Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

No ale to nie wiedza tajemna, każdy kto choć trochę liznął moto wie że 1.2 PureTech się unika. 

Szczerze? Jestem absolutnym ignorantem motoryzacji.
Jak trzeba kupić / zmienić, to zaczynam kopać (czyt. raz na 10 lat ;)). 

Opublikowano

PureTech chyba wygrał silnik roku, to mnie najbardziej bawi. Albo EcoBoost w którym głowice pękały, już nie pamiętam dokładnie :E 

Szukaj wolnossącej benzyny i tyle. Żadne wynalazki z małymi pojemnościami i turbo, chyba że lubią zostawiać tysiące w serwisach. 

1 minutę temu, larry.bigl napisał(a):

Generlanie że Peugot chyba nie ma sensownych silników

Diesle mają bardzo udane ;) 

Opublikowano

Wszystko fajnie się mówi ale jak budżet trzyma i nie chce się nic co ma więcej niż 100 tys km (a najlepiej to poniżej 75 tys km) to nagle aut nie ma. A jak coś wydaje się z ogłoszenia fajne to w rzeczywistości jest dalekie od ideału, szkoda więcej czasu na oglądanie niż 5 min.

Opublikowano

@trepek

Ostatnio rzadziej zaglądam na forum z uwagi na brak czasu, dlatego nie jestem w temacie. Jaki budżet mają rodzice do przeznaczenia?

Mój ojciec sprzedaje swojego cukiereczka - XCeed FL wersja wyposażenia L z dodatkami - 2022 (pierwsza rejestracja 2023) z przebiegiem 60tyś.km - polski salon, gwarancja (wszystkie przeglądy na czas). Auto pewne, wręcz wypieszczone.

20250419_180049_IMG_6100.thumb.JPG.342ed3ed433110cba83cfc7f00f2f4d6.JPG

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, larry.bigl napisał(a):

A kilka tygodni temu mi w wątku tu mówiono, że obecne HDI to już nie takie super :E no to jak jest?

Obecne niewiele nas interesują bo mają gwarancję :E 

Znaczy tak, skomplikowanie rośnie coraz bardziej, AdBlue itp ale w rocznikach takich 2012-2016 to Francuzi mieli dobre diesle i beznadziejne benzyny. Ford to samo, EcoBoosty słabe ale diesle dobre bo PSA. 

Opublikowano
47 minut temu, larry.bigl napisał(a):

A kilka tygodni temu mi w wątku tu mówiono, że obecne HDI to już nie takie super :E no to jak jest?

Nie są takie super na tle starszych, bo doszło więcej ekologii :E 1.5 miał akcje z rozrządem, ale to poprawili niby.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, galakty napisał(a):

Znaczy tak, skomplikowanie rośnie coraz bardziej, AdBlue itp ale w rocznikach takich 2012-2016 to Francuzi mieli dobre diesle i beznadziejne benzyny. Ford to samo, EcoBoosty słabe ale diesle dobre bo PSA. 

No właśnie, czyli dupa zbita. Nienajgorsze diesle (jak, ktoś jeździ do 10km dziennie = odpada), albo syfiaste (wszystkie!) benzyny = odpada.
Normalnie nie ma czego wybrać w benzynach. Chyba, że - jak mówiłem - jakiegoś syfka nastoletniego - typu Opel Astra H albo jakiś (?) - jaki (?) - japoniec.
Nie sądziłem, że dożyję czasów, gdzie przy takiej dywersyfikacji, takim zalanym wszystkim i wszędzie rynku i... nie będzie sensownego wyboru = nie ma co kupić. :(

Też mi się podobają pugi 3008, 5008, renówka captur, cytryna C3 / C4, itp. i... no dupa zbita. :( 
Same wrzuty :(

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Ja tam jeżdzę 8km i mam diesla, ale bez DPF :E I jakbym miał brać PureTecha to bym wolał tego diesla. Też nie popadajmy w skrajności, mnóstwo tego jeździ i to nie tak że w 3 msc zapchasz i się rozsypie. Przegonić czasem poza miastem i elo. 

Choć i tak podtrzymuję - jakiś japoniec typu Mazda 2.0, Toyota 1.6 lub 1.8 hybrid, może koreańskie 1.6 wolnossące. 

Opublikowano
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Taaa, a jak cokolwiek pierdnie w tym hondowskim dieslu, to się dowiesz, jaki to "silnik dla ludu". Brak zamienników, w ASO ceny jak do Porsche. To był dobry motor, jak kupowało się nowe auto w salonie, a nie używka o niewiadomym przebiegu.  A jeszcze na krótkie przebiegi to już strzał w kolano. Wypadałoby zresztą przeczytać chociaż wymagania-chyba, że Civic napuchł do suva po ostatnich deszczach.

Civic z ogłoszenia:

SHHFK3770GU605471

Ceny sprawdzane w największych sklepach internetowych:
Aparts/e-autoparts/iparts oraz allegro:

Dwumasa
22100r66033
brak dostępności.

OE 3700zł

Egr - str wys ciśn:
18710RZ0G02
brak
OE 940 euro

EGR - str nisk ciśn
18710RZ0G02
brak
OE 940 euro

Chłodnica EGR
18750RZ0G01
brak
OE 980 euro

Nie chce mi się dalej szukać.

Zgadza się, jak pierdyknie to się bierze "nowy" silnik bo taniej, ale no właśnie "jak pierdyknie".

Robię tym 25-35k rocznie i tylko zmieniam olej 0w30 + filtry, dlatego wspomniałem, że jest mega OK ;)

Opublikowano (edytowane)

Oby wynikało to z tego, że szkoda robić części jak nic się nie psuje i nikt ich nie kupuję xD 

Autentyki, nic się nie dzieje tak jak np u tego gościa a dodatkowo jak ostatnio oglądałem samochód z silnikiem 1.6 TDI 115km to myślałem że jest zepsuty po tym jak głośno chodzi w porównaniu do Hondy.

Np ten ziomek też zachwala i obczajcie odpalenie na zimnym.

Mam dokładnie taki sam i ani mi się śni go sprzedawać bo koszty utrzymania (odpukac) są zerowe.

Może dlatego że silnik ma tylko 120km gdzie bez problemu samym programem robią 160km więc nie jest wysilony?

O, żarówka mi się spaliła i musiałem sciągać zderzak bo dostęp jest dramat - 300zł koszt xD

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, kapcer napisał(a):

Mechanik który czasami naprawia moje auto kasuje 350 zł za wymianę paska rozrządu w prostym, benzynowym silniku.

Nie wiem, czy dzisiejsze silniki "klasy" PureTech 1,2l są proste ;) Tak, czy inaczej, za wymianę oleju w silniku, w po prostu normalnym serwisie samochodowym, zapłaciłem 400zł (cena oleju + filtr to było z 200zł i kolejne 200 zł to była cena za usługę wymiany).

Koleżanka w Skodzie oktavia (chyba oktavia) zapłaciła za wymianę paska 1600zł jeśli dobrze pamiętam - w innym serwisie.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

@bergercs dokładnie ... biorąc pod uwagę podatki wywalone w kosmos, nie ma opcji, by wymiana paska/łańcucha rozrządu współczesnego silnika kosztowała 350zł ... no chyba, że ktoś uważa za współczesny Fiata 126p i wymianę paska klinowego.

Edytowane przez Kyle