Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Qrdello @No to tu akurat masz rację, tylko bym to ubrał w trochę mniej „nie masz pojęcia” bo DBZ ma momentami skalowanie jak FPS na premierę na PC.

Cell Games: Goku wygląda „na równi” głównie przez choreografię walki, ale narracyjnie to jest jasno powiedziane: Goku sam się wycofuje, bo wie że nie dowiezie, a Cell ma zapas (i to pokazuje, jak trzeba). Senzu dla Cella też nie jest „bo byli równi”, tylko właśnie element planu: *„Gohan, masz dostać przeciwnika na 100%, żeby w końcu odpalić”*.

Piccolo: to jest klasyczny „licznik mocy” serii. Ma swoje momenty (Nail → dociśnięcie Friezy do 3 formy, Kami → bardzo mocny Piccolo vs 17, i przewaga nad Imperfect Cellem zanim ten zwiał), ale finalnie plot robi z niego etatowego jobbera do pokazania, że villain jest groźny. I tak, Piccolo to w DB „DLC power-upów”: fuzja, fuzja, Shenron unlock, nowy skin i jedziemy dalej.

A co do tych „1 mln KI tu, 250k tam” – te liczby to zwykle miks guidebooków + fanwiki + dopowiedzeń i po Namek i tak Toriyama w praktyce wywalił scoutery do kosza, bo inaczej by mu się to wszystko rozpadło po pierwszym „Grade 2/3” w androidach. Chaty ładnie streszczają arce, ale jak wchodzą w cyferki, to potrafią odlecieć jak Vegeta po „mój synu…” 😄

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, Qrdello napisał(a):

Goku nie był na równi z Perfect Cell. Nigdy :E

Akurat w tym przypadku to panują od lat sprzeczne informacje, bo jest też taka wersja że goku przez cały ten czas był w stanie pokonać cell'a co wiążę się z tym że był w stanie przetransformować się w SSJ2 ale po treningu w komnacie czasu z gohanem zauważył że on też może tego dokonać i specjalnie się poddał wpuszczając syna na ring aby to on unicestwił "komórczaka" :E To samo tyczy się walki z Majin Vegeta w buu sadze sporo czytałem o tym że w momencie tej walki goku miał już możliwość przemiany w SSJ3 ale nie chciał zrobić lekko mówiąc przykrości vegecie znając jego przerośnięte ego ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Polecam zapoznać się z poziomami mocy i daibookami bo twoje wywody to pierdy. Polecam również mangę plus Kai bo widać że oglądasz spoilery to później takie a nie inne zdania. Chat mnie średnio interesuje bo nawet w nim są już 3 błędy ale nie chce mi się tego tłumaczyć. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1NTo drugie to fakt, to Vegeta nawet go później za to zrypał podczas walki z Buu na planecie bogów.

To pierwsze, no niedopowiedzenie troszkę. SSJ2 wymagał odpowiedniego triggera. Podobnie jak SSJ. Goku, być może nawet mając wystarczająco pary, niespecjalnie wiedział co to jest - ale widział taki trigger w Gohanie. Teraz kanon nam podpowiada, że to ta niby bestia :D Ja tam wolę zostać przy oficjalnej wersji, czyli że Goku po prostu chciał miejsca Gohanowi ustąpić bo był świadomy, że nie da rady.

@TheMr. ale ja się WOGÓLE nie opieram o daibooki, jakieś fanowskie popierdy, wikipedię. Cytuję Ci fragmenty z anime i mangi. Mam raczej dobrą pamięć do takich rzeczy, DB za dzieciaka kilkanaście razy oglądnąłem, a chat mi tylko przyklepał to co pamiętam :) It's over 9 thousand zakończyło porównywanie przeliczników i wskaźników. Nawet Ginyu na Namek sobie w sumie jaja z tego robili w którymś tam momencie, że odczyty to w gacie można wepchnąć xD Liczy się to jak przebiegają pojedynki, jakie są ich efekty etc. A tutaj trzeba mocno niedowidzieć lub chcieć widzieć jedną opcję, żeby stwierdzić że Piccolo jest silniejszy niż Goku w DBZ xD 

Cytat

ale nie chce mi się tego tłumaczyć. 

