Send1N 4 171 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca 16 godzin temu, Keleris napisał(a): Dodatkowo pad zmiennofazowy od Thermalright To zwykły PTM tak? TR następni po gelidzie co sprzedają ze swoim logo 1
Keleris 475 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Czy jest to przepakowany PTM - nie wiem, na pewno coś podobnego. 1
RemiKo 143 Opublikowano 30 Marca Autor Opublikowano 30 Marca Dziś ode mnie testy mojej całkiem pierwszej karty graficznej z 1999 roku: NVIDIA Riva TNT2 M64 z 32MB pamięci SDRAM, model EV-TNT2-M64 ale producent do teraz mi nieznany. Tym razem nie było czyszczenia, bo karta wyglądała idealnie: Możecie mi wierzyć lub nie, ale na tej karcie za dzieciaka ograłem i ukończyłem m.in. takie tytuły jak: NFS Porsche 2000 Max Payne GTA III GTA Vice City Diablo II A pierwszymi grami na niej były NFS II Special Edition, GTA 2 oraz The Settlers III. Wszystkie "cięższe" tytuły dało radę ograć ze względu na dostępność trybów 16 bitowego koloru oraz rozdzielczości 640x480 Wszystko to odbywało się na platformie z Celeron'em Mendocino 433MHz, Abit'em BE6, Sound Blaster'em PCI 128 (CT4810) i początkowo 64MB ramu PC100. Całości dogrywał głośny dysk IBM DJNA-351520 o pojemności 15,2GB. Karta służyła mi dzielnie do okolic połowy 2003 roku, a później zaczęły wychodzić tytuły, które wymagały już obecności Pixel Shader i dobra passa się skończyła. Ale i tak moje najważniejsze prawie 4 lata grania mam zaliczone wyśmienicie i nigdy ich nie zapomnę ... ... Zanim przejdę do benchmarków to wrzucę to jak fajnie było znów ujrzeć Detonator'y w akcji: Po ustawieniu na Najwyższą wydajność sterowniki zmieniały również za naszymi plecami poziom LOD na +1.3: I na takim ustawieniu zostały wykonane pierwsze testy przy standardowych nastawach taktowania rdzenia oraz pamięci: I tutaj ciekawostka, bo sama zmiana 32 bitowych tekstur oraz koloru na 16 bitów daje wzrost o całe +92% ! Wtedy nie było mowy o płynnej rozgrywce z paletą 32 bitową, zgodnie z tym co wcześniej napisał @larry.bigl ... Na koniec wyniki po podkręceniu karty na 160MHz/185MHz: Nawet podkręcenie karty nie daje tyle co sama zmiana na 16bit. Ale już zejście z rozdzielczością do 640x480, zastosowanie 16 bitowej palety kolorów oraz podkręcenie karty owocuje całkiem przyjemnymi klatkami i płynnością w grach: Przypomnę że test "Lobby" to po prostu zbenchmarkowana gra Max Payne 1 - z domyślnych 11 klatek do nawet i 74 klatek średnio na niskich detalach! Tak właśnie się wtedy grało w gierki Kurcze, aż mam ochotę znów coś na tym pograć 4
Pan Ciastovy 92 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) 23 godziny temu, Stjepan napisał(a): Zależy co tam masz, chętnie się zaopiekuje, zrób listę co masz bo jestem ciekawy. HP DV9700 brakuje klapek od hdd, ram, brakuje maskownicy na matrycę, matryca jest cała (tak sie wydaje) nie mam zasilacza żeby go odpalić HP DV?? (model wydaje się być podobny do dv6-1140ew) Core 2 duo z ati radeon brakuje maskownicy na hdd i ram, brak baterii, matryca cała brak zasilacza Toshiba L300-1A3 brak klapki HDD i RAM i CD ROM, odpala ale przy próbie instalowania systemu reboot, myślę że trzebaby było rozkręcić zajrzeć do chłodzenia Dell Inspiron 1525 nie odpala. Laptop jest cały kompletny, matryca zbita. HP compaq 6375s laptop kompletny bez hdd, ram. Matryca wydaje się być sprawna, wypadł lewy zawias od strony matrycy, uszkodził maskownice matrycy Aspire 5741g bez matrycy, baterii, klapki hdd/ram, bez CD, taki osiołek na części nie wiem czy odpala Ogólnie laptopy nie mają ram, jak go miały to były to kości po 512mb/1GB i nie odpalały więc się ich pozbyłem Edytowane 30 Marca przez Pan Ciastovy 1
RemiKo 143 Opublikowano 31 Marca Autor Opublikowano 31 Marca Dzisiaj wrzucę Wam moje spełnione marzenie z młodości, czyli GeForce4 Ti 4200-8X 128MB 128Bit: Premiera: luty 2002 roku i wtedy człowiek jedynie się ślinił do oferowanej przez nią wydajności. Zobaczcie sami: I to wszystko w pełnych 32 bitach koloru oraz rozdzielczości 1024x768. Bez kombinowania, bez ściemy. Po prostu czysta wydajność W tamtych czasach karta kosztowała okolice jednej miesięcznej pensji przeciętnego Polaka, dlatego też nie zyskała u nas tak dużej popularności. To przez nią praktycznie cała kolejna seria kart GeForce FX była okrzyknięta niewypałem. Mało tego! Wystarczyły dwa ruchy suwaczkiem w sterownikach i mieliśmy już wersję Ti 4400: I kolejne dwa kliki i otrzymywaliśmy wersję "prawie" Ti 4600/Ti 4800: "Prawie", bo pamięci na standardowej Ti 4200 były po prostu fizycznie wolniejsze i nie da się ich wykręcić do prędkości DDR650. Wtedy jeszcze podkręcanie miało sens, gdzie najniższy model, ale dobrze kupiony, był w stanie osiągnąć wydajność tego prawie najdroższego. Tak czy inaczej, karta jest tak szybka jak na swoje czasy, że nadal nie mam pojęcia do której platformy jeszcze trafi Fajny sprzęt Polecam każdemu zainteresowanemu się w nią zaopatrzyć, bo ceny za nią (za ten model Medion'a/MSI) nadal są znośne Aha, do tej karty koniecznie sterowniki NVIDIA Detonator/ForceWare 44.03, bo na nowszych sterownikach wydajność ucieka: 44.03_win2kxp_international.exe ... Nie wrzucam szczegółowych wyników, ale na tej karcie przyrost ze zmiany z 32 bitowego koloru na 16 bitów jest marginalny i porównywalny do podkręcenia rdzenia o parę MHz wyżej. Koniec końców, na tej grafie dało się grać na Ultra w 2002 roku 7 1
Pan Ciastovy 92 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia @StjepanBierzesz coś czy wszystko jedzie na utylizację?
Stjepan 2 376 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia 8 godzin temu, Pan Ciastovy napisał(a): @StjepanBierzesz coś czy wszystko jedzie na utylizację? Jednak nic nie biorę, dostałem u mnie lepszą ofertę dzięki.
Pan Ciastovy 92 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia 2 godziny temu, Stjepan napisał(a): Jednak nic nie biorę, dostałem u mnie lepszą ofertę dzięki. Cyyyk za 10 do śmietnika 1
Keleris 475 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia @RemiKo myślałem też o ti4200 ale coś bardziej ciągnie mnie do Radeon 9800 tylko właśnie w większości są to modele Medion i czy warto się tym interesować? szkoda że mają zasilanie na mini molex.
MarcoSimone 671 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia Mam płytkę Foxconn P67 Ratler. Działał na niej Xeon 4/8. Wrzuciłem 2500K i nie wstaje. Code 9P wyświetla. Nie powinna z buta odpalić?
Send1N 4 171 Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Ten cpu od biosu C3AF1P01 jak masz taki lub nowszy to może procek ubity?
