sert 89 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Nie...no ewidentnie jesteś czymś pobudzony. Jak Ci przejdzie to odnieś sie do wszystkich moich wpisów...bo na razie piszesz "na wariata"... moim zdaniem.
leven 546 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) ReBar w biosie na mobce, którą mam obecnie (MSI Z790) od palce jest włączony ale w NIS już nie. Sdie może to zinterpretować, no chyba, że już zardzewiał Edytowane 22 Czerwca przez leven
sert 89 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Twórcy programu przewidzieli ustawianie testu stabilności od 1 min. Mogę sobie wybrać co chcę, ale jesli powątpiewasz w stabilność mojego procesora to już Ci napisałem - puść swojego, pokaż co tam masz, a ja puszczę swojego... Nie pasuje Ci...? 8 minut temu, Karro napisał(a): Ewidentnie powinni cię wyśmiać Kto?
tomcug 2 440 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Godzinę temu, leven napisał(a): ReBar w biosie na mobce, którą mam obecnie (MSI Z790) od palce jest włączony ale w NIS już nie. Sdie może to zinterpretować, no chyba, że już zardzewiał Jak wyżej - brak wiedzy. Wejdź sobie w profil np. Cyberpunk 2077 i sprawdź, czy na pewno jest wyłączony.
leven 546 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Znaczy NIS napisany przez Orbunka jest do bani, za to padlina CP2077 już nie ? Albo coś źle zrozumiałem
Phoenix. 4 730 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 3 godziny temu, sert napisał(a): Jak na chłodzenie powietrzne w zamkniętej obudowie - dla mnie lepiej być nie mogło Ale jak to ?? Ponad 100st tzn, ze dobrze?
sert 89 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Na powietrzu, w zamknięciu, stabilnie, w amatorskich, domowych warunkach ? - czego więcej mógłbym oczekiwać? Jestem zadowolony.
Phoenix. 4 730 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Warto zrobic locka na Power Limit np 100W gdzi w grach to jest na tym cpu w zupelnosci wsyatrczjace , a w syntetykach nie bedziesz "topil" cpu Niezaleznie jakie sa warunki, 112st to po prostu dramat, dlatego warto manualnie ustawic PL pod swoje warunki. Przyponij jakie masz chlodzenie ?? i tr 112st przy jakim poborze wbija?
sert 89 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Przyponij jakie masz chlodzenie ?? i tr 112st przy jakim poborze wbija? https://www.techpowerup.com/review/cryorig-r1-ultimate/9.html polecone mi przez bodajże @sideband kilka lat temu na starym forum. Edytowane 22 Czerwca przez sert
Phoenix. 4 730 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Walnij mu PL1 125W i PL2 125W i zapomnij W grach nie zbije ci zegara, a w syntetykach kogo to obchodzi, ze zrzuci 3
Dziarson 311 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca @Phoenix. Ma rację ustaw limit 125W to chłodzenie to tak do 150W max ja bym chyba zwariowal jak by mi tak wentylatory nawalaly w kompie.Kup sobie jakies aio jest ich na tony Arctic 240 zrobi lepsza robotę no to co masz teraz . 1
sert 89 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Ale ja chcę mieć tą 6-tkę z kawałeczkiem dla pojedynczego wątku, rozumiecie. To jest dla mnie sprawa honorowa.... A inaczej jej nie osiągnę stabilnie (albo nie nie wiem jak) niż przy konfiguracji "per core" : 1P, 2P - x59, 3P, 4P, 5P x58, 6Px 54, BCLK - 101,78
SebastianFM 344 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 2 godziny temu, leven napisał(a): Znaczy NIS napisany przez Orbunka jest do bani, za to padlina CP2077 już nie ? Albo coś źle zrozumiałem Źle zrozumiałeś, wszystko. 🙂 W globalnym profilu ReBAR jest wyłączony a w profilach poszczególnych gier jest włączony i tyle. 1
wallec 818 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 37 minut temu, sert napisał(a): Ale ja chcę mieć tą 6-tkę z kawałeczkiem dla pojedynczego wątku, rozumiecie. To jest dla mnie sprawa honorowa.... A inaczej jej nie osiągnę stabilnie (albo nie nie wiem jak) niż przy konfiguracji "per core" : 1P, 2P - x59, 3P, 4P, 5P x58, 6Px 54, BCLK - 101,78 Prosto od Endorfy: https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-wodne-aio-endorfy-navis-f360-outlet-ey3b003-17533297407
Phoenix. 4 730 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 39 minut temu, sert napisał(a): Ale ja chcę mieć tą 6-tkę z kawałeczkiem dla pojedynczego wątku, rozumiecie. To jest dla mnie sprawa honorowa.... A inaczej jej nie osiągnę stabilnie (albo nie nie wiem jak) niż przy konfiguracji "per core" : 1P, 2P - x59, 3P, 4P, 5P x58, 6Px 54, BCLK - 101,78 Ale do zrobienia 6ghz na jednym wątku nie potrzeba wysokiego PL bo wtedy działa tylko jeden wątek 🤦♂️