A, ok :> 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

Trzeba nauczyć się czytać ze zrozumieniem najpierw ;) Bo nic takiego nie napisałem że Piccolo jest silniejszy w DBZ (ogólnie) tylko czasowo i momentami :) 

SSJ2 nie potrzebuje żadnego "triggera". Trigger jest tylko dla Gohana :) Tyle z twojej "wiedzy". 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, TheMr. napisał(a):

Trzeba nauczyć się czytać ze zrozumieniem najpierw ;) Bo nic takiego nie napisałem że Piccolo jest silniejszy w DBZ (ogólnie) tylko czasowo i momentami :) 

SSJ2 nie potrzebuje żadnego "triggera". Trigger jest tylko dla Gohana :) Tyle z twojej "wiedzy". 

Cytat

Połowa DB to Piccolo silniejszy niż Goku 

Rozumiem, że przez DB rozumiesz całą serię a nie serię oryginalną. Bo jeżeli opcja B, to obawiam się że ani Piccolo ani nawet Piccolo i King Piccolo razem posklejani nie zajmują tam połowy serii. Piccolo Daimao został wprowadzony w 134 chapterze 194 chapterowej mangi. Także z tą wiedzą to tak nie szalej :D 

Że nie wspomnę o takim szczególe, że Goku jak już wrócił do walki z Daimao to był ca. na równi. Na pewno nie słabszy. 

A, i oświeć mnie  takim razie guru, co powoduje transformację do SSJ2. (Bo Vegeta to potrzebował formy Majin z tego co pamiętam)

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Uważam że poziomy mocy, po "its over 9000" straciły jakikolwiek sens i połapać się w tym jest nie lada wyzwaniem :P

ale co do SSJ2 to tak google mówi 

"

Methods for Achieving Super Saiyan 2:

Intense Training: Similar to training in the Hyperbolic Time Chamber or the afterlife, training to increase base strength is necessary to handle the increased power.

Extreme Emotion/Rage: A profound emotional experience, such as the need to protect others, can trigger the transformation.

Back Tingling: A method described for unlocking forms by focusing energy in the back.

Super Saiyan Mastery: The prerequisite is typically having mastered Super Saiyan Full Power (Grade 4).

Unlock Ability: The Elder Kai can unlock a Saiyan's potential, such as with Gohan, providing access to this form. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Uważam że poziomy mocy, po "its over 9000" straciły jakikolwiek sens i połapać się w tym jest nie lada wyzwaniem :P

ale co do SSJ2 to tak google mówi 

"

Methods for Achieving Super Saiyan 2:

Intense Training: Similar to training in the Hyperbolic Time Chamber or the afterlife, training to increase base strength is necessary to handle the increased power.

Extreme Emotion/Rage: A profound emotional experience, such as the need to protect others, can trigger the transformation.

Back Tingling: A method described for unlocking forms by focusing energy in the back.

Super Saiyan Mastery: The prerequisite is typically having mastered Super Saiyan Full Power (Grade 4).

Unlock Ability: The Elder Kai can unlock a Saiyan's potential, such as with Gohan, providing access to this form. 

No to zakładając, że trzeba spełnić pewnie nie jeden a kilka warunków (inaczej Goku by pyknął SSJ2 w HTC, podobnie jak Vegeta który 2x tam był przed CG), to zapewne potrzeba i być na odpowiednim poziomie i mieć tego pstryczka. Dla Gohana - wściekłość, dla Vegety - duma (lub jej upadek, w momencie kiedy przyjął Bibidiego), dla Goku w sumie nie wiemy, bo w zaświatach ćwiczył ćwiczył i wyćwiczył. Może sama śmierć dla niego + zenkai boost odblokowały mu SSJ2? A może faktycznie miał wcześniej? Piękno polega na tym, że nawet 30 lat po oryginalnej serii można dalej spekulować i się spierać.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 2
Opublikowano

Tak jakby nie patrzeć to do każdej przemiany trzeba było tego "pstryczka" czy to Goku do SSJ, czy Gohan dla SSJ2 czy dla Beast moda też. Także czy to musi być jeden czynnik spełniony czy więcej to chyba już tylko Akira wie i kto trafi w zaświaty będzie miał okazję się zapytać :) 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

E tam, mały trunks czy goten żadnego "pstryczka" nie potrzebowali xD od tak sobie nagle zamienili się w SSJ :E 

A może był 'pstryczek" ale tego nie pokazali :) bo jednak czy to Goten rzucając kamienia czy Trunks w tym kosmodromie treningowym Vegety już z palcem w ... się przemieniali, a może tez wySSali to z mlekiem "taty" :E tego się już nie dowiemy :P a może też trening czyni mistrza, także możemy sobie pospekulować. 

Niech już ta 11 rocznica Dokkana wybije :D 

• Haha 1