Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@YediW zeszłym roku jeżeli mnie pamięć nie myli. To było jeszcze przed zmianą. Bo tak jak wspomniałem po interwencji UOKIK pieniądze zwrócili. Jednak złe doświadczenia zostały i raczej nie mam ochoty sprawdzać czy rzeczywiście jest lepiej. 

Wolę dopłacić i kupić na allegro to samo ale tam chociaż mam większą pewność. 

Opublikowano
18 godzin temu, lokiju napisał(a):

Sprzedający oczywiście mnie olał i to samo OLX.

Sprzedający zwykle olewają jak jest problem, natomiast samo OLX działa obecnie dobrze. Przynajmniej w moim wypadku.

Na zdjęciach X przedmiotów, paczka dochodzi, przedmiotów X-1. Zgłaszam, kolo się wykręca "przecież mogłem dopytać czy wszystko ze zdjęć jest w ofercie" :lol2: OLX zwróciło całą kasę po odesłaniu paczki.

Ostatni zakup czyli cooler cpu "pełen komplet". Paczka odebrana, brakuje jednego backplate i śrub. Zgłoszone od razu, koleś zlał temat, potem tylko odpisał "mogę sobie dokupić zestaw montażowy"... do chlodzenia co ma z 10 lat XD Kasa wróciła. Do teraz mam to chłodzenie i po 2-3 tygodniach koleś się obudził, że mam mu oddać, napisałem w zeszłym tygodniu, że spoko, przez portal nie ma już jak, bo mnie zlał więc jak opłaci paczkę to niech podeśle etykietę/kod. Chyba nie ogarnął dalej jak to działa :E 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@blabla123Widać, że niektórzy nadal żyją w swoim świecie mimo, że już sporo czasu minęło od zmian na OLX'ie. Szczególnie ten drugi koleś od coolera cpu, który był święcie przekonany, że dostanie kase dlatego nawet tego nie sprawdził a tu zaskoczenie %-)

Moim zdaniem jeszcze możesz na tym zarobić. Wzywasz go do odbioru przedmiotu jednocześnie informując, że dzień jego przechowywania kosztuje tyle i tyle. Masz do tego prawo.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Ten to ogólnie pecha miał, bo takie zapinki jeszcze widziałem gdzieś z rok temu do kupienia tylko pewnie jakbym mu napisał, że musi mi oddać ze 40zł na zakup tego gdzie sam cooler chyba za 110 kupiłem to by się pewnie opluł ze szczęścia XD

Na razie to trzymam dla zabawy, jak się będzie sadził to mu napiszę pod jaki śmietnik wystawiam i może odebrać jeśli nie przyśle kodu do zwrotu.

• Upvote 1
Opublikowano

Też kiedyś kupiłem kartę graficzną z Morele i po śladach zorientowałem się, że dostałem jakiś zwrot, ale wtedy brałem na raty, a karta była sprawna, więc olałem temat. Widzę, ze proceder trwa nadal. Na szczęście teraz kupuję z odbiorem osobistym w znanym sklepie i sprawdzam co mi daja.

Opublikowano

Cud się stał. Gościu rano napisał że chce kupić kartę, z odbiorem. Przyjechał jak napisał, zapłacił, bez targowania, sprawdzania. 

Jestem co najmniej w szoku; może to sen.

PS.

To była 4070 ti 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, duniek napisał(a):

witam, 
czy napewno nie dziala bo jak by byla szansa to bym wział i czy ewentualnie mozna zwrocic 

Płyta prawie na pewno nie działa, gdyby jednak okazało się, że działa, w drodze szczególnego wyjątku przyjmę zwrot pod warunkiem pokrycia kosztów przesyłki zwrotnej.

