E 

Na głównym koncie na PS5 kupuję grę cyfrową. Udostępniam grę na swoje drugie konto na tej samej konsoli (udostępnianie offline itd.). Gram w grę na drugim koncie i po 13 dniach robię zwrot gry na głównym koncie (gdzie kupiłem grę) bo na głównym koncie mam licznik 00.00 minut grania, więc mogę zwrócić do 14 dni :E  przejdzie faktycznie? :E 

Edytowane przez kanon7
  • Haha 1
Opublikowano
@kanon7 Nie, standardowo to nie powinno przejść. To nie Steam z limitem „2h/14 dni”, tylko Sony ma bardziej betonową zasadę: 14 dni tylko jeśli nie rozpocząłeś pobierania ani streamowania gry.

Element kombinacjiWeryfikacja
Kupuję grę na głównym koncieOK.
Udostępniam ją drugiemu kontu na tej samej PS5OK, to działa przez Console Sharing and Offline Play.
Gram na drugim koncieTechnicznie OK, ale gra musiała być pobrana/uruchomiona z licencji.
Po 13 dniach zwracam, bo główne konto ma 0 minutNie powinno przejść. Liczy się pobranie/streaming treści, nie tylko licznik grania na koncie kupującym.

Sony pisze wprost, że zwrot za gry/DLC/season passy przysługuje w ciągu 14 dni pod warunkiem, że treść nie została pobrana ani streamowana (PlayStation Store cancellation policy, PS Store refund request).

A udostępnianie gry innym kontom na konsoli jest normalną funkcją PS5, ale nie zmienia zasad zwrotu — po prostu inne konto korzysta z Twojej zakupionej/pobranej licencji (Console Sharing and Offline Play).

Czyli:

- 0 minut na głównym koncie — raczej bez znaczenia.
- Gra pobrana / odpalona na drugim koncie — zwrot standardowo odpada.
- Jeśli jakimś cudem support/bot by to klepnął — licencja zostanie cofnięta i gra na drugim koncie dostanie kłódkę.
- Powtarzanie takiej zabawy — proszenie się o flagę na koncie, bo to już wygląda jak obchodzenie zasad, nie „test produktu” :E

W skrócie: urban legend z januszowym cashbackiem. Na PSN „darmowe granie przez 13 dni” działa głównie w opowieściach kolegi kolegi z grupki na FB.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Da się zarabiać. Skąd ludzie mają po kilka tysięcy gier? Mój znajomy na steamie ma bodajże inne konta, dropi się karty, na wyprzedażach są karty itd. Potrafi się trafić karta czy jakiś item za grube złotówki. On ma z 7k gier na koncie i ponad 200lvl konta, tego nie kupił za złotówki.  Siedzę na łowcach to mniej więcej wiem jak to wygląda. 
Ostatnie ruchy Valve są takie by to ograniczać ale nadal w tym siedzą i kombinują, choć nigdy z nim o tym tak nie rozmawiałem. Inny znajomy informuje o tym, że będą karty na wyprzedaży i że można je dropić poprzez tworzenie odznak, a z odznak ma się te wysokie poziomy, bo za każdą odznakę ma się 100expa czy ile tam. 

To są jakieś :kupa: gierki bo tyle to nawet nie ma gier AAA a mam większość z nich w bibliotece zbieranych od lat + tych AA

1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Ale wiesz że w żabce na tym kartoniku jest kod od Valve? Czy myślałeś że to Żabka ma swoje? :D

Tych w żabce też już nie będzię bo mają to wycofać 😁

1 godzinę temu, slafec napisał(a):

To są już alpejskie kombinacje i raczej anomalia niż normalna praktyka 😅😂. Zabawa dla pryszczatych "biznesmenów" :hihot:😉

Edytowane przez azgan
Opublikowano (edytowane)

Ja mam jedno konto założone na US a jedno na PL ;) PL na potrzeby lokalnych kodów z pudełek, US jako główne i na jakieś ewentualne zakupy (doładowuję przez karty podarunkowe).

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
10 godzin temu, Fatality napisał(a):

Wylewali wiadro pomyj na nintento że sprzedają game key-cards a okazuje się, że teraz wyjdą na tych dobrych. Short term pain - long term gain :E

A podobno Nintendo częściowo się z game cardow wycofało i są nadal kartridże ? Ale nie znam szczegółów.

Opublikowano

Z niczego się nie wycofało, Game Key Card dalej są. To jest po prostu fizyczny nośnik (kartridż), na którym nie ma żadnych plików, tylko sama licencja. Więc to trochę taka hybryda - masz fizyczny nośnik wymagany do dopalenia gry, który mimo wszystko zawsze możesz dalej sprzedać. Sama gra jest pobierana z serwerów Nintendo. Informacja o tym, czy kupujesz grę w pudełku bezpośrednio na kartridżu czy w postaci Game Key Carda jest zawsze widoczna na okładce. 

ASSET_MMS_161002463?x=3240&y=3240&format

Zawsze to lepsze rozwiązanie niż karteczka z kodem. 

• Upvote 2