Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie 300 zł za gry to kupa szmalu, bo jestem na rencinie, mam poniżej 2000. Dlatego na dzień dzisiejszy nie myślę o zakupie ps6.

Jak to się mówi: nie jest to potrzeba i da się bez tego żyć. :witojcie2:

Edytowane przez Reddzik
  • Like 3
Opublikowano
43 minuty temu, lukadd napisał(a):

No i tu wielki minus dla $ony, że nie pozwala na 2h wypróbowanie przy zakupie, nie dają możliwości zwrotu.

Jest opcja wypróbowania, ale upośledzona i dostępna wyłącznie dla subskrybentów PS Plus Premium :E

Opublikowano

Wiem, ale taka opcja to nie opcja. Cały ten plus to w większości skok na kasę. Płacenie za możliwość grania w gry online :hihot:

No, ale tak jest na konsolach. Raz na jakiś czas można sobie wykupić, ale jak ktoś ma konsolkę jako podstawową platformę to trochę lipa.

Opublikowano
W dniu 18.07.2026 o 15:55, lukadd napisał(a):

Nawet jeśli GTA VI okaże się kupą jakimś cudem, to przez ceny pamięci i dysków nvme prosiak nie straci na wartości.

Nic, inwestycja poczyniona, śmignąłem na szybko do media i złapałem jeszcze :E Teraz niech leży i się kurzy, wątpię aby straciło to na wartości, a jak GTA wypali to przynajmniej nie trzeba będzie pożyczać konsolki na ogranie :hihot:

pnrbFsb.png

Nie taka zła ta inwestycja

Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

@Winter 

100% PS4 ma napęd.

A ja np. z ~100 gierek na PS4 mam tylko 10 na płytach :E 

Na PS5 nie mam ani jednego pudła. Mam GT7 jedynie z tych nowszych, ale to w wersji na PS4 :E 

No to rób tak dalej to zamiast używki za 20 euro będziesz płacił 80 euro na PSS. Im tylko o to chodzi.

Opublikowano (edytowane)

@Winter 

Od dobrych ponad 20 lat 99%+ moich wszystkich gierek to cyfra :E 

Większość graczy co znam ma tak podobnie. + - kilka gier w pudłach w kolekcji :E 

Jak ktoś twierdzi inaczej to niech się pochwali swoją kolekcją gier w pudełkach. Ile nazbierał i jak wspiera te pudełka. Takich ludzi w realu to ze świeczką szukać.

Taka prawda, nie wymyślam.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 18.07.2026 o 15:55, lukadd napisał(a):

Nawet jeśli GTA VI okaże się kupą jakimś cudem, to przez ceny pamięci i dysków nvme prosiak nie straci na wartości.

Nic, inwestycja poczyniona, śmignąłem na szybko do media i złapałem jeszcze :E Teraz niech leży i się kurzy, wątpię aby straciło to na wartości, a jak GTA wypali to przynajmniej nie trzeba będzie pożyczać konsolki na ogranie :hihot:

pnrbFsb.png

Teraz zrobiłem backup ☺️

Ale trybow w tym oledzie teraz jak na PC 🤣

IMG_2324.jpeg

IMG_2325.jpeg

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

@Winter 

Od dobrych ponad 20 lat 99%+ moich wszystkich gierek to cyfra :E 

Większość graczy co znam ma tak podobnie. + - kilka gier w pudłach w kolekcji :E 

Jak ktoś twierdzi inaczej to niech się pochwali swoją kolekcją gier w pudełkach. Ile nazbierał i jak wspiera te pudełka. Takich ludzi w realu to ze świeczką szukać.

Nie mam z tym problemu na PC, bo jest konkurencja, ale na konsolach masz monopol.

Ostatnio laskawie Sony zrobiło promkę na Ghost of Yotei.

Kupuj gry za tyle, ja nie zamierzam.