Opublikowano

alez mnie wkurza to targowanie
item za 50zł a gosc ze da 40

zmienilem cene bo wiedzialem ze bedzoe płacz (bo smart zniknie) a gosc na to zebym wystawil za 45 i zebym mu zwrocil 5zl na konto :E 

przy smarcie ja place 5zł za wysylke (na lokalnie) :E 

co do uszkodzonych rzeczy to powiem ze wiele razy kupowalem cos i okazwyalo sie sprawne :E 

przy uszkodzonych calych komputerach zwykle mobo bylo padniete, albo gpu, chociaz raz kupilem calosc a tam doslownie kazda czesc byla uszkodzona :E , jedyny plus taki ze karta t byla 7600gt na agp albo 7800gs i miala tylko artefakty - wiec ja sprzedalem w cenie co kupilem caly komp a rezta zlom - wystawilem za 100 i ktos kupił :E )

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@duniek40 zł przy item'ie wystawionym za 50 to jeszcze nie tak źle. Ja nie rzadko mam wystawione coś za 100 zł a pada propozycja 50 czyli na dzień dobry mam zejść z ceną o 50% %-) Największa patola i tak jest na Vinted tam to nie rzadko z desperacji ludzie wystawiają rzeczy za 5-10 zł a mimo to nie idzie. Co nie zmienia faktu, że łapią 30 obserwujących, którzy nie wiadomo na co liczą bo przy kwocie 5 zł nie ma za bardzo z czego negocjować %-) I to nie jest wcale tylko polski fenomen bo taka sama cebula jest w całej Europie w, której funkcjonuje ta platforma.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
W dniu 24.07.2025 o 16:01, Alek_M napisał(a):

Też kiedyś kupiłem kartę graficzną z Morele i po śladach zorientowałem się, że dostałem jakiś zwrot, ale wtedy brałem na raty, a karta była sprawna, więc olałem temat. Widzę, ze proceder trwa nadal. Na szczęście teraz kupuję z odbiorem osobistym w znanym sklepie i sprawdzam co mi daja.

Nie pierwszy i nie ostatni jesteś, który dostaje sprzęt po zwrocie ;)

Ostatnio GB B650 z Morele przyszła kolesiowi zapewne po zwrocie - pokrzywione piny w sockecie ;) Tylko udowodnij im, że to nie Ty zrobiłeś :E

Także ziomuś przyszedł po pomoc to mu naprostowałem piny ;)

Opublikowano
21 godzin temu, duniek napisał(a):

przy uszkodzonych calych komputerach zwykle mobo bylo padniete, albo gpu

Twoje doświadczenie wpisuje się w moje doświadczenie, stąd od dawien dawna uważam GPU i MOBO za najbardziej awaryjne komponenty i staram się nimi żonglować aby mieć na nie gwarancje.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.07.2025 o 18:29, lokiju napisał(a):

@duniek40 zł przy item'ie wystawionym za 50 to jeszcze nie tak źle. Ja nie rzadko mam wystawione coś za 100 zł a pada propozycja 50 czyli na dzień dobry mam zejść z ceną o 50% %-) Największa patola i tak jest na Vinted tam to nie rzadko z desperacji ludzie wystawiają rzeczy za 5-10 zł a mimo to nie idzie. Co nie zmienia faktu, że łapią 30 obserwujących, którzy nie wiadomo na co liczą bo przy kwocie 5 zł nie ma za bardzo z czego negocjować %-) I to nie jest wcale tylko polski fenomen bo taka sama cebula jest w całej Europie w, której funkcjonuje ta platforma.

tak, tylko tu chodzilo o zawracanie d....y za 10zl i jakies mieszanie z cenami , wiecej ta rzezba zajela niz moj czas warty :E 

jako ze na lokalnie ogloszenia sa bezterminowe oraz to ze juz mam coraz mniej sprzetu to mniej mi zalezy czy to pojdzie w 2tyg czy w 2miesiace, ceny daje wyzsze niz bym chcial dostac a i tak ludzie kupują, ale niekiedy tez ludzie nie ogarniaja kuwety - cpu najtaniej mam wystawione za 440zl, byla jedna za 420 ale szybko poszlo, a chlop mi proponuje 200-250, gpu 800, daje mi 400 gdzie za 600 sprzedalem nizszy model :E 

