Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale trzeba mieć rodzinny kredyt mieszkaniowy z tego co kojarzę. 

Faktycznie... No to i tak bym się nie załapał. Ale nie dość, że kredyt na lepszych warunkach (no wiadomo, że są tego minusy) to jeszcze kapitał spłacają... A Ty człowieku dymaj i spłacaj jeszcze 25 lat :)

• Upvote 2
Opublikowano

Jak już tak piszecie o wifi w domu, to się zapytam jak ugryźć jeden problem. Rodzice mają neta od Orange z ich routerem we wnęce w przedpokoju, mieszkanie żelbet, wilka płyta, 4m dalej w pokoju jest słaby net. Jakiś wzmacniacz sygnału czy wymienić ten shit od orange?

Opublikowano

@GordonLameman TP link pamięta 150 urządzeń, ale na raz ich nie obsłuży. 

ja ma unfii bo supla, ale teraz jak w supli już jest bramka do zigbee to pewnie zaraz ilość urządzeń mi spadnie

@Katystopej w żelbecie czasami wystarczy przesunięcie o kilka cm i nagle zasięg wraca, to najtaniej.

W ustawieniach można też pogrzebać i kanał zmienić, może wifi się nakładają. 
a tak to może router od nich przenieść w inne miejsce? gdzies delikatnie kabelek pod listwą albo coś. 

• Upvote 1
Opublikowano

pamietacie sytuacje jak babka sie wyparla swojego oswiadczenia sprawcy ze niby podpisala pod wplywem stresu?

po doslaniu filmu, zadzwonili po ponad tygodniu ze nie ma filmu :E, potem ze film jest ale nie dziala :E 

wyslalem im link do google dysku i tyn razem oddzwonili po 3godzinach informujac ze z analazizy materialu przyznaja odszkodowanie 

co dziwne
naprawa + czesci 5100, zrobienie zbieznosci na moj koszt 150 (mialem fv) + rezygnacja z auta zastepczego 300-350 - razem 5500-5600

a ci mi proponuja ugodowo 6000 - no ale jak daja wiecej to nie bede narzekał

sprawa moglaby sie zakonczyc - z tym ze ja i tak to zglosze na policje bo sie wkurzylem troche tą sytuacja - idziesz na reke nie wzywajac policji a potem sie ktos wypiera

INNA kwestia ze jak policze ile stracilem czasu przez kłótnie a potem pisanie oswiadcznia , to jakbym odrazu zadzwonil na policje to mysle ze szybciej by bylo

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ja korzystam z Tplinka Deco i jestem w sumei bardzo zadowolony. Muszę tylko coś outdoorowego dokupić bo nie mam wifi na ogrodzie (a potrzebuję do sterowania nawodnieniem i zraszaczami). I tu problem bo w sumie nie wyciągnąłem ethernetu na zewnątrz - poważny błąd :( 

https://allegro.pl/oferta/sterownik-nawadniania-rain-bird-rc2-6-sekcji-wbudowane-wifi-wewnetrzny-14067492536

Coś w tym stylu. Jest wiele typów niektóre nawet z kartą sim. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

A tego czasami nie reguluje prawo? Powyżej pojemnosci chyba 900cm3 jest 1,15zl/km.

Stawki określone są jako maksymalne.

No ja przyjąłem właśnie 1,15zl za km a w tym miesiącu zrobiłem 2k km, koszt paliwa jakieś 650zl

Pytam, bo nigdy nie bawiłem się w takie coś a ford może w takim razie na siebie zarobić.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
Godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

Faktycznie... No to i tak bym się nie załapał. Ale nie dość, że kredyt na lepszych warunkach (no wiadomo, że są tego minusy) to jeszcze kapitał spłacają... A Ty człowieku dymaj i spłacaj jeszcze 25 lat :)

Przecież tam mało co spłacają... Do tego dopiero od drugiego dziecka. To jest OK, nie to co BK2%. 

Zresztą ja mam taki kredyt będąc oficjalnie singlem i spłaty nie zamierzam brać bo po roku refinansowanie robię i wtedy tracisz to prawo. Ale mogę za to mieć 10% wkładu i nadpłacać od pierwszego dnia bez kosztów :E 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ten moduł mam, ale muszę ogarnąć tak żeby internet tam dochodził :E 

to może transmiter sieciowy? Tylko chyba nadajnik musi być na tej samej fazie, co odbiornik w gnieździe w ogrodzie.

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Jak już tak piszecie o wifi w domu, to się zapytam jak ugryźć jeden problem. Rodzice mają neta od Orange z ich routerem we wnęce w przedpokoju, mieszkanie żelbet, wilka płyta, 4m dalej w pokoju jest słaby net. Jakiś wzmacniacz sygnału czy wymienić ten shit od orange?

Czemu od razu wymieniać. Dokupić inny, lepszy router, poprowadzić dobry kabel sieciowy z tego od orange do pokoju. Wszystkie anteny nastawić na odbiór horyzontalny i będzie dobrze.

@KrauziakTo jest zboczenie zawodowe. Autko wygląda ładnie i zwykły przechodzeń tak to odbiera a ryski widzi tylko ten co przy tym robi. Chociaż to co jest na drugiej fotce to jednak ktoś musiał się postarać. Pewnie szczoty myjni jeszcze brudne po jakimś furgonie.

Godzinę temu, duniek napisał(a):

sprawa moglaby sie zakonczyc - z tym ze ja i tak to zglosze na policje bo sie wkurzylem troche tą sytuacja - idziesz na reke nie wzywajac policji a potem sie ktos wypiera

Jeżeli policja zrobi swoje ustalenia rozbieżne z tym co podjęła ubezpieczalnia, to może być problem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bergercs napisał(a):

Łapie WiFi w domu i propaguje na zewnątrz?

