Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, ryba napisał(a):

Moze stary, ale nie glupi zeby w ciemno w to isc 🤣 po prostu pytam czy sie ktos juz z tym spotkal na olx. Ofc zglosilem, po kilku godzinach konto zablokowali

kwestia ile warty jest twoj czas, ja kupilem telefon za 3500 ale szukalem 3miesiace, a moglem kupic za 3800 i miec odrazu , no ale uparlem sie na budzet max 3300 (max maxow 3500) to takie sa skutki

10 minut temu, Keel napisał(a):

No właśnie, dobre pytanie skąd oni biorą konta z takim stażem ? Bo te z aktualnego miesiąca to odrzucam z automatu, tak te z 5,8,12 lat trochę dziwi. Obstawiam podszywanie/kradzież danych.

w telefonach jest dopiero dramat

wyznaczasz sobie cene a tam 80% kont  swiezych, jak juz starsze bedzie to nie ma nr telefonu (nie zebym lubil dzwonic bo nie lubie) ale to juz red flag, a jak cena jest niska i wszystko wydaje sie byc ok, to na liczniku wyswietlen jest 4 cyfrowy wynik

a wszystkie lokalne "realne" ogloszenia cena + 20% co jest slaba cena ktora nie ma sensu

Opublikowano
14 minut temu, duniek napisał(a):

kwestia ile warty jest twoj czas, ja kupilem telefon za 3500 ale szukalem 3miesiace, a moglem kupic za 3800 i miec odrazu , no ale uparlem sie na budzet max 3300 (max maxow 3500) to takie sa skutki

Podobna roznica w cenie. Nie pali mi sie totalnie z posiadaniem ps5, po prostu poluje na fajna okazje, bo zawsze moge isc do sklepu po nowego slima. Ale na razie bilans jest taki, ze 20 okazji to fake lub scam. Teraz piluje oferte z numerem telefonu, troche mniej atrakcyjna i tyo nie odbiera 🤣

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.12.2024 o 19:51, Elvis79 napisał(a):

Kilka tygodni temu na OLX wystawiłem tablet, nie minęła minuta a miałem lekko 5 takich "zakupów".

U mnie na szczęście okazało się, że to był zwykły klient. Niepotrzebnie OLX wysyła w powiadomieniach te głupie kolorowe emotki - identyczne wysyłają oszuści. I to mnie głównie zmyliło.

Ciekawe, że jeden z największych portali sprzedażowych w Polsce ma tak straszny bałagan z oszustami, jakby transakcje się robiło w jakichś lokalnych portalach ruskich wiosek.

Edytowane przez Áltair
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Keel napisał(a):

No właśnie, dobre pytanie skąd oni biorą konta z takim stażem ? Bo te z aktualnego miesiąca to odrzucam z automatu, tak te z 5,8,12 lat trochę dziwi. Obstawiam podszywanie/kradzież danych.

w BARDZO dużym uproszczeniu masz np. takie morele, gdzie hakerzy wykradli bazę danych - oszuści kupują/ogarniają sobie takie bazy, a potem wyciągają z nich maile + hasła (zdziwiłbyś się ile ludzi ma WSZĘDZIE jedno i to samo hasło); z innej parafii to dawno, daaawno temu "kolega" tak wyciągał konta do pewnego forum - na każdego usera były możliwe 3 próby logowania, więc brute-forcował po kolei całą bazę userów - login i hasło które było sprawdzane to login / login! / login1 - w ten sposób załatwił sobie kilkaset "uśpionych" userów do późniejszego wykorzystania.

Edytowane przez huudyy
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
23 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Minęło z 12godz od wystawienia, konto ponad 7 letnie.

Patrząc na wiadomości, które dostałem na allegro lokalnie po wystawieniu kilku przedmiotów, to nie chce wiedzieć jak jest teraz na olx. :E

mi dzis przyszlo po 2 dniach od wystawienia, napisalem ze link nie dziala i narazie bez odp

Kiedys mialem podobnie i jak napisalem ze link nie dziala to powiedzieli ze mam sie zalaogowac na KOMPUTERZE, mowie ze nie mam komputera, tylko telefon samsung galaxy, po 2 dniach dostalem nowy link i powiedzialem ze link nie dziala dalej bo zmienilem telefon na iphone to kazali mi zalogowac sie na starym - jeszcze ich troche meczylem ale w koncu odpuscili 

• Haha 6
Opublikowano (edytowane)

Sprzedaję coś na OLX za 450zł. Dostaję maila, pewno od handlarza: "dam 200". I tak się zastanawiam - jaki cel chce ktoś taki osiągnąć? Bez witam, bez jakiegoś składnego zdania i rozwala mnie słowo: "dam" zamiast zapłacę... Jakby szukał spiny, a nie interesu. Bo ja jak chciałbym coś kupił taniej to bym grzecznie napisał i na pewno nie zbijał o połowę. Kiedyś odpisywałem takim "dam 200" i żałowałem bo zawsze kończyło się spiną, jakimś przekonywaniem, a czasam na koniec niemiło bo jeszcze mnie wyzwał. Tak samo już nie podaję nr tel. na OLX bo często dzwonili pijani albo sobie bekę robili i być może chcieli wstawić na YT (tzn nie robili beki bo po pół zdania się rozłączałem :) )... Nie zapomnę nigdy rozmowy na OLX parę lat temu jak sprzedawałem kamerkę internetową i wtedy jeszcze podawałem nr tel. i zadzwonił koleś i spytał czy nadaje się do montowania w szatniach dla nastolatek żeby je nagrywać :boink::D Z miejsca się rozłączyłem...

