Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, tgolik napisał(a):

Ja wiele gier przechodzę przez rok a nawet dłużej. W  Valhalę gram od premiery, Cyberpunka ogrywałem przez 3,5 roku (co prawda 3 przejścia), podobnie Wiedźmin 3 a nawet Jedi Survivor (choć tutaj czekałem 3 miesiące na porządnego patcha.) Lubię grać w nawet 10 gier równocześnie, co daje wiele miesięcy na przejście dłuższych gier.

No tak, ale mówimy tutaj o pojedynczym przejściu gry, a nie wracaniu do niej przez szereg lat. To miałem na myśli, ale jeśli faktycznie na raz trzepiesz 10 gier, to może i w skrajnych przypadkach tyle to trwa. Przyjąłem do wiadomości w takim razie, choć na samą myśl o takim rozwadnianiu się, aż mnie telepie. ;) W życiu nie byłbym w stanie pierwszego przyjęcia Wieśka 3 rozłożyć na rok. Gra była zbyt wciągająca, żeby coś takiego mogło się wydarzyć.

@Qrdello W takim razie jest bardzo krucho z czasembu Ciebie, zdecydowanie. ;) No, ale jako że jesteś kolejną osobą, która daje taki przykład, rozumiem.

Opublikowano
29 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Jedni grają i się dobrze bawią inni grają na YT i narzekają. 😜🥷

Coś w tym jest. Dużo osób rzekomo jest strasznie niezainteresowanych tą grą, ale dyskutują o niej godzinami produkując dziesiątki postów, zamiast po prostu olać temat albo kupić i zagrać. 

Jak to mówią, psy szczekają a karawana jedzie dalej. %-) 

A jak daleko zajedzie, to się okaże. Na PC szału nie ma jeśli chodzi o wynik na Steam, ale nie od dziś wiadomo, że takie multiplatformy najlepsze wyniki wykręcają na konsolach. Plus wersja PC dostępna jest nie tylko na Steam, ale też w Uplay czy abonamencie Uplay+. Steam nie dla każdej gry jest dobrym wyznacznikiem tego czy mamy sukces, czy sprzedażową wtopę.

27 minut temu, Zas napisał(a):

Nie zgodzę się, sam kilka dużych gier potrafiłem z rok przechodzić - na zasadzie takiej, że miałem zajawkę przez miesiąc, potem przerwa, znowu miesiąc... To akurat może świadczyć i o tym, że gra to kasztan, i meczymy się, by ją przejść, bo kasa zapłacona, albo, że gra jest fajna i chcemy się w niej ciągle bawić, ale np. mamy też ochotę na coś innego albo nie mamy czasu.

Dokładnie, ja też tak gram i uważam to za normalną rzecz. Teraz skończyłem Stellar Blade, które nie jest super długie (PS5 pokazuje 32h), a zacząłem grać pod koniec grudnia. Tylko w między czasie przeszedłem jeszcze RE2, RE3 i RE4 Remake, bo akurat naszła mnie zajawka na coś mroczniejszego i Stellar poszedł w odstawkę (mimo że finalnie bardzo mi się podobał).

Ja to się bardziej zastanawiam jak ludzie dają radę grać w jedną grę przez 80h, szczególnie jeśli jest to np. taki asasyn który od kilku odsłon oferuje prawie to samo :E Mi się dobrze w Shadows gra, ale nawet jakby mi zapłacili to nie dałbym rady przejść tej gry na strzała. Ale już dawkując, jak najbardziej, nawet jeśli to potrwa rok. Chociaż podejrzewam, że porzucę jak Valhalle po 30-40h, ale może nie, bo tu mi bardziej klimat siedzi i fajnie mi się gra Naoe.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Vulc napisał(a):

No tak, ale mówimy tutaj o pojedynczym przejściu gry, a nie wracaniu do niej przez szereg lat. To miałem na myśli, ale jeśli faktycznie na raz trzepiesz 10 gier, to może i w skrajnych przypadkach tyle to trwa. Przyjąłem do wiadomości w takim razie, choć na samą myśl o takim rozwadnianiu się, aż mnie telepie. ;) W życiu nie byłbym w stanie pierwszego przyjęcia Wieśka 3 rozłożyć na rok. Gra była zbyt wciągająca, żeby coś takiego mogło się wydarzyć.

