Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Ktoś rozumie ten proces myślowy (zakładając, że kupujący ma smarta)? Jakiś czas temu ktoś kupił u mnie termopada za 24 zł i wybrał dostawę za 11,50 zł zamiast dobrać do smarta drugi termopad za 21 zł. Teraz ktoś kupił termopada za 28 zł i dostawa za 11,50 zł zamiast dobrać sobie drugi termopad za 21 zeta. 

3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Ktoś rozumie ten proces myślowy (zakładając, że kupujący ma smarta)? Jakiś czas temu ktoś kupił u mnie termopada za 24 zł i wybrał dostawę za 11,50 zł zamiast dobrać do smarta drugi termopad za 21 zł. Teraz ktoś kupił termopada za 28 zł i dostawa za 11,50 zł zamiast dobrać sobie drugi termopad za 21 zeta. 

moze nie mieli smarta?

ja ostatnio mialem cos za 40 a gosc powiedzial czy nie zrobie 45 bo tak do musialby dobrac złączki a mu nie potrzebne :E

jedyny normalny 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.07.2025 o 20:09, bourne2008 napisał(a):

Można tak legalnie sprzedawać podróby i wprowadzać w błąd opisem?

https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-990-pro-4tb-m-2-pci-express-4-0-nvme-v-nand-tlc-17742605753

Allegro ma to w dupie. Ostatnio zgłaszałem podróby procesorów i nic z tym nie zrobiono. Problemem jest też ten durny katalog bo w opisie nie ma wspominane, że to Samsung. 

Mają na allegro coś takiego jak ochrona marek i to chyba jest tylko po to aby wypchnąć maksymalnie prywatnych sprzedawców na lokalnie. W kolejnym rzucie wchodzi chociażby Endorfy i The Witcher więc już sobie nie sprzedasz coolera ani gry, książki itp z Wiedźminem.

Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

Nie wiem czy to prawda, ale podobno Allegro ma zrezygnować z usług Inpostu i dogadali się z Orlenem, ale nie wiem ile w tym prawdy:E

Tutaj jest wszystko ładnie omówione:

Opublikowano
5 minut temu, Mar_s napisał(a):

Lipa by była bo nawet u mnie na wsi InPost ma kilka paczkomatów w okolicy, a Orlen to nawet nie wiem, ale wydaje mi się że w okolicy tylko odbiór w punkcie.  :/

Wiem, że lipa nie tylko Inpost straci, ale też Allegro.

To co ten gość z Orlenu opowiadał Inpost ma się wbić w TEMU.

Opublikowano
11 minut temu, sideband napisał(a):

Nie wiem czy to prawda, ale podobno Allegro ma zrezygnować z usług Inpostu i dogadali się z Orlenem, ale nie wiem ile w tym prawdy:E

O tym pisano już na początku miesiąca i teoretyzowano wiele razy wcześniej. Wydaje się to być strzałem w stopę, ale ocena ryzyka leży już po stronie Allegro. A dużo jeszcze czasu upłynie, zanim ich sieć maszyn będzie tak gęsta jak sieć Inpostu.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sideband napisał(a):

Wiem, że lipa nie tylko Inpost straci, ale też Allegro.

To co ten gość z Orlenu opowiadał Inpost ma się wbić w TEMU.

Inpost już dostarcza przesyłki z aliexpress więc jak najbardziej mogą wejść w TEMU. Ja zresztą ostatnio na alli kupuję więcej niż na allegro.

7 minut temu, Vulc napisał(a):

O tym pisano już na początku miesiąca i teoretyzowano wiele razy wcześniej. Wydaje się to być strzałem w stopę, ale ocena ryzyka leży już po stronie Allegro. A dużo jeszcze czasu upłynie, zanim ich sieć maszyn będzie tak gęsta jak sieć Inpostu.