Edytowane przez hubio
Opublikowano
49 minut temu, hubio napisał(a):

Sprzedaję coś na OLX za 450zł. Dostaję maila, pewno od handlarza: "dam 200". I tak się zastanawiam - jaki cel chce ktoś taki osiągnąć? Bez witam, bez jakiegoś składnego zdania i rozwala mnie słowo: "dam" zamiast zapłacę... Jakby szukał spiny, a nie interesu. Bo ja jak chciałbym coś kupił taniej to bym grzecznie napisał i na pewno nie zbijał o połowę. Kiedyś odpisywałem takim "dam 200" i żałowałem bo zawsze kończyło się spiną, jakimś przekonywaniem, a czasam na koniec niemiło bo jeszcze mnie wyzwał. Tak samo już nie podaję nr tel. na OLX bo często dzwonili pijani albo sobie bekę robili i być może chcieli wstawić na YT (tzn nie robili beki bo po pół zdania się rozłączałem :) )... Nie zapomnę nigdy rozmowy na OLX parę lat temu jak sprzedawałem kamerkę internetową i wtedy jeszcze podawałem nr tel. i zadzwonił koleś i spytał czy nadaje się do montowania w szatniach dla nastolatek żeby je nagrywać :boink::D Z miejsca się rozłączyłem...

No ale nadawała się czy nie? :E

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tankietka napisał(a):

Podawać numer telefonu na Olx? Odważne xd

Wbrew pozorom nie jest to takie złe jak się komuś może wydawać. Tych mądrych inaczej to mogę na palcach jednej ręki policzyć. 

Opublikowano

@lokiju zgadzam się, ale niestety debile, których jest garstka psują wszystko bo człowiek nigdy nie wie na kogo trafi. A ja osobiście nie mam ochoty na rozmowy z pijanymi debilami co ci później mogą nawet smsy wysyłać i obrażać.

Opublikowano (edytowane)

Jak podałem numer na OLX po długim okresie wystawiania bez, to już następnego dnia miałem jakiś nowy spam na telefonie :E 
Akurat gdy przestały dzwonić automaty z fotowoltaniki lub innego badziewia.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

allegro ONE box - dramat i troche mój fail

nie wiem jakim cudem ale na jednej aukcji mialem TYLKO tę opcje wysyłki a specjalnie odznaczałem na kazdej zeby miec tylko paczkomat, bo one boxy sa u mnie w dziwnych miejscach i trzeba wbijac sie w centrum bez sensu

no ale ktos kupił to wysle, trudno, z automatu dalem wszystko dalej (jak przy paczkomatach) i dostalem kod nadania, jechalem w trase akurat do krk to mysle nadam gdzies po drodze (bo pamietalem ze dwa one boxy widze z trasy jak zwykle jade)

wpisuje w mapach google zeby szukał na trasie one boxów - NIC NIE MA(dopiero gdzies w krk pokazują) WTF - no ale dobra, podjade do tego pierwszego ktory jest na stacji i wiem gdzie jest

podjezdzam a tam na wyswietlaczu 3 kwadraty (tak jakby kod nadania był 3 cyfrowy) - nie wpisywalem nic, moze numer paczki ale nie, stwierdzilem ze moze to cos innego, pojechalem dalej bo nie mialem zbytnio czasu sie bawic, pojechalem do kolejnego i tam to samo - 3 kwadraty :D no ale zaczalem wpisywac i oczywiscie czcionka nie wypełniła calego kwadratu (zero intuicyjnosci, a moze moj debilizm) - trudno
wpisuje kod nadania, a tam informacja ze wybrano inny automat nadania (automatycznie kolo miejsca mojego adresu z allegro) 

jakby ktos nie wiedział to przy paczkomatach inpost mozna nadac w dowolnym paczkomacie wiec bez znaczenia ktory sie wybiera - myslalem ze tutaj tak samo jest ale okazuje sie ze nie 

Opublikowano (edytowane)

Tak samo sie wywalilem na jednek aukcji z dyskiem za 7 dych 😅 zeby bylo smieszniej, automat allegro wybral one boxa 45km dalej niz ja, a najblizszy byl 20km od chaty :E telefon do typa i po wyjasneniu sytuacji wyslalem dpd za dyche, bo kechac tyle specjalnie nadac to bylo szkoda czasu i paliwa.

Z inpostem kiedys bylo tak samo - trzeba bylo wybrac punkt nadania, dopiero jakis czas temu zmienili na wysylke z dowolnego paczkomatu.

Edytowane przez ryba