sert 89 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, wallec napisał(a): Prosto od Endorfy: https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-wodne-aio-endorfy-navis-f360-outlet-ey3b003-17533297407 Dzięki, ale moja "buda" ma miejsca tylko na chłodzenie 2 wentylatorowe.... Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Ale do zrobienia 6ghz na jednym wątku nie potrzeba wysokiego PL bo wtedy działa tylko jeden wątek Wiesz, że masz rację....? sprawdzę oczywiście.... @Phoenix.Sprawdziłem, ustawiłem sobie limit na 180W, temperatura w OCCT spadła niewiele bo tylko o kilka stopni. Za to test zrzucił poważnie zegary, co widać. Cinebench R23 na nowym limicie trzyma w miarę wynik, choć też trochę zrzuca zegary, temperatury moim zdaniem OK. Ale pozostało ponad 6Ghz jednowątkowo (jak chciałem) co pokazuje CPU-Z a wynik wielowątkowy w nim nawet troszkę wzrósł. Tak że generalnie dzięki za poradę... Edytowane 22 Czerwca przez sert
Dziarson 311 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca @sert nie rozumiesz jednej rzeczy jak nawalasz 100+ stopni to degradujesz procka za rok nawet 5500 nie zrobi https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-wodne-aio-arctic-liquid-freezer-iii-240-argb-black-15203413770 240 na dwa wentylatory . Ustaw PL na 125W nie potrzebujesz 180 do tego będziesz miał wyższe zegary bo nie bedzie ci procesor throtlował. Zainstaluj HWinfo64 i zobacz jak masz ograniczana wydajność . tye trzy pozycje na intelu jest ich wiecej. Po co to BCLK ? wynik w cinebench jest strasznie słaby przy TDP około 150W ludzie robuią lepsze. Moim zdaniem nie masz wysokich zegarów rzeczywistych (bez HWinfo ich nie zobaczysz). Zmin chłodzenie na normalne, ogarnij temperature bo to jest droga do zagłady. Wiem co mówie usmażyłem 14900KS (zapchany blok wodny). 3
Phoenix. 4 730 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 10 godzin temu, sert napisał(a): Sprawdziłem, ustawiłem sobie limit na 180W, temperatura w OCCT spadła niewiele bo tylko o kilka stopni. To dobrze pokazuje, że chłodzenie tego cpu jest z kartonu i jak kolega wyżej pisał 150W TDP max.
areczek1987 911 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca Kawał amelinium był swego czasu. Może obieg powietrza obrucić by z za budy zaciągał... itxowe kombinatorstwa Ramka wyrównująca? Masz jakieś płytę że wspierała stary montaż lub producent nowe podesłał?
Dziarson 311 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca @areczek1987 dobrze ale mamy rok 2025 da sie kupic za grosze porzadne chłodzenie i nie słuchać wentylatora za uchem . Do tego jak ładuje do budy taka temperature to ciekawe jak karta i dysk sie maja.Bo nie masz fizycznej możliwości wprost tego ciepła odprowadzić .
Phoenix. 4 730 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca Ja sie szybko wylkeczylem z itx pomimo tego, ze moja buda byla relatywnie duza to w miejscu gdzie bylo gpu blacha prawie parzyla. Nigdy wiecej jakiegokolwiek itx I nigdy wiecej chlodzenia AIR
areczek1987 911 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca Nic tylko inwestować w gpu z aio. A najlepiej full loopa postawić...
Phoenix. 4 730 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca W dobie dobrych chlodzen gpu i mnogoscia AIO, loopy nie sa juz tak popularne jak kiedys i malo to praktyczne.
Dziarson 311 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 10 godzin temu, areczek1987 napisał(a): Nic tylko inwestować w gpu z aio. A najlepiej full loopa postawić... Dzisiejsze GPU nie są aż tak gorące za to procki tak ale AIO 240 już wystarczy żeby nie mieć w domu helikoptera.Wazna jest kultura pracy siedzisz przeglądasz pierdoły i nie słyszysz wentylatora .
areczek1987 911 Opublikowano 24 Czerwca Opublikowano 24 Czerwca 9 godzin temu, Dziarson napisał(a): Dzisiejsze GPU nie są aż tak gorące za to procki tak ale AIO 240 już wystarczy żeby nie mieć w domu helikoptera.Wazna jest kultura pracy siedzisz przeglądasz pierdoły i nie słyszysz wentylatora . Oby jeszcze pompki w idle. Mi ostatnio padła cholera wie jak w mało używanymi komputerze. Do gier jest chyba jeszcze znośnie na air jak jeszcze w słuchawkach a jakiś rendering to cóż power limit najwyżej uwolnić i się męczyć. Te intele takie ciężkie do schłodzenia
Rekomendowane odpowiedzi