Koalicja DHL, DPD i Orlen to już realne zagrożenie. U mnie automaty tych firm są tak blisko siebie, że bez różnicy czy wybiorę Orlen, DHL, DPD czy Inpost. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Tak, ale Paczkomaty nadal przodują jeśli chodzi o odbiór paczek. Patrząc jednak z szerszej perspektywy, to chyba właśnie Inpost ma więcej do stracenia mimo wszystko. Dziś odebrać paczkę można już w zasadzie wszędzie. Zabawne, w promieniu 500 metrów mam Paczkomat Inpostu, Allegro One, DHL, DPD (ten mały "regał"), Żabkę i Lidla (gdzie też odbiorę paczki). Pod tym względem wyróżniamy się nie tylko na tle Europy.

Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 01:42, duniek napisał(a):

bo bardzo ale to bardzo nie chcialo mi sie rzezbic z nowym systemem i kupowac nowych czesci - 

Wbrew pozorom nie trzeba rzeźbić w systemie, u mnie działa jeden windows od lat, a zmieniałem nawet platformy z AMD na intel i znów na AMD.
Gratuluję takich dobrych cen sprzedaży starych i7.
Nie wiem czemu ludzie  upierają się, by zainwestować w starą platformę, skoro nawet ryzen 5500 będzie lepszy od nich, a przy kupnie używanych wyjdzie taniej złożyć całą nową platformę, niż kupić i7. :E  Jak sprzedadzą stare części to starczy nawet na ryzen 5600 i 32gb ramu lub i5 12400f.

Ostatnio ja żuluję na serwisach, bo nie pasuje mi rtx5060ti 16gb za 1600 zł(okazał się wałkiem), ani rx9060xt 16gb za 1350 zł(teraz bym wziął).
Jeszcze ten RTX okazał się chyba kradzionym kontem, ponieważ miało +10 ocen na olx i wiele lat, a potem przyszło mi na czat, że zostało zablokowane.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Vulc napisał(a):

Patrząc jednak z szerszej perspektywy, to chyba właśnie Inpost ma więcej do stracenia mimo wszystko.

Też tak myślę wbrew pozorom tych co by "życie oddali" za inpost nie ma wcale tak wiele jak się może wydawać. Czas dostawy oraz jakość usług jest podobna we wszystkich wymienionych firmach więc jak nie widać różnicy to mi się nawet nie chcę zmieniać tego co allegro wybrało.

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak, pomijając już kwestię nieuczciwych zagrywek ze strony Allegro, którą podniósł Inpost, gdzie ponoć domyślny adres wysyłki był zmieniany bez ingerencji użytkownika na Allegro One, nie robi mi różnicy z czego będę korzystać, jeśli jakość i szybkość dostawy się nie zmieni. Cena z reguły też jest podobna. Inpost na pewno będzie zacieśniać współpracę z Amazonem, już teraz zamawiając bodajże do 18.30, mamy gwarancję dostawy następnego dnia. Szalone czasy dla e-commerce.

Opublikowano

Brzoska takim niewiniątkiem też nie jest :E Do tego za mieszanie się w politykę duży minus ode mnie. I jak tam umowy o pracę? Fajnie jest? :E 

Ja akurat lubię korzystać z Allegro box, bo mniej ludzi używa i nigdy nie było sytuacji że mi paczkę przekierowało. W inpost niestety często. 

Opublikowano (edytowane)

To pewnie zależy od przypadku, popularności Paczkomatu i tego jak szybo ludzie odbierają. Moja paczka, w dwóch miejscach zamieszkania, nigdy nie była przekierowana - miasta 15k i 100k. No, ale najbliżej mam maszynkę Allegro One, więc korzystam coraz częściej. 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano (edytowane)

Na ten moment pewnie całkowicie nie zrezygnują z ich usług ale będą promować inne opcje wysyłki jako te najlepsze a Inpost będzie na samym końcu. Z czasem sieć urządzeń Orlenu i Allegro one będzie się rozrastać.

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Wbrew pozorom nie trzeba rzeźbić w systemie, u mnie działa jeden windows od lat, a zmieniałem nawet platformy z AMD na intel i znów na AMD.
Gratuluję takich dobrych cen sprzedaży starych i7.

niby tak, ale jak nie zrobisz na swiezo to czesto są jakies chece, poza tym psychicznie 5-6 letni system to juz za duzo, do tego mialem partycje 120/800

zrobilem jedną C 1tb i problem mam z glowy