z wodnym to są dopiero chece = 290 chldnica, jedna poszla, z 5 innych ofert po 250, a jakis chlop daje 170 :E , mialem bloki wodne premium (ekwb/kryos xt/raystorm) po 150-200, oraz takie stare po 40-70zl, to niekiedy pisali propozycje po 80 za te najlepsze bloki

wystawiajcie ogloszenia 8-10 dnia miesiaca, ludzie dostaja wyplaty i wtedy jest szal, ja najwiecej zakupow mam wlasnid 10-20 - potem wszystko umiera i trzeba czekac znowu do 10

dlatego nie ma co cen opuszczac jak sie odrazu nie sprzeda

Edytowane przez duniek
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, duniek napisał(a):

tak, tylko tu chodzilo o zawracanie d....y za 10zl i jakies mieszanie z cenami , wiecej ta rzezba zajela niz moj czas warty :E 

jako ze na lokalnie 

mam wrażenie że na lokalnie jest większa patologia niż olx

jak sprzedawałem procesor na allegro lokalnie to mi gościu zrobił taki wywód że mnie pogięło z ceną procesora (co sobie myślę, ile to jest warte, przesłał nawet ofertę z morele gdzie ktoś inny sprzedawał ten procesor). tak się gościu zapędził że już potem nawet nie widziałem jego wiadomości bo cenzura allegro to zatrzymała.

krótko po tym ktoś kupił procesor bez żadnego kontaktu, pytań, itd. 

Opublikowano
20 minut temu, marcin2468 napisał(a):

mam wrażenie że na lokalnie jest większa patologia niż olx

jak sprzedawałem procesor na allegro lokalnie to mi gościu zrobił taki wywód że mnie pogięło z ceną procesora (co sobie myślę, ile to jest warte, przesłał nawet ofertę z morele gdzie ktoś inny sprzedawał ten procesor). tak się gościu zapędził że już potem nawet nie widziałem jego wiadomości bo cenzura allegro to zatrzymała.

krótko po tym ktoś kupił procesor bez żadnego kontaktu, pytań, itd. 

ja juz nawet nie odpisuje, kto ma kupic to kupi

najwiekszy problem jest w tym ze ludzie wyceniaja na podstawie wydajnosci a nie wg wartosci rynkowej

ja w tym robie prawie 20 lat i tak jest od samego poczatku, pamietam jak debiutowalo e6300, po jakims czasie ceny spadly a topowe P4 na s478 potrafilo kosztowac wiecej :E,  to samo z s939 - x2 4800+ kosztowalo 2x wiecej niz odpowiednik na am2, z gpu 7800gs agp bylo 2x drosze niz 8800gt itp

dzis niewiele sie zmienilo, w tym roku gdzies tak luty/marzec sprzedalem i7 8700k za 500, i7 7700k za 450, 9900k za 900 no i mase wywodów mialem na temat ze przeciez i9 12900 kosztuje mniej niz 9gen :E, i powienienem za 500 sprzedac

z drugiej strony tez troche rozumiem tych ludzi co to kupują - do niedawna mialem i3 6100 w małym fujistsu, z zasilaczem 200W gold :E - pobor w idle 12-13W, dzialalo 24/7 pasywnie - zaczał jednak troche mulic na google earth, bralem pod uwage kupienie i7 7700 bo bardzo ale to bardzo nie chcialo mi sie rzezbic z nowym systemem i kupowac nowych czesci - a tu tylko kupuje cpu i po 5min mam dziajacy komp - przypadkiem jednak kupilem mobo na b660 (acera) dtx z mala obudowa i w koncu po pol roku zmienilem platforme - teraz mam spokoj na 5lat jak nie dluzej :E 

Opublikowano

Ktoś rozumie ten proces myślowy (zakładając, że kupujący ma smarta)? Jakiś czas temu ktoś kupił u mnie termopada za 24 zł i wybrał dostawę za 11,50 zł zamiast dobrać do smarta drugi termopad za 21 zł. Teraz ktoś kupił termopada za 28 zł i dostawa za 11,50 zł zamiast dobrać sobie drugi termopad za 21 zeta.