@Qrdello W takim razie jest bardzo krucho z czasembu Ciebie, zdecydowanie. ;) No, ale jako że jesteś kolejną osobą, która daje taki przykład, rozumiem.

Oj tak, bycie nauczycielem na 3 etatach to kupa zajęć i niespecjalnie odzwierciedlająca te zajęcia wypłata :E do tego administruję jedną ze szkół pod kątem dziennika i sieci, więc wszystkie wolne chwile i tak mam wypełnione. + zajęcia dzieciaków, to piłka, to basen - tak od 7 do 18 codziennie praktycznie w rozjazdach. Nie doliczam do tego wrocławskich korków - bo te potrafią mi zabrać z 90 minut codziennie :/ 

Czasy bezstresowego Bloodborne'a 7 dni w tygodniu minęły bezpowrotnie :P 

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, tgolik napisał(a):

Nie, za dużo czasu spędzam na czytaniu durnych komentarzy. Brakuje czasu na granie.

Nie dość, że gry są za trudne to wolno czytasz? 🤔

Panowie. Zrzuta na rentę.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Dirian napisał(a):

Dużo osób rzekomo jest strasznie niezainteresowanych tą grą, ale dyskutują o niej godzinami produkując dziesiątki postów, zamiast po prostu olać temat albo kupić i zagrać. 

I co dokładnie jest w tym takiego dziwnego, pierwszy raz odwiedzasz forum dyskusyjne? ;) Idąc tą drogą, może nie rozmawiajmy o żadnych grach przed ich premierą, generalnie nie rozmawiajmy o niczym. Brak zainteresowania grą, nie stoi w sprzeczności z rozmawianiem o niej.

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, crush napisał(a):

Nie dość, że gry są za trudne to wolno czytasz? 🤔

Panowie. Zrzuta na rentę.

Akurat patrząc na AI przeciwników to tam można równie dobrze stopami grać :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qrdello napisał(a):

Czasy bezstresowego Bloodborne'a 7 dni w tygodniu minęły bezpowrotnie :P 

Ale co zostało w pamięci, to zostało. 😎 Ja bym w takim położeniu grał chyba tylko w CoD'a - 5h kampanii i z głowy. Odin dla odmiany wszystko skipuje, może też jest nauczycielem? 🧐 Trzeba się nad tym głęboko zastanowić.

Edytowane przez Vulc
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Vulc napisał(a):

I co dokładnie jest w tym takiego dziwnego, pierwszy raz odwiedzasz forum dyskusyjne? 

Dyskusja to normalna sprawa, ale jak już się grę ocenia i wydaje wyroki na jej temat, to warto byłoby w tę grę jednak zagrać, a nie tylko obejrzeć kompilację błędów i wpadek na YT, bo taki filmik można zmontować z każdego open-worlda (inna sprawa, że na pewno szybciej pójdzie z tych Ubisoftowych :E). Tymczasem w tym wątku (i na innych forach) dużo osób wylewa na grę pomyje, nie potrafi się doszukać w niej żadnych zalet (co już w ogóle jest absurdalne), pisze coś na temat systemu walki i ogólnie rozgrywki, a nawet w ten Shadows nie grali i zagrać nie zamierzają %-) 

To tak jakbym obejrzał na YT jak ktoś jeździ samochodem i stwierdził, że kiepsko się prowadzi :kwasny: Zagrajcie jeden z drugim, a wtedy można podyskutować sensownie na temat mechanik czy zalet / wad Shadows. Oceny graczy na Steam (dość rzetelne źródło) są w 81% pozytywne, więc najwyraźniej nie jest to taka zła gra jak niektórzy ją tu malują ;) 

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Vulc napisał(a):

Jak ktoś chce przez rok przechodzić jedną grę, to IMO tak naprawdę nie chce jej przechodzić. :E Rozumiem to rozwlec na dwa miesiące, bo gra przynudza, ale jeśli jakaś produkcja zmusza cię do takiego dawkowania, to jest po prostu nietrafiony zakup.