Screenshot_20260723_232306_PS App.jpg

• Sad 1
Opublikowano
13 minut temu, lukadd napisał(a):

Okej, ale tutaj nie chodzi przecież o trzymanie pudełek na półkach, ale wręcz coś odwrotnego - możliwość ich odsprzedaży. Ja mogę powiedzieć, że przez 20 lat zebrałem może 30 pudełek, ale puściłem dalej grube, grube setki. Na tym się to wszystko opierało. 

Opublikowano

Jak nie ma ludzi co trzymają i kolekcjonują te pudełka, to nie ma rynku pudełek.

Zostają tylko ludzie co traktują pudełka jako tanie przejście gierki i odsprzedanie dalej do żyda. Nie miało to prawa działać na takiej zasadzie na dłuższą metę i się kończy.

Opublikowano
11 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak nie ma ludzi co trzymają i kolekcjonują te pudełka, to nie ma rynku pudełek.

Zostają tylko ludzie co traktują pudełka jako tanie przejście gierki i odsprzedanie dalej do żyda. Nie miało to prawa działać na takiej zasadzie na dłuższą metę i się kończy.

Oczywiście, że się kończy, wszystko się kiedyś kończy. Jednak argument, że "20 lat jadę na cyfrze", nic tutaj nie zmienia. Pudła i tak trzymały się naprawdę długo, na razie też ani Microsoft, ani tym bardziej Nintendo nie wycofały się z nich, choć to tylko kwestia czasu. Dla mnie gra premierowa w wersji cyfrowej to strata kasy. Mało dzisiejszych produkcji jest wartych takiej inwestycji, sporo z nich to jednostrzałowce - przechodzisz i zapominasz. Po co to ma mi wisieć na koncie? Cyfra jest świetna do Steamowych promocji, gier z dużym replayability, sam cenię sobie ją głównie dlatego, że lubię optymalizować swój wolny czas (czytaj jestem leniwy :E), a zawsze szybciej jest coś odpalić z dysku niż żonglować płytami. Praktycznie cała reszta to zalety, ale już wyłącznie dla wydawcy.

Zostają tylko ludzie co traktują pudełka jako tanie przejście gierki i odsprzedanie dalej do żyda.

Tak, dokładnie o to w tym chodzi, gdzie wady? :E A zabrzmiało to jak coś przynajmniej dyskusyjnego moralnie.

Opublikowano

@Vulc

Osobiście tylko okazjonalnie i wybrane gry premierowo kupię. Takiego np. Stalkera do dziś, ani na płycie, ani w cyfrze nie kupiłem i nie kupię dopóki się gamonie nie ogarną. A jak go połatają chociaż z grubsza to będzie za poniżej 100 zeta pewnie stał :E 

A pudła się trzymały długo, nawet dłużej niż myślałem się trzymają. W sumie w Nintendo dalej całkiem dają radę. Na switcha chyba jedynie mam właśnie więcej gierek na "nośnikach" niż w cyfrze :E 

Opublikowano

Pudła się tyle trzymają, o ironio, dzięki Microsoftowi, który sobie w 2013 strzelił samobója. :E Sony na razie rozgrywa to o wiele lepiej - ogłoszenie we właściwym czasie, poparte sensownymi danymi, oczywiście mocno podkoloryzowanymi i wybiórczymi, ale w granicach na jakie pozwala obecna sytuacja. Przede wszystkim z dala od premiery nowego sprzętu, dając przestrzeń na ochłonięcie. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo Do premiery GTA to prosiaki poznikają z półek. A jak jakieś ostaną to ceny będą 5k+ :E 

W takiej Japonii przez to, że nie podnieśli tak cen i prosiak w przeliczeniu to ~3200pln to w zasadzie zakup tej konsoli graniczy z cudem obecnie. Albo schodzą w kilka sekund, albo sklepy po prostu urządzają loterie :E Jak wylosujesz i wygrasz to dostajesz możliwość zakupu :hihot: