Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wypadałoby cokolwiek napisać o czym artykuł, a nie tylko link.

17 godzin temu, Camis napisał(a):

Da się i tak:

Kiedyś miałem ambicję, żeby pisać exe-ki bezpośrednio w edytorze tekstu zamiast w assemblerze ale mi przeszło :E
Niemniej były książki z rozpiską instrukcji 8086 i 8087, więc przy sporym samozaparciu dałoby radę. Tylko to były czasy dos-a, pod obecnymi systemami mogłoby to być trudniejsze.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 10.07.2025 o 15:32, Bono_UG napisał(a):

Wypadałoby cokolwiek napisać o czym artykuł, a nie tylko link.

Przeciez wchodzisz w link i masz abstract od razu na samej gorze.

Opublikowano

A po co wchodzić jak nie wiadomo o czym jest?

Skoro napisanie, że ciekawy i z otwartym dostępem, to chyba nie problem dopisać chociaż tematyki zagadnienia.

Niewiele by cię to kosztowało, a od razu byłoby wiadomo, czy jest w ogóle sens wchodzenia w link - nie każdego interesuje astronomia.

Szanujmy się i naukę, po co wrzutki na poziomie clickbait-ów?

Opublikowano

Spoko, rozumiem. Dodalem tytul artykulu.

Choc ostatniego Twojego zdania zupelnie nie rozumiem. Po pierwsze ja nigdy nie wrzucam klikbajtow a po drugie chyba nie sadzisz, ze takowym by byl artykul w Nature Astronomy :D 

Opublikowano

Ale wrzuciłeś jak clickbait - o patrzcie ciekawe ;)

Piję trochę do bezrefleksyjnego wrzucania filmików, byle wrzucić, nic nie dać od siebie żeby zainteresować dlaczego warto obejrzeć. Takie trochę robienie kolejnej rolki z nauki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

"W latach 1965–1967 rząd USA zdetonował bomby atomowe na wyspie Amczitka w archipelagu Aleutów na południowo-zachodniej Alasce.

W 1965 roku przeprowadzono pierwszą eksplozję jądrową na Amczitce. Pod ziemią nastąpił wybuch jądrowy o mocy 80 kiloton.

Drugi wybuch miał miejsce w 1969 roku, 4000 stóp (ok. 1219.20 metrów) pod powierzchnią Amczitki. Ćwiczenie to miało na celu zrozumienie, jak większe podziemne eksplozje mogą uszkodzić wyspę, wywołać aktywność sejsmiczną lub wywołać tsunami. Robotnicy wywiercili otwór o głębokości 4000 stóp.

Najbardziej znana eksplozja miała miejsce 6 listopada 1971 roku i nosiła nazwę „Projekt Cannikin”. Zapowiedziana moc wyniosła 5 megaton (21 PJ) – był to największy podziemny test jądrowy w historii USA. Ziemia uniosła się o 20 stóp (ok. 6 m) w wyniku eksplozji o sile prawie 400 razy większej od bomby zrzuconej na Hiroszimę . Obniżenie terenu i powstanie uskoku w tym miejscu spowodowało powstanie nowego jeziora o szerokości kilkuset metrów. Eksplozja spowodowała wstrząs sejsmiczny o magnitudzie 7,0 w skali Richtera , powodując obsuwanie się skał i osuwiska torfu o łącznej powierzchni 35 000 stóp kwadratowych (3300 m 2 ). Choć trzęsienia ziemi i tsunami przewidywane przez ekologów nie wystąpiły, w kolejnych tygodniach doszło do szeregu niewielkich zjawisk tektonicznych (niektóre o magnitudzie sięgającej 4,0 w skali Richtera), co prawdopodobnie było spowodowane interakcją eksplozji z lokalnymi naprężeniami tektonicznymi."

https://nuclearprinceton.princeton.edu/amchitka-island

Opublikowano

Jakim cudem temu komuś wyszło, że 3500 km/h to Mach 2? Z tego co mnie uczyli na fizyce to praktycznie Mach 3 (no, ale ja szkołę średnią kończyłem ponad 30 lat temu więc może od tej pory coś się zmieniło :) ).

Opublikowano
9 minut temu, trepek napisał(a):

W tle ładnie widać krzywiznę Ziemii. Płaskoziemcy nie lubio tego!

To będzie raczej efekt obiektywu. Na wysokości przelotowej krzywizna Ziemi nie powinna być dostrzegalna.