A jak ktoś pracuje i ma rodzinę na utrzymaniu jak ja to jak mam przejść grę szybciej? , żeby przejść KCD 2 musiałem urlop brać i to jeszcze z zaległym z tamtego roku xD

Nie każdy jest wiecznym studentem i siedzi na garnuszku rodziców albo zasiłku 

10 minut temu, Dirian napisał(a):

Dyskusja to normalna sprawa, ale jak już się grę ocenia i wydaje wyroki na jej temat, to warto byłoby w tę grę jednak zagrać, a nie tylko obejrzeć kompilację błędów i wpadek na YT, bo taki filmik można zmontować z każdego open-worlda (inna sprawa, że na pewno szybciej pójdzie z tych Ubisoftowych :E). Tymczasem w tym wątku (i na innych forach) dużo osób wylewa na grę pomyje, nie potrafi się doszukać w niej żadnych zalet (co już w ogóle jest absurdalne), pisze coś na temat systemu walki i ogólnie rozgrywki, a nawet w ten Shadows nie grali i zagrać nie zamierzają %-) 

To tak jakbym obejrzał na YT jak ktoś jeździ samochodem i stwierdził, że kiepsko się prowadzi :kwasny: Zagrajcie jeden z drugim, a wtedy można podyskutować sensownie na temat mechanik czy zalet / wad Shadows. Oceny graczy na Steam (dość rzetelne źródło) są w 81% pozytywne, więc najwyraźniej nie jest to taka zła gra jak niektórzy ją tu malują ;) 

Obejrzenie gry na YT gdzie ktoś ją ogrywa nie wystarczy ? , mam wydać pieniądze tylko po to żeby móc udowodnić że gra jest gniotem ? , już kiedyś taki challenge miałem od Tomasz tgolika gdzie zarzucał mi że nie mogę krytykować cyberpunka bo nie przedlem go w całości , więc zacisnąłem zęby nabiłem platynę i krytykowałem jeszcze bardziej bo doszły kolejne katastrofalne problemy gry których nie zobaczyłem u youtuberów, to był jakiś początek 2021 roku , teraz to już inna gra ale wtedy to był totalny gniot

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Dobra, na dzis starczy. Gra wciaga jak szalona.

Cos czuje ze bedzie GOTY ;) 

Dobranoc Panowie, wy dalej debatujcie o grze a ja klade sie spac zeby jutro wstac rzeski i od samego rana pykac sobie assasynka.

a7EvLZm_700b.jpg

1 minutę temu, userKAMIL napisał(a):

Ta kolorystyka na OLEDzie naprawdę urywa głowę! Ilość efektów cząsteczkowych, mgła wolumetryczna czy wszelkie podmuchy wiatru... Technologiczna TOPka i Ubi potrafi piękne te światy robić.

image.thumb.png.e80add61bdbf8ad693754c33bbe28b49.png

Ten screen nie oddaje piekna. Az szkoda ze inni nie beda w stanie docenic na wlasnej skorze jak piekna jest to gra ;) 

• Haha 3
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Dirian Tyko widzisz, sytuacja z tą serią jest dość specyficzna, o czym nie raz pisano. Zachęcanie do zagrania jest tutaj średnio sensowne, bo mało kto chce wywalić kasę w błoto. Większość ludzi dokładnie wie czego się spodziewać, wszak Ubi od obrzydliwe długiego czasu wciska ten sam zestaw, z małymi modyfikacjami. Naprawdę uważasz, że jak ktoś się odbił od Odyssey, od Valhalli (mimo uczciwych prób), nagle się odnajdzie w Shadows, bo twórcy pomachali flagą z napisem "feudalna Japonia"? Antyczna Grecja czy podoboje Wikingów, to też są atrakcyjne settingi. Co ma się zmienić? Co może zmienić wywalnie nawet mniejszej sumy na abonament? Mało kto ma ochotę wspierać ten gejmingowy marazm, a są wśród nich również fani (albo ex fani). Po prostu nie chcą serii widzieć w takiej kondycji, co jest z całkiem niewiadomego powodu dla niektórych niezrozumiałe. I tak, będą o tym pisać, bo taka jest idea forum. Jest miejsce na screeny "o boże patrzcie na ten HDR, gały mi płoną", jest miejce na całą resztę. Proporcje wynikają z odbioru na jaki Ubi sobie uczciwie zapracowało. Nie tylko przez dodawanie egzotycznych wojowników do świata, do którego pasują jak pięść do nosa.