MarcoSimone 671 Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Godzinę temu, Send1N napisał(a): Ten cpu od biosu C3AF1P01 jak masz taki lub nowszy to może procek ubity? Na mobo Mediona MS-7667 na P67 startuje od strzała 2500K. Czyli muszę kombinować z biosem do tego Foxconn'a. 1
Keleris 475 Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) Przyszły do mnie kolejne karty. 8800GTS 640mb 8800GTX GTX 260 2xGTX 280. Dzisiaj sprawdziłem i niestety 4/5 sprawne - 8800 GTX - artefakty, ponoć można poznać po nich co może być prawdopodobną przyczyną? Czerwone paski, bez sterownika startuje, ze sterownikiem wiesza się przy wczytywaniu windows. Karty wizualnie są dosyć porysowane, wszystkie GTX2xx miały śledzie do prostowania (kupiłem wszystkie od jednego sprzedającego) dodatkowo 8800GTS jest trochę krzywa. Karty na razie przetestowałem w 3dmark 06. Jedna 280 ma sporo lepsze temperatury ale i tak są w tym teście blokowane przez q6600. Edytowane 5 Kwietnia przez Keleris 3 1
Maxforces 295 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia W dniu 31.03.2025 o 11:40, RemiKo napisał(a): Dzisiaj wrzucę Wam moje spełnione marzenie z młodości, czyli GeForce4 Ti 4200-8X 128MB 128Bit: Premiera: luty 2002 roku i wtedy człowiek jedynie się ślinił do oferowanej przez nią wydajności. Zobaczcie sami: I to wszystko w pełnych 32 bitach koloru oraz rozdzielczości 1024x768. Bez kombinowania, bez ściemy. Po prostu czysta wydajność W tamtych czasach karta kosztowała okolice jednej miesięcznej pensji przeciętnego Polaka, dlatego też nie zyskała u nas tak dużej popularności. To przez nią praktycznie cała kolejna seria kart GeForce FX była okrzyknięta niewypałem. Mało tego! Wystarczyły dwa ruchy suwaczkiem w sterownikach i mieliśmy już wersję Ti 4400: I kolejne dwa kliki i otrzymywaliśmy wersję "prawie" Ti 4600/Ti 4800: "Prawie", bo pamięci na standardowej Ti 4200 były po prostu fizycznie wolniejsze i nie da się ich wykręcić do prędkości DDR650. Wtedy jeszcze podkręcanie miało sens, gdzie najniższy model, ale dobrze kupiony, był w stanie osiągnąć wydajność tego prawie najdroższego. Tak czy inaczej, karta jest tak szybka jak na swoje czasy, że nadal nie mam pojęcia do której platformy jeszcze trafi Fajny sprzęt Polecam każdemu zainteresowanemu się w nią zaopatrzyć, bo ceny za nią (za ten model Medion'a/MSI) nadal są znośne Aha, do tej karty koniecznie sterowniki NVIDIA Detonator/ForceWare 44.03, bo na nowszych sterownikach wydajność ucieka: 44.03_win2kxp_international.exe 18.41 MB · 1 pobranie ... Nie wrzucam szczegółowych wyników, ale na tej karcie przyrost ze zmiany z 32 bitowego koloru na 16 bitów jest marginalny i porównywalny do podkręcenia rdzenia o parę MHz wyżej. Koniec końców, na tej grafie dało się grać na Ultra w 2002 roku Ładne wyniki,tak z ciekawości jakiej przeglądarki urzywasz? 1
RemiKo 143 Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) @Maxforces Już od czasów Windows'a XP używam Opery i tak jakoś zostało EDIT: @Keleris Te artefakty tego 8800 GTX'a wyglądają właśnie jak taka karta która leżakowała i nie była długo używana lub uszkodziła się od transportu. Po wygrzaniu rdzenia powinno wszystko wrócić do normy, przynajmniej na jakąś chwilę. Cieszy mnie że udało Ci się upolować identyczną parkę GTX'ów 280 Fajnie to wygląda Ta cieplejsza faktycznie mogła pracować w SLI i była zamontowana wyżej, a to ją bardziej wygrzało i stary glut może jej nieco bardziej dokuczać. Edytowane 8 Kwietnia przez RemiKo Rozszerzenie wpisu 1
Keleris 475 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) Dziękuje, do sli bardziej prądożernych kart brakuje mi zasilacza, teoretycznie 750w powinno uciągnąć ale brakuje kabli. Wczoraj pobawiłem się FX5500, chłodzenie pentagram raczej nie było dedykowane do tej serii, co prawda otwory montażowe pasują ale dokręcając radiator ustawiał się pod kątem, dałem dwie gumowe podkładki pod radiator od strony kondensatorów i operacja się udała. FX5500 nie ma podlotu do Ti4200, na papierze nie zapowiadała się taka chłosta w 3dmarku, po przetaktowaniu karty i procesora udało się lekko przebić 10tyś punktów. Edytowane 8 Kwietnia przez Keleris 3