4 godziny temu, Paarthurnax napisał(a):

to może transmiter sieciowy? Tylko chyba nadajnik musi być na tej samej fazie, co odbiornik w gnieździe w ogrodzie.

Mam gniazdko więc dokupię kompatybilne AP, ale nie będzie podłączone do Ethernetu bo nie mam wyprowadzonego na zewnątrz. Musze gdzieś przy domu umieścić a chciałbym to też ładnie schować. I tak od roku o tym myślę :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
5 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Pany, moją lodówkę Electroluxa szlaken trafen znowu zaczyna więc pies ją trącał, szukam nowej. Niestety Ikeowska Overnas jest za mała dla mnie, skogsnaes z kolei ma za wysokie drzwiczki od zamrażarki, Tinad, która by pasowała jakoś mi nie odpowiada. A to byłaby super opcja bo 5 lat gwary. Więc chcąc - nie chcąc trzeba brać z media expertów raczej (jeszcze czekam, aż mi zmierzą dokładną wartość tych drzwiczek od samego dołu ale nie sądzę, że uda mi się coś ugrać, żeby to miało ręce i nogi). Electroluxa nie biorę pod uwagę bo ten się zyebał zaraz po gwarancji i nie wiem po co go ratowałem, tylko mu przedłużyłem agonię, a kupa kasy włożona... No ale nieważne. Samsung, Beko, Hisens, Haier? Dla Ikei robi Midea jak coś. Samsung daje teraz keszbek więc fajna opcja, Haier też.

Siemens ma do zabudowy. Dobry sprzęt, taki lepszy Bosch. Mam od kilku lat juz, najmniejszych problemów również użytkowych. Spory wątek na labie wtedy założyłem.

Opublikowano
1 godzinę temu, NotQuite napisał(a):

Jeżeli policja zrobi swoje ustalenia rozbieżne z tym co podjęła ubezpieczalnia, to może być problem.

skoro ubezpieczyciel nie robi problemow to sprawa jest na tyle jasna ze policja stwierdzi to samo, i sam na 1000% jestem pewien ze orzekna wine babki bo ona zmieniala pas a ja jechalem swoim, zero przyczynienia sie do kolizji z mojej winy

Opublikowano (edytowane)

Mam cała historię od wyjazdu z fabryki do momentu zakończenia gwarancji (jak go braliśmy to miał jeszcze 6miesiecy).Turbo miał robione przy 120tys jeszcze na GW i w sumie tyle z poważnych rzeczy. Tak to sama eksploatacja. Nam złamał się wydech na przepustnicy od filtra fap (zapiekla się od temperatury) , dwa razy zmienialem czujnik ciśnienia różnić na fap, przepływka x2 przez 150tys. Tak to lać i jeździć. 1.5dci 110

Edytowane przez Krauziak
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Krauziak napisał(a):

Mam cała historię od wyjazdu z fabryki do momentu zakończenia gwarancji (jak go braliśmy to miał jeszcze 6miesiecy).Turbo miał robione przy 120tys jeszcze na GW i w sumie tyle z poważnych rzeczy. Tak to sama eksploatacja. Nam złamał się wydech na przepustnicy od filtra fap (zapiekla się od temperatury) , dwa razy zmienialem czujnik ciśnienia różnić na fap, przepływka x2 przez 150tys. Tak to lać i jeździć. 1.5dci 110

Czyli wszystko czeka na kolejnego właściciela. Ciekawe, czy też będzie w superlatywach się wypowiadał, gdy przyjdzie czas na grubsze sprawy. A przyjdzie ;)

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Petru23 napisał(a):

Czyli wszystko czeka na kolejnego właściciela. Ciekawe, czy też będzie w superlatywach się wypowiadał, gdy przyjdzie czas na grubsze sprawy. A przyjdzie ;)

W przypadku tego auta nowego właściciela raczej nie będzie. Jest u nas 7 lat,ma lekko ponad 300tys nakulane więc ma dożywocie. Ogolnie auto jest z 2013 roku ,nie opłaca się sprzedawać. Mam dostęp do tanich częsci więc utrzymanie nie kosztuje dużo.Renówki z trzeciej generacji raczej problemów nie sprawiają,aby regularnie serwisować . Zawias prosty,silnik nie wysilony ,szczególnie na tle dzisiejszych. Fap ,egr'y (są dwa) ciągle na aucie i wszystko działa.Przeglądy od początku przechodzi od strzała,w tym roku pierwszy raz górne mocowanie amorka padło,tak zawias z przodu w ogóle jeszcze nie tykany.

EDIT:

Skłamałbym :E . Wymieniłem amortyzatory z przodu bo myślałem ze przez to nie przeszedł przeglądu.Różnica między lewą a prawą stroną byla ponad dopuszczalną normę.Amory były ok,tylko to mocowanie siadło. 

Edytowane przez Krauziak
Opublikowano (edytowane)

Omoda wydała oficjalne wyjaśnienie w sprawie kierownicy. Parafrazując klasyka - to nie bug, to feature.

https://www.otomoto.pl/news/urwana-kierownica-omody-5-to-zadna-wada

Najmocniej w tym wszystkim zestarzał się film pewnego dilera Omody, który twierdził, że to niemożliwym jest by wyrwać kierownicę. Diler już usunąl film :E Ile to osób pisało, że Bąk i Kickster to sprzedajni clickbaitowcy... 

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1