• Like 3
Opublikowano

Był tu choć jeden post o fantastycznym queście? Wątku? Postaci? O pozytywnych zmianach w rozgrywce?

Bo jedyne co widzę od grających to widoczki na OLEDzie i to, że wiadomo czego się spodziewać.

Słabo.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, voltq napisał(a):

A jak ktoś pracuje i ma rodzinę na utrzymaniu jak ja to jak mam przejść grę szybciej? , żeby przejść KCD 2 musiałem urlop brać i to jeszcze z zaległym z tamtego roku xD

Ja pracuję, trenuję, inwestuję w inne hobby, sporo czasu przebywam poza domem, a i tak rok na 60-70 godzin grania, to IMO skrajny przypadek. No, ale nie mam bynajmniej zamiaru kruszyć o to kopii.

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, voltq napisał(a):

Większość gier bez robienia achievementów spokojnie przechodzi się w mniej niż 100h.

30 dni po 3h. Okej. 60 dni po 1.5h.

Jak ktoś mi pisze, że grę przechodzi pół roku albo rok to opcje są dwie. Albo nie jest to dla niego priorytet w strefie rozrywkowej - tylko skąd te silne odczucia co do gier? Albo pracuje w Foxconn'ie. Ale to drugie to nie życie tylko wegetacja.

Plus jeśli chodzi o gry fabularne to jest w ogóle absurd. Wyobrażasz sobie wyłączyć film w połowie i włączyć drugą połowę po 2 miesiącach?

Edytowane przez crush
  • Confused 1
Opublikowano
23 minuty temu, Vulc napisał(a):

Naprawdę uważasz, że jak ktoś się odbił od Odyssey, od Valhalli (mimo uczciwych prób), nagle się odnajdzie w Shadows, bo twórcy pomachali flagą z napisem "feudalna Japonia"?

A gdzie napisałem, że tak uważam? Jeśli ktoś odbił się od dwóch poprzednich odsłon, to na rynku jest masa innych gier. Po co więc wylewać żale na temat gry, w którą i tak się nie zagra i jeszcze dziwić się, że komuś innemu może się ta gra podobać? Bo tutaj ewidentnie niektórych wypowiadających pieką cztery litery, że ktoś ma czelność napisać coś dobrego na temat Shadows :hmm:

A jeśli ktoś sądził, że Ubisoft zrobi z Shadows coś innego, niż kolejną Valhalle czy Odyssey tylko w innych realiach, to był po prostu naiwny albo niezbyt uważnie śledził przedpremierowe materiały. Przecież oni nie obiecywali nigdzie, że zrobią zupełnie inną grę. Naobiecywali tylko, że będzie dużo bardziej dopracowana, niż ich ostatnie gry, co po części jest prawdą, a po części nie - zarówno stan techniczny jak i ilość bugów na premierę jest mniejsza, niz chociazby w tym nieszczęsnym Outlaws. Najbardziej boli to kulejące AI, ale też nie jest dużym zaskoczeniem, bo Ubi nie umie zrobić dobrego AI i już chyba się nie nauczy :E

• Like 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Dirian napisał(a):

Jeśli ktoś odbił się od dwóch poprzednich odsłon, to na rynku jest masa innych gier. Po co więc wylewać żale na temat gry, w którą i tak się nie zagra i jeszcze dziwić się, że komuś innemu może się ta gra podobać?

Aha. To nie mogę liczyć na poprawę? 

5 minut temu, Dirian napisał(a):

Bo tutaj ewidentnie niektórych wypowiadających pieką cztery litery, że ktoś ma czelność napisać coś dobrego na temat Shadows :hmm:

Najwiecej pękających hemoroidów widzę u osób niezadowolonych z ""hejtu"".

• Like 1