RemiKo 143 Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia @Keleris Też ostatnio testowałem FX'a 5500 i szału nie było: https://hwbot.org/submissions/permalink?userId=17956&gpuId=761 Tobie trafiła się ciekawsza karta, bo na Samsungach TC40, czyli 4ns. Moja była na TC50 - 5ns. Za to FX 5200 był już na TC40, ale rdzeń słabiutki: Karta miała większość kondensatorów spuchniętych, także i tak nieźle że w ogóle porobiłem te testy 4
Keleris 475 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia (edytowane) Wpadł w moje ręce ciekawy zasilacz Thermaltake TWV 480, idealny pod athlon-a XP, wizualnie trochę porysowany ale za to w środku wyglądał w miarę czysto i bez spuchniętych kondensatorów, raczej nie miał ciężkiego życia. Złożyłem też na szybko platformę na am2 - M2N32 + Athlon 64 x2 4800+ muszę przyznać że podoba mi się ta płyta i trafiła się w ładnym stanie w cenie kebaba. Walczyłem żeby ustawić 1T przy czterech modułach pamięci ale za żadne skarby nie udało się ustawić, przy dwóch włączało się bez problemu, w 3dmark 01 w sumie żadnej różnicy w wyniku nie było między 2T, a 1T. Edytowane 9 Kwietnia przez Keleris 5
Maxforces 295 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) W końcu odpaliłem platformę do testowania kart agp Edytowane 10 Kwietnia przez Maxforces 5
Adam33k 37 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia W zeszłym roku wyrwałem sprawną HD 3870X2 od Asusa, myślę że można to już uznać za retro. Trochę pokręciłem ale karta nie pozwala na zbyt wiele ze względu na gigantyczne temperatury VRMu - nawiew tylko trochę jej pomagał. Podrzucam kilka wyników z tej karty https://hwbot.org/benchmarks/3dmark05/submissions/5764046 https://hwbot.org/benchmarks/3dmark_vantage_-_performance/submissions/5759932 https://hwbot.org/benchmarks/3dmark2001_se/submissions/5764047 4 1
musichunter1x 1 315 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia (edytowane) Wygrzebałem w końcu złoma, przy sprzątaniu rzeczy niepotrzebnych. Działa, niestety programy były na dyskietce lub płycie, która przepadła, a miałem tylko starą kopię StarCrafta, która na szczęście działa Edit. Pełna specyfikacja: cpu Pentium II MMX ram 128mb,a przynajmniej tyle system pokazuje płyta FIC KA-6100 gpu S3 65 Virge ver1.1 DSV3325 psu channel well technology CWT-9200C dysk 2GB pożeracz dyskietek monitor optiview 15LX klawiatura kwd-203 2 napędy CD, górny brzmi lepiej i jakieś peryferia w środku... Edytowane 12 Kwietnia przez musichunter1x 4
Pentium D 1 161 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia 5 godzin temu, musichunter1x napisał(a): Wygrzebałem w końcu złoma Faktycznie. Działa na tym chociaż internet?
musichunter1x 1 315 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia (edytowane) 12 minut temu, Pentium D napisał(a): Działa na tym chociaż internet? Baaa, wiele lat temu rodzice chcieli do niego podłączyć internet to zadzwonili po technika operatora i powiedział że się nie da On służył u nich tylko do remanentu, a pewnie nie było sensu bawić się w antyczne karty sieciowe. Przynajmniej przypomniałem sobie jak wyglądał Starcraft, ale na zdjęciu jest bieda, wiec nie ma sensu wstawiać. Edytowane 12 Kwietnia przez musichunter1x 1 2
Maxforces 295 Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia W dniu 12.04.2025 o 14:28, Pentium D napisał(a): Faktycznie. Działa na tym chociaż internet? Kiedys dzialal i to byla petarda szczegolnie jak dolozylo sie voodoo. W tamtych latach internet byl calkowicie inny. Zaraz mam maszynke z PII 450 i internet dziala;) tylko trzeba przegladarke k melon 1
blabla123 838 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia W dniu 12.04.2025 o 18:22, musichunter1x napisał(a): Wygrzebałem w końcu złoma, przy sprzątaniu rzeczy niepotrzebnych. Fajny raditor na tym PII. Zamiennik z OEMa czy oryginał? Niby standardowo były czarne ale jakaś mała partia miała srebrne właśnie.
Rekomendowane